Impotența: din ce cauze apare și cele mai bune soluții de tratament

Medic: „Kilogramele în plus perturbă echilibrul hormonal și produc tulburări erectile“. Tratamente pentru impotență

Impotența, adică lipsa erecției sau dificultatea de a o menține, este o problemă mai frecventă odată cu înaintarea în vârstă. Totuși, impotența funcțională apare mai ales la bărbați mai tineri. Vestea bună este că în prezent există tratamente care pot reface viața sexuală afectată de disfuncții erectile, indiferent de vârstă.

Există mai multe cauze care pot provoca impotență, printre care obezitatea, diabetul, bolile de inimă, dar și factori de ordin psihologic, precum stresul și depresia. Pentru tratarea impotenței se pot folosi medicamente, anumite dispozitive, psihoterapie și uneori poate fi nevoie de intervenție chirurgicală.

O problemă frecventă, mai ales după 60 de ani

Cu impotența ocazională se confruntă aproape toți bărbații la un moment dat în viață, mai ales în perioadele stresante. Dar atunci când disfuncțiile erectile afectează constant viața sexuală, ele pot fi semnul unor afecțiuni și este nevoie de ajutor specializat.

Conform datelor furnizate de Organizația Modială a Sănătății (OMS), 15% din bărbați se confruntă în fiecare an cu impotență, cunoscută medical și cu denumirea de disfuncție erectilă. Dacă în 1995, numărul celor care sufereau din cauza impotenței era de peste 150 de milioane, în 2025, ar putea ajunge la 320 de milioane, potrivit estimărilor OMS. Așadar, o problemă serioasă care trebuie discutată deschis cu medicul, mai ales că există soluții.

Dr. Dan Gabriel Roșoga, medic specialist urolog în cadrul Centrului TenMed, a explicat cum poate fi diagnosticată și tratată impotența.

SmartLiving: Cum se definește impotența și cât de frecventă e această problemă?

Dr. Dan Gabriel Roșoga: Impotența, numită în termeni medicali disfuncție erectilă, se referă la incapacitatea unui bărbat de a avea și de a menține o erecție pentru a realiza un act sexual.

Studiile arată că un bărbat din 10 se confruntă cu această problemă, iar riscul de impotență crește odată cu înaintarea în vârstă. Disfuncția erectilă este mult mai des întâlnită la bărbații de peste 60 de ani comparativ cu cei mai tineri.

SmartLiving: Dar impotența funcțională ce înseamnă, mai exact?

Dr. Dan Gabriel Roșoga: Impotența funcțională se referă la dificultatea de a obține o erecție din cauza unei probleme de ordin psihologic. Adică la bază nu se află o afecțiune medicală. Impotența funcțională afectează mai mult tinerii care nu au experiență sexuală, dar și bărbații adulți care au avut în trecut o experiență sexuală nereușită.

Deseori, problemele apar și din cauza așteptărilor legate de performanța sexuală, care este una individuală. Raportarea la cunoscuți, prieteni, apropiați poate genera nemulțumire, stres, angoasă, cu agravarea disfuncției erectile.

Impotența, simptome

SmartLiving: Care sunt semnele impotenței și cum se stabilește diagnosticul?

Dr. Dan Gabriel Roșoga: Sunt trei simptome principale ale disfuncției erectile:

  • probleme în a obține o erecție,
  • probleme în a menține o erecție,
  • libido scăzut.

Sunt mai mulți pași care trebuie parcurși pentru a stabili diagnosticul.

Cum se produce o erecție
Impotența poate să apară în oricare dintre stadiile procesului de erecție. De aceea este important de știut cum se produce erecția. 
Când un bărbat este excitat, mușchii penisului se relaxează. Acest lucru permite creșterea fluxului sangvin la nivelul arterelor peniene, care vor umple două „camere“ (corpi cavernoși) din interiorul penisului. Pe măsură ce corpii cavernoși se umplu cu sânge, penisul devine rigid. O erecție ia sfârșit atunci când mușchii penisului se contractă, iar sângele acumulat este eliberat în corp prin venele peniene. 

SmartLiving: Ce medic tratează impotența? Cui ar trebui să se adreseze bărbații care se confruntă cu probleme în dormitor?

Dr. Dan Gabriel Roșoga: Medicul urolog este cel care tratează impotența, acesta fiind specializat în problemele sistemului urinar și reproducător masculin. Uneori, în diagnosticul și tratamentul impotenței poate fi necesară o colaborare între mai mulți specialiști: medic urolog, medic endocrinolog și psiholog.

Analize pentru impotență

SmartLiving: Ce investigații sunt necesare?

Dr. Dan Gabriel Roșoga: Mai întâi, medicul urolog va dori să afle istoricul medical și sexual pentru a ști exact când au apărut problemele, de ce alte boli suferă pacientul și ce tratamente a urmat în trecut.

Pasul următor este examenul fizic: medicul examinează penisul și testiculele pentru a depista eventuale modificări, iar apoi poate solicita mai multe teste și analize. Vorbim despre:

  • analize de sânge,
  • analize de urină,
  • o ecografie pentru a examina vasele de sânge de la nivelul penisului și dacă există o problemă cu fluxul sangvin,
  • o evaluare psihologică.

Citește aici care sunt analizele recomandate bărbaților, mai ales după vârsta de 50 de ani.

Impotența, cauze diverse: de la diabet la medicamente pentru prostată

SmartLiving: Din ce cauze apare impotența și cine e la risc să se confrunte cu această problemă?

Dr. Dan Gabriel Roșoga: Există cauze organice pentru care apare impotența și cauze psihogene, iar uneori poate fi vorba despre o combinație a factorilor fizici și psihologici. Cauzele fizice pot fi:

  • diabetul,
  • bolile de inimă,
  • ateroscleroza,
  • colesterolul și tensiunea arterială ridicate,
  • sindromul metabolic,
  • consumul de alcool și de droguri,
  • problemele de somn,
  • boala Peyronie (curbură anormală a penisului),
  • intervenții chirurgicale sau leziuni în zona genitală.

Și unele tratamente pentru probleme de prostată intră în această categorie.

Lipsa erecției și imposibilitatea de a o menține pentru o viață sexuală împlinită pot fi cauzate și de kilogramele în plus. Excesul ponderal perturbă echilibrul hormonal, scade nivelul de testosteron și produce tulburări erectile. De vină poate fi și fumatul, responsabil pentru multe probleme grave de sănătate.

Citește aici recomandările medicului pneumolog pentru a putea să te lași de fumat.

SmartLiving: Ce ne puteți spune despre impotența la bărbați tineri?

Dr. Dan Gabriel Roșoga: Deși este o afecțiune specifică persoanelor în vârstă, impotența poate afecta și bărbați tineri, sub 40 de ani și chiar sub 30 de ani.

Aici putem vorbi și despre impotența psihologică. Aceasta poate fi cauzată de depresie, anxietate, stres. Pacienții afectați din punct de vedere psihologic la care manifestarea e o disfuncție erectilă sunt tot mai mulți. Aceasta apare din cauza condițiilor de mediu, a solicitării la locul de muncă sau a stresului în familie.

„Cred că patru ani am fost impotent, pe fond psihic. Aveam probleme cu erecția, cu ejacularea, cu tehnica, cu toate. Până pe la 26 de ani, cam așa. Nu aveam nicio încredere în mine, nimic, nu am avut nicio experiență. Nu că era numai presiunea socială, dar era presiunea hormonilor. Tu știi ce impact are asta asupra unui bărbat? E greu.”

Carol, 39 de ani

Citește aici întreaga poveste a lui Carol și cum a reușit să depășească impotența, după ce a mers la psiholog.

Există și anumite medicamente care pot duce la impotență, cum ar fi:

  • blocante alfa-adrenergice, inclusiv tamsulosin (Omnic Tocas);
  • beta-blocante, cum ar fi carvedilol și metoprolol;
  • medicamente chimioterapice, cum ar fi cimetidina;
  • depresive ale sistemului nervos central, cum ar fi alprazolam (Xanax), diazepam și codeină;
  • diureticele, cum ar fi furosemid și spironolactonă;
  • inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei, cum ar fi fluoxetina și paroxetina;
  • hormoni sintetici, inclusiv sub formă de leuprolidă.

Substanțele cu efect de stimulare a sistemului nervos central, cum ar fi cocaina si amfetaminele, pot afecta și ele erecția în mod negativ.

Tratament pentru impotență: schimbarea stilului de viață, pastile, dar și chirurgie

SmartLiving: Există tratament pentru toate formele de impotență?

Dr. Dan Gabriel Roșoga: Tratamentul impotenței depinde de cauza care a dus la apariția problemei și sunt mai multe opțiuni non-chirurgicale, dar și chirurgicale.

O variantă de tratament este terapia medicamentoasă în care medicul urolog poate prescrie testosteron cu administrare orală și inhibitori de fosfodiesterază.

O altă variantă este alprostadilul, care este disponibil sub formă de injecție sau de supozitor.

Ce pastile pentru impotență există:

  • avanafil (Stendra);
  • sildenafil (Viagra);
  • tadalafil (Cialis);
  • vardenafil (Staxyn, Levitra);
  • terapia de substituție cu testosteron (TRT).

O altă opțiune sunt injecţiile intracavernoase cu agenţi vasoactivi. Medicul vă poate recomanda și dispozitive mecanice care să vă ajute să aveți și să mențineți o erecție, cum sunt pompele cu vacuum.

SmartLiving: Se poate face și tratament chirurgical pentru disfuncții erectile?

Dr. Dan Gabriel Roșoga: Da, tratamentul chirurgical poate include inserarea de proteze peniene. Totuși, puțini bărbați aleg această variantă.

O parte importantă a tratamentului constă în consultarea unui psiholog care să vă ajute în gestionarea problemelor sexuale cu care vă confruntați. Nu în ultimul rând, un stil de viață sănătos vă poate ajuta să depășiți această problemă. Dacă sunteți obez, încercați să slăbiți, evitați consumul de alcool, renunțați la fumat, adoptați o dietă echilibrată și faceți sport.

Află ce metode de slăbit funcționează cu adevărat.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare