Epilepsia și viața sexuală. Ce simptome au cei cu acest diagnostic

Epilepsia și viața sexuală. Ce simptome experimentează femeile și bărbații cu acest diagnostic

Chiar dacă epilepsia și viața sexuală a unei persoane nu se influențează reciproc în mod direct, totuși cei care se confruntă cu acest diagnostic pot întâmpina anumite probleme în intimitate, în funcție de particularitățile personale și de factorii favorizanți.

65 de milioane de persoane din întreaga lume suferă de epilepsie, o afecțiune neurologică mai des întâlnită decât am putea crede (a treia ca frecvență, după atacul vascular-cerebral și Alzheimer). În România există în jur de 300.000 de persoane cu acest diagnostic, conform estimărilor, dar mai puțin de 200.000 urmează un tratament.

Simptomele epilepsiei

La debutul ei, boala se manifestă prin crize recurente (convulsii, pierderea conștienței), care pot să apară zilnic sau la intervale de câteva săptămâni, luni…

De foarte multe ori, acestea se declanșează pe fondul lipsei de somn, a expunerii la factori de stres, în prezența luminilor intermitente sau foarte puternice sau în combinație cu consum de cafea/alcool, diferite medicamente. Vestea bună este că, urmând tratamentul corect, poți rări și chiar elimina aceste crize, controlând boala și ducând o viață normală. Însă până atunci, problemele pe care poți să le întâmpini sunt foarte variate, de la randamentul pe care îl dai la locul de muncă până la cel din dormitor.

Viața sexuală poate avea de suferit

Epilepsia tratată incorect poate duce la o afectare a creierului, tulburări de memorie, de atenție și alte simptome, care se manifestă pe diverse planuri, inclusiv sexual.

20-30% dintre femeile și bărbații cu epilepsie întâmpină unele disfuncții sexuale, precum interes scăzut sau absent față de sex, dificultăți legate de libido, incapacitatea de a menține erecția sau de a avea orgasm.

Acest lucru se întâmplă, pe de o parte, pentru că dorința sexuală este un reflex coordonat de sistemul nervos, afectat în caz de epilepsie, dar poate avea legătură și cu anxietatea cauzată de însăși prezența acestei afecțiuni, care poate să scadă stima de sine și să te facă să te simți mai puțin atrăgător și demn de a fi iubit, la care se adaugă teama că ai putea suferi o criză în timpul actului sexual sau în intimitate, în prezența partenerului.

Dr. Andrei Dăneasa, medic specialist neurologie, spune că pacienții cu epilepsie pot prezenta tulburări de dinamică sexuală, cu multiple potențiale cauze. Acestea trebuie descoperite și eliminate, cu ajutorul medicului curant.

Tratamentul poate fi de vină?

În ceea ce privește relația cu tratamentul, există anumite medicamente antiepileptice care prezintă riscul de a cauza probleme sexuale.

Dr. Andrei Dăneasa, medic neurolog

„În cazul în care pacientul remarcă apariția unor tulburări de dinamică sexuală după inițierea unui compus antiepileptic nou, trebuie să se prezinte la medicul specialist. De obicei, este suficientă o corectare de doză, în caz de supradozaj, sau se poate opta pentru schimbarea medicației cu un compus ce nu are același profil de reacții adverse, efectul fiind reversibil. Trebuie menționat, însă, faptul că majoritatea tulburărilor de dinamică sexuală sunt de natură psihologică“, explică dr. Andrei Dăneasa, medic specialist neurologie în cadrul clinicii Neuroaxis.

Epilepsia și viața sexuală. Când este dureros să faci sex…

Cauza durerilor din timpul sexului poate fi de natură psihologică, dar și fizică, manifestându-se prin uscăciune vaginală. Lipsa lubrifierii poate fi tratată cu ajutorul cremelor sau gelurilor speciale recomandate de medicul ginecolog. În cazul bărbaților cu probleme de erecție, aceștia ar trebui să viziteze un medic urolog sau androlog.

În ce condiții poate un pacient cu epilepsie să aibă urmași?

Diagnosticul de epilepsie nu trebuie să fie o piedică în calea dorinței tale de a avea copii. „Riscul transmiterii ereditare a epilepsiei depinde de forma articulară de care suferă pacientul. Majoritatea formelor de epilepsie nu au un risc semnificativ de transmitere ereditară. Există forme genetice, cu agregare familială, relativ rare, unde riscul de transmitere este considerabil, dar nici în acel caz nu este complet contraindicată o sarcină, iar pacientul este informat de risc și îndrumat către consiliere genetică,“ mai spune dr. Andrei Dăneasa.

Sarcina la femeile cu epilepsie

Cel mai important aspect înainte de obținerea unei sarcini este controlul crizelor. Dacă acestea pot fi prevenite, afecțiunea nu este periculoasă pentru bunul mers al sarcinii.

„Pentru femeile de vârstă fertilă, se recomandă tratamentul antiepileptic, optând pentru compușii cu profil de siguranță bun în sarcină. Se evită medicamentele teratogene și se optează pentru medicamentele compatibile cu sarcina. Cel mai important pe parcursul unei sarcini este ca femeia să nu prezinte crize și necesită monitorizare frecventă din partea medicului specialist, atât în perioada de preconcepție, cât și trimestrial și postnatal, preferabil din partea unei echipe multidisciplinare“, mai spune specialistul în neurologie.

„Gravidele cu epilepsie nu au contraindicație formală nici pentru naștere naturală, nici pentru alăptare”.

Dr. Andrei Dăneasa, medic neurolog

Uneori, problemele sexuale au alte cauze

Epilepsia nu este singura cauză a problemelor sexuale pe care le întâmpini atunci când suferi de această boală, tocmai de aceea este foarte important să discuți cu mediul tău despre neplăcerile pe care le experimentezi și să îi descrii în detaliu simptomele cu care te confrunți.

Hipertensiunea arterială, diabetul, disfuncțiile tiroidiene sunt doar trei dintre posibilele afecțiuni vinovate de problemele în dormitor, fără nicio legătură cu epilepsia. În cazul în care cauza este una psihologică, câteva ședințe de psihoterapie sau consiliere psihologică te pot ajuta să depășești problema.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare