Detoxifierea ficatului. Ficatul este adesea perceput ca un filtru pe care trebuie să îl curățăm pentru a-i optimiza funcționarea. Ceaiuri, pilule, suplimente alimentare, suc de lămâie… Pe internet sau în diferite magazine, toate acestea sunt prezentate drept remedii naturale destinate detoxifierii ficatului. Obiectivul acestor cure este de a regenera ficatul, de a-l purifica de toxine. Dar are într-adevăr nevoie ficatul de o cură de detoxifiere?
Funcția ficatului – detoxifiere
Ficatul este un organ voluminos, situat în partea dreaptă a etajului abdominal superior, sub muşchiul diafragm. Organ vital, ficatul îndeplinește peste 300 de funcții. El joacă un rol central în metabolismul nutrienților, transformă cea mai mare parte din zaharurile și grăsimile provenite din alimentație, produce o parte din proteine și distruge substanțele toxice pentru organism.
Rolul de detoxifiere se manifestă atât pentru toxinele produse în corp (de ex. amoniacul), cât și pentru cele externe (medicamente, conservanți, aditivi, pesticide, alcool etc). În procesul de detoxifiere realizat de ficat, produșii toxici suferă două transformări. Întâi, ei sunt supuși unor reacții de oxidare, de reducere sau de hidroliză. În cealaltă etapă, intervin aminoacizii, care transformă substanțele toxice în produși solubili. Ei vor fi excretați prin secreția biliară sau prin urină.
Așadar, ficatul poate fi comparat cu o uzină uriașă, în care materia primă este transformată în produse indispensabile funcționării corpului, iar deșeurile sunt eliminate printr-un proces bine realizat.
De ce au devenit curele de detoxifiere atât de populare?
Cercetările medicale arată că o expunere exagerată la anumiți factori toxici, precum alcoolul, provoacă boli grave ale ficatului. De altfel, datele publicate în Jurnalul European de Hepatologie plasează țările europene în topul incidenței bolilor de ficat.
Cu toate astea, medicii consideră că nu există probe științifice care să ateste eficiența curelor de detoxifiere. Asociația Dieteticienilor din Marea Britanie remarcă interesul tot mai crescut față de detoxifierea corpului, dar vede detoxul drept un nonsens.
Specialiștii englezi susțin că omul este capabil să îndepărteze toxinele în mod natural. Ficatul are un mecanism complex de detoxifiere a organismului. El filtrează în mod constant, distruge și excretă substanțele toxice (metaboliți produși de metabolism) provenite din alcool, medicamente, produse de digestie, chimicale provenite din poluare.
Dietele de detoxifiere țin mai degrabă de marketing decât de realitatea medicală, sunt de părere cadrele medicale. Din păcate, multe argumente ale promotorilor detoxului sunt exagerate și nu sunt bazate pe cercetări serioase.
Detoxifierea ficatului, un mit
În 2015, doi cercetători australieni – Alice Victoria Klein și Hosen Klein – au făcut o sinteză a studiilor realizate pe baze științifice, care au ca subiect detoxifierea organismului, în mod particular a ficatului. Sinteza lor, numită „Detox diets for toxin elimination and weight management: a critical review of the evidence” – Dietele de detoxifiere pentru eliminarea toxinelor și controlul greutății: o recenzie analitică”, care poate fi citită aici , arată că nu există niciun studiu riguros despre efectele curative ale detoxului. Cele mai multe au fost realizate pe șoareci de laborator, fără un grup de control. Studiile care cuprind subiecți umani s-au bazat pe chestionare și nu pe măsurători biologice.
Pe de altă parte, numeroase suplimente alimentare nu sunt certificate oficial. FDA (organismul american pentru controlul medicamentelor și alimentelor) atrage atenția că aceste tratamente ascund de multe ori ingrediente considerate a fi nocive sau nesigure. De asemenea, curele restrictive pentru detoxifierea ficatului pot provoca numeroase carențe nutriționale.
Există anumite ceaiuri sau suplimente pe care mulți medici le recomandă în cazul unor boli ale ficatului. Silimarina este un astfel de exemplu. Însă nici pentru astfel de preparate nu au fost realizate studii care să demonstreze eficiența și siguranța lor.
Cercetări realizate pentru a verifica felul în care silimarina poate îmbunătăți starea pacienților, precum cea publicată în Revista Americană de Medicină, nu a indicat niciun beneficiu substanțial în tratarea bolilor.
În cazul persoanelor cu afecțiuni cronice sau a celor cu imunitate scăzută, cura pentru detoxifierea ficatului ar putea înrăutăți starea pacientului. Este vorba de cei cu boli ale rinichilor sau diabet. Totuși, specialiștii americani recunosc faptul că dietele de detoxifiere încurajează obiceiuri pozitive din punct de vedere medical, prin consumul de fructe și legume, o viață activă și renunțarea la obiceiurile dăunătoare precum fumatul.
Ce spun adepții curelor pentru detoxifierea ficatului
Fiind un organ atât de important, curățarea ficatului a devenit extrem de populară în rândul adepților medicinei holistice. Aceștia consideră că îmbunătățirea funcțiilor ficatului va duce la o stare generală bună de sănătate.
În cele mai multe cazuri, detoxifierea ficatului presupune:
- Suplimente menite să elimine substanțele toxice acumulate în ficat;
- O anumită dietă: consumarea alimentelor „prietenoase” cu ficatul, dietă bazată pe sucuri naturale, diete raw, etc;
- Evitare anumitor alimente precum grăsimile animale, carbohidrații, zahăr etc;
- Uneori, naturopații recomandă curățarea intensă a colonului prin clisme, fiind îndepărtate astfel multe toxine.
În urma unui astfel de program de detoxifiere a ficatului, consilierii în astfel de tratamente consideră că este normal ca pacientul să se simtă rău o perioadă. Este „semnul” că substanțele toxice acumulate au fost eliberate, circulă prin organism și vor fi eliminate prin urină, fecale sau transpirație. Această informație, însă, nu e certificată medical.
Sfaturile medicilor pentru un ficat sănătos
Starea generală de sănătate, moștenirea genetică, dieta, mediul, stilul de viață, toate acestea influențează buna funcționare a ficatului. Medicii consideră că cea mai bună detoxifiere a ficatului este adoptarea unei vieți echilibrate – nicidecum a unor excese precum eliminarea hranei solide și consumarea pe parcursul a mai multe zile consecutive exclusiv a unor sucuri de fructe și legume – mai ales în cazul celor care au în familie bolnavi de ficat sau a celor care prezintă un anumit risc, cum sunt consumatorii de alcool.
Dacă se optează pentru o alimentație sănătoasă cu nutrienți necesari, funcțiile ficatului se îmbunătățesc.
Fundația Americană a Ficatului face următoarele recomandări:
- Limitați alcoolul. Consumul excesiv de alcool favorizează apariția bolilor de ficat. Persoanele cu o astfel de adicție ar trebui să urmeze un tratament spcializat pentru a renunța la acest viciu.
- Evitați abuzul de medicamente. Respectarea tratamentului prescris de medic va asigura prevenirea unui supradozaj. Medicamentele nu trebuie asociate cu alcoolul.
- Alegerea cu grijă a saloanelor de tatuaj, piercing sau cosmetică, pentru evitarea transmiterii Hepatitei C.
- Vaccinarea împotriva hepatitelor A și B. Călătoriile în țările cu un potențial risc de îmbolnăvire presupun anumite imunizări.
- Practicarea sexului sigur. În acest mod, riscul transmiterii unor boli care pot afecta ficatul este mic.
- Evitarea anumitor chimicale periculoase. De exemplu, vopsirea unor suprafețe sau folosirea pesticidelor impune purtarea unor echipamente adecvate.
- Dietă echilibrată și hidratare corespunzătoare. Evitarea consumului excesiv de grăsimi (mai ales a celor trans), zahărului, carbohidraților.
- Parcticarea regulată a sportului.