Ce este o coronarografie și când e neapărat necesară

Când e nevoie de o coronarografie și cum te pregătești pentru investigație

Coronarografia sau angiografia coronariană este o procedură cu ajutorul căreia medicul poate identifica dacă există blocaje sau îngustări la nivelul arterelor coronare. Dacă te confrunți cu dureri în piept, de maxilar sau cu alte simptome care pot anunța o boală coronariană, medicul cardiolog îți poate recomanda o coronarografie.

Procedura durează în jur de 30 de minute, timp în care pacientul e treaz, dar nu simte durere. Investigația se realizează cu anestezie locală.

Riscurile sunt minime și, de obicei, pacientul poate pleca acasă în aceeași zi, după ce a fost ținut un timp sub observație.

Dr. Adrian Linte, medic primar cardiologie intervențională în cadrul Spitalului de Boli Cardiovasculare Angiomedica, explică în ce situații este necesară o coronarografie și ce presupune investigația.

Descoperă arterele blocate sau îngustate

SmartLiving: Ce este, mai exact, o coronarografie și de ce e necesară?

Dr. Adrian Linte: Coronarografia este procedura medicală unică ce permite verificarea precisă a condițiilor de sănătate a arterelor care alimentează inima.

În timpul coronarografiei, o substanță de contrast este injectată în arterele pacientului printr-un cateter, în timp ce medicul urmărește pe un ecran cu raze X cum substanța de contrast curge prin inimă.

Coronarografiile fac parte dintr-un grup general de proceduri cunoscute sub numele de cateterizări cardiace. Procedurile de cateterizare cardiacă pot diagnostica și trata afecțiunile inimii și ale vaselor de sânge. O coronarografie, care poate ajuta la diagnosticarea afecțiunilor arterelor cardiace, este cel mai frecvent tip de procedură de cateterism cardiac.

Coronarografia este realizată pentru a afla dacă arterele coronare sunt blocate sau îngustate, precum și dimensiunile și locul blocării. Această examinare poate ajuta medicul să vadă dacă pacientul are nevoie de tratament precum angioplastie cu balon sau stent, operație de bypass a arterei coronare sau terapie medicală.

SmartLiving: Când avem nevoie de coronarografie?

Dr. Adrian Linte: Coronarografia poate fi necesară în cazul în care pacienții prezintă:

  • simptome ale bolii coronariene, cum ar fi durerea toracică (angină pectorală);
  • durere în piept, maxilar, gât sau braț, care nu poate fi explicată prin alte teste;
  • durere toracică nouă sau în creștere (angină instabilă);
  • un defect cardiac cu care v-ați născut (boală cardiacă congenitală);
  • rezultate anormale la un test de stres cardiac non-invaziv;
  • alte probleme ale vaselor de sânge sau leziuni toracice.

Deoarece există un risc mic de complicații, coronarografiile se realizează, de obicei, după efectuarea testelor cardiace non-invazive: o electrocardiogramă, ecocardiografie sau teste de stres.

În unele cazuri, coronarografiile sunt efectuate în regim de urgență. Mai frecvent, însă, sunt programate în avans, oferindu-i pacientului timp pentru pregătire.

În situațiile în care se suspectează un infarct miocardic, este nevoie urgent de o coronarografie. Un astfel de caz este cel al lui Carol*, un tânăr care a suferit un infarct la 37 de ani și nu a putut beneficia rapid de coronarografie, pentru că la spitalul de urgență la care a ajuns nu exista un angiograf funcțional. Întreaga poveste a lui Carol o găsiți aici.

Analize necesare înaintea unei coronarografii

SmartLiving: Cum ne pregătim pentru această investigație?

Dr. Adrian Linte: Pentru pregătirea investigației, pacientului îi este indicată abstinență de la consumul de alimente în ziua în care este programată coronarografia. Cu câteva zile înainte de investigație, pacientului îi vor fi făcute câteva teste de sânge. Acestea au menirea să ateste că investigația se efectuează în condiții de siguranță, spre exemplu:

  • hemogramă,
  • teste ale funcției ficatului,
  • teste ale funcției rinichiului,
  • teste de compatibilitate cu substanța de contrast. Problema alergiei la contrast este una minoră și extrem de rară. De obicei, este suficientă anamneza pentru a exclude o eventuală problema majoră. În caz de istoric de alergie, se pot administra antihistaminice sau cortizon. În caz de istoric de reacții alergice severe, se poate efectua desensibilizare. În istoricul meu de proceduri efectuate sau văzute – probabil peste 10.000-15.000, într-un singur caz am efectuat desensibilizare.

Pacientul e treaz în timpul procedurii

În cele mai multe situații, coronarografia se realizează prin introducerea unui cateter la nivelul antebrațului
GRAFIC: Shutterstock

SmartLiving: Ce se întâmplă în timpul procedurii și cât durează?

Dr. Adrian Linte: Coronarografia este efectuată în laboratorul de angiografie, într-un ambient steril, dotat cu aparatură specială – angiograful ce folosește raze X. În timpul procedurii, un tub lung, subțire și flexibil, numit cateter, este introdus într-un vas de sânge din zona inghinală sau a antebrațului.

Folosind imagini cu raze X drept ghid, vârful cateterului este avansat până la inimă și la arterele coronare. O substanță specială este injectată prin cateter și astfel sunt surprinse imaginile cu ajutorul razelor X.

Mediul de contrast este vizibil pe angiogramă, arătând vasele de sânge prin care circulă fluidul. Acest lucru evidențiază, în mod clar, orice vas de sânge care este îngustat sau blocat.

Chiar în timpul efectuării acestei proceduri, pacientul poate afla de la medicul cardiolog care este diagnosticul precis. În cazul în care sunt observate obstacole care blochează circulația normală a sângelui, tratamentul imediat va fi cel de efectuare a unei angioplastii cu balon și implantarea unui stent.

Procedura durează 30-45 de minute și se desfășoară, de obicei, sub anestezie locală. Pacientul este treaz, dar zona în care este introdus cateterul va fi amorțită.

La finalul examinării se va înlătura canula arterială (teaca) și se va face o presiune manuală pe zona puncționată sau cu dispozitive speciale, urmând a se pansa zona cu un pansament strâns.

Coronarografie, riscuri minime

 SmartLiving: Ce presupune procesul de recuperare după coronarografie?

Dr. Adrian Linte: În general, pacientul poate părăsi clinica în aceeași zi în care i se realizează coronarografia sau în ziua următoare, însă doar după ce acesta va fi ținut inițial sub observație.

Riscurile post-intervenție sunt minime. De cele mai multe ori, zona în care a fost introdus cateterul poate fi sensibilă timp de câteva zile. Posibilele riscuri pot presupune:

  • sângerări sau vânătăi,
  • cheaguri de sânge,
  • leziuni ale arterei sau venei,
  • un risc mic de accident vascular cerebral,
  • un risc foarte mic de atac de cord sau necesitatea unei intervenții chirurgicale de bypass,
  • tensiune arterială scăzută.

La finalul procedurii, se recomandă un aport crescut de apă, pentru a favoriza eliminarea rapidă a substanței de contrast. Pacientului i se va recomanda evitarea anumitor activități precum înotul, condusul și ridicarea obiectelor grele, timp de o zi sau două după procedură.

Coronarografie preț

SmartLiving: Care e prețul aproximativ al unei coronarografii?

Dr. Adrian Linte: În cadrul spitalului de cardiologie și boli cardiovasculare în care p, costul unei astfel de intervenții este de 1.120 de lei pentru toți pacienții asigurați ce prezintă la internare bilet de trimitere de la medicul specialist.

Pachetul de coronarografie fără bilet de trimitere costă 2.900 de lei cu plata integrală și include coronarografia, cazare și servicii de catering pentru 24 de ore. Coronarografia cu bilet de trimitere se face în limita fondurilor disponibile alocate de către CASMB.

N.R. – La alte clinici, prețul pentru o angiografie coronariană variază între 1.800 de lei și 3.000 de lei, fără bilet de trimitere de la medicul specialist.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare