Ecografie cardiacă: în ce afecțiuni este utilă, cum o faci gratuit

Ecografie cardiacă: în ce afecțiuni este utilă, cum o faci gratuit

Bolile cardiovasculare sunt principala cauză de mortalitate la nivel mondial. Vestea bună este că majoritatea pot fi prevenite sau tratate, cu condiția să mergem la medic și să facem investigațiile necesare pentru a le depista din timp. Ecografia cardiacă este una dintre ele.

După vârsta de 55 de ani la bărbați și 65 de ani la femei, riscul de a suferi de o boală de inimă crește semnificativ. Astfel de afecțiuni se pot manifesta chiar mai devreme la persoanele care bifează factori de risc precum hipertensiunea, colesterolul mărit, fumatul, obezitatea, diabetul. De aceea, medicii cardiologi recomandă un consult amănunțit al inimii după 40-50 de ani, în funcție de starea noastră de sănătate.

Investigații uzuale în cardiologie

Un consult cardiologic nu constă doar în măsurarea tensiunii arteriale și a pulsului, urmate eventual de efectuarea unui EKG (electrocardiogramă). Dacă medicul are anumite suspiciuni cu privire la starea de sănătate a inimii tale, îți poate recomanda metode mai avansate de diagnostic, precum monitorizarea Holter, ecografia cardiacă etc.

Ce este o ecografie cardiacă

O metodă de diagnostic care constă în folosirea ultrasunetelor pentru a obține informații despre dimensiunile inimii, modul în care funcționează valvele cardiace, posibila afectare a inimii în urma unui infarct miocardic, prezența unui cheag de sânge sau a lichidului pericardic în jurul inimii și multe alte detalii de ajutor pentru medicul cardiolog în stabilirea unui diagnostic.

Nu este necesară o pregătire specială pentru ecografia cardiacă, poate fi efectuată în orice moment al zilei, nu doare și nu are niciun risc, nefiind iradiantă – spre deosebire de radiografie, nu folosește raze X.

Când este recomandat să faci ecografie cardiacă

Am întrebat-o pe doamna doctor Anca Simona Tău,  doctor în științe medicale (www.reginamaria.ro), dacă ecografia cardiacă ar trebui să fie un examen de rutină, pe care să-l facă orice pacient, sau în ce situații se recomandă.

„Ecografia cardiacă reprezintă standardul de aur în cardiologie. Ecocardiografia a schimbat practica medicinii cardiovasculare, îmbunătăţind prevenţia, diagnosticul şi managementul diverselor boli cardiovasculare. Este metoda imagistică de primă intenție în acest domeniu. Este o investigație cu acces facil și oferă rezultate în timp real.

Ecocardiografia permite studierea şi vizualizarea structurilor inimii (cavităţile, valvele, muşchii), cunoaşterea parametrilor care definesc atât funcţia de contracţie, cât şi funcţia de relaxare a inimii.

Este recomandată de rutină la toți pacienții cu patologie cardiovasculară și nu numai (alte patologii care ar putea avea impact asupra inimii). Este o investigație care nu iradiază și nu are contraindicații.“

Când investigațiile ecocardiografice standard sunt SUBOPTIMALE, în ajutor vine ecocardiografia cu substanță de contrast (internațional denumită, CEUS – contrast enhanced ultrasound), o procedură ecografică foarte modernă care îmbunătățește performanțele ecografiei clasice, crescând acurateţea examinării.

Dr. Simona Tău, asist. univ, doctor în științe medicale

Care sunt afecțiunile diagnosticate
cu ajutorul ecografiei cardiace

Dr. Anca Tău ne-a enumerat o serie de indicații la care ecocardiografia este indiscutabil prima etapă de diagnostic:

  • Bolile valvulare: atât diagnosticarea lor, cât și evaluarea în dinamică: stenozele și insuficiențele valvulare pentru ghidarea conduitei terapeutice – stabilirea momentului optim pentru intervenția chirurgicală;
  • Insuficiența cardiacă;
  • Evaluarea bolii cardiace congenitale;
  • Evaluarea funcției ventriculului stâng și drept după un infarct miocardic, pentru depistarea unor posibile complicații;
  • Hipertensiune pulmonară: evaluarea funcției ventriculului drept și a presiunilor în artera pulmonară;
  • Suspiciune de embolie pulmonară;
  • Accidentul vascular cerebral ischemic – căutarea unor surse de embolie intracardiacă;
  • Suspiciune de endocardită infecțioasă;
  • Patologia aortei (anevrismul, disecția de aortă);
  • Screening al rudelor pacienților cu cardiomiopatii cu determinism genetic;
  • Evaluarea pacienților cu boală neoplazică (cancer) care necesită tratament chimioterapic (atât înainte de începerea tratamentului, cât și pe parcursul acestuia);
  • Evaluarea funcționalității protezelor valvulare;
  • Evaluarea pacientului instabil hemodinamic;
  • Traumatismul toracic.

Uneori, ecografia cardiacă nu este suficientă

Există și situații în care ecografia cardiacă trebuie completată de metode de diagnostic mai precise, nefiind 100% relevantă. Dr. Sebastian Onciul, medic specialist cardiologie, acreditat EACVI nivel 3 în Cardio-RM (www.emeraldmed.ro) ne-a explicat care sunt etapele firești pe care le va urma medicul specialist în cazul unui pacient care vine la control cardiologic.

Dr. Sebastian Onciul, Centrul Medical Emerald

„Pornind de la măsurătorile tensionale, puls și traseul electric (electrocardiogramă – EKG), diverse simptomatologii sau factori de risc cardiovasculari impun într-o evaluare cardiovasculară de bază o ecografie cardiacă (ecocardiografie).

Abia acolo unde această evaluare primară ridică anumite suspiciuni medicului cardiolog, se pot recomanda diverse alte metode de investigație a inimii, cele mai folosite fiind: coronarografia, angio-CT-ul coronarian, cardio-RM-ul (RMN-ul cardiac), cardio -RM-ul de stres, scintigrafia miocardică sau PET-CT-ul.“

Ecografia a evoluat

„Ecocardiografia, cunoscută pacienților drept ecocardiografie Doppler, a evoluat și poate fi utilizată și cu aplicațiile sale avansate – transtoracic – cu contrast, de stres, 3D, 4D, Speckle tracking sau transesofagian. Și aceste tipuri de ecocardiografii sunt alese de către medicul cardiolog în funcție de ecocardiografia de bază. Spre exemplu, patologiile valvulare pot fi cel mai bine vizualizate prin ecocardiografia transesofagiană“, explică medicul.

Există însă și situații în care pacienții au o așa-numită „fereastră ecografică dificilă“, cel mai adesea din cauza coastelor prea apropiate sau a obezității, când ecografia transtoracică uzuală nu poate oferi imagini de bună calitate, caz în care pacientului i se poate recomanda o ală metodă mai avansată – Cardio-RM, de exemplu.

Dr. Sebastian Onciul, medic specialist cardiolog, Centrul Medical Emerald

Nu toți pacienții cu boli cronice
au nevoie de ecografie cardiacă

Dr. Sebastian Onciul ne-a explicat că pentru mulți pacienți cu boli cardiovasculare cronice, cum este hipertensiunea arterială, nu sunt necesare investigații imagistice avansate. „Acestea au un rol important în patologii greu de diagnosticat, atunci când există un diagnostic diferențial sau pentru excluderea unor afecțiuni rare sau pentru determinarea prognosticului unui pacient în anumite patologii.“

Ecografie cardiacă la copii

Cu toate că ecografia cardiacă nu este o investigație dificilă, în cazul unui copil poate fi o provocare. Presupune să stea liniștit în timpul procedurii, dezbrăcat de la mijloc în sus și culcat  pe o parte, în timp ce medicul aplică un gel incolor în zona inimii și apoi îi plimbă un mic aparat pe piept, până când obține toate informațiile de care are nevoie. În cazul ecografiei transesofagiene, este necesară sedarea micului pacient, pentru ca transductorul să poată fi introdus prin esofag. La copiii agitați, o sedare ușoară poate fi necesară și în cazul ecocardiografiei standard.

Preț ecografie cardiacă

Prețul unei ecografii cardiace este de aproximativ 300-400 de lei la clinicile particulare (Rețeaua de Sănătate Regina Maria – 390 de lei, Sanador – 390 de lei, Centrul Medical Emerald – 330 de lei, Cardiomedic – 300 de lei). Pentru cei internați în spital, ecografia cardiacă este gratuită, și orice medic specialist poate oferi trimitere către această investigație. Spre exemplu, la Spitalul Elias, prețul unei ecocardiografii este de 130 de lei. Dacă pacientul este internat, ecografia cardiacă este gratuită.

Conform contractului cadru și normelor de aplicare ale acestuia, ecografia cardiacă se face gratuit cu bilet de trimitere de la orice tip de medic specialist, iar casa de asigurări decontează 40 de lei în cazul ecocardiografiei și 50 de lei în cazul ecografiei însoțite de Doppler. Pentru ecocardiografie și Doppler color se decontează 55 lei. Investigația poate fi făcută gratuit de la medici din specialitățile cardiologie, medicină internă, neurologie, pediatrie, geriatrie sau gerontologie, aflați în contract cu sistemul public de asigurări.

Interpretarea ecografiei cardiace

Ecografia cardiacă este o investigație a cărei interpretare o primești pe loc, de la medicul cardiolog care face examinarea. El va trece rezultatele într-un raport pe care ți-l predă la finalul consultației.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare