Dr. Bogdan Dorobăţ: „În tratarea fibroamelor, embolizarea este soluția pentru femeile tinere, care își doresc copii”

  Fibromul uterin și sarcina extrauterină nu ar trebui să mai fie o amenințare pentru fertilitatea femeilor. O procedură modernă de embolizare fibrom uterin, practicată de mulți ani și în România, tratează eficient aceste probleme și le oferă femeilor șansa de a aduce pe lume copii. Dr. Bogdan Dorobăţ, medic primar radiologie intervenţională la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, ne explică ce este și când este indicată embolizarea.

  Fibroamele și sarcinile extrauterine localizate pe col pot fi tratate modern embolizare uterină, o procedură care presupune întreruperea circulației sangvine către formațiunea tratată. Spre deosebire de chirurgia clasică, embolizarea oferă femeilor șanse mai mari de a-și păstra fertilitatea.

  Dr. Bogdan Dorobăţ, medic primar radiologie intervenţională și doctor în medicină la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti ne spune care sunt avantajele embolizării, cum se realizează și ce șanse de reușită are.

  Smartliving.ro: În ce afecțiuni este utilizată procedura de embolizare uterină?

  Dr. Bogdan Dorobăţ: Procedura poate fi indicată în mai multe patologii, de la fibroame uterine, la sarcina ectopică, adenomioză (n.r. – creșterea țesutului endometrial în peretele uterin, cu afectarea fertilității), sângerări uterine de diferite cauze și până la cancerul de col uterin. Fibroamele uterine sunt cele mai răspândite, de unde și utilizarea embolizării cu predilecție în această afecțiune.

  Smartliving.ro: Este diferită embolizarea pentru fiecare dintre aceste probleme?

  Dr. Bogdan Dorobăţ: Intervenția nu diferă cu nimic în toate acestea. Diferă doar materialul care se folosește în embolizare, adică ceea ce se injectează pentru a închide vasele de sânge. Din punct de vedere tehnic, este aceeași intervenție. Ea nu se efectuează cu anestezie generală, ci cu anestezie doar la locul de puncție, care este, de regulă, la plica cotului. Pe aici se introduce o teacă asemănătoare cu o branulă mai mare, iar prin aceasta, un cateter (un tub de plastic cu un diametru de 1,5 mm). Sub control radiologic, acest cateter este condus până la nivelul arterelor uterine, în stânga și în dreapta.

  Se injectează apoi o substanță de contrast pentru a vizualiza vasele de sânge care ne interesează, fibromul și toate structurile vasculare învecinate. Când cateterul este poziționat în locul potrivit, se injectează materiale – particule de câteva sute de microni – care pot fi permanente sau temporare, în funcție de patologie. Acestea închid mecanic vasele de sânge care alimentează structurile respective.

  După intervenție, pacienta se poate ridica din pat și poate merge la baie fără probleme, indiferent de problema ginecologică în care este utilizată embolizarea. Ea va rămâne în spital 24 de ore, pentru a ține sub control durerile destul de importante care pot să apară după embolizare. Acasă, va urma un tratament cu antibiotic și antiinflamator. Două-trei zile de la intervenție, mai poate avea o senzație de jenă sau de durere postoperator. La o lună și apoi la trei luni, se efectuează ecografii pentru monitorizarea rezultatelor.

  Tratează și sarcinile extrauterine

  Smartliving.ro: Se poate face embolizare și în sarcinile extrauterine?

  Dr. Bogdan Dorobăţ: Procedura este indicată în sarcinile extrauterine cu localizare cervicală – care se prind pe colul uterin, și nu în uter. Pentru aceste cazuri, cealaltă soluție este, de obicei, histerectomia (n.r. – extirpare a uterului împreună cu colul uterin). Este foarte delicat să chiuretezi o sarcină ectopică localizată astfel, pentru că, din cauza unor particularități anatomice și a dispoziției fibrelor musculare la nivelul colului uterin, există risc crescut de sângerare. La histerectomie se ajunge pentru că, de cele mai multe ori, nu se poate controla sângerarea.

  Dr. Bogdan Dorobăţ, medic primar radiologie intervenţională la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti
  Dr. Bogdan Dorobăţ, medic primar radiologie intervenţională la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti FOTO: Arhiva personală

  Pentru femeile tinere, care nu au copii și își doresc, embolizarea este soluția de a stopa sângerarea pentru ca ulterior să poată fi efectuat chiuretajul și uterul să nu fie extirpat. În sarcinile extrauterine, se folosesc materiale de embolizare temporare, care opresc sângerarea timp de câteva zile, atât cât specialistul ginecolog să poată realiza chiuretajul. De la caz la caz, el se recomandă în orele sau în zilele următoare embolizării, așa cum decide ginecologul. Uneori, acesta poate decide să amâne chiuretarea pentru ca sarcina ectopică să se elimine singură.

  Smartliving.ro: În sarcinile ectopice localizate pe trompele uterine este utilă embolizarea în ideea de a păstra fertilitatea femeii?

  Se poate interveni și acolo, dar discuția este mai amplă. Ginecologii spun că, dacă o sarcină s-a localizat pe o trompă uterină, înseamnă că ea funcționează prost din diferite motive – inflamatorii, cel mai adesea. Cel mai probabil, și în continuare va funcționa prost. Chiar am văzut situații în care pacienta a suferit o nouă sarcină ectopică localizată pe o trompă după prima embolizare. Altfel spus, trompa funcționează deficitar și nu reușește să conducă ovulul până la nivelul uterului. Specialiștii ginecologi merg pe ideea că ea trebuie îndepărtată oricum, pentru că nu funcționează așa cum trebuie și nu își face treaba. Prin urmare, embolizarea este mai puțin recomandată în acest tip de sarcini ectopice.

  Embolizarea, utilă și în cancerul de col uterin

  Smartliving.ro: Cum se aplică procedura în cancerul de col?

  Dr. Bogdan Dorobăţ: Embolizarea în cancerul de col uterin se realizează doar în scop hemostatic – pentru a opri sângerarea când aceasta există și, ulterior, pacienta intră pe protocolul terapeutic indicat. Cancerul de col are un anumit protocol și multe paciente trebuie să facă radioterapie intrauterină. Multe dintre ele sângerează și nu pot face această procedură, fiindcă sângerarea se agravează în timpul iradierii. În asemenea cazuri, se face embolizare doar pentru a stopa hemoragia. Așadar, ea nu tratează boala de bază, ci doar susține tratamentul pe care pacienta trebuie să îl urmeze, conform protocoalelor.

  Smartliving.ro: În ce situații se pot emboliza fibromul uterin? Contează mărimea sau localizarea lui?

  Dr. Bogdan Dorobăţ: Majoritatea fibroamelor se pretează la embolizare. Decizia de a recurge la această procedură se ia împreună cu medicul ginecolog, în echipă. Problema este că unii ginecologi sunt mai agresivi și spun că singura soluție ar fi histerectomia, indiferent dacă pacienta este mai tânără sau mai în vârstă ori dacă are sau nu copii.

  În lumea medicală, histerectomia este considerată un eșec terapeutic, dar sunt multe situații în care se cam insistă cu această soluție, mai ales că este mai simplă decât miomectomia – extirparea chirurgicală a fibromului cu păstrarea uterului. Pentru această procedură, contează și poziționarea fibromului, pentru că unele nu pot fi abordate chirurgical, dar și dimensiunea fibromului – cu cât este mai mare, cu atât va fi mai dificil să menții uterul pe loc.

  La embolizare, nu interesează localizarea sau dimensiunea fibromului, intervenția este absolut aceeași. Nu contează nici numărul acestora, pentru că particulele injectate acționează asupra tuturor fibroamelor existente.

  Embolizare fibrom uterin: soluția pentru femeile cu multe fibroame

  Smartliving.ro: O singură injectare este suficientă pentru a opri dezvoltarea tuturor fibroamelor?

  Dr. Bogdan Dorobăţ: Da, se intră în arterele uterine și particulele se difuzează în toată masa uterului, iar ele embolizează toate fibroamele care există acolo în momentul respectiv. Uterul nu este afectat în niciun fel. Embolizarea este, așadar, o alternativă mult mai bună pentru polifibromatoză – paciente cu mai multe fibroame uterine. Pe cale chirurgicală, poate fi dificil să scoți toate fibroamele și să păstrezi uterul.

  Materialele injectate prin embolizarea sunt permanente și nu mai permit alimentarea cu sânge a fibromului. Pentru că nu mai este „hrănit”, fibromul începe să se „usuce”. Este foarte important de explicat pacientelor că aceste fibroame nu dispar. De obicei, ele nu se elimină, dar sunt și cazuri fericite în care fibromul se deschide spre cavitatea uterină și se mai elimină din el. De regulă, el se reduce în dimensiuni și poate rămâne foarte probleme în miometru, mușchiul uterului.

  Un alt lucru foarte important de subliniat este că el nu se transformă în altceva, gen cancer, așa cum mă mai întreabă pacientele. Fibromul rămâne pe loc sub formă de țesut cicatriceal.

  Embolizare fibrom uterin: diametrul se reduce la jumătate

  Smartliving.ro: Cât de mult scade în dimensiune un fibrom după această procedură?

  Dr. Bogdan Dorobăţ: Statistic, ajunge până la jumătate din diametrul inițial. Cel mai mare fibrom pe care l-am tratat prin embolizare a avut un diametru de 40 de centimetri și scăzut la 12 centimetri. Pacienta a rămas însărcinată ulterior, a dus sarcina la termen. Cu dificultăți, dar a reușit să aducă pe lume un copil și primesc an de an mulțumiri că are un copil datorită acestei intervenții.

  „Embolizarea nu este eficientă în mai puțin de 5% din cazuri, foarte rar. Avem multe paciente care au rămas însărcinate după embolizare și au dus sarcina la termen, deși medicii ginecologi nu le dădeau nicio speranță”.

  Dr. Bogdan Dorobăț, medic primar radiologie intervențională și doctor în medicină

  Smartliving.ro: Ce neajunsuri are embolizarea?

  Dr. Bogdan Dorobăţ: Nu există metodă ideală, fiecare are plusuri și minusuri. Și embolizarea, și intervenția chirurgicală au avantaje și dezavantaje, dar acestea trebuie discutate de echipa medicală, luând în calcul și vârsta pacientei, dacă are sau nu copii și alte aspecte importante.

  Embolizare fibrom uterin: eficientă în 95% dintre cazuri

  Smartliving.ro: Statistic, în cât la sută din cazuri nu este eficientă embolizarea?

  Dr. Bogdan Dorobăţ: În mai puțin de 5% din cazuri, foarte rar. Avem multe paciente care au rămas însărcinate după embolizare și au dus sarcina la termen, deși medicii ginecologi nu le dădeau nicio speranță.

  Smartliving.ro: Ce predispune la eșec?

  Dr. Bogdan Dorobăţ: În primul rând, modul de alimentare al fibroamelor uterine. Din punct de vedere tehnic, insuccesele sunt foarte rare. Este nevoie de o atenție crescută la închiderea vaselor de sânge – nu trebuie să fii prea agresiv, pentru că se pot emboliza și ovarele, ceea ce nu este de dorit, fiindcă pacienta va intra la menopauză mai repede decât ar intra în mod natural. Sunt situații în care fibroamele se alimentează din artera ovariană, cea care alimentează și ovarele.

  Curriculum Vitae
  Dr. Bogdan Dorobăţ

  • coordonatorul compartimentului de Angiografie și Terapie Endovasculară de la Spitalul Universitar de Urgență București;
  • medic primar radiologie intervențională și doctor în medicină;
  • membru fondator al Societății Române de Neuroradiologie și Radiologie Intervențională;
  • membru al Societății Europene de Cardiologie și Radiologie Intervențională (CIRSE);
  • autor a peste 250 de lucrări publicate în reviste de specialitate din țară și din străinătate.
  SPUNE-ȚI POVESTEA »
  Căutare
  Urmărește-ne și pe Facebook