Radiologia intervențională, chirurgia fără tăieturi. Când se recomandă

Radiologia intervențională, chirurgia fără tăieturi a secolului XXI. În ce afecțiuni se recomandă

Radiologia intervențională oferă soluții terapeutice acolo unde tratamentul medicamentos nu este eficient și tratamentul chirurgical nu poate fi aplicat.

Conf. Univ. dr. Bogdan Popa, Presedintele Societății de Radiologie și Imagistică Medicală din România, a explicat, pentru smartliving.ro care sunt principalele avantaje ale radiologiei intervenționale și în cazul căror afecțiuni poate fi folosită.

Conf. dr. Bogdan Popa este presedintele Societății de Radiologie și Imagistică Medicală din România

Smartliving.ro: Ce este, mai exact, radiologia intervențională și ce presupune?

Conf. dr. Bogdan Popa: Radiologia intervențională este o supraspecializare medicală ce utilizează proceduri minim-invazive pentru a diagnostica și trata multiple afecțiuni; procedurile fac parte din ceea ce denumim „chirurgie endovasculară”  și răspund la toate cerințele impuse de medicina modernă.

Printr-o incizie de câțiva milimetri la nivelul pielii se introduc materiale biocompatibile cu scopul de a diagnostica și ulterior a trata afecțiuni benigne sau maligne.

Radiologia intervenţională este un domeniu complex, cu proceduri multiple, care impune o pregătire corespunzătoare a medicilor practicieni. Aceştia trebuie să aibă noţiuni de farmacologie, anestezie şi sedare, management clinic al pacientului, la care se adaugă noţiuni complexe teoretice şi practice de radiologie intervenţională.

Succesul procedurilor intervenţionale depinde de pregătirea pacientului pentru intervenţie cât şi de îngrijirea după procedură. Intervenţiile percutane sunt proceduri minim invazive care se clasifică în intervenţii vasculare şi non-vasculare.

Tratamentul modern al accidentului vascular cerebral

Smartliving.ro: În ce situații este recomandată folosirea radiologiei intervenționale?

Conf. dr. Bogdan Popa: Patologia este diversă și se referă la procedurile de neuroradiologie intervențională care permit tratamentul curativ sau complementar al procedurilor neurochirurgicale sau neurologice (inclusiv tratamentul modern în accidentul vascular cerebral), procedurile de radiologie intervențională pe cale vasculară- angioplastii, stentări arteriale – embolizări precum  și procedurile de radiologie intervențională nonvasculară ce includ ablații, drenaje, biopsii, etc.

Radiologia intervențională pentru diagnostic și pentru tratament

Radiologia intervențională de diagnostic cuprinde proceduri prin care se evidențiază  afecţiunile vasculare (stenoze, ocluzii, malformaţii arterio-venoase,  anevrisme). Angiografiile de diagnostic pot fi acute (efectuate în urgenţă: hemoragii cerebrale/digestive, politraumatisme cu rupturi vasculare, embolii/tromboze acute) sau cronice (stenoze/ocluzii arteriale, malformaţii arterio-venoase, tumori benigne/maligne).

Radiologia intervențională cu scop terapeutic cuprinde proceduri de angioplastie periferică percutană- pentru dilatările unor stenoze arteriale (în arteriopatia obliterantă) sau proceduri de embolizare arterială care sunt folosite cu succes în tratamentul unor tumori maligne (cancer hepatic sau metastaze hepatice de exemplu)-chemoembolizarea hepatică.

Embolizarea se poate efectua în urgenţă (hemoragii digestive, anevrisme rupte, hemoragii posttraumatice), la pacienţii cronici (tumori hipervasculare – fibroamele uterine, malformaţii arterio-venoase, fistule arterio-venoase, anevrisme) sau preoperator pentru reducerea sângerării intraoperatorii în cazul unor tumori hipervascularizate ce urmează a fi scoase chirurgical.

Smartliving.ro: Care sunt principalele avantaje ale radiologiei intervenționale?

Conf. dr. Bogdan Popa: Principalele avantaje ale radiologiei intervenționale constau în faptul că este o terapie minim invazivă care respectă integritatea anatomică a pacientului, timpul scurt de spitalizare, în medie 1-2 zile, timpul scurt de recuperare a pacientului și de reintegrare cu  ameliorarea semnificativă a calității vieții.

Radiologia Intervențională oferă soluții terapeutice acolo unde tratamentul medicamentos nu este eficient și tratamentul chirurgical nu poate fi aplicat.

Smartliving.ro: Dar riscurile și contraindicațiile?

Conf. dr. Bogdan Popa: Riscurile sunt minime în radiologia intervențională, deoarece folosește tehnologie avansată și gesturi minim invazive. Contraindicațiile sunt și ele destul de restrânse: reacții alergice la substanța de contrast, astm bronsic, insuficiență renală sau tulburări de coagulare.

De multe ori însă procedurile de radiologie intervențională pot fi efectuate și la acești pacienți după corectarea acestor patologii asociate.

Smartliving.ro: Poate înlocui chirurgia clasică, deschisă?

Conf. dr. Bogdan Popa: Radiologia Intervențională este considerată chirurgia secolului XXI. În general, spectrul de patologii care pot fi tratate este larg, în unele afecțiuni chirurgia fiind limitată în posibilități.

Există multe situații în care gesturile chirurgicale (chirurgia deschisă) nu pot fi aplicate din punct de vedere tehnic sau sunt contraindicate, moment în care intervine radiologia intervențională.

Smartliving.ro: De ce nu e mai mult promovată și folosită pe scare largă radiologia intervențională, în România?

Conf. dr. Bogdan Popa: Chiar dacă în ultimii 10 ani radiologia intervențională din Romania a cunoscut o importantă recunoaștere și dezvoltare, încă există un număr insuficient de medici radiologi intervenționiști care lucrează, în principal în centrele universitare. Numărul de proceduri intervenționale a crescut mult de la an la an, în ultima decadă, la fel și numărul medicilor care efectuează astfel de proceduri.

Părțile corpului și sistemele care pot fi tratate prin radiologia intervențională

  • Abdomen (intestin, rinichi, ficat, stomac)
  • Sistemul nervos central (creierul, coloana vertebrală)
  • Torace (plămân, sistem respirator)
  • Inima și sistemul vascular (artere, vene, acces hemodializă)
  • Sistemul musculo-scheletal (oase, articulații, coloana vertebrală)
  • Sistemul genito-urinar (uter, testicule, rinichi)
  • Alte organe și țesuturi moi.

Tehnici de imagistică folosite

Angiografie: Angiografia se referă la raze X în timp real ale arterelor sau venelor după injectarea materialului de contrast, ceea ce face ca vasele să fie vizibile în mod clar imagistic. Materialul de contrast este introdus printr-un cateter subțire (tub) într-un anumit vas de sânge și arată interiorul vasului, permițând radiologului intervenționist să localizeze blocajele și problemele din interiorul vasului. Angiografia este principala metodă utilizată pentru a ghida multe proceduri RI în sistemul circulator, incluzând angioplastia, embolizarea și administrarea specifică a chimioterapiei.

Tomografia computerizată (TC): O scanare TC este un test de imagistică cu raze X, care oferă secțiuni transversale detaliate ale țesuturilor interne ale corpului. Pacientului i se administrează o injecție cu material de contrast înainte de procedura pentru a ajuta la vizualizarea arterelor și a venelor. Seria de secțiuni transversale obținute în timpul scanării TC poate fi utilizată pentru a crea o imagine tridimensională a vaselor de sânge numită angiografie TC (ATC). De asemenea, poate înlocui adesea necesitatea angiografiei tradiționale pentru a determina dacă un pacient poate beneficia de angioplastie sau plasarea stentului pentru ocluziile arterei și venei.

Fluoroscopia: Fluoroscopia utilizează raze X pentru a produce imagini în mișcare în timp real ale structurii interne a pacientului. Pacientul primește o injecție cu material de contrast, care face arterele, venele și vasele de sânge să apară mai clar sub raze X. Fluoroscopia este utilizată pentru îndrumare în mai multe proceduri RI, incluzând angiografie, discografie și biopsie ghidată de imagini.

Angiografia de rezonanță magnetică (Angiografie RM): Pentru ARM, pacientul este plasat într-un câmp magnetic și apoi undele radio sunt folosite pentru a crea imagini de artere și vene. ARM este o modalitate deosebit de puternică de imagistică vasculară prin faptul că este extrem de sigură, non invazivă, nu necesită radiații și poate fi utilizată în siguranță în cazul pacienților cu insuficiență renală. Ghidarea RM este utilizată pentru a furniza monitorizare în timp real și cartografierea temperaturii fără expunerea la radiații ionizante. Cu toate acestea, nu este compatibil cu instrumentele metalice, ceea ce înseamnă că sunt necesare instrumente specializate atunci când tehnica este folosită pentru a ghida procedurile RI.

Ecografie: Pentru a obține o imagine cu ultrasunete, undele sonore imperceptibile sunt emise de o sondă și reflectate înapoi la sondă de către organele interne. Undele de sunet reflectate sunt folosite pentru a construi o imagine bidimensională, în mod similar cu utilizarea SONAR de către submarine. Ecografia permite medicului să vadă în interiorul corpului fără a utiliza radiații și este utilizat în mod obișnuit ca prima metodă pentru a verifica blocajele vasculare și anevrismele. De asemenea, oferă un instrument robust de orientare pentru multe proceduri RI, cum ar fi biopsii, drenajul abceselor și ablația tumorală.

Proceduri de radiologie intervențională decontate prin asigurări și lista medicilor specializați

Există un subprogram al Casei Națioanale de Asigurări de Sănătate prin care asigurații pot beneficia de intervenții de Radiologie Intervențională decontate.

Printre acestea se numără: terapia afecţiunilor cerebrovasculare prin tehnici endovasculare, stentare carotidiană, terapia endovasculară în AVC ischemic acut,  terapia unor afecţiuni ale coloanei vertebrale, terapia unor afecţiuni oncologice prin tehnici de embolizare.

Lista completă a procedurilor decontate, a criteriile de includere în program și a spitalelor în care este derulat, poate fi găsită pe site-ul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, accesând linkul următor: Subprogramul de radiologie intervenţională.

Lista cu medicii din toată țara care practică radiologia intervențională o puteți consulta pe site-ul Societății de Neuroradiologie și Radiologie Intervențională, din România.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare