Creierul îmbătrânește mai lent dacă folosești frecvent internetul. Activitatea online poate să scadă cu 50% riscul de demență
Mai ales după vârsta de 50 de ani, utilizarea regulată a internetului are beneficii importante pentru creier, potrivit unui nou studiu.
Chiar dacă se discută tot mai mult despre impactul negativ al rețelelor sociale și al utilizării internetului în mod exagerat, soluția nu ar fi să renunțăm cu totul la timpul petrecut online, au demonstrat oamenii de știință într-un studiu publicat în Journal of the American Geriatrics Society.
Activitatea online, în limite sănătoase, ar putea contribui la dezvoltarea și menținerea în parametri optimi a funcțiilor cognitive. În plus, utilizarea regulată a internetului poate reduce riscul apariției demenței, în cazul persoanelor cu vârste de peste 50 de ani.
„Cât timp petreceți utilizând internetul în fiecare zi?” 2 ore – intervalul ideal
Cercetătorii au analizat evoluția a 18.154 de adulți, cu vârste între 50 și 64,9 ani, pentru o perioadă de aproximativ 8 ani (care nu prezentau niciun simptom al demenței la începutul studiului). Adulții luau parte la programul Health and Retirement Study – un studiu multidisciplinar, de dimensiuni foarte mari, realizat pe un eșantion reprezentativ de aproximativ 20.000 de persoane din SUA, cu sprijinul Institutului Național pentru Îmbătrânire și Administrația Securității Sociale.
Participanții la studiu au fost întrebați, pe de o parte: „Cât timp petreceți utilizând internetul în fiecare zi?”, pe de altă parte: „Folosiți cu regularitate internetul pentru a trimite și a primi e-mailuri, sau cu alte intenții, precum achiziționarea de produse, căutarea de informații sau planificarea călătoriilor?”.
De-a lungul procesului de monitorizare, 4,68% dintre participanți au fost diagnosticați cu demență. În acest context, autorii studiului au identificat că – în opoziție cu indivizii care nu foloseau deloc platformele de internet – cei care au utilizat cu regularitate internetul au prezentat cu 50% mai puține riscuri să dezvolte simptome specifice demenței.
Constatarea a fost confirmată indiferent de nivelul de educație, rasă-etnie, sex și generație, mai ales în rândul celor care foloseau internetul într-o medie de aproximativ două ore pe zi. În caz contrar, cei care petreceau mai mult de 6 ore pe zi pe platformele online au fost expuși declinului cognitiv, cu „un risc estimat semnificativ mai mare“.
Legătura dintre job și riscul de demență
Legătura dintre factorii externi și funcțiile cognitive este un aspect care i-a interesat dintotdeauna pe oamenii de știință. În 2020, un alt studiu a identificat o posibilă cauzalitate între tipul de job pe care îl are un individ și stimularea sau afectarea funcțiilor cognitive.
Mai exact, persoanele cu joburi care le stimulează cognitiv au un risc cu 23% mai mic de a dezvolta demență decât cei cu joburi considerate nestimulante. Joburile stimulante au fost definite ca acele joburi care ne permit să luăm decizii independent și care ne presupun sarcini solicitante.
Tot în 2020, o altă cercetare a identificat un declin cognitiv (redus) în rândul utilizatorilor de internet de sex masculin.
Pe de altă parte, unele studii au remarcat impactul pozitiv pe care rețelele sociale le pot avea în viața adulților cu vârste înaintate, mai ales prin prisma faptului că facilitează conectarea cu alți oameni și scad sentimentul de singurătate.
Mai mult, deși viteza de procesare a creierului încetinește odată cu înaintarea în vârstă, s-a demonstrat că un creier sănătos, cu o rutină echilibrată, își poate păstra la un nivel stabil atât cunoștințele, cât și memoria pe termen lung și foarte lung.
Găsește aici cele mai bune exerciții pentru a ne menține memoria și atenția.
Cei mai importanți factori de risc pentru demență
În cazul persoanelor care suferă de demență, se deteriorează și ulterior se pierd tocmai funcțiile de bază, cum ar fi:
- crearea unor amintiri noi,
- rezolvarea problemelor cotidiene,
- îndeplinirea unor sarcini banale.
Cei mai importanți factori de risc sunt vârsta și istoricul familial. Dar mulți oameni de știință consideră că nu trebuie să neglijăm impactul pe care îl au obiceiurile de zi cu zi asupra declinului cognitiv.
Exercițiile fizice, somnul de calitate, menținerea unei greutăți adecvate, tensiunea arterială în parametri normali, controlul nivelului zahărului din sânge, renunțarea la obiceiuri dăunătoare precum fumatul, și păstrarea unor relații sănătoase cu cei din jur sunt esențiale pentru prevenirea demenței.
Importanța și limitele studiului
Deși studiul din Journal of the American Geriatrics Society demonstrează că internetul este util pentru sănătatea creierului, există și câteva limitări. Una dintre ele este că cercetătorii nu au luat în considerare calitatea conținutului online urmărit.
În 2022 statisticile sugerau că persoanele în vârstă folosesc internetul mai degrabă pentru corespondență, știri și cumpărături. Totuși, opțiunile de petrecere a timpului online sunt variate și în continuă schimbare. Astfel, în prezent tot mai multe persoane de peste 50 de ani au conturi pe rețele sociale precum TikTok.
Sunt necesare studii suplimentare pentru a trage concluzii ferme privind influența pe care mediul online o are asupra sănătății organismului în general și asupra sănătății mintale în particular.
Citește aici și ce noi speranțe de tratament există pentru demența Alzheimer. „Nu am avut niciodată perspective mai promițătoare ca astăzi“