O alergie la ouă vă restrânge gama de produse alimentare pe care le puteți include în dietă, dar asta nu este tot. În plus, aveți contraindicație la anumite vaccinuri, așa cum sunt cel gripal și ROR (împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei).
Simptomele de alergie la ouă apar, de obicei, la câteva minute sau chiar la câteva ore după ce ați consumat ouă sau alimente care conțin ouă. Semnele și simptomele variază de la ușoare la severe și pot include erupții cutanate, urticarie, congestie nazală și vărsături sau alte probleme digestive.
Rareori, alergia la ouă poate provoca anafilaxie – o reacție care pune viața în pericol.
Alergia la ouă poate apărea încă din copilărie. De altfel, în cazul copiilor, ouăle provoacă cel mai frecvent alergii alimentare. Majoritatea, dar nu toți, scapă de alergie înainte de adolescență.
„Simptomatologia în cazul alergiei la ou este destul de variabilă. Principalele manifestări constau, în primul rând, în mâncărimea intensă la nivelul pielii. Acest simptom poate fi localizat doar în anumite zone sau poate afecta întregul corp.“
Dr. Rareș Simu, medic specialist în imunologie clinică și alergologie
Ce simptome dă alergia la ouă la adulți
Manifestările alergiei la ouă apar, de cele mai multe ori, în copilărie sau adolescență. Totuși, există cazuri documentate de instalare bruscă a alergiei la ouă la vârstă adultă.
Explicația este că sistemul imunitar devine sensibil la proteinele din ou și începe să reacționeze atunci când intră în contact cu ele. Astfel, după consumul de ouă sau de produse care conțin ouă, aceste proteine sunt detectate de sistemul imunitar și atacate ca un invadator.
Așadar, la scurt timp apar urticarie, erupții, pielea este roșie, tumefiată, se poate descuama sau pot apărea chiar și vezicule. Aceasta este faza acută a alergiei.
În faza cronică, pielea devine uscată, apar răni din cauza scărpinatului, care ulterior se pot infecta.
Leziunile pot apărea în orice parte a corpului. Dar există câteva zone tipice în care afecțiunea se manifestă, de obicei. Potrivit medicului alergolog, acestea sunt localizate:
- la nivelul încheieturilor membrelor superioare sau inferioare,
- în jurul gâtului,
- în spatele urechilor,
- în jurul ochilor.
De ce nu ia copilul în greutate? Alergia la ouă poate fi o explicație
La sugar este tipică apariția leziunilor la nivelul obrajilor și în jurul gâtului. În funcție de intensitatea simptomelor și de extinderea leziunilor există forme ușoare, moderate și severe. În cazul formelor mai severe, o alergie la ouă poate fi răspunsul la întrebarea: „De ce nu ia copilul în greutate?“.
O alergie la ouă poate declanșa astmul la copii
Urticaria în urma consumului de ouă este o manifestare mai frecventă la adultul cu o astfel de alergie alimentară. Erupțiile pot fi de mai multe dimensiuni: de la câțiva milimetri până la zone extinse (placarde urticariene). Zonele pe care apare erupția cuprind tot corpul. În unele cazuri, leziunile sunt izolate doar la anumite regiuni (extremități, torace, abdomen). În mod constant, leziunile sunt însoțite de prurit (mâncărime).
Altă caracteristică a urticariei este durata scurtă a unei leziuni. De obicei, apare o leziune care durează câteva ore sau minute după care dispare și apare alta pe altă zonă.
„În cazuri extrem de rare, ingestia oului declanșează manifestări de rinită sau chiar de astm. Această situație este mai frecvent întâlnită la copilul mic“, atrage atenția alergologul Rareș Simu.
Măsuri importante în caz de șoc anafilactic
O reacție alergică severă poate duce la șoc anafilactic, o urgență medicală, pentru că pune viața în pericol. În acest caz este nevoie imediat de o injecție cu adrenalină și o vizită la urgențe. Semnele și simptomele șocului anafilactic includ:
- constricția căilor respiratorii, inclusiv umflarea gâtului care face dificilă respirația;
- dureri abdominale și crampe;
- puls rapid;
- stare de șoc, cu o scădere severă a tensiunii arteriale resimțită ca o senzație de amețeală sau pierderea cunoștinței.
Severitatea reacțiilor alergice la ouă poate varia de fiecare dată când apar, deci chiar dacă în trecut v-ați confruntat doar cu reacții ușoare, următoarele pot fi mai grave.
Dacă medicul consideră că puteți fi expus riscului unei reacții severe, acesta poate prescrie o injecție de urgență cu epinefrină pentru a fi utilizată dacă apare șocul anafilactic. Substanța vine într-un dispozitiv care facilitează administrarea, numit autoinjector. Se poate administra și copiilor.
Albușurile, mai alergene decât gălbenușurile
O reacție exagerată a sistemului imunitar provoacă alergii alimentare. În cazul alergiei la ouă, sistemul imunitar identifică în mod eronat anumite proteine din ouă ca fiind dăunătoare. Când intrați în contact cu proteinele din ou, celulele sistemului imunitar (anticorpii) le recunosc ca pe niște inamici și semnalează sistemului imunitar să elibereze histamină și alte substanțe chimice care provoacă semne și simptome de alergie.
Atât gălbenușurile, cât și albușurile conțin proteine care pot provoca alergii, dar alergia la albușuri este mai frecventă. Este posibil ca sugarii alăptați să aibă o reacție alergică atunci când mama consumă ouă. De asemenea, acesta poate fi motivul pentru care unii medici pediatri recomandă introducerea albușului în alimentația bebelușului după împlinirea vârstei de 1 an. Așadar, în loc să introduceți ou întreg în planul de diversificare pentru bebe, ar fi mai bine să începeți cu gălbenușul, mai ales în cazul unui istoric familial de alergii.
Dermatita atopică, printre factorii de risc
Anumiți factori pot crește riscul de a dezvolta alergie la ouă:
- Dermatita atopică. Copiii cu acest tip de reacție cutanată au un risc mai mare să dezvolte o alergie alimentară decât copiii care nu au astfel de probleme.
- Istoricul familial. Aveți un risc crescut de alergie alimentară dacă unul sau ambii părinți au astm, alergii alimentare sau un alt tip de alergie, de exemplu febra fânului, denumită medical rinită alergică.
- Vârsta. Alergia la ouă este mai frecventă la copii. Odată cu înaintarea în vârstă, sistemul digestiv se maturizează și reacțiile alergice la alimente apar mai rar.
Complicații
Cea mai semnificativă complicație pe care o poate da o alergie la ouă este șocul anafilactic.
Aceeași reacție a sistemului imunitar care provoacă o alergie la ouă poate declanșa și alte afecțiuni. Dacă aveți alergie la ouă, puteți prezenta un risc crescut de:
- alergii la alte alimente, cum ar fi lapte, soia sau arahide;
- alergii la părul de animale de companie, la acarienii din praf sau la polen;
- reacții alergice ale pielii, cum ar fi dermatita atopică;
- astm, care, la rândul său, crește riscul de a avea o reacție alergică severă la ouă sau la alte alimente.
Alimente periculoase pentru cei cu alergie la ouă
Din păcate, chiar dacă un aliment este etichetat ca fiind fără ouă, acesta poate conține, totuși, unele proteine din ouă.
Alimentele care conțin ouă pot include:
- bezele,
- maioneză,
- produse de patiserie,
- produse de panificație,
- marţipan,
- înghețată,
- mezeluri,
- budincă și creme,
- dressing pentru salată,
- multe tipuri de paste.
Citiți cu atenție etichetele alimentelor! Unele persoane reacționează la alimente care conțin doar urme de ouă. Iată ce să căutați pe etichete:
- albumină,
- globulină,
- lecitină,
- livetină,
- lizozim,
- lipovitelină,
- produse care încep cu „ov-“ sau „ovo-“, cum ar fi ovalbumină sau ovoglobulină.
Vaccinuri contraindicate pentru alergicii la ouă
Unele vaccinuri conțin proteine din ouă. Persoanele cu alergie la ouă pot prezenta reacții alergice la administrarea acestora.
Vaccinul împotriva febrei galbene poate provoca, de asemenea, o reacție alergică la unele persoane care au alergie la ouă. Se administrează călătorilor care intră în țări în care există riscul de a contracta febră galbenă, cum sunt cele din Africa și din America de Sud.
În general, acest vaccin nu este recomandat persoanelor cu alergie la ouă, dar este administrat uneori sub supraveghere medicală după testarea reacțiilor.