Vasectomia este eficientă în peste 99% din cazuri și nu afectează viața sexuală. Mituri despre sterilizarea masculină demontate de medic
Prezervativele, spermicidele și vasectomia sunt singurele metode contraceptive la care pot apela bărbații. Dintre acestea, cea mai sigură este vasectomia. Eficiența este de aproape 100%, dar decizia de a recurge la această intervenție trebuie cântărită bine înainte, pentru că inversarea vasectomiei nu reușește întotdeauna.
E important să reții că vasectomia nu oferă protecție împotriva infecțiilor cu transmitere sexuală. Procedura are un risc scăzut de complicații și poate fi efectuată, de obicei, în ambulatoriu, sub anestezie locală.
Însă, înainte de a face vasectomie, trebuie să fii sigur că nu vrei să ai copii pe viitor. Deși este o intervenție reversibilă, există șanse foarte scăzute de a mai concepe un copil, după inversarea vasectomiei.
Dr. Florin Vărzescu, medic specialist urolog, ne-a explicat ce presupune procedura, cât costă și cui îi recomandată.
Ce este vasectomia
SmartLiving.ro: Ce înseamnă vasectomia? În ce constă?
Dr. Florin Vărzescu: Când spunem vasectomie ne referim la sterilizarea masculină, fiind o metodă de contracepție definitivă, preferată de cuplurile care au decis că nu își mai doresc copii.
Este o intervenție chirurgicală simplă, sigură și rapidă, cu riscuri reduse, recuperare postoperatorie ușoară și cu rezultate permanente, eficiența fiind de aproape 100%.
Vasectomie bărbați: cum decurge procedura
SmartLiving.ro: Cum decurge procedura și în ce constă recuperarea după vasectomie?
Dr. Florin Vărzescu: Vasectomia constă în sigilarea canalelor deferente (vase deferente), adică a tuburilor care transportă spermatozoizi către penis.
Intervenția se realizează sub anestezie locală, iar după amorțirea zonei, medicul va face două incizii mici la nivelul pielii scrotului, unde se află localizate canalele deferente, pe care apoi le va tăia, electrocoagula sau bloca prin ligaturare pentru a bloca trecerea spermei în lichidul seminal.
Canalele deferente sunt așezate apoi la loc în scrot, iar zona unde s-au făcut inciziile va fi cusută cu fire resorbabile.
SmartLiving.ro: Afectează, în vreun fel, performanțele sexuale?
Dr. Florin Vărzescu: În urma vasectomiei, testiculele vor continua să producă spermă și ejacularea va avea loc, însă în lichidul ejaculat nu se vor mai regăsi spermatozoizi.
Vasectomia nu afectează erecția, producția de testosteron, apetitul sexual sau performanța sexuală.
Recuperarea este ușoară și rapidă. După 48-72 de ore, pacienții își pot relua activitățile cotidiene. Recuperarea completă după o vasectomie durează circa o săptămână.
Metode contraceptive pentru bărbați
SmartLiving.ro: Ce se întâmplă cu spermatozoizii după vasectomie?
Dr. Florin Vărzescu: După o vasectomie, testiculele continuă să producă spermatozoizi, însă aceștia nu vor mai fi ejaculați odată cu lichidul seminal, ci vor fi absorbiți de corp.
Este indicat cuplurilor să continue să folosească o metodă contraceptivă timp de câteva luni de la vasectomie, pentru că bărbații pot să mai ejaculeze spermatozoizi care se regăsesc în canalele deferente.
Ulterior intervenției chirurgicale, pacienții ar trebui să efectueze un test de fertilitate masculină pentru a vedea dacă mai sunt prezenți spermatozoizi în lichidul seminal.
EXTRA INFO
Alte metode contraceptive pentru bărbați sunt prezervativele și spermicidele, însă doar prezervativul oferă și protecție împotriva infecțiilor cu transmitere sexuală.
Avantaje versus dezavantaje
SmartLiving.ro: Ce avantaje are această procedură?
Dr. Florin Vărzescu: Principalul avantaj al vasectomiei este acela că reprezintă o metodă de contracepție permanentă, eficiența în prevenirea sarcinii fiind de aproape 100%. Dincolo de rezultate, procedura prezintă următoarele avantaje:
- este o intervenție sigură și poate fi efectuată în ambulatoriu;
- riscul de complicații sau efecte adverse este redus;
- nu afectează producția sau eliberarea de testosteron;
- nu are efecte pe termen lung asupra sănătății generale;
- nu afectează masculinitatea, apetitul sexual sau performanța sexuală.
SmartLiving.ro: Dar dezavantaje, posibile riscuri sau complicații?
Dr. Florin Vărzescu: Principalul dezavantaj este acela că, deși vasectomia este reversibilă, intervenția poate să nu aibă succes. Așadar, nu există garanția că inversarea vasectomiei va funcționa, iar pacientul va reuși să conceapă un copil. În plus, inversarea este mai complicată și mai costisitoare decât vasectomia.
La capitolul riscuri, pacienții trebuie să știe că vasectomia nu îi protejează de bolile cu transmitere sexuală.
În ceea ce privește complicațiile postoperatorii, acestea sunt în general minore și includ durere ușoară și senzație de disconfort la nivelul scrotului, umflarea scrotului, vânătăi la nivelul scrotului, sângerare sau un cheag de sânge (hematom) în interiorul scrotului, sânge în spermă (hematospermie) și, în cazuri rare, infecție la nivelul zonei supuse intervenției chirurgicale.
Mulți pacienți se îngrijorează că vasectomia crește riscul de cancer testicular sau de prostată, însă nu există nicio cercetare care să demonstreze o legătură între cele două.
Nerecomandată bărbaților sub 30 de ani care nu au copii
SmartLiving: Când și cui îi este indicată această procedură?
Dr. Florin Vărzescu: Pacienții trebuie să realizeze că vasectomia este o metodă de contracepție definitivă. Așadar, trebuie să se gândească foarte bine dacă vor să o facă, pentru că asta presupune că nu vor avea sau nu vor mai putea avea copii în viitor.
Intervenția poate fi efectuată de către toți bărbații adulți, sănătoși, care se află în relații stabile, pentru că este important și ca partenera de viață să fie de acord. Medicii nu recomandă însă vasectomia pacienților sub 30 de ani, care încă nu au copii.
Vasectomie reversibilă
SmartLiving.ro: Este reversibilă o astfel de intervenție?
Dr. Florin Vărzescu: Chiar dacă este o metodă definitivă, intervenția este reversibilă printr-o altă procedură numită inversare a vasectomiei, prin care canalele deferente pot fi reconectate chirurgical. Trebuie însă să știți că nu în toate cazurile inversarea vasectomiei are succes.
Procedura este una complicată și, chiar dacă a reușit, tot există posibilitatea de a nu putea concepe un copil. De aceea, repet, gândiți-vă foarte bine dacă doriți o vasectomie pentru că este o decizie care vă poate afecta pentru tot restul vieții!
Cât costă o vasectomie: preț
SmartLiving: Ne puteți spune un preț estimativ al acestei intervenții?
Dr. Florin Vărzescu: O intervenție de vasectomie costă între 1.000 și 1.500 de euro, în funcție de clinica unde este efectuată.
Mituri despre vasectomie
Are un impact negativ asupra performanțelor sexuale
FALS. Vasectomia nu va afecta apetitul sexual sau masculinitatea în niciun fel. Bărbații au raportat chiar o satisfacție sexuală mai mare după vasectomie, potrivit Mayo Clinic.
Afectează permanent organele sexuale
FALS. Există un risc extrem de scăzut ca testiculele, penisul sau alte părți ale sistemului reproducător să fie lezate în timpul intervenției chirurgicale.
Crește riscul de cancer
FALS. Deși au existat unele preocupări cu privire la o posibilă legătură între vasectomie și cancerul testicular sau de prostată în trecut, nu există nicio legătură dovedită.
Crește riscul de boli de inimă
FALS. Ca și în cazul temerilor legate de cancer, nu pare să existe nicio legătură între vasectomie și problemele cardiace.