Ulei de cocos contraindicații. Cine ar trebui să-l consume cu prudență

Uleiul de cocos este bun la toate, dar are și contraindicații. Care este cantitatea zilnică sigură

Uleiul de cocos a devenit destul de popular, în ultimii ani, fiind considerat un panaceu. Chiar dacă există câteva studii care arată beneficiile uleiului de cocos, nutriționiștii atrag atenția că ar trebui consumat cu precauție de cei cu boli cronice.

Uleiul de cocos a început să fie ingredient în tot mai multe produse și să fie folosit pentru gătit. Ba unele persoane îl pun și în cafea. Anumite dulciuri, șampoane, cafea, smoothie-uri, conțin ulei de cocos.

”Uleiul de cocos are numeroase beneficii datorită compoziției sale. Conține grăsimi saturate, dar și mononesaturate și polinesaturate, acid lauric, acid caprilic și acid caprinic. De asemenea, conține și vitamine liposolubile: vitamina E și vitamina K.”

– Dr. Iren Alexoi, medic nutriționist

Medicul nutriționist prezintă o listă cu beneficiile acestui tip de ulei:

  • Este indicat sportivilor deoarece crește nivelul de energie prin conținutul de trigliceride cu lanț mediu care se descompun mai ușor, stimulând arderile din organism.
  • Are influențe pozitive asupra colesterolului HDL–colesterolul bun – oferind astfel protecție cardiovasculară.
  • Menține sănătatea dinților și gingiilor.
  • Protejează pielea și mucoasele având acțiune antifungică.
  • Poate ajuta memoria și concentrarea datorită acizilor grași din compoziție.
  • Are efecte antioxidante asupra celulelor nervoase.
  • Folosit extern protejează pielea de radiațiile solare, conferă un factor de protecție mic.
  • Este benefic în tratamentul afecțiunilor dermatologice având proprietăți antifungice și antibacteriene.

Scăderea nivelului de colesterol

Există două tipuri de colesterol: lipoproteine ​​cu densitate mare (HDL) sau colesterol bun și lipoproteine ​​cu densitate mică (LDL) sau colesterol rău. HDL pare să ajute la reducerea nivelului de LDL, iar nivelurile ridicate de HDL pot ajuta la îmbunătățirea sănătății cardiovasculare.

Unii cercetători susțin că trigliceridele cu lanț mediu (TLM) prezente în uleiul de cocos, pot contribui la creșterea nivelului de colesterol bun. Însă, un studiu realizat în 2016 nu a găsit dovezi clare că uleiul de cocos influențează în vreun fel nivelul colesterolului. Cu toate acestea, descoperirile publicate în 2018 au sugerat că efectul uleiului de cocos extravirgin asupra colesterolului poate fi similar cu cel al uleiului de măsline. Până în prezent, rezultatele rămân neconcludente și sunt necesare mai multe studii.

Controlul glicemiei

Rezultatele unui studiu efectuat pe animale în 2009 au sugerat că TLM prezente în uleiul de cocos, pot ajuta la păstrarea sensibilității la insulină. Analiza a enumerat însă efectele benefice specifice ale trigliceridelor cu lanț mediu (TLM), aupra sănătății, nu cele ale uleiului de cocos.

Reducerea stresului

Uleiul de cocos virgin poate avea proprietăți antioxidante. Într-un studiu pe rozătoare, s-a dovedit că uleiul de cocos poate reduce stresul. Cercetătorii consideră că uleiul de cocos virgin ar putea fi util și în tratarea unor tipuri de depresie.

Păr strălucitor

Uleiul de cocos este folosit și pentru îngrijirea podoabei capilare. În India uleiul de cocos este aplicat pe păr pentru a-i conferi strălucire și pentru a-l hidrata. Se consideră că poate pătrunde în scalp și în firele de păr mai bine decât uleiurile minerale. Cu toate acestea, studiile nu confirmă aceste beneficii.

Piele sănătoasă

Aplicarea uleiului de cocos pe piele poate avea efecte protectoare și antiinflamatoare, potrivit unui studiu din 2017.

Combaterea candidozei

Un studiu realizat in vitro, a scos la iveală că uleiul de cocos acționează împotriva Candidei albicans (C. albicans), așa că ar putea fi un tratament eficient pentru candidoză. Efectul se datorează proprietăților protective și antiinflamatoare de care am menționat anterior.

Prevenirea bolilor hepatice

În cadrul unui experiment realizat în 2017 pe șoareci de laborator s-a dovedit că uleiul de cocos poate proteja ficatul. Rozătoarele care au primit ulei de cocos, timp de patru săptămâni, în același timp cu o alimentație bogată în glucoză, au avut funcția hepatica mai bună decât cele care nu au primit ulei de cocos.

Sănătate dentară

Uleiul de cocos poate proteja dinții de carii și previne apariția bolilor gingivale. În plus, menține echilibrul bacterian oral. Pentru asta, e nevoie să vă clătiți gura cu el, în același mod în care folosiți apa de gură.

Ulei de cocos contraindicații

Principalul argument împotriva uleiului de cocos este conținutul ridicat de grăsimi saturate.

„Deși, are numeroase proprietăți benefice este totuși un aliment din categoria grăsimilor având 862 kcal la suta de grame. Se va consuma cu grijă de către cei ce suferă de obezitate, boli cronice cardiovasculare, diabet zaharat,” atrage atenția nutriționistul Iren Alexoi.

Ulei de cocos contraindicații

Uleiul de cocos conține peste 80% grăsimi saturate. Experții în sănătătate recomandă limitarea consumului de grăsimi saturate la mai puțin de 10% din cantitatea zilnic de calorii. Asta înseamnă că o persoană care urmează o dietă de 2000 de calorii pe zi nu ar trebui să consume mai mult de 20 de grame de grăsimi saturate.

Informații nutriționale

1 lingură de ulei de cocos conține:

  • 121 de calorii
  • 0 g de proteine
  • 13,5 g de grăsimi, din care 11,2 g sunt saturate
  • 0 miligrame (mg) de colesterol

Uleiul de cocos are aproape 100% grăsimi, dintre care majoritatea sunt grăsimi saturate. Cu toate acestea, structura grăsimilor din uleiul de cocos diferă de cea a multor produse de origine animală, care constau în principal din acizi grași cu lanț lung.

Uleiul de cocos este bogat în trigliceridele cu lanț mediu (TLM). Acestea sunt mai greu de transformat în grăsimi care sunt stocate în organism și mai ușor de ars decât trigliceridele cu lanț lung (TLL).

Cum se folosește

„Uleiul de cocos se poate utiliza la gătit, însă își păstrează calitățile prin încălzire doar până la 180 grade Celsius. Trebuie precizat că beneficiile sunt oferite de uleiul presat la rece, cel rafinat are un conținut scăzut de vitamine și minerale,” punctează dr. Iren Alexoi.

Uleiul de cocos este un produs diferit de untul de cocos la care se folosesc toate părțile nucii de cocos. Beneficiile asupra organismului fiind diferite.

Specialiștii spun că pentru a beneficia la maximum de proprietățile uleiului de cocos ar fi util să folosim aproximativ trei lingurițe pe zi.

Medicul nutrișionist ne sfătuiește să fim însă extrem de atenți la celelate tipuri de grăsimi din alimentație!

Se poate folosi adăugat în smoothie, în piureuri/pateuri de legume, în chifteluțele vegetale, se pot unge felii de pâine, etc.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare