Uleiul de cocos în cafea. 4 beneficii pentru sănătate plus atenționarea nutriționiștilor

Uleiul de cocos în cafea. 4 beneficii pentru sănătate plus atenționarea nutriționiștilor

Uleiul de cocos în cafea este un trend cu foarte mulți adepți, chiar și printre sportivii de la Jocurile Olimpice de la Paris. Adăugat în cafea, uleiul de cocos aduce un bonus de gust și de beneficii pentru sănătate, în cazul unora: ar putea crește nivelul de energie și accelera metabolismul, ajutând în același timp la îmbunătățirea digestiei. Totuși, nu e recomandat tuturor.

Trigliceridele cu lanț mediu (MCT – medium-chain triglycerides) sunt ingredientul-cheie care ar fi responsabil pentru beneficiile uleiului de cocos, potrivit unor studii. Totuși, medicii nutriționiști atrag atenția asupra conținutului ridicat de grăsimi saturate din uleiul de cocos, care pot contribui la creșterea colesterolului LDL (rău). De asemenea, uleiul de cocos conține un număr semnificativ de calorii și îngrașă dacă este consumat în cantități mari.

Ce este uleiul de cocos

Uleiul de cocos este un tip de ulei vegetal extras din pulpa nucilor de cocos, care conține grăsimi saturate în proporție de aproximativ 90%. Iată profilul lipidic al uleiului de cocos:

  • Trigliceride cu lanț mediu (MCT): aceste grăsimi sunt metabolizate diferit față de trigliceridele cu lanț lung, fiind rapid absorbite și utilizate de ficat pentru a produce energie. Cele mai comune MCT-uri din uleiul de cocos sunt acidul lauric, acidul capric și acidul caprilic.
  • Acid lauric: reprezintă aproximativ 50% din uleiul de cocos. Este cunoscut pentru proprietățile sale antimicrobiene și antivirale.
  • Acizi grași saturați: pe lângă MCT, uleiul de cocos conține și alți acizi grași saturați, precum acidul miristic și acidul palmitic.

Există două tipuri principale de ulei de cocos disponibile pe piață. Uleiul de cocos virgin este obținut prin presarea la rece a pulpei de cocos, fără a se utiliza căldură sau substanțe chimice. Acest tip de ulei are un gust și un miros pronunțate de cocos și este considerat a fi mai nutritiv și mai puțin procesat decât variantele rafinate.

Uleiul de cocos rafinat este procesat prin metode care includ utilizarea căldurii și a substanțelor chimice pentru a elimina mirosul și gustul de cocos, oferind un produs cu un punct de fum mai ridicat și o textură mai uniformă. Este adesea preferat pentru gătit la temperaturi ridicate.

Ce efect are uleiul de cocos în cafea

Uleiul de cocos a câștigat din ce în ce mai multă popularitate în rândul celor care urmează dieta ketogenică, bogată în grăsimi și proteine și foarte săracă în carbohidrați. Adepții acestui stil alimentar susțin că adăugarea uleiului de cocos în cafea poate ajuta la atingerea sau menținerea stării de cetoză, un proces metabolic în care organismul folosește cetone — molecule produse din descompunerea grăsimilor — drept sursă de energie, în loc de glucoză.

Menținerea stării de cetoză în cadrul unei diete ketogenice a fost asociată cu beneficii pentru sănătate, precum:

Se crede că uleiul de cocos poate ajuta la menținerea stării de cetoză datorită conținutului de trigliceride cu lanț mediu. Spre desosebire de alte grăsimi, MCT sunt absorbite rapid și ajung imediat în ficat. Aici, ele sunt fie utilizate ca sursă de energie, fie transformate în corpi cetonici.

Interesant este că uleiurile MCT sunt mai ușor convertite în cetone decât trigliceridele cu lanț lung, un alt tip de grăsimi întâlnite în alimente. Cercetările au demonstrat că MCT pot ajuta la menținerea stării de cetoză — chiar și atunci când consumi mai multe proteine și carbohidrați decât ar fi recomandat în cazul unei diete ketogenice clasice.

Beneficiile generale pentru sănătate

Uleiul de cocos conține patru tipuri de MCT, iar 50% din grăsimile pe care le conține provin din acidul lauric. Acidul lauric pare să producă cetone într-un ritm mai lent, dar mai susținut, deoarece este metabolizat mai eficient decât alte trigliceride cu lanț mediu. Așadar, adăugarea uleiului de cocos în cafea ajută la menținerea stării de cetoză.

Se presupune că prin adăugarea uleiului de cocos în cafea poți avea parte de beneficiile combinate ale ambelor ingrediente: cafeaua și uleiul de cocos.

Accelerează metabolismul

Unele studii au demonstrat că MCT din uleiul de cocos și cofeina din cafea pot accelera metabolismul, ducând la creșterea numărului de calorii arse pe zi. De exemplu, o cercetare publicată în Journal of Nutrition arată că MCT pot crește rata metabolică cu până la 5% în 24 de ore.

Crește nivelul de energie

Cofeina acționează prin blocarea receptorilor de adenozină din creier, reducând senzația de oboseală și îmbunătățind concentrarea. În același timp, trigliceridele cu lanț mediu din uleiul de cocos sunt absorbite rapid în sistemul digestiv și transportate direct către ficat, unde sunt transformate într-o sursă imediată de energie. Spre deosebire de grăsimile cu lanț lung, MCT oferă un impuls de energie aproape instantaneu.

Această combinație de cofeină și MCT poate fi extrem de benefică pentru sportivi sau pentru persoane care au nevoie de un plus de energie rapidă pe parcursul zilei. Pentru sportivi, combinația de ulei de cocos cu cafea poate reduce oboseala în timpul antrenamentelor intense, potrivit studiilor.

Îmbunătățește digestia

Trigliceridele cu lanț mediu din uleiul de cocos și compușii din cafea, cum ar fi cofeina și acidul clorogenic, pot ajuta la menținerea sănătății sistemului digestiv. Există cercetări care au demonstrat că aceste componente pot contribui la prevenirea constipației și la menținerea unui tranzit intestinal sănătos. MCT pot stimula peristaltismul, mișcările musculare ale tractului gastrointestinal care ajută la deplasarea alimentelor prin sistemul digestiv. De asemenea, consumul acestui tip de grăsimi poate avea un ușor efect laxativ, benefic pentru persoanele care suferă de constipație cronică.

Cofeina, la rândul său, stimulează secreția de acid gastric, ajutând la descompunerea alimentelor și la absorbția nutrienților. În plus, are un efect stimulant asupra sistemului nervos central, inclusiv asupra sistemului nervos enteric, care controlează funcțiile gastrointestinale. Acidul clorogenic din cafea are proprietăți antioxidante puternice și poate proteja mucoasa intestinală, reducând inflamația și prevenind tulburările gastrointestinale.

Crește nivelul colesterolului HDL (bun)

Unele cercetări au demonstrat că trigliceridele cu lanț mediu prezente în uleiul de cocos pot contribui la creșterea nivelului de colesterol bun. Însă, un studiu realizat în 2016 nu a găsit dovezi clare că uleiul de cocos influențează în vreun fel nivelul colesterolului. Cu toate acestea, descoperirile publicate în 2018 au sugerat că efectul uleiului de cocos extravirgin asupra colesterolului poate fi similar cu cel al uleiului de măsline.

„Decât să-l înghițiți, mai bine îl aplicați pe piele

Nutriționiștii atrag atenția că principalul argument împotriva uleiului de cocos este conținutul ridicat de grăsimi saturate și de calorii.

„În uleiul de cocos avem acizi grași saturați, identici cu cei care sunt în grăsimile de origine animală. Adică în slănină, în unt, în untură, în, eu știu, grăsimea de la vită, de la pui. Deci, acizii grași saturați, aceia pe care medicii ne recomandă să îi consumăm în cantitate cât mai mică. Și, culmea, în uleiul de cocos avem 90% grăsimi saturate, acolo unde, în unt, avem doar 55%. Deci, avem un ulei vegetal, însă, atenție, este atât de saturat, încât se transformă în untură. Deci îl consumăm cu atenție, cu moderație, 900 de calorii la 100 de mililitri, ca orice ulei, deci 100 de calorii lingura, dar este saturat din belșug. Însă, am o idee și sper să vă placă. Decât să-l înghițiți, mai bine puneți-l pe piele. Pentru că hidratează, catifelează și, în plus, o să mirosiți delicios și apetisant, ca o prăjiturică”, a recomandat medicul nutriționist Mihaela Bilic, într-un video postat pe Facebook.

„Deși are numeroase proprietăți benefice, este totuși un aliment din categoria grăsimilor, având 862 kcal la suta de grame. Se va consuma cu grijă de către cei care suferă de obezitate, boli cronice cardiovasculare, diabet zaharat”, a atras atenția și medicul nutriționist Iren Alexoi, în acest articol.

Recomandări pentru consum: începe cu o cantitate mică de ulei de cocos în cafea

Dacă dorești să încerci uleiul de cocos cu cafea, începe cu o cantitate mică, adăugând o lingură (14 grame) în cafeaua fierbinte și amestecând bine pentru a încorpora uleiul. O altă variantă e să amesteci uleiul cu cafeaua într-un blender pentru a obține o băutură cremoasă.

În timp, poți crește cantitatea la două linguri (28 de grame) dacă dorești să-ți mărești aportul de grăsimi. Aceasta poate fi cea mai potrivită abordare pentru cei care încearcă să atingă și să mențină starea de cetoză.

Evită să adăugi o cantitate prea mare de ulei de cocos prea repede, mai ales dacă urmezi o dietă săracă sau moderată în grăsimi, deoarece poate provoca greață și simptome similare unui laxativ.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare