Tratarea furunculului poate deveni o urgență medicală

Tratarea furunculului poate deveni o urgență medicală. Reguli de tratament explicate de medicul dermatolog

Tratarea furunculului depinde de dimensiunea acestuia dar și de zona în care e situat. Dacă în cazul furunculelor de dimensiuni mici tratamentul poate fi făcut acasă printr-o bună igienă locală și cu unguente, pentru cele mari sau situate la nivelul feței poate fi nevoie de antibiotice sau de incizie și drenaj, în cabinetul medicului dermatolog.

În cazuri grave, se poate ajunge la tromboză de sinus cavernos, o urgență medicală cu consecințe grave. Dr. Pavelina Andrei, medic specialist dermatovenerolog la Regina Maria, ne-a explicat de ce apar furunculele, cum le putem trata și preveni și la ce complicații pot duce.

Dermatolog Pavelina Andrei atrage atenția că vizita la medic e neapărat necesară dacă furunculul apare pe față

Smartliving: Ce este mai exact furunculul?

Dr. Pavelina Andrei: Furunculul este o infecție bacteriană sau fungică a aparatului pilo-sebaceu și apare ca un nodul inflamator situat în derm (stratul de mijloc al pielii care conține colagen, nervi, vase de sânge si limfatice, foliculi de păr și glande care produc transpirație și sebum), având ca agent patogen, cel mai frecvent, Staphylococcus aureus (Stafilococul auriu), dar si alte bacterii sau fungi de la suprafata pielii.

Smartliving: De ce apare?

Dr. Pavelina Andrei: Furunculul apare în zonele cu foliculi de păr, în particular, unde există ocluzie, fricțiune permanentă sau transpirație. Lezarea tegumnetului indemn constituie o poartă de intrare pentru agentul patogen responsabil de manifestările bolii. De asemenea poate complica leziuni preexistente ca de exemplu dermatita atopică, scabia, excoriații, eczeme.

Stafilococul auriu, factor predispozant

S-a obsevat că la persoanele cu obezitate este mai frecvent înâlnită această patologie comparativ cu normoponderalii. Tratamentul cu glucocorticoizi, imunosupresoare sau agenți citotoxici constituie o varietate de factori sistemici ce pot fi asociati furunculozei.

Anumite patologii precum diabetul zaharat contribuie la extinderea procesului inflamator și a manifestărilor sistemice care acompaniază furunculul.

Pacienții cu imunosupresie, igienă deficitară, hiperhidroză (transpitație excesivă), dar și expunerea prelungită la topice cu corticoizi, precum și portajul nazal de Stafilococ auriu constituie factori predispozanți pentru furunculoză.

Smartliving: În ce zone ale corpului apar, de obicei, furuncule?

Dr. Pavelina Andrei: Furunculul apare, cel mai frecvent, la nivelul feței, gâtului, axilei, coapselor dar și feselor.

Smartliving: Pot aparea si mai multe furuncule în același timp?

Dr. Pavelina Andrei: Da, iar coalescența mai multor furuncule cu multiple canale de drenaj formează carbunculul sau furuncul antracoid.

Smartliving: Care sunt manifestările furunculului?

Dr. Pavelina Andrei: Furunculul debutează ca un nodul eritematos (roșu) dureros, care are o consistență dură, cu dimensiuni crescând progresiv care ulterior devine fluctuant și fistulizează spontan eliminând puroiul și materialul necrotic. Odată cu eliminarea puroiului, durerea se va remite dar tegumentul va fi roșu și ușor inflamat și se va vindeca cu cicatrice.

Tratarea furunculului, dificilă în cazul Stafilococului auriu rezistent

În cazuri grave pot apărea simptome sistemice precum febra cu valori de 38-39 de grade Celsius sau chiar frisonul, fatigabilitate. Furunculul se poate suprainfecta cu alți germeni (streptococ) ducând la erizipel (infecție superficială a pielii) sau celulita (infecție localizată a pielii, mai profundă decât erizipelul) sau asocierea infectiei cu Stafilococ auriu rezistent la antibioticul folosit, adică meticilina (MRSA).

La nivelul feței se poate complica cu tromboză de sinus cavernos (cheag de sânge la nivelul sinusului cavernos, adică sinusul traversat de artera carotidă internă) și reprezintă o urgență medicală.

Smartliving: Pentru tratarea furunculului e nevoie de unguente, medicamente, antibiotice?

Dr. Pavelina Andrei: Igienă locală, aplicații locale de soluții antiseptice precum și antibiotice topice pot fi suficiente pentru cazurile necomplicate.

  • Nu stoarceți și nu încercați să drenați singuri un furuncul deoarece puteți răspândi infecția sau puteți provoca o infecție secundară a furunculului;
  • Aplicați comprese calde de câteva ori pe zi;
  • După ce furunculul erupe, în mod natural, păstrați-l acoperit cu un tifon curat pentru a evita răspândirea infecției;
  • Spălați-vă bine pe mâini după ce atingeți furunculul tot pentru a evita răspândirea infecției.

Tratarea furunculului cu antibiotice

Tratamentul cu antibiotice orale este recomandat când furunculul este localizat pe față, când asociază febră mare, în caz de imunosupresie (sistem inumitar slăbit) sau pentru cazurile de carbuncul (mai mule furuncule).

Incizia cu drenaj este, de asemenea, recomandată în cazurile complicate. Culturile locale precum și hemograma și hemoculturile decelează prezența germenului implicat.

Smartliving: Funcționează și remediile naturiste în tratarea furunculului?

Dr. Pavelina Andrei: Toaleta locală și igiena riguroasă sunt suficiente pentru fazele timpurii ale furunculului. Remediile naturiste utilizate intempestiv pot agrava leziunea și este recomandat să existe moderație în folosirea acestora.

Smartliving: Când e cazul să mergi  la medic și în ce situații reprezintă chiar o urgență medicală?

Dr. Pavelina Andrei: Adresabilitatea către medic apare când pacientul asociază durere intensă, febră, stare generală alterată, suprainfecția furunculului sau localizarea facială.

Risc major dacă apare pe față

Localizarea facială asociază riscul de a face tromboză de sinus cavernos și reprezintă o urgență. Sinusul cavernos e o rețea complexă de vase de sânge, situat la nivelul feței, în imediata apropiere a creierului și a nervilor, iar un cheag de sânge în această zonă poate avea o evoluție letală sau poate provoca leziuni nervoase ireversibile. Diseminarea în sange și suprainfecția locală cu alți germeni ce conduc la erizipel sau celulită sunt, de asemenea, urgențe.

Smartliving: Ce e de făcut în cazul în care furunculul apare în cazul copiilor? E un semn de alarmă?

Dr. Pavelina Andrei: În cazul copiilor trebuie investigată cauza care a condus la apariția furunculului.

Poate deveni un semn de alarmă dacă bebelușul sau copilul are probleme ale sistemului imunitar, diabet, eczeme.

Tratarea furunculului la copii

Toaleta locală, soluții antiseptice, comprese calde pe zona afectată. Exprimarea (stoarcerea) furunculului nu se recomandă întrucat se produce diseminarea infecției. În funcție de stadiul furunculului tratamentul poate include antibiotice sau chiar drenaj cu incizie.

Smartliving: Cum putem preveni apariția furunculelor?

Dr. Pavelina Andrei: O igienă corespunzătoare, îngrijirea leziunilor deja existente la nivelul tegumentului și tratarea afecțiunilor precum diabetul zaharat contribuie la prevenția furunculului.

Furunculoza recurentă

Dacă dezvoltați furuncule de mai mult de trei ori pe an, înseamnă că aveți o afecțiune numită furunculoză recurentă. Această afecțiune este ereditară, așa că dacă aveți rude apropiate cu furuncule frecvente, sunteți mai predipsuși să vă confruntați cu aceeași problemă.

De multe ori, furunculele recurente apar în zone precum: sub sâni, sub braț și în zona inghinală. În cazul furunculozei recurente e necesar să mergeți la medic pentru tratament și investigații.

O afecțiune care poate fi confundată cu furunculoza recurentă este hidradenita supurativă, o afecțiune cronică și mai gravă. Din cauza cicatricilor pe care le provoacă, are un impact psihologic major, la fel cum se întâmplă în cazul psoriazisului.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare