Efectele terapeutice ale verzei nu sunt pe deplin stabilite. Totuși, există o serie de studii care confirmă într-o anumită măsură calitățile unor tratamente cu foi de varză, mai ales pentru inflamații. Iată care sunt beneficiile demonstrate!
Alături de broccoli, conopidă, kale și alte 400 de varietăți, varza (Brassica oleracea) face parte din familia cruciferelor, recunoscute pentru calitățile lor nutriționale și chiar terapeutice.
În mod tradițional, verzei i se atribuie efecte benefice în tratarea problemelor gastrointestinale, a reumatismului, a mastitei și în caz de plăgi minore. De asemenea, varza este considerată un aliment cu efecte anticancerigene. Dar câte dintre acestea pot fi și demonstrate științific?
În Antichitate, tratamente cu varză antimahmureală
Originară din Asia, varza a ajuns în Europa prin intermediul celților, în jurul anului 600 î.Hr. La început, cultivarea sa era efectuată în zonele de coastă britanice și ale Mediteranei.
Însă, datorită rezistenței sale sporite la temperaturi joase, a ajuns să fie produsă și de popoarele din nordul continentului. Bogată în vitamine și minerale (magneziu, potasiu, sodiu, vitaminele C, K, complexul de B-uri), a fost apreciată încă din Antichitate. Vechii greci și egipteni consumau cantități mari de varză înainte de a bea alcool. Aveau convingerea că această legumă va anihila efectele adverse ale băuturii.
Medicina britanică tradițională recomanda foi de varză pentru inflamații la nivelul sânilor (mastită) și pentru tratarea ulcerelor. De asemenea, britanicii foloseau supă de varză drept remediu pentru reumatism, tot datorită efectului antiinflamator. Sucul de varză amestecat cu miere trata iritația gâtului.
În secolul al XVI-lea, navele britanice aveau la bord cantități mari de varză murată. Rolul ei era de a preveni îmbolnăvirea marinarilor de scorbut, notează Gabrielle Hatfield în enciclopedia sa despre medicina tradițională. Iar în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, soldații își înveleau degerăturile de la picioare cu foi de varză.
Poate preveni apariția unor forme de cancer
Familia cruciferelor oferă numeroase beneficii pentru sănătatea umană. Sunt studii care au demonstrat că varza poate fi un inhibitor al celulelor canceroase.
Institutul Național pentru Cancer din SUA explică de ce varza și celelalte crucifere pot juca un rol important în prevenirea bolilor maligne. Prin preparare și în urma procesului de digestie, varza eliberează o serie de substanțe numite glucozinolați bioactivi. Dintre aceștia, importanți sunt izotiocianații și indol-3-carbinol, care determină gustul și mirosul specifice acestei legume.
Studii efectuate pe șoareci au arătat că un consum ridicat de crucifere scade riscul de cancer de vezică, de prostată, de sân, de colon, de ficat, de plămâni sau de stomac. Într-o analiză asupra rolului pe care cruciferele îl au în prevenirea cancerului, Universitatea din Oregon a observat că varza este citată în numeroase metaanalize ca aliment anticancer colorectal și gastric.
Remediu antireumatic: foi de varză pentru genunchi
Medicina tradițională folosește numeroase metode pentru a înlătura durerile provocate de bolile reumatismale, precum osteoartrita (artroza) sau guta. Varza este un astfel de remediu folosit de sute de ani pentru inflamații la nivelul articulațiilor și pentru a ușura durerile de încheieturi.
Este vorba atât despre foi de varză aplicate pe articulațiile dureroase, cât și despre consumul de varză. Efectul antireumatic al consumului de varză este determinat de prezența unor vitamine (precum vitamina K) și a unor fitonutrienți (glutamina). Un studiu american publicat în 2007 a arătat că un aport suficient de vitamina K1 este asociat cu scăderea inflamației.
În ceea ce privește efectul antiinflamator și analgezic local al verzei, s-a dovedit că învelirea încheieturilor cu foi de varză are efect asupra scăderii intensității durerii.
Specialiștii departamentului de Medicină Integrativă din cadrul Universității Duisburg-Essen au comparat chiar efectul produs de folosirea unor tratamente cu varză față de cel al medicamentelor standard în cazul unor pacienți cu osteoartrită la nivelul genunchilor.
După o lună de tratament, cei 81 de pacienți au raportat o scădere a intensității durerii. Totuși, tratamentul cu diclofenac s-a dovedit mai eficient. Dar pacienții din ambele grupe au fost mulțumiți de rezultatele obținute. Așadar, specialiștii au concluzionat că se pot recomanda foi de varză pentru genunchi în caz de osteoartrită, mai ales dacă nivelurile de durere și de inflamație sunt scăzute sau medii.
Tratamente tradiționale cu foi de varză pentru mastită
Pentru multe femei care au născut, declanșarea lactației antrenează o inflamare a țesutului mamar. Acest fenomen apare de obicei după trei-patru zile de la naștere. Sânii pot deveni inflamați, dureroși, duri, fierbinți, sensibili la atingere. Netratată, situația se poate complica și se poate instala mastita. Aceasta se manifestă ca o răceală, cu febră, stare generală de rău, pe lângă simptomele locale de la nivelul sânilor.
În medicina populară, aplicarea de foi de varză pe sâni ajută la diminuarea durerilor și la înlăturarea disconfortului. O serie de studii au fost realizate în acest sens, însă concluziile rămân contradictorii.
De exemplu, o analiză a Centrului pentru Alăptare Bazată pe Dovezi din cadrul Spitalului Universitar din Singapore a concluzionat că, într-adevăr, se pot folosi tratamente cu foi de varză pentru inflamațiile sânilor din timpul alăptării. Totuși, dovezile sunt insuficiente pentru a recomanda foile de varză în cadrul protocoalelor medicale antimastită.
La aceeași concluzie a ajuns și grupul Cochrane, o organizație caritabilă internațională care cercetează descoperirile și studiile medicale și oferă publicului exclusiv informații bazate pe dovezi științifice.
Pe de altă parte, Fundația Canadiană pentru Alăptare evidențiază tratamentul cu foi de varză ca alternativă terapeutică pentru mastită. Specialiștii canadieni recomandă aplicarea foilor de varză reci direct pe sâni, de două ori pe zi, timp de 20 de minute. Aceștia atrag atenția că menținerea permanentă a frunzelor de varză pe sâni ar putea duce la diminuarea semnificativă a cantității de lapte. De aceea, tratamentul trebuie oprit după ce simptomele mastitei au dispărut.
Sucul de varză, pansament pentru stomac
Sucul de varză a fost folosit în medicina tradițională și pentru atenuarea simptomelor unor afecțiuni digestive. Există și studii experimentale realizate în instituții medicale care vin să-i confirme proprietățile de menținere a sănătății tractului digestiv în general și de tratare a unor probleme medicale din această sferă.
Un astfel de studiu este cel din 1949 al medicului Garnett Cheney, profesor la Universitatea de Medicină Stanford. Acesta a analizat modul în care 1 litru de suc proaspăt de varză pe zi acționează asupra ulcerului gastric, folosind un grup mic de pacienți diagnosticați cu această afecțiune.
Sucul s-a dovedit mai eficient în tratarea bolii față de terapia obișnuită, în sensul că timpul de vindecare a fost cu mult mai mic (10,4 zile față de 37 de zile – timpul mediu de vindecare în cazul terapiei standard de la vremea respectivă).
Medicul evidențiază că acest rezultat benefic al sucului de varză s-a datorat în special conținutului de vitamina U. Aceasta nu este, însă, o vitamină propriu-zisă, ci un derivat al unui aminoacid numit metionină.
Ulterior, același profesor a confirmat rezultatele din 1949, administrând 1 litru de suc de varză pe zi unui grup de 100 de pacienți cu ulcer gastric. Majoritatea fuseseră tratați clasic fără succes. La finalul primei săptămâni de tratamente cu varză, 81% din participanți nu mai aveau simptome.
Totuși, este important de precizat că nu există studii recente care să compare efectul sucului de varză cu un placebo și să ateste, deci, calitățile reale ale sucului de varză.
În cantități mari, varza poate fi nocivă pentru bolnavii de tiroidă
În general, varza este considerată un aliment sigur, putând fi consumată fără prea multe restricții. Dar persoanele predispuse la afecțiuni ale tiroidei și cele diagnosticate cu hipotiroidism ar trebui să evite consumul excesiv de varză. Motivul este că varza conține substanțe denumite medical gușogene. Adică ar putea duce la apariția gușei, mai precis, la mărirea glandei tiroide. Gușa se formează atunci când glanda tiroidă compensează un deficit de iod și producția redusă de hormoni tiroidieni, în caz de hipotiroidism.
Unele studii arată că varza poate fi nocivă pentru bolnavii de tiroidă, deoarece substanțele gușogene din varză interferează cu producerea hormonilor tiroidieni. De asemenea, există dovezi că varza ar putea avea efect similar anticorpilor anti-TPO. Aceștia se găsesc în număr mare în sânge în cazul persoanelor cu afecțiuni autoimune ale tiroidei, cum este tiroidita Hashimoto.
Există și persoane care nu tolerează varza sau chiar au reacții alergice atunci când aplică frunze de varză direct pe piele. Varza, prin conținutul de fructani, poate produce balonare, flatulență, dureri abdominale, eructații, chiar și diaree. De aceea, ar trebui limitat consumul de varză în cazul persoanelor cu sindrom de colon iritabil.
În plus, conținutul bogat în vitamina K face ca varza să scadă eficiența medicamentelor anticoagulante, potrivit unui studiu. Așadar, persoanele care iau astfel de tratamente ar trebui să consume rar varză.