Testul Papanicolau depistează celulele cu risc malign înainte să se transforme în cancer. Cum interpretezi rezultatul

Testul Papanicolau depistează celulele cu risc malign înainte să se transforme în cancer. Cum interpretezi rezultatul

Un test Papanicolau e o investigație ginecologică ce poate detecta celulele cu risc malign înainte să se transforme în cancer. De aceea, această investigație este esențială după începerea vieții sexuale.

Frecvența cu care e repetat este recomandată de medicul ginecolog, în funcție de riscurile fiecărei femei în parte.


dr. Andreas Vythoulkas

„Analiza citologică studiază caracterul morfologic și funcțional al celulelor, iar testul Babeș-Papanicolau este una dintre aceste tipuri de analize. Testul trebuie făcut de absolut orice femeie după începerea activității sexuale.”

Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate

Medicul ginecolog precizează că, dacă nu există niciun fel de probleme, recomandarea este ca acest test să se efectueze anual. Însă, când există probleme care trebuiesc urmărite, investigația trebuie făcută la intervalul pe care îl recomandă medicul specialist care a depistat respectivele probleme.

Papanicolau, test ce poate salva vieți

„Testul identifică, de timpuriu, celulele cu potențial malign din colul uterin, chiar înainte ca ele să ajungă în acest stadiu. Este o analiză care poate realmente salva vieți, fiind știut faptul că, din păcate, cancerul de col uterin este una din patologiile des întâlnite în ultima vreme.”

Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie

Tot cu ajutorul testului Babeș Papanicolau se identifică infecțiile gentiale, fiind, de fapt, primul pas către vindecarea acestora.

Citește și: Boli cu transmitere sexuală: top 7 cele mai frecvente și manifestările lor

Test Papanicolaupregătire

Testul nu este o analiză complicată pentru femeie, pregătirea de dinaintea acesteia este însă importanta, potrivit medicului ginecolog, pentru că de ea ține acuratețea rezultatului.

De aceea, este nevoie ca înainte cu 48 de ore de efectuarea testului să fie evitate:

 • orice fel de spălături intravaginale,
 • contactul sexual,
 • orice fel de medicație administrată local.

„Este recomandat ca acest test să nu se facă în timpul menstruației. Cele mai bune zile pentru recoltare pentru test sunt între ziua 10 și 20 ale ciclului menstrual, unde ziua 1 este prima zi de sângerare.”

Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie

Citește și: Sport în timpul menstruației. Ce poți face și ce nu în zilele delicate

Cum se face Papanicolau 

Pentru colectarea de secreție, în vederea realizării analizei, femeia este așezată pe masa ginecologică, este introdus speculul de unică folosință și apoi o periuță fină până pe colul uterin, care este rotită pentru colectarea de celule.

Ginecologul subliniază că nu este, în niciun caz, o metodă dureroasă, poate fi ușor inconfortabilă. Însă, niciun tip de disconfort nu ar trebui să fie o scuză pentru neefectuarea testului timp îndelungat. Cu cât femeia este mai relaxată, cu atât mai rapid și mai puțin inconfortabil este testul.

„În cazuri rare și, mai ales, dacă există o inflamație la nivelul colului uterin, este posibil să apară o ușoară sângerare imediat după recoltare. Nu se poate vorbi însă despre o hemoragie, ci numai de câteva picături de sânge. Pentru orice alt tip de durere care apare după recoltarea testului, trebuie anunțat medicul specialist.”

Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie

Ce este testul Papanicolau în mediu lichid

Testul Papanicolau se poate analiza în mediu lichid sau în mediu convențional, prima variantă fiind și cea mai nouă, cu cea mai mare acuratețe și, de aceea, preferată de medici pentru rezultate. Pentru pacientă nu prezintă niciun fel de diferență aceste două tipuri de recoltare, diferența constând numai în metoda de analiză.

„Metoda convențională presupune ca, odată recolată proba, ea să fie așezată imediat pe lamă și fixate. În timp ce recoltarea în mediu lichid înseamnă că proba este introdusă într-un flacon care conține o substanță specială și apoi trimisă la laborator pentru analiză, fara niciun risc de deteriorare a probei.”

Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie

Test Papanicolau gratuit

Testul Papanicolau convențional poate fi efectuat gratuit cu trimitere de la medicul de familie.

Test Papanicolau, preț

Pentru pacientele neasigurate, prețul unui test Papanicolau conventional este de aproximativ 50 de lei, pe când cel efectuat în mediu lichid este în jur de 130 de lei.

Test Papanicolau, rezultate

În general, rezultatul unui test Babes Papanicolau poate fi:

 • Normal;
 • Inflamator – în cazul în care este prezentă o ușoară inflamație la nivelul colului uterin, ce este cauzată, cel mai probabil, de o infecție;
 • Prezente anomalii: celule anormale, care pot semnifica prezența unor celule pre-canceroase

Medicul ginecolog explică ce înseamnă fiecare rezultat în parte și ce e de făcut, în funcție de acesta.

 • ASCUS – modificări ale celulelor epiteliului scuamos; în peste 50 % din cazuri este prezentă o infecție cu HPV (Human Papilloma Virus) cu risc înalt oncogen. Acest rezultat este foarte comun, iar recomandarea medicului poate consta, fie în repetarea testului după 4-6 luni, fie examinarea mai atentă a cervixului, cu ajutorul colposcopiei. Un test HPV poate fi, de asemenea, recomandat în această situație;
 • L- SIL (leziune intraepitelială scuamoasă de grad scăzut) – modificări ale epiteliului scuamos situate în 1/3 a grosimii epiteliului scuamos de acoperire. Necesită repetarea testului Babeș-Papanicolau la 6 – 9 luni și colposcopie în cazul în care L-SIL apare și după repetarea la maximum 9 luni;
 • H-SIL (leziune intraepitelială scuamoasă de grad înalt) – modificări ale epiteliului scuamos situate în 2/3 superioară a grosimii epiteliului scuamos de acoperire. Recomandarea, în acest caz, este de colposcopie și biopsie și examen histopatologic;
 • AGC – anomalii ale epiteliului glandular. Necesită chiuretaj de endocol și examen histopatologic.

Nu orice rezultat anormal înseamnă cancer

„Așa cum se vede și dintr-o posibilă interpretare a analizelor, nu orice test PAP care nu iese bine înseamnă automat cancer de col uterin. Însă, el poate să trimită pacienta la analize mai amănunțite, scopul fiind de a avea un diagnostic corect, pentru a putea institui tratamentul potrivit.”

Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie

Pe de altă parte, medicul atenționează că simptomele cancerului de col uterin sunt uneori inexistente, alteori vagi, de aceea este foarte bine că există această analiză complet nedureroasă care poate oferi prime indicii în cazul acestei patologii.

Este bine de reținut că și dacă femeia se află la menopauza, tot trebuie să își facă testul, cel puțin până când medicul curant nu îi recomandă altceva. În plus, testul este recomandat chiar și în cazul vaccinarii anti-HPV.

Citește și: Ce spune culoarea secreției vaginale despre sănătatea sexuală?

Câteva medode importante pentru prevenția cancerului de col uterin

 • Vaccineaza-te anti-HPV. Cum cancerul de col uterin este aproape întotdeauna cauzat de HPV, majoritatea femeilor cu vârsta sub 45 de ani ar trebui să se vaccineze împotriva acestui virus;
 • Practică sexul sigur. Folosește prezervativul pentru a preveni infecția cu HPV și alte boli cu transmitere sexuală;
 • Mergi anual la controale ginecologice în lipsa simptomelor, iar dacă acestea apar, nu le ignora, ci mergi la medic cât mai curând;
 • Nu amâna testul Papanicolau. Urmează programul de investigații stabilit de medicul ginecolog.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare