Ce este terapia Bowen și în ce afecțiuni se recomandă

Ce este terapia Bowen și în ce afecțiuni se recomandă

Terapia Bowen (Bowtech) presupune stimularea cu delicatețe a fasciei – țesutul care acoperă toate organele și mușchii – pentru a reduce durerea. Cei care practică acest tip de terapie susțin că aceasta stimulează puterea naturală de autovindecare a organismului, prin echilibrare fizică, mentală și energetică.

În anii 1950, australianul Thomas Bowen punea bazele acestei forme de medicină alternativă care are în centrul ei resursele de autovindecare ale corpului uman. Acestea pot fi declanșate în condiții de relaxare profundă, prin atingeri și mișcări delicate, aplicate cu degetele asupra mușchilor și articulațiilor, în puncte cheie. Totul cu scopul de a transmite anumite semnale către sistemul nervos, unde se inițiază ulterior mecanisme de refacere neuro-musculară.

Confuzii comune

Există destule confuzii în privința terapiei Bowen. Mulți o aseamănă cu o formă de masaj terapeutic, yoga, bioenergie, chiropraxie sau presopunctură. Cei care practică terapia Bowen susțin că ea nu este similară cu nicio altă terapie alternativă, având mecanisme de funcționare diferite.

Dacă urmează să mergi la un anumit terapeut Bowen și ai unele dubii cu privire la el, îl poți căuta pe lista terapeuților Bowen acreditați în România:  www.bowtech.ro

Afecțiuni în care se recomandă terapia Bowen

Bowtech acționează în primul rând asupra sistemelor nervos, osteo-articular și muscular. Prin intermediul terapiei se pot calma tensiuni musculare și articulare, se pot elibera nervi blocați de astfel de tensiuni, se pot trata probleme ale coloanei (lombare, cervicale), ale genunchiului, gleznei, umărului. În plus, se restabilește circuitul energetic și cel limfatic, se intervine la nivel postural, pentru alinierea corpului și reducerea unor asimetrii, mai spun cei care practică terapia.

Afecțiuni în care se recomandă această terapie alternativă, ca adjuvant al tratamentelor alopate:

Cum decurge o ședință

În primul rând, în cabinetul în care te afli trebuie să fie liniște deplină. Nu sunt permise telefoane sau alte surse de zgomot, pentru ca mintea ta să nu fie distrasă de nimic. O ședință de terapie durează aproximativ o oră, iar în acest interval de timp terapeutul lucrează activ cu tine doar câteva minute.

După fiecare mișcare pe care o face asupra corpului tău, urmează o perioadă în care stai întins, fără să se întâmple nimic. Cel puțin, nimic palpabil, fiindcă de întâmplat, se întâmplă o mulțime de lucruri în organism, chiar dacă tu nu-ți dai seama de asta.

Ce vei simți

În cazul oricărui tratament, este un avantaj (dar nu un element obligatoriu) ca pacientul să aibă încredere în efectele lui vindecătoare. Indiferent că ești încrezător sau reticent, vei resimți în timpul ședințe de Bowen o relaxare profundă a întregului tău corp, o stare de somnolență pe care nu o poți controla. Unii pacienți adorm în timpul procedurii din acest motiv.

„Indiferent că pacientul crede sau nu în terapia Bowen, ea își face efectul în egală măsură. Acționează la nivelul sistemului nervos simpatic și parasimpatic. Sigur însă că nu este deloc benefic să vii furios sau încrâncenat la tratament. Terapia Bowen este una complexă și greu de înțeles în totalitate de către necunoscători”.

Dr. Vasile Oșean, medic specialist recuperare medicală, medic coordonator MedySportLine

Pregătire pentru terapia Bowen

Un element important, despre care terapeutul tău nu ar trebui să omită să te atenționeze, este hidratarea. Este indicat să consumi o cantitate suficientă de apă înainte și după fiecare ședință de Bowen.

În al doilea rând, ar trebui să porți o îmbrăcăminte foarte sumară și lejeră (ideal este ca terapeutul să lucreze în contact direct cu pielea pacientului), care să permită îndoirea genunchilor sau alte manevre pe care le va face terapeutul asupra corpului tău.

Terapeutul ar trebui să poată vedea corpul pacientului (inclusiv eventuale alunițe, lipoame sau cicatrici, care trebuie evitate), iar hainele, mai ales dacă vorbim de îmbrăcămintea de stradă, pot fi o piedică în calea preciziei mișcărilor, esențială în această terapie.

De câte ședințe este nevoie

Uneori, o singură ședință de Bowen poate fi suficientă pentru înlăturarea unei probleme cauzate de un dezechilibru minor. În alte cazuri mai complexe, sunt necesare mai multe ședințe, în decurs de săptămâni sau luni de zile, în funcție de gravitatea afecțiunii de care suferi și de modul în care corpul tău reacționează la terapie.

Nu este un lucru comun ca terapeutul să estimeze de la consultația inițială numărul de ședințe de care va avea nevoie un pacient. În mod normal, nu ți se va prescrie de la bun început un număr fix de ședințe Bowen, dar vei fi evaluat după fiecare ședință pentru ca terapeutul să stabilească dacă mai ai nevoie de următoarea.

Prețul unei ședințe poate varia între 100 și 150 de lei.

Există efecte adverse?

Din mărturiile unor pacienți, printre posibilele efecte adverse ale terapiei se pot număra oboseala, simptome ca de răceală, durere surdă sau amorțeală. Aceste simptome sunt, însă, rare și nu au fost atestate prin studii specifice.

Studii și dovezi științifice

Un studiu de caz efectuat în anul 2016 asupra unei femei în vârstă de 66 de ani, care a urmat 14 ședințe de Bowen în decurs de 4 luni de zile, arată că ea a scăpat complet de simptome, iar acestea nu reveniseră la 10 luni după încheierea terapiei. Pacienta apelase la Bowen din cauza migrenelor de care suferea și a unei accidentări la gât și maxilar, provocate de un accident de mașină.

În cadrul unui alt studiu din anul 2017, cei 34 de participanți fie au beneficiat de câte două sesiuni de Bowen fiecare, fie li s-a administrat o procedură falsă; concluzia cercetătorilor a fost aceea că terapia Bowen nu a avut efecte considerabil mai bune asupra durerii resimțite de către pacienți. Totuși, a fost vorba de numai două ședințe, iar participanții la studiu nu aveau afecțiuni specifice.

Conform altor studii, cu mai mulți participanți, terapia Bowen ar reduce durerea, ar îmbunătăți flexibilitatea și funcția motorie, dar nu există dovezi clare conform cărora ar putea vindeca afecțiuni.

Interdicții după terapia Bowen

Timp de 5-7 zile după o ședință de terapie Bowen sunt interzise activitățile sportive solicitante și efortul fizic intens. Este contraindicată și orice formă de masaj terapeutic, acupunctură sau procedură de fizioterapie. Organismul are nevoie de timp pentru a se echilibra.

„Terapeutul trebuie să-și formeze în vârful degetelor un fel de al 6-lea simț“

I-am pus câteva întrebări doamnei Luiza Predescu, terapeut Bowen nivel master (www.terapeutic.ro), pentru a ne lămuri cu privire la modul în care funcționează această terapie.

  • Ce este diferit la terapia Bowen față de alte terapii alternative?

Lucrul cu adevărat diferit față de multe alte tehnici manuale este delicatețea modului de manipulare a corpului pacientului și precizia mișcărilor ce se execută în cadrul oricărei proceduri. Sigur că e nevoie de o  cunoaștere aprofundată a anatomiei, nu doar la nivel teoretic, ci și practic. Terapeutul trebuie să-și formeze în vârful degetelor un fel de al șaselea simț, dezvoltându-și, cu timpul, o asemenea sensibilitate, încât să-și poată doza perfect nivelul de presiune cu care lucrează, adaptat ,,texturii“ corpului pacientului.

  • Cum acționează terapia asupra fasciei, acest țesut care învelește toți mușchii și organele?

Acesta este un alt lucru diferit la Bowen, comparativ cu alte metode: atenția acordată fasciei, ca element anatomic de o importanță crucială (și, din păcate, mult timp aproape ignorat de medicina alopată). Mobilizarea fasciei prin mișcările specifice Bowen are capacitatea de a transmite la distanță mesaje/ comenzi de reechilibrare la nivel funcțional.

  • În ce afecțiuni ați observat o eficiență mai mare a terapiei?

Terapia Bowen are o largă aplicabilitate, în special în probleme musculo-scheletale, dar nu numai. Dintr-o experiență de aproape 14 ani, aș putea spune că acum m-am specializat în probleme ale coloanei vertebrale (discopatii, hernii de disc), dar și articulare – genunchi, umăr. În probleme emoționale, anxietate, atacuri de panică, funcționează la fel de bine, mai ales după ce practica îndelungată ajunge să te formeze că terapeut până la nivelul de a avea propriile protocoale pe care le aplici și cu care știi că mergi la sigur.

Desigur, afecțiunile în care Bowen poate ajuta sunt mult mai multe: probleme renale, dureri de cap, scolioze la copii, enurezis nocturn, infertilitate etc.

„Contează foarte mult pentru un terapeut să studieze constant, încât să înțeleagă patologiile pentru care lucrează și să-și poată ajuta pacientul să înțeleagă cu ce se confruntă și cum să-și adapteze stilul de viață, pentru a evita eventuale recidive”.

Luiza Predescu, terapeut Bowen
  • Cum de ați ales să deveniți terapeut Bowen?

Am mers la o prezentare a terapiei și ce am văzut acolo m-a convins să mă înscriu pentru primul curs. Acela a fost primul pas al unui drum lung, extrem de provocator, nu neapărat ușor, pe care l-am parcurs cu încredere absolută, pentru că am avut constant în fața ochilor rezultatele. De aproape 14 ani și eu, și cei care ajung la mine pentru ajutor, vedem rezultatele acestei terapii care funcționează. Sigur că nu rezolvă orice, dar sunt puține situații în care nu poate oferi măcar o ameliorare a simptomatologiei.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare