Genunchiul este o articulație complexă cu multe componente în mișcare. Acest lucru îl predispune la leziuni. Printre cele mai frecvente motive pentru care te confrunți cu dureri de genunchi ar fi întinderile, fracturile și chiar infecțiile.
Pe măsură ce îmbătrânim, mișcările uzuale și activitățile de zi cu zi pot fi suficiente pentru a declanșa senzația de durere și oboseală la nivelul genunchilor.
„Durerile de genunchi pot afecta populația de orice vârstă, indiferent de gradul de activitate fizică. Pot fi cauzate atât de traumatisme, cât și de afecțiuni degenerative, cum ar fi artroza.“
Dr. Radu Paraschiv, medic ortoped supraspecializat în traumatologia sportivă
La tineri, cel mai frecvent, durerile apar ca urmare a unor traumatisme semnificative sau în urma activităților sportive.
Medicul ortoped precizează că leziunile ligamentare (ruptura ligamentului încrucișat anterior și a ligamentelor colaterale), leziunile de cartilaj și leziunile de menisc sunt printre cele mai comune afecțiuni pe care le descoperim în rândul tinerilor activi.
„La vârstnici, durerile apar fără să existe un istoric de traumatism recent. Leziunile degenerative și artroza sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerilor de genunchi. Scăderea calității țesuturilor odată cu înaintarea în vârstă face ca leziunile meniscale sau condrale (de cartilaj) să se producă mult mai ușor, fără să fie necesare traumatisme semnificative“, adaugă dr. Radu Paraschiv.
Ce ne provoacă dureri de genunchi
De multe ori, te poți trezi cu o durere de genunchi fără să te fi lovit sau să fi căzut, așa că nu crezi că poate avea legătură cu un traumatism. Doar că genunchiul este o articulație complexă. Are mai multe componente care pot să fie ușor afectate de:
- o întindere,
- uzură,
- rupuri parțiale,
- rupturi complete.
Iată care pot fi cele mai frecvente cauze ale durerilor de genunchi:
O fractură
Durerile bruște de genunchi pot fi provocate de o fractură. De exemplu, o fractură de platou tibial implică tibia și rotula. Aceasta cauzează:
- umflătură,
- durere ascuțită,
- incapacitatea de a mobiliza articulația.
Fracturile femurale distale afectează coapsa inferioară și rotula și provoacă simptome similare. De asemenea, poate apărea o fractură de rotulă care provoacă dureri intense și umflături.
Fracturile care implică aceste oase pot apărea pe fondul unui traumatism.
Tendinita
Tendoanele au rolul de lega articulațiile de oase. Acțiunile repetitive (cum ar fi mersul pe jos sau alergarea) pot determina inflamarea tendoanelor. Această afecțiune este cunoscută sub numele de tendinită.
Tendinita genunchiului este destul de frecventă. Tendinita rotuliană (genunchiul săritorului) și tendinita cvadricepsului sunt subtipuri specifice ale acestei afecțiuni.
Înțepenirea, inflamația și durerea surdă sunt simptomele specifice tendinitei la genunchi. De asemenea, este posibil să nu puteți mobiliza articulația afectată decât după repaus.
Genunchiul alergătorului
Genunchiul alergătorului se referă la durerile de genunchi care încep în spatele sau în jurul rotulei. Această afecțiune este frecventă la adulții activi.
Simptomele includ o durere pulsatilă în spatele rotulei, mai ales în zona în care genunchiul se întâlnește cu femurul sau osul coapsei. Genunchiul alergătorului poate provoca, de asemenea, trosnituri ale genunchiului.
Ruptura de ligament
Ligamentul încrucișat anterior (ACL) și ligamentul colateral medial (MCL) sunt cele mai predispuse la leziuni în cazul unor mișcări bruște care dezechilibrează genunchiul.
Ligamentele încrucișat posterior, colateral lateral și tendonul rotulian din genunchi se pot rupe, de asemenea. Aceste ligamente conectează oasele deasupra și dedesubtul genunchiului.
Ruptura de ligament nu este neobișnuită, în special la sportivi. Uneori puteți identifica momentul în care s-a întâmplat pentru că este un traumatism care nu poate fi trecut cu vederea.
Alteori, cauza leziunii este mai puțin traumatică. O lovitură la genunchi într-un unghi nepotrivit poate rupe ligamentul încrucișat anterior, de exemplu.
Dacă vă rupeți oricare dintre aceste ligamente, veți auzi, de obicei, o pocnitură, urmată de inflamația zonei respective. De obicei, vă confruntați cu dureri severe la genunchi. Este posibil să nu puteți mobiliza articulația fără ajutrul unui dispozitiv de fixare.
Dureri de articulații date de osteoartrită
Durerea bruscă de genunchi ar putea indica apariția osteoartritei sau artrozei. Osteoartrita este cel mai frecvent tip de artrită și unul dintre cele mai comune motive pentru care apar dureri de articulații.
Persoanele în vârstă, în special sportivii și persoanele care desfășoară activități profesionale, cum ar fi construcțiile, care efectuează adesea mișcări repetitive, sunt cele mai expuse riscului de a suferi de această afecțiune.
Durerea, sensibilitatea și inflamația genunchiului sunt semne că osteoartrita începe să se instaleze. În majoritatea cazurilor, durerea de genunchi nu se va manifesta brusc. Mai probabil, boala va determina creșterea treptată a nivelului de durere.
Chiar dacă osteoartrita poate afecta doar un singur genunchi, este mai probabil să afecteze ambii genunchi.
Bursita
Bursele seroase sunt saci plini de lichid situați între articulații. Bursa seroasă se poate inflama în jurul genunchilor, provocând bursită.
Îndoirea în mod repetat a genunchilor sau sângerarea în bursele seroase poate provoca apariția bruscă a simptomelor bursitei. Genunchiul nu este una dintre cele mai frecvente zone în care apare această afecțiuni, dar nu sunt nici cazuri rare.
Durerea acută și umflarea unuia sau a ambilor genunchi sunt cele mai frecvente simptome ale bursitei.
Leziunea de menisc
Meniscul este o bucată de cartilaj a genunchiului. Leziunea sau ruptura de menisc este o afecțiune frecventă care rezultă din răsucirea forțată a genunchiului.
Dacă vă lezați sau vă rupeți meniscul, este posibil să auziți un sunet, urmat de o durere ascuțită imediată, precum și de umflături. Veți simți genunchiul afectat blocat. Această afecțiune tinde să afecteze doar un genunchi.
Guta
Acumularea în exces de acid uric în organism cauzează gută. Acidul tinde să se adune în zona labelor picioarelor, dar poate afecta și genunchii.
Guta este frecventă în special la bărbații de vârstă mijlocie și la femeile aflate în postmenopauză.
Afecțiunea provoacă dureri intense și inflamație puternică. Apare sub formă de crize care durează câteva zile. Dacă nu ați mai avut niciodată dureri de genunchi și acestea apar brusc, ar putea fi un început de gută.
Artrita infecțioasă
Artrita infecțioasă este o formă acută de artrită provocată de prezența unei infecții în lichidul care înconjoară articulația. Dacă nu este tratată, lichidul poate deveni septic.
Artrita septică este considerată o urgență medicală care necesită o intervenție chirurgicală iminentă.
Această afecțiune provoacă dureri bruște la un singur genunchi. Antecedentele de artrită, de gută sau un sistem imunitar slăbit pot crește riscul de artrită infecțioasă.