Aspirină sau paracetamol în febra musculară? Remedii pentru durere

Aspirină, ibuprofen sau paracetamol în febra musculară? Remedii care te scapă de dureri

Febra musculară este o problemă des întâlnită, în special atunci când reîncepi să te antrenezi după o pauză lungă sau atunci când te antrenezi intens. Apare fie că e vorba de fitness, aerobic sau alte sporturi, precum dansul, tenisul sau înotul. Aflăm în continuare cu ce trece febra musculară: remedii care s-au dovedit eficient în eliminarea durerii.

Din fericire, febra musculară n-a omorât pe nimeni, însă este neplăcută şi îţi poate pune beţe în roate la următoarele antrenamente sau chiar la activităţile de zi cu zi, cum ar fi urcatul scărilor. Însă, vestea bună este că există soluţii pentru a ameliora sau preveni o febră musculară prea dureroasă şi pentru a nu renunța la programul de antrenament.

Află în continuare ce este febra musculară, dacă aspirina, băile calde sau alte suplimente te pot ajuta în această problemă şi cum să te antrenezi mai eficient, astfel încît să nu ne mai confrunți cu această problemă.

Febra musculară – ce este?

Febra musculară este efectul presiunii pe care o pui pe muşchii tăi atunci când te antrenezi sau când faci orice tip de efort mai intens decât îți permite condiția fizică. Exercițiile cu o durată sau o intensitate mai mare produc rupturi microscopice ale fibrelor musculare, iar durerea este rezultatul inflamației provocate de aceste rupturi.

Febra musculară nu este un fenomen anormal și alarmant. Chiar şi sportivii de performanţă experimentează dureri musculare, aşa că acestea nu trebuie să te facă să renunţi la exerciţii fizice şi mişcare. Dimpotrivă, este chiar foarte normal ca muşchii să se inflameze, pentru a deveni mai puternici şi a se adapta mai bine la viitoarele antrenamente. 

Citește aici mai multe despre ce este și cum se instalează febra musculară.

Când apare febra musculară?

De obicei, durerile musculare apare atunci când faci exerciţii fizice pentru prima dată sau după o perioadă de pauză. De asemenea, febra musculară poate apărea atunci când îţi schimbi rutina de antrenament, când introduci exerciţii noi sau când modifici exerciţiile pe care deja le faci: adaugi repetări, schimbi intensitatea sau creşti greutăţile folosite.

Supraantrenamentul este şi el una dintre cauzele febrei musculare. În cartea „Medicina culturii fizice”, publicată la Editura Medicală, supraantrenamentul este descris ca implicând „solicitări psihice şi fizice intense şi îndelungate ale sportivilor”, iar ca efecte ale acestuia sunt menţionate diminuarea capacităţii de lucru a organismului şi a performanţei sportive.

Citește aici care sunt cele mai frecvente 9 greșeli când facem sport.

Durerile musculare apar, de regulă, a doua zi după efort, dar se pot instala și mai repede sau mai târziu de atât. Durerile care apar în timpul sau imediat după efort sunt semn de întinderi sau rupturi musculare. Febra musculară devine mai intensă în a treia zi de la efort și scade în intensitate ulterior.

Nu numai cei ce practică un sport de performanţă pot să să afle în situaţia de a-şi supraantrena corpul. Dacă te forţezi prea tare în sala de fitness, la jogging sau la bazinul de înot, corpul tău va suferi, aşa că este important să nu îţi pierzi răbdarea când începi să faci mişcare şi să nu exagerezi, indiferent de obiectivul pe care ți l-ai stabilit pe care îl ai. Nu uita că rezultatele cele mai bune se obţin în timp. 

Febra musculară – remedii recomandate de specialiști

Durerile musculare trec de la sine în timp, aşa că nu trebuie să ai motive de îngrijorare. Însă, dacă îţi doreşti să diminuezi disconfortul, există câteva remedii pentru febra musculară pe care le-ai putea încerca. În cartea sa, „Medicina Sportivă”, publicată la Editura Medicală, Ioan Drăgan menţionează câteva metode folosite în sportul de performanţă pentru refacerea musculaturii după efort.

Refacerea după un efort intens se poate face prin saună, masaj simplu sau cu gheaţă, yoga, tehnici de relaxare musculară şi odihnă, fie ea şi activă. 

Citește aici cum se practică, pas cu pas, exercițiile de yoga. A explicat pentru Smart Living Dana Țupa, profesor de yoga și fondatoarea primei școli de yoga din România acreditate de Yoga Alliance International din Statele Unite.

O masă bogată în alimente cu antioxidanţi, cu vitamina C în special, este un alt remediu pentru febra musculară. Astfel de alimente sunt ciupercile, ananasul, varza kale, afinele, ghimbirul, turmericul şi broccoli, iar proprietăţile lor antoxidante îţi pot fi de ajutor în refacerea mai rapidă a corpului. 

Alimentele bogate în proteine sunt alte remedii pentru febra musculară, acestea grăbind recuperarea țesutului muscular. Carnea slabă, lactatele și peștele sunt surse de proteine de calitate recomandate în perioadele de dureri musculare.

Mișcarea și masajul în febra musculară, remedii eficiente

Zicala „Cui pe cui se scoate” se aplică foarte bine în caz de febră musculară. Chiar dacă este foarte greu să faci mișcare când ai dureri musculare, ea te ajută să te recuperezi mai repede. Exercițiile fizice trebuie să aibă însă o intensitate ușoare spre moderată, atât cât să nu ne provoace suferință. Plimbările, alergările ușoare și orice alt tip de mișcare ușoară de tip aerob poate fi un bun remediu pentru durerile musculare.

Evită ridicarea de greutăți până la vindecarea mușchilor, fiindcă astfel de exerciții pot agrava febra musculară.

De asemenea, poţi încerca câteva exerciţii de stretching sau te poți masa pe zonele dureroase folosindu-te de rolele de spumă (foam rollers) din sala de fitness.

Pastile pentru febra musculară: paracetamol, aspirină sau ibuprofen?

Durerea din febra musculară este consecința inflamației apărute ca urmare a micilor leziuni de la nivelul mușchilor. Prin urmare, medicamentele antiinflamatoare (cum sunt aspirina și ibuprofenul) pot fi utilizate ca tratament al durerilor musculare atunci când acestea devin greu de tolerat.

În ciuda faptului că aceste medicamente ar trebui să combată inflamația, nu este clar dacă au o utilitate reală în febra musculară. De altfel, în niciun prospect al medicamentelor pe bază de ibuprofen sau aspirină nu se regăseşte indicația de administrare pentru această cauză. Studiile nu au reuşit să dovedească eficiența acestor pastile în combaterea acestui tip de inflamație. Un studiu publicat în Med and Sci în Sports and Exercise în anul 1997 arăta, de exemplu, ca aspirina s-a dovedit ineficientă în tratarea durerii cauzate de febra musculară.

Cât despre paracetamol, studiile recente cum este acesta publicat în European Journal of Applied Physiology, demonstrează că poate fi util în febra musculară. Paracetamolul are acțiune analgezică și poate fi administrat în durerile cauzate de inflamații.

Atât antiinflamatoarele, cât și analgezicele pot avea reacții adverse, așa că este de preferat să te limitezi la remediile ce constau în stretching, masaj şi odihnă dacă durerile sunt suportabile.

Când e cazul să mergi la medic?

Dacă durerea musculară persistă mai mult de o săptămână sau dacă ea este neobișnuit de intensă și nu putem dormi noaptea din cauza disconfortului, atunci este cazul să consulţi un specialist pentru a elimina posibilitatea unor condiţii medicale serioase, cum ar fi ruperea unui muşchi.

De asemenea, dacă zona dureroasă este roșie, caldă și/sau umflată ori dacă durerea este însoţită şi de alte simptome, cum ar fi dureri de cap, ameţeală sau probleme de respiraţie, trebuie să mergem la un consult medical.

Nu uita că soluţia pentru a evita accidentări grave este să faci întotdeauna încălzire înainte de antrenament, stretching la finalizarea acestuia şi să nu îţi forţezi corpul.

Începe cu exerciţii uşoare dacă te afli la început şi creşte gradual intensitatea până ajungi la forma fizică dorită.

Febra musuclară este, așadar, o reacţie normală a corpului, care nu ar trebui să te sperie sau să te demotiveze din a continua să te antrenezi. Priveşte durerile ca pe un proces prin care corpul tău devine mai bun, mai funcţional şi mai eficient, muşchii învăţând să se adapteze la intensitatea antrenamentelor aleasă de tine.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare