Deformările inestetice și dureroase care apar la degetele mari ale picioarelor afectează mai ales femeile. Odată formate, monturile continuă să se agraveze până la apariția deformărilor articulațiilor. Există mai mult de 10 tehnici chirurgicale care te ajută să scapi definitiv de monturi, dar, până a ajunge la operație, poți încerca și tratamente conservatoare. Iată care sunt opțiunile terapeutice recomandate de medicul ortoped.
Cunoscute sub denumirea medicală de hallux valgus, monturile sunt pe cât de inestetice, pe atât de dureroase. Ele se formează prin deplasarea progresivă a primului os metatarsian către interiorul piciorului. Această deviere din poziția normală forțează degetul mare al piciorului (numit haluce sau hallux) să se deplaseze în sens invers, către celelalte degete, pe care le împinge și le deformează în timp. Problema nu este, așadar, a degetului mare, ci are legătură cu deplasarea primului os metatarsian. Multe monturi evoluează până la apariția unor deformări ale articulațiilor și arhitecturii piciorului, precum degetul în ciocan, unghiile încarnate sau pielea îngroșată (hiperkeratoza).
Contrar unor convingeri, monturile nu sunt excrescențe sau tumori care pot fi extirpate. Ele nu sunt nici oase sau cartilaje care au crescut și s-au format pe lângă cele care fac parte din anatomia normală a piciorului.
„Primele simptome ale monturilor sunt durerile. Ele sunt urmate de dificultăți la mers, inflamație și răni la baza degetului. De asemenea mai pot provoca deformarea celorlalte degete și apariția artritei la degetul mare”, a explicat pentru Smart Living dr. Tarek Nazer, medic primar ortopedie, traumatologie și medicină sportivă.
De ce apar monturi la picioare
La baza factorilor care duc la apariția monturilor sunt, pe de o parte istoricul familial de monturi sau asocierea unor afecțiuni (artrita reumatoidă), dar și tipul constituțional al piciorului (picior plat, haluce foarte lung), sexul feminin, obezitatea, traumatisme la nivelul piciorului sau purtarea de încălțăminte prea strâmtă ce duce la modificarea arhitecturii picioarelor, potrivit medicului ortoped.
Monturile sunt foarte frecvente la adulți, cu o prevalență estimată la 23% în rândul celor cu vârste între 18 și 65 de ani și la 35,7% printre persoanele cu vârsta peste 65 de ani, potrivit unui articol publicat în Foot & Ankle Orthopaedics, revista oficială a American Orthopaedic Foot & Ankle Society (AOFAS). Această problemă este de cel puțin două ori mai întâlnită în rândul femeilor decât al bărbaților, mai arată statisticile.
„În cabinet îmi intră deseori pacienți cu astfel de probleme. Diagnosticarea este simplă și se face prin examen clinic în timpul consultației prin inspecție și palpare, completat de un examen radiologic care evidențiază starea articulațiilor piciorului.”
Dr. Tarek Nazer, medic primar ortopedie, traumatologie și medicină sportivă
Pentru a analiza cât de avansate sunt monturile, medicii fac o radiografie pacientului și măsoară unghiurile dintre anumite oase ale piciorului, în special unghiul hallux valgus (HVA) – unghiul dintre primul metatarsian și degetul mare – și unghiul format de primul și al doilea metatarsian, numit unghiul intermetatarsian (IMA). Limita superioară a normalului pentru HVA este de 15 grade, iar pentru IMA, 9 grade.
Tratament pentru monturi fără operație
Protocolul de tratament în cazul monturilor se decide în funcție de stadiul de evoluție al bolii, care se stabilește în urma examenului clinic și al celui radiologic. Inițial, se începe cu tratament conservator, explică dr. Tarek Nazer. Tratamentul pentru monturi fără operație presupune următoarele:
- schimbarea tipului de încălțăminte purtat;
- medicație antiinflamatoare;
- purtarea de orteze;
- evitarea ortostatismului prelungit.
De asemenea, trebuie avută în vedere o normalizare a greutății corporale și gestionarea bolii de bază care a dus la apariția monturilor. Suplimentar, se prescrie un potocol de tratament pentru atenuarea durerilor dacă acestea sunt puternice și antiinflamatoarele nu sunt suficiente.
Plasturi, orteze și corector
Primul pas este să eviți presiunea de la nivelul picioarelor purtând încălțăminte potrivită. Optează pentru pantofi cu talpă lată și flexibilă care suțin piciorul. Spațiul de la vârf trebuie să fie suficient pentru a nu apăsa pe monturi. Poți opta pentru sandale, pantofi sport sau pantofi din piele moale. Tocurile pantofilor nu ar trebui să depășească 2,5 cm.
De asemenea, poți folosi plasturi cu gel speciali pentru monturi la picioare, disponibili în farmacii. Asigură-te însă că pantofii sunt suficient de largi încât să aibă loc plasturii.
De asemenea, medicul ortoped poate recomanda orteze semi-moi care se pun în pantofi pentru a ajuta la poziționarea corectă a piciorului atunci când pășești. Mai poate fi indicată purtarea unei atele noaptea (corector pentru monturi) pentru a ține degetul drept și pentru a reduce disconfortul.
Calmarea durerilor
Dacă monturile sunt inflamate și dureroase, pot ajuta băile calde, compresele cu gheață și medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene, cum sunt aspirina și ibuprofenul. Ultrasunetele și masajul pot oferi, de asemenea, o oarecare ameliorare, potrivit medicului ortoped.
Injecțiile cu cortizon pot atenua temporar durerea prin reducerea inflamației. Acestea nu sunt lipsite însă de efecte secundare, mai ales atunci când sunt utilizate des și în doze mari.
Citește aici ce este cortizonul și ce reacții adverse poate da.
Cum scapi de monturi definitiv
Atunci când tratamentele conservatoare se dovedesc insuficiente și când durerea persistă la nivelul montului, este necesară să se intervină chirurgical, explică dr. Tarek Nazer. Scopul intervențiilor este de a corecta devierea și de a reduce astfel durerea, pentru a îmbunătăți calitatea vieții pacientului.
De asemenea, medicul menționează că se pot folosi și metode minim invazive ce rezolvă monturile, dar numai în stadiile moderate de evoluție. Aceste intervenții se realizează prin două incizii mici, de un centimetru lungime, efectuate sub controlul radiologic.
Ce presupune recuperarea după operație
Postoperator, se inițiază un protocol de recuperare, în cadrul căruia pacientul trebuie să urmeze un program clar de fizioterapie și kinetoterapie. În plus, după intervenție, acesta va purta orteze speciale pentru monturi.
Iată ce presupune programul de recuperare, pe zile:
- La 2-4 zile postoperator: se poate merge folosind cârjele (doar la baie), piciorul se menține ridicat pe pernă sau pe un alt suport cât mai mult timp, se aplică gheață, iar la mers se folosește un pantof special;
- După o săptămână: se poate merge cu orteza specială și se efectuează exerciții moderate – fără să apară durerea și tumefacție;
- După 2 săptămâni: sunt recomandate exerciții pentru a menține mobilitatea degetului mare;
- După 2-6 săptămâni: piciorul începe să revină la normal (se umflă mai tare seara), se poate relua activitatea la locul de muncă, dar se evită activitățile sportive;
- După 8-12 săptămâni: piciorul începe să își recapete stabilitatea normală, se umflă puțin, sportul va fi permis după 3 luni – în funcție de recuperare.
- După 6 luni: piciorul se umflă ușor;
- Între 3 și 6 luni de la operație se revine la control, iar la un an, vindecarea ar trebui să fie completă.
Monturi la degetele de la mâini: tratament
Deformările care apar la degetele de la mâini și sunt asemenătoare monturilor de la picioare poartă denumirea de noduli Heberden. Acestea sunt mici excrescențe osoase care apar la nivelul articulațiilor interfalangiene apropiate de vârful degetului. Alături de nodulii Bouchard, nodulii Heberden reprezintă un simptom al osteoartritei mâinilor. Aceste umflături pot provoca durere și limitează mișcarea.
Osteoartrita este o boală degenerativă a articulațiilor și, de obicei, afectează vârstnicii.
Osteoartrita mâinilor este destul de frecventă. Aproximativ jumătate dintre femei și unul din patru bărbați vor avea osteoartrită la nivelul mâinilor până la vârsta de 85 de ani. Nodulii Heberden sunt un simptom comun al osteoartritei mâinilor.
La fel ca în cazul monturilor de la picioare, metodele de tratament pentru nodulii Heberden includ:
- purtarea unei atele sau a unei orteze pentru a sprijini articulațiile degetelor;
- folosirea compreselor calde sau alternarea căldurii cu gheața;
- kinetoterapie;
- medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene, acetaminofenul și contrairitantele (produse care conțin ingrediente precum precum capsaicina sau mentolul) sunt disponibile sub formă de pastile, siropuri sau creme;
- de asemenea, injecțiile cu steroizi pot ameliora durerea.
Când metodele conservatoare de tratament nu funcționează, poate fi nevoie de o intervenție chirurgicală. Una dintre opțiunile chirurgicale cele mai utilizate pentru persoanele cu osteoartrită a mâinii este fuziunea articulară. Prin această intervenție, se îndepărtează cartilajul uzat și se unesc (fuzionează) oasele.