Ai nevoie de talonete? În caz de picior plat, dureri de călcâie sau dacă ești alergător, talonetele personalizate îți sunt de ajutor
Lumea se ferește de ele pentru că le consideră incomode, dar sunt multe situațiile în care ai nevoie de talonete ortopedice personalizate pentru a elimina un disconfort resimțit la nivelul picioarelor.
Sunt utile îndeosebi dacă ai picior plat, dar totodată previn sau atenuează simptome precum durerile de călcâi. Dacă ești ciclist sau alergător și parcurgi distanțe lungi, talonetele pot fi și în cazul tău o soluție pentru a preveni accidentările.
Rolul talonetelor ortopedice
Este acela de a proteja piciorul, menținându-l într-o poziție corectă, neutră. Sunt recomandate în caz de platfus, la persoanele pentru care mersul timp îndelungat este însoțit de oboseală și chiar de durere intensă.
Cei supraponderali și obezi care, din cauza greutății în exces, își suprasolicită în mod constant articulațiile pot beneficia și ei de pe urma purtării unor talonete, care protejează piciorul de o presiune excesivă.
Creșterea în greutate în timpul sarcinii face utilă o pereche de talonete personalizate și în cazul femeilor gravide.
Ce sunt talonetele
Practic, un fel de branțuri (de altfel, atunci când porți talonete, ele înlocuiesc branțurile originale ale pantofului), dar cu totul speciale, pentru că sunt ortopedice, personalizate și special concepute pentru a corecta anumite deficiențe.
Confecționate din diverse materiale (piele, cauciuc, plastic, latex), acestea sunt executate în urma unei scanări a tălpii, fiind modelate după forma piciorului, în conformitate cu nevoile individuale ale purtătorului, fiindcă amprenta tălpii (amprenta plantară) este diferită la fiecare om.
Talonetele se numesc în termeni medicali susținătoare plantare. După doar câteva zile de purtare a talonetelor ortopedice personalizate piciorul ar trebui să se obișnuiască cu noul mod de a călca, iar disconfortul care te-a trimis la medic inițial să dispară. Unele persoane observă îmbunătățiri (atenuare durerii) încă de la prima purtare.
Tocești pantofii pe o parte? Ai nevoie de talonete personalizate!
Multă lume calcă în interior sau spre exteriorul tălpii fără să conștientizeze acest lucru. Totuși, dacă vei analiza o pereche de încălțăminte cu talpa moale pe care o porți de multă vreme (spre exemplu, o pereche de adidași) vei observa dacă este mai tocită pe o anumită parte. În acest caz, trebuie să iei măsuri.
Alte simptome care pot face talonetele o necesitate sunt postura incorectă, monturile, tocurile purtate timp îndelungat, durerile de coloană lombară, de genunchi (care „fug“ spre interior/exterior), bătăturile care nu mai trec.
Talonetele speciale pentru călcâie le sunt utile celor cu probleme precum fasceita plantară sau pintenii calcaneeni (ciocuri).
Când sunt necesare talonetele în cazul celor mici
Unii medici sunt de părere că talonetele nu trebuie prescrise în niciun caz la copii mici și nici chiar la adolescenți, cu excepția unor situații specifice, precum aceea în care un picior este mai scurt decât celălalt.
Nou-născuții au în mod natural platfus și este firesc să fie așa, întrucât arcada piciorului nu este pe deplin formată la copiii mai mici de 4 ani. Până la 8-9 ani platfusul ar trebui să se remedieze de la sine.
Dacă nu se întâmplă asta, iar copilul are dificultăți la mers ori se plânge de dureri (în medie, doar 1 copil din 200 ajunge în situația asta), o soluție o pot constitui exercițiile de kinetoterapie, ortezele sau talonetele – dacă acestea incomodează copilul și le refuză, e bine să se știe că problema se poate rezolva destul de simplu, printr-o intervenție chirurgicală minoră.
Rareori ai nevoie de talonete în copilărie
Dr. Ștefania Tănase, medic specialist ortopedie și traumatologie, explică:
„La copii până la 6 ani, sunt puține cazuri în care este necesară direct utilizarea talonetelor. Numai în urma unui consult specializat, medicul alături de părinți pot decide necesitatea utilizării talonetelor, împreună cu gimnastica medicală sau dacă copilul trebuie să urmeze tratament de kinetoterapie inițial.“
Sunt talonetele din comerț eficiente?
Se găsesc peste tot, inclusiv online, talonete ortopedice pentru platfus, talonete pentru călcâie, fasceită plantară și alte probleme ale picioarelor. Am întrebat-o pe doamna dr. Ștefania Tănase, medic specialist ortoped, dacă merită să dăm banii pe un astfel de produs.
„Talonetele din comerț pot avea o oarecare eficiență, depinde care este scopul lor. O talonetă dacă este dintr-un material foarte moale este ineficientă din punct de vedere al susținerii piciorului, singurul rol fiind de a da o senzație mai plăcută la încălțarea unui pantof cu o talpă mai dură.
O talonetă bună trebuie să susțină tot piciorul, nu trebuie să fie gândită doar pentru bolta plantară sau zona din spate a piciorului, ea trebuie să încorporeze toate elementele piciorului. O talonetă achiziționată din comerț nu este făcută special pentru nevoia celui care o cumpără, deci nu va corecta complet poziția piciorului sau postura.“
Talonetele personalizate trebuie achiziționate din cabinete medicale
Ca să fie eficiente și potrivite pentru tine, talonetele trebuie prescrise de către de un medic, în urma unui consult de specialitate și realizate în unități medicale, pe măsura ta individuală.
Produsele de serie pe care le poți comanda din orice magazin sau chiar online, fără măsurători prealabile sunt de cele mai multe ori total inutile.
Dr. Ștefania Tănase confirmă: „Da, talonetele ar trebui evaluate doar în cabinete medicale de personal calificat (medici, asistenți medicali, kinetoterapeuți, podologi etc.) aceștia putând depista și trata și cauza problemei, nu doar simptomele.
Extrem de importantă este tehnologia de achiziție a datelor pe baza căreia se fabrică aceste talonete personalizate. După cum știți, tehnologia avansează, iar pacienții trebuie să profite de cele mai avansate tehnici și aparaturi dezvoltate pentru această patologie.
Un vânzător din magazin care a fost instruit să vândă un produs nu poate avea experiența unui cadru medical și nici aparatura necesară“, explică medicul.
Confecționarea unor talonete personalizate pentru platfus sau călcâi poate dura mai puțin de o oră și este precedată de o scanare a tălpii, care depistează biomecanica piciorului, modul în care este distribuită presiunea în talpă și diversele afecțiuni existente la acest nivel. Prețul talonetelor este variabil, pornind de la aproximativ 100 de lei.
Mersul desculț îmbunătățește călcătura
Copiii cu picior plat pot beneficia de pe urma mersului desculț atât prin casă, cât și în natură, în special pe nisip sau pe iarbă. Și pentru adulți este benefic acest obicei, în special după sport, când picioarele sunt obosite.
„Mersul pe nisip este benefic deoarece este necesară de 2.5 ori mai multă energie musculară pentru a putea avansa pe nisip. Cu cât nisipul e mai uscat, cu atât este necesară mai multă energie, care la rândul ei întărește mușchii piciorului și ai spatelui; cât timp cel care face mișcare este atent să calce corect, adică dispre călcâi înspre varf, cu vârfurile în față.
La copii cu probleme de genul picior valg (calca în interiorul gleznei), mersul pe nisip este extrem de util, cât timp aceștia sunt atenți la modul cum merg și încearcă să își corecteze problema.
Mersul pe iarbă este o modalitate ușoară și naturală de a face față umflăturilor și edemului. Scăzând inflamația, apare o stare de bine, sângele oxigenat curge mai liber și mai eficient.
Dr. Ștefania Tănase, ortoped
„Și mersul pe nisip și mersul pe iarbă stimulează propriocepția, adică conexiunea picioarelor cu creierul. Trebuie să ne gândim că fiecare dintre noi are între 3000-7000 de proprioceptori în fiecare picior. Plimbatul desculț pe iarbă și nisip, scade nivelul de stres și îmbunătățește starea generală.“
Dacă alergi, ai nevoie de talonete
Purtarea unor talonete adaptate piciorului poate crește rezistența la efort, diminuează durerile pe care le simți la nivelul tălpilor sau gambelor și, cel mai important, reduce riscul de accidentări în urma suprasolicitării.
„Rezultatele studiilor încurajează utilizarea talonetelor la alergători. Pentru alegătorii cu dureri cronice, cu pronație excesivă sau forțe excesive de stres pe picior și accidentări ale membrelor inferioare sau spatelui în antecedente, purtarea talonetelor este foarte benefică.
Alergătorii se accidentează și din cauza faptului că fac greșeli în modul cum se antrenează. În timpul alergării picioarele absorb de două ori și jumătate din greutatea alergătorului“, spune dr. Ștefania Tănase.
Motive pentru care ai nevoie de talonete
- Durere genunchi de la rulajul picioarelor sau a piciorului plat.
- Alergători de mari distanțe care vor să amortizeze șocul în timp ce corpul se adaptează la condițiile de alergare.
- Dacă alergătorul are picior plat sau pronat (valg).
- Durere în talpă sau leziuni ale tendoanelor.
Ai pantofii de alergare nepotriviți?
Pe lângă aspect și preț, foarte important este să-ți alegi o pereche de pantofi de alergare comozi, în care să te simți confortabil.
„Pantofii de alergare nu trebuie să dea bășici sau să favorizeze apariția calozităților, care în general apar după presiuni și fricțiuni prelungite – acest lucru se întâmplă când pantofii sunt prea înguști sau scurți sau când materialul din interior a început să se degradeze.
Adesea alergătorii dezvoltă tendinite (iritații ale tecii tendoanelor); cel mai des întâlnită este tendinita achileană, aceasta apărând în momentul în care pantoful de alergare permite alunecarea gleznei în interior.
Dacă trebuie deschis complet de șireturi pentru a înlătura pantoful din picior, atunci alergătorul ar trebui să considere o pereche de pantofi mai lați.“
Schimbă pantofii suficient de des!
Dr. Ștefania Tănase este de părere că un alergător trebuie să ia în serios periodicitatea cu care își schimbă pantofii. „Aceștia trebuie schimbați după o uzură mai mare de 6 luni sau după ce a alergat mai mult de 400-500km, deoarece se distruge structura internă a pantofului; un alergător normoponderal sau slab poate beneficia mai mult de perechea de pantofi, dar unul cu mai multe kilograme ar trebui să îi schimbe mai des.“
O afecțiune frecventă la alergători este fasceita plantară, caracterizată prin durere intensă la nivelul călcâiului, în special dimineața la primii pași, dar care poate fi prevenită utilizând pantofi de alergare cu susținere satisfăcătoare.