Durerea în talpă și călcâi. Când este motiv de îngrijorare și cum se tratează

Durerea în talpă și călcâi. Când e motiv de îngrijorare și cum se tratează

Durerea în talpă și călcâi poate avea numeroase cauze, printre care fasciita plantară, entorsele, fracturile, tendinita ahileană. De aceea, este foarte important să mergi la medic dacă durerile persistă o perioadă mai lungă de timp.

Talpa și glezna sunt alcătuite din 26 de oase, 33 de articulații și mai mult de 100 de tendoane. Călcâiul este cel mai mare os al labei piciorului.

Ortopedul Tarek Nazer explică posibilele cauze ale durerii în talpă și călcâi

„Durerile în călcâi sau în talpa piciorului pot ascunde mai multe cauze care sunt legate de o patologie a mușchilor, a tendoanelor sau a osului“, explică dr. Tarek Nazer, medic specialist ortopedie-traumatologie la clinica Masaya, din București.

Durerea în talpă și călcâi, cauze

  • Fasciita plantară (inflamația fasciei plantare). Durerea poate fi provocată de o inflamație în structura fasciei („foița“ care acoperă mușchii). Aceasta poate fi acută atunci când vorbim de o suprasolicitare prin activitate fizică exagerată sau fără încălzire adecvată; 
  • Fasciita cronică, pe fondul unei deformări a piciorului care solicită fascia. Un exemplu este piciorul plat;
  • Pintenii calcaneeni sau ciocurile la nivelul călcâiului. Apar în călcâi ca o formă ascuțită și pot provoca disconfort indirect în zona călcâiului, mai ales la mers;
  • Entorsele – leziuni adesea rezultate din activitatea fizică. Aceste leziuni sunt frecvente și pot varia de la minore la severe, în funcție de incident;
  • Fracturile de oase de la nivelul tălpii. Acestea sunt considerate urgențe medicale și necesită tratament imediat;
  • Tendinita lui Ahile – inflamația tendonului lui Ahile. Acesta este unul dintre cele mai lungi tendoane din corpul uman, întinzându-se de la călcâi până la musculatura gambei. Tendonul lui Ahile ne ajută să ne ridicăm pe vârfuri și, de asemenea, facilitează mersul;
  • Bursita – o inflamație acută sau cronică a bursei seroase. Bursele reprezintă cavități cu formă de sac ce conțin lichid și sunt localizate acolo unde există frecare (de exemplu, acolo unde tendoanele și mușchii trec peste proeminențe osoase). Bursele seroase atenuează frecarea dintre părțile aflate în mișcare, facilitează mișcarea și pot comunica cu articulațiile.

Artritele pot provoca durerea în talpă și călcâi

Spondilita anchilozantă

Această formă de artrită afectează, în primul rând, coloana vertebrală, dar poate apărea și la nivelul altor articulații. Provoacă o inflamație severă a vertebrelor care ar putea duce, în cele din urmă, la dureri cronice. Uneori, aceste dureri devin invalidante.

Artrita reactivă

O infecție în organism poate declanșa acest tip de artrită. Se numește „artrită reactivă“ deoarece implică sistemul imunitar care reacționează la prezența infecțiilor bacteriene de la nivel genital, urinar sau gastrointestinal. Reacția aberantă a sistemului imunitar duce la inflamații spontane la nivelul articulațiilor și al ochilor.

„Durerile în talpă și în călcâi pot apărea la orice vârstă, dar sunt mai întâlnite la femeile cu vârste de peste 50 ani sau în cazul persoanelor tinere care fac sport excesiv sau suferă de o deformare a piciorului“, adaugă dr. Nazer.

De cele mai multe ori, durerile sunt accentuate la mers și atunci când petrecem mult timp în picioare. De asemenea, poate apărea și o senzație de arsură și inflamație locală. 

Când e cazul să ne adresăm medicului

Orice durere care apare în mod frecvent sau este legată de o activitate anume reprezintă o problemă care necesită vizita la medicul ortoped. Prin examen clinic și investigații specifice, medicul poate găsi cauza durerilor.

Ar fi bine să te adresezi imediat medicului în următoarele situații:

  • dacă durerea este severă;
  • dacă durerea a început brusc;
  • dacă ai roșeață în călcâi;
  • dacă simți umflături în călcâi;
  • dacă nu poți merge din cauza durerii.

Durerea în talpă și călcâi. Radiografie, ecografie sau rezonanță magnetică?

„După examenul clinic atent în ortostatism (în picioare) și clinostatism (culcat), se efectuează diferite teste locale ale piciorului, iar apoi medicul va decide dacă e nevoie de o radiografie, ecografie sau o rezonanță magnetică. Apoi se poate completa examinarea cu analiza mersului, pentru a identifica eventualele probleme legate de un dezechilibru al punctelor de sprijin ale piciorului“, precizează medicul ortoped.

Ce poți face acasă contra durerii

Într-o primă fază, dacă durerile de călcâi de-abia au apărut, poți încerca să le atenuezi acasă, prin câteva remedii simple. Odihna poate fi soluția cea mai bună în astfel de situații. Dacă durerea de călcâi nu se atenuează în două sau trei săptămâni, ar trebui să te programezi la medic.

Alte remedii pe care le poți încerca înainte de a merge la medic:

  • aplică gheață pe călcâi timp de 10 până la 15 minute, de două ori pe zi;
  • ia medicamente pentru durere;
  • poartă pantofi comozi;
  • utilizează ascensoare pentru călcâi sau inserții pentru pantofi care pot reduce durerea.

În multe cazuri, atunci când soluțiile simple nu reușesc să combată durerea, poate fi nevoie de fizioterapie și kinetoterapie. Exercițiile specifice recomandate de un specialist kinetoterapeut te pot ajuta să-ți întărești mușchii și tendoanele piciorului, ceea ce ajută la prevenirea rănirii ulterioare. Dacă durerea este severă, medicul îți poate prescrie medicamente antiinflamatoare. Acestea pot fi injectate în picior sau administrate pe cale orală.

Infiltrațiile pot atenua durerile

În cazuri foarte rare, medicul îți poate recomanda o intervenție chirurgicală pentru a corecta problema. Totuși, aceasta este o soluție de rezervă, pentru că orice intervenție la nivelul călcâiului necesită adesea un timp de recuperare îndelungat și este posibil să nu atenueze întotdeauna durerea.

Potrivit medicului ortoped Tarek Nazer, tratamentul variază în funcție de tipul de afecțiune și are la bază trei principii:

  • reducerea simptomelor prin fizioterapie și kinetoterapie, exerciții speciale de stretching; 
  • infiltrații locale cu PRP (plasmă îmbogățită cu trombocite) care ajută la regenerarea mai rapidă a țesutului afectat;
  • prevenirea reapariției durerii prin purtarea de talonete personalizate sau încălțăminte personalizată, care ajută la corecția modului în care călcăm.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare