Hernia inghinală poate apărea pe fondul unei predispoziții genetice, dar și din cauza unor obiceiuri nesănătoase, așa cum sunt fumatul și sedentarismul. Kilogramele în plus și ridicarea unor greutăți mari predispun, de asemenea, la apariția herniilor. Unele simptome de hernie inghinală pot să apară cu ani sau luni înainte. Odată depistată, ea ar trebui operată cât mai curând, pentru a preveni complicațiile.
Hernia inghinală apare atunci când o porțiune de intestin pătrunde în canalul inghinal printr-un orificiu format în peretele abdominal. Ea afectează mai frecvent bărbații decât femeile și poate duce la complicații serioase dacă nu este tratată prompt și corespunzător.
Dr. Ionuț Hutopilă, chirurg de excelență în chirurgia metabolică și bariatrică la Ponderas Academic Hospital, a explicat pentru Smart Living cum se manifestă hernia inghinală, din ce motive apare și de ce intervenția de corectare a ei nu trebuie tratată ca o operație banală.
Smart Living: De ce apare hernia inghinală? Este o afecțiune ce ține de o predispoziție genetică sau e vorba de ceva ce facem greșit?
Dr. Ionuț Hutopilă: Hernia inghinală apare din mai mulți factori. De-a lungul timpului, medicina a încercat să vină cu explicații, câteodată țintite, dar concluziile din ultima perioadă au arătat că factorii care determină apariția herniilor sunt mai mulți decât se credea. Pentru o mare parte dintre pacienții care au orice tip de hernie, în orice parte a corpului, există o predispoziție genetică. Aceștia prezintă modificări la nivelul metabolismului țesutului conjunctiv care le generează o predispoziție către apariția herniilor.
Herniile inghinale pot apărea încă din primii ani de dezvoltare a corpului uman. Acestea pot fi diagnosticate imediat după apariția pe lume sau în anii următori, în care copilul se dezvoltă și trece la mersul biped, iar forța gravitațională favorizează herniile.
EXTRA INFO
Herniile inghinale care afectează copiii se numesc congenitale și apar în special la băieți. În viața intrauterină, testiculele se află în cavitatea abdominală și coboară în scrot chiar înainte de naștere, prin canalul inghinal. La majoritatea nou-născuților, acest canal dintre cavitatea abdominală și regiunea inghinală se închide, însă, când acest lucru nu se întâmplă, apare hernia congenitală. Cel de-al doilea tip de hernie inghinală, dobândită, apare prin slăbirea pereteului abdominal și este mai frecvent la femei.
Sarcina și obezitatea slăbesc mușchii abdominali
Dacă herniile congenitale pot fi prea puțin influențate de către noi, sunt și hernii determinate de situații pe care le putem controla. Aici vorbim de ridicarea unor greutăți importante și de efortul fizic intens, nesusținut de o condiție fizică adecvată. Mai există situația tușitorilor cronici, care, generând presiune la nivelul abdomenului, antrenează apariția acestor hernii.
În perioada de după naștere pot fi identificate la nivelul abdomenului aceste defecte, cel mai frecvent existând așa-numitul diastazis, adică îndepărtarea mușchilor abdominali, din cauza presiunii din timpul sarcinii.
În această categorie intră și una dintre problemele anilor noștri, adică obezitatea, care este, de asemenea, o condiție care aduce o tensiune destul de mare în interiorul abdomenului. Ea generează o slăbire a peretelui abdominal anterior care conduce către apariția de hernii la nivel inghinal sau la nivel ombilical.
Fumatul favorizează apariția herniilor
De asemenea, fumatul predispune la apariția herniilor prin afectarea calității țesutului de colagen. În același timp, știm că fumătorul tușește în prima parte a zilei și ne întoarcem iarăși la tusea care, fiind generată de fumat, poate duce la apariția acestor hernii. De aceea, renunțarea la fumat este câteodată o soluție care poate preîntâmpina dezvoltarea unor hernii deja existente.
Smart Living: Cine e mai predispus să dezvolte hernie inghinală?
Dr. Ionuț Hutopilă: Predispoziția pentru apariția unei hernii inghinale este greu de încadrat, pentru că discutăm aici și despre acei factori genetici pe care îi moștenim. Însă, ținând cont de alți factori, predispuși sunt:
- marii fumători;
- cei cu obezitate;
- cei cu lipsă de activitate fizică;
- cei care nu au un tonus satisfăcător al abdomenului;
- femeile care au avut mai mult de o sarcină, pentru că musculatura abdominală a fost solicitată în mod repetat, în felul acesta slăbindu-se progresiv și putând genera apariția acestor hernii.
Smart Living: Care sunt cele mai comune simptome de hernie inghinală? La ce ar trebui să fim atenți?
Dr. Ionuț Hutopilă: Simptomele unei hernii țin cont foarte mult de locul în care apare hernia. Cele inghinale apar în zona inferioară a abdomenului, undeva spre zona genitală. Se manifestă prin apariția la nivelul acelui loc a unei umflături care poate fi dureroasă, în special atunci când pacientul tușește, se apleacă sau ridică obiecte grele. Oamenii vorbesc adesea despre această deformare ca despre o gâlmă.
Câteodată, apariția unei hernii poate fi prevestită printr-o durere care de multe ori poate să nu fie explicabilă și care poate să preceadă câteva luni sau ani de zile apariției acelei gâlme. Acest semn ar trebui să orienteze către un medic de specialitate, care să confirme diagnosticul și să îndrume către un traseu de urmat.
Problemele de tranzit și cele cu prostata cresc riscul
La aceste situații care ne pot predispune către hernie inghinală se adaugă încă o categorie: acei oameni care au probleme care țin de tranzitul intestinal lent, oamenii care au constipație cronică. Sunt cei care mereu au nevoie de un efort suplimentar pentru a putea merge la toaletă sau cei care au probleme cu prostata și fac un efort abdominal, astfel încât să își poată realiza actul fiziologic. Aceștia sunt oamenii care pot deveni pacienți prin repetarea sau menținerea condițiilor care duc la apariția herniilor.
Smart Living: La ce riscuri se expun cei care au hernie inghinală și amână mersul la medic?
Dr. Ionuț Hutopilă: Riscul unei hernii inghinale este de a ieși conținutul abdominal. Oamenii au la nivelul abdomenului țesut grăsos la interior, au o masă intestinală care este mobilă, iar aceste viscere mobile pătrund câteodată în „găurile” de la nivelul musculaturii (hernii) și pot rămâne blocate în acele găuri sau chiar strangulate.
Acesta este marele risc al unei hernii inghinale netratate la timp, lăsate să evolueze: la un moment dat, se poate complica prin prinderea unui organ de la nivelul abdomenului. Se poate ajunge până la periclitarea vieții pacientului dacă nu se adresează în timp util medicului specialist.
Smart Living: Cui ar trebui să se adreseze o persoană cu simptome de hernie inghinală ca să primească tratamentul potrivit?
Dr. Ionuț Hutopilă: Tratamentul herniei inghinale este, ca evoluție, unul destul de interesant. Cu ceva ani în urmă, această boală părea una care poate fi tratată oriunde, de către oricine, în orice condiții, astfel încât a existat o banalizare a abordării chirurgicale.
În momentul de față, discutăm din ce în ce mai mult despre supraspecializare – despre chirurgi care efectuează cu precădere operații adresate chirurgiei bariatrice, chirurgiei herniale. Contează foarte mult modul de diagnosticare și modul de pregătire, contează foarte mult cazuistica și numărul de intervenții chirurgicale pe care le efectuează chirurgul sau echipa chirurgicală.
De la operații deschise la intervenții cu roboți chirurgicali
Așadar, toate aceste condiții care țin de o diagnosticare atentă a pacientului, care țin de o monitorizare mai atentă, au dus la apariția centrelor de excelență în tratamentul herniilor abdominale. Rezultatele sunt mult mai bune atunci când echipele sunt dedicate și antrenate pentru astfel de intervenții – aici discutăm de la intervenții chirurgicale deschise, până la cele laparoscopice și, nu în ultimul rând, la cele asistate de roboți. Această experiență bogată îi permite chirurgului să-i ofere pacientului tratamentul adecvat și mult mai puțin agresiv.
Ceea ce utilizăm cu precădere și încercăm să fie un mare ajutor pentru pacient este chirurgia minim-invazivă. Ea oferă pacientului o traumă redusă și o condiție care să-l îndrepte rapid către externare și care îl ajută să reia activitatea mult mai repede decât operația clasică.
Smart Living: În ce situații este neapărat nevoie de operație și ce presupune intervenția chirurgicală?
Dr. Ionuț Hutopilă: Majoritatea pacienților care vin la un consult ne adresează această întrebare. Toată lumea știe că o hernie este un defect, o gaură, care are ca soluție o tehnică chirurgicală.
Singura discuție care există se referă la momentul în care faci această intervenție sau când să te îndrepți spre chirurg. Tendința pacienților este de a amâna acest moment.
Hernia trebuie operată înainte de a ajunge în urgență
Din păcate, varianta de a amâna intervenția chirurgicală nu este opțiunea ideală. Evoluția începe de la o hernie mică ce se dezvoltă de-a lungul săptămânilor sau chiar anilor, după care crește în dimensiuni, astfel încât tratamentul chirurgical poate fi făcut uneori în urgență.
Este de preferat să nu așteptăm să ne operăm în urgență, când nu mai putem, când hernia este strangulată, când facem ocluzie intestinală, când intestinele noastre suferă intens și ne pot afecta chiar și viața.
Este bine ca hernia să fie operată necomplicată. Tratamentul este încurajator în ultimul timp, iar rezultatele îl susțin. Intervenția laparoscopică trebuie să-i dea pacientului curajul și optimismul necesare pentru a putea accepta operația în timp util și a nu aștepta să apară complicația.
Orice tip de hernie, de orice dimensiune, în orice localizare, are soluție chirurgicală. Această soluție se recomandă împreună cu echipa medicală, după efectuarea unor investigații care să arate care ar fi cea mai potrivită tehnică chirurgicală pentru fiecare pacient, iar decizia va fi de comun acord.