Simptome hernie inghinală. „Durerea prevestește hernia și cu câțiva ani înainte”

  Simptome hernie inghinală. Hernia inghinală poate fi moștenită sau poate să apară din cauza unor obiceiuri nesănătoase, așa cum sunt fumatul și sedentarismul. Kilogramele în plus și ridicarea unor greutăți mari predispun, de asemenea, la apariția herniilor. Afecțiunea poate avea simptome cu ani sau luni înainte. Odată depistată, ar trebui operată, cât mai curând, pentru a preveni complicațiile.

  Dr. Ionuț Hutopilă, chirurg de excelență în chirurgia metabolică și bariatrică, la Ponderas Academic Hospital, ne-a explicat cum se manifestă hernia inghinală și de ce nu trebuie tratată ca o intervenție banală.

  Dr. Ionuț Hutopilă recomandă ca herniile abdominale să fie operate în centre specializate

  Smartliving: De ce apare hernia inghinală? Este o afecțiune ce ține de genetică sau e vorba de ceva ce facem greșit?

  Dr. Ionuț Hutopilă: Hernia inghinală apare din mai mulți factori. De-a lungul timpului, medicina a încercat să vină cu explicații, câteodată țintite, dar concluziile din ultima perioadă au arătat că factorii care determină apariția herniilor sunt mai mulți decât se credea.

  Astfel că pentru o mare parte dintre pacienții care au orice tip de hernie, în orice parte a corpului, există o predispoziție genetică, există modificări la nivelul metabolismului țesutului conjunctiv, care le generează o predispoziție în apariția herniilor.

  Herniile se pot moșteni

  De asemenea, unii dintre aceștia pot moșteni hernii, care apar încă din perioada de dezvoltare a corpului uman. Acestea pot fi diagnosticate imediat după apariția pe lume sau în anii următori, în care copilul se dezvoltă și trece la mersul biped, iar forța gravitațională favorizează herniile.

  Pe lângă aceste situații, care sunt puțin influențate de către noi, sunt și situații pe care le putem controla. Aici vorbim de ridicarea unor greutăți importante și de efortul fizic intens, nesusținut de o condiție adecvată.

  Mai există situația tușitorilor cronici, care generând presiune la nivelul abdomenului, antrenează apariția acestor hernii.

  Sarcina și obezitatea slăbesc mușchii abdominali

  În perioada de după naștere pot fi identificate la nivelul abdomenului aceste defecte, cel mai frecvent existând așa numitul diastazis, adică îndepărtarea mușchilor abdominali, din cauza presiunii din timpul sarcinii.

  În această categorie intră și una dintre problemele anilor noștri, adică obezitatea, care este de asemenea o condiție care aduce o tensiune destul de mare în interiorul abdomenului, ceea ce generează slăbiri ale peretelui abdominal anterior și în felul acesta apariția de hernii la nivel inghinal sau la nivel ombilical.

  Fumatul favorizează dezvoltarea herniilor

  De asemenea, și fumatul predispune la apariția herniilor prin afectarea calității țesutului de colagen. În același timp, știm că fumătorul tușește în prima parte a zilei, întorcându-ne iarăși la tusea care, fiind generată de fumat, poate aduce la rândul ei apariția acestor hernii. De aceea, renunțarea la fumat este câteodată o soluție, care poate preîntâmpina dezvoltarea unor hernii deja existente.

  Așadar, este foarte important să încercăm să avem un echilibru pentru ceea ce putem controla, în felul acesta micșorând riscul de apariție a herniilor.  

  Smartliving.ro: Când ne referim la simptome hernie inghinală, la ce ar trebui să fim atenți?

  Dr. Ionuț Hutopilă: Simptomele unei hernii țin foarte mult cont și de locul în care apare hernia. Cele inghinale apar în zona inferioară a abdomenului, undeva spre zona genitală. Se manifestă prin apariția la nivelul acelui loc a unei umflături.

  Simptome hernie inghinală. Durerea prevestește hernia și cu câțiva ani înainte

  Oamenii vorbesc despre această deformare ca despre o gâlmă, în cele mai multe situații.

  Câteodată, poate fi prevestită apariția unei hernii printr-o durere care de multe ori poate să nu fie explicabilă, care poate să preceadă câteva luni sau ani de zile apariției acelei gâlme, semn ce ar trebui să orienteze către un medic de specialitate, care să confirme diagnosticul și să îndrume către un traseu de urmat. 

  Smartliving: Cine e mai predispus să dezvolte hernie inghinală?

  Dr. Ionuț Hutopilă: Predispoziția pentru apariția unei hernii inghinale este greu de încadrat, pentru că discutăm aici și despre acei factori genetici pe care îi moștenim. Însă, ținând cont de alți factori, predispuși sunt:

  • marii fumători,
  • cei cu obezitate,
  • cei cu lipsă de activitate fizică,
  • cei care nu au un tonus satisfăcător al abdomenului,
  • femeile care au avut mai mult de o sarcină, pentru că musculatura abdominală a fost solicitată în mod repetat, în felul acesta slăbindu-se progresiv și putând genera apariția acestor hernii.

  Simptome hernie inghinală. Problemele de tranzit și cele cu prostata cresc riscul

  Acestea sunt situațiile care ne pot predispune către acest tip de hernie. La aceștia se adaugă încă o categorie, acei oameni care au probleme care țin de tranzitul intestinal lent, oamenii care au constipație cronică.

  Sunt cei care mereu au nevoie de un efort suplimentar pentru a putea merge la toaletă. Sau, sunt cei care au probleme cu prostata și fac un efort abdominal, astfel încât să își poată realiza actul fiziologic.

  Aceștia sunt oamenii care pot deveni pacienți prin repetarea sau menținerea condițiilor care duc la apariția herniilor.

  Simptome hernie inghinală ignorate

  Smartliving: La ce riscuri se expun cei care au hernie inghinală și amână mersul la medic?

  Dr. Ionuț Hutopilă: Riscurile unei hernii inghinale sau chiar a unei hernii ombilicale sau ventrale este de a ieși conținutul abdominal. Oamenii au la nivelul abdomenului țesut grosos la interior, au o masă intestinală care este mobilă, iar aceste viscere mobile câteodată pătrund în găurile de la nivelul musculaturii, care se numesc hernii și pot fi pur și simplu blocate în acele găuri sau chiar strangulate.

  Această este zona în care apare hernia inghinală

  Acesta este marele risc al unei hernii netratate la timp, lăsate să evolueze, care la un moment dat se poate complica prin prinderea unui organ de la nivelul abdomenului. Se poate ajunge până periclitarea vieții pacientului, dacă nu se adresează în timp util medicului specialist. 

  Smartliving: Cui ar trebui să se adreseze cineva care are toate simptomele unei hernii inghinale ca să primească tratamentul potrivit?

  Dr. Ionuț Hutopilă: Tratamentul herniei inghinale este, ca și evoluție, unul destul de interesant. Cu ceva ani în urmă, această boală părea un lucru care poate fi făcut oriunde, de către oricine, în orice condiții, astfel încât a existat o banalizare a tratării chirurgicale pentru aceste tipuri de afecțiuni.

  Centre specializate în tratarea herniilor abdominale

  În momentul de față, discutăm, din ce în ce mai mult, despre acea supraspecializare, despre chirurgi care efectuează cu precădere operații adresate chirurgiei barietale, chirurgiei herniale.

  Contează foarte mult modul de diagnosticare și modul de pregătire, contează foarte mult cazuistica și numărul de intervenții chirurgicale pe care le efectuează chirurgul sau echipa chirurgicală.

  Așadar, toate aceste condiții care țin de o diagnosticare atentă a pacientului, care țin de o monitorizare mai atentă, au dus la apariția centrelor de excelență în tratamentul herniilor abdominale.

  Asta se datorează faptului că rezultatele sunt mult mai bune atunci când echipele sunt dedicate și antrenate pentru astfel de intervenții – aici discutăm de la intervenții chirurgicale deschise, până la cele laparoscopice, și, nu în ultimul rând, de cele asistate de roboți.

  Această experiență bogată îi permite chirurgului să-i ofere pacientului tratamentul adecvat și mult mai puțin agresiv.

  Ceea ce utilizăm cu precădere și încercăm să fie de cele mai multe ori un mare ajutor pentru pacient este chirurgia minim-invazivă, este cea care oferă pacientului o traumă redusă și o condiție care să îl îndrepte către externare rapid și care îl ajută să reia activitatea mult mai repede decât o operație clasică.

  Smartliving: În ce situații este neapărat nevoie de operație și ce presupune?

  Dr. Ionuț Hutopilă: Majoritatea pacienților care vin la un consult au această întrebare. Toată lumea știe că o hernie este un defect, o gaură, care are ca soluție o tehnică chirurgicală.

  Singura discuție care există este referitoare la momentul în care faci această intervenție sau când să te îndrepți spre chirurg, deși tendința pacienților este de a amâna acest moment.

  Orice hernie, oricât ar fi de mica, trebuie operată

  Din păcate, varianta de a prelungi acest lucru nu este opțiunea ideală pentru că evoluția unei hernii este de la o hernie mică, după care se dezvoltă de-a lungul săptămânilor sau chiar anilor, după care crește în dimensiuni, astfel încât tratamentul chirurgical poate fi făcut câteodată în urgență.

  Ca și concluzie, este de preferat să nu așteptăm să ne operăm în urgență, când nu mai putem, când hernia este strangulată, când facem ocluzie intestinală, când intestinele noastre suferă intens și ne pot afecta chiar și viața.

  Este bine ca hernia să fie operată necomplicată. Tratamentul care este încurajator în ultimul timp, iar rezultatele îl susțin, cel prin intervenție laparoscopică, îi dau curajul și optimismul necesar pentru a putea accepta intervenția în timp util și a nu aștepta să apară complicația.

  De aceea orice tip de hernie, de orice dimensiune, în orice localizare, are soluție chirurgicală. Astfel, această soluție se recomandă împreună cu echipa medicală după efectuarea unor investigații care să arate care ar fi cea mai potrivită tehnică chirurgicală pentru acest pacient, iar decizia va fi de comun acord.

  SPUNE-ȚI POVESTEA »
  Căutare
  Urmărește-ne și pe Facebook