Gonartroza este cea mai frecventă afecțiune articulară de la nivelul genunchilor și apare mai ales la vârstnici. Poate afecta și tinerii cu anumite boli reumatice sau care au suferit traumatisme la genunchi. Durerea poate deveni atât de puternică, încât ajunge să facă mișcarea aproape imposibilă.
Deși nu repară „stricăciunile“ pe care gonartroza le face în articulație, tratamentele disponibile în prezent pot atenua considerabil simptomele. Diagnosticul de gonartroză nu trebuie să sperie, mai ales în stadiile incipiente, când se pot lua măsuri care întârzie degradarea articulației. Gonartroza poate fi la un singur genunchi sau bilaterală.
Ce este gonartroza
În termeni populari, artroza genunchiului este o boală de uzură. Mai exact, este o afecțiune degenerativă, cauzată de uzura îndelungată a cartilajelor și de modificările care au loc în corp odată cu înaintarea în vârstă.
Artroza se instalează atunci cartilajul care învelește capetele oaselor din articulații se degradează în timp. Cartilajul este un țesut ferm și alunecos care permite mișcarea articulației cu frecare minimă, în condiții optime.
Pe fondul uzurii, în timp, cartilajul se deteriorează, astfel că, la un moment dat, oasele ajung să se frece între ele. Dar artroza genunchiului înseamnă mai mult de atât. Duce la modificări ale oaselor, la deteriorarea țesuturilor conjunctive care asigură stabilitatea articulației și care leagă mușchii de oase. Și, nu în ultimul rând, provoacă inflamație în articulație.
Gonartroza trece prin cinci stadii. Stadiul 0 este atribuit unui genunchi normal și sănătos. Stadiul 4, adică cel mai avansat, este atribuit unei gonartroze severe. Tratamentul bolii se stabilește în funcție de gradul de deterioare a articulației genunchiului și de starea pacientului și poate include terapii conservatoare, dar și operații.
„Gonartroza constă în degradarea cartilajelor de la nivelul genunchiului. Acestea își pierd suplețea, ceea ce face ca alunecarea dintre extremitățile osoase să fie dureroasă.“
Dr. Tarek Nazer, medic primar ortopedie, traumatologie și medicină sportivă
Durerea, unul dintre primele simptome de gonartroză
Potrivit medicului ortoped, durerea este primul simptom care apare în gonartroză. Are un debut lent, este exacerbată de efort și atenuată la repaus. Pe măsură ce boala avansează, durerea devine persistentă inclusiv în perioada de repaus și noaptea.
„Un al doilea simptom important de gonartroză este limitarea mobilității. Urmează tumefierea articulației, apariția cracmentelor (n.r. – pocnituri în articulație), a senzației de arsură, a junghiurilor și, în stadiile avansate, a deformării genunchilor.“
Dr. Tarek Nazer, medic primar ortopedie, traumatologie și medicină sportivă
Stadiile de gonartroză
Stadiul 0 (genunchi normal)
În acest stadiu, articulația genunchiului nu prezintă semne de gonartroză și funcțiile articulației nu au nicio afectare sau durere.
Stadiul 1 (gonartroza minoră)
O persoană cu stadiul 1 de gonartroză prezintă osteofite (pinteni osoși) discrete.
Osteofitele sunt excrescențe osoase care se dezvoltă adesea acolo unde oasele se întâlnesc în interiorul articulației. S-ar putea să existe pierderi minore de cartilaj, dar nu suficient pentru a compromite spațiul comun.
O persoană cu stadiul 1 de gonartroză nu va resimți, de obicei, dureri sau disconfort ca urmare a uzurii foarte minore a componentelor articulației.
Sadiul 2 (gonartroza ușoară)
Stadiul 2 de artroză a genunchiului este considerat încă o fază ușoară a afecțiunii.
Radiografiile articulațiilor genunchiului în această etapă vor dezvălui o dezvoltare a osteofitelor, dar cartilajul este, de obicei, încă la o dimensiune sănătoasă. Cu alte cuvinte, spațiul dintre oase este normal și oasele nu se freacă între ele.
În acest stadiu, lichidul sinovial (lichidul din interiorul articulației care împiedică frecarea) este, de asemenea, de obicei prezent la niveluri suficiente pentru o mișcare normală a articulației. Cu toate acestea, în stadiul 2, încep să apară primele simptome, cum ar fi:
- durere după o zi lungă de mers sau alergare;
- rigiditate mai mare în articulație atunci când nu este utilizată timp de câteva ore;
- sensibilitate la îngenunchere sau la aplecare.
Stadiul 3 (gonartroza moderată)
Stadiul 3 de gonartroză este clasificat ca fiind moderat. În această etapă, cartilajul dintre oase prezintă daune evidente, iar spațiul din articulație începe să se îngusteze. Persoanele cu stadiul 3 de artroză a genunchiului sunt susceptibile să experimenteze dureri frecvente atunci când merg, aleargă, se apleacă sau îngenunchează.
De asemenea, pot prezenta rigiditate articulară după ce stau perioade lungi de timp jos sau când se trezesc dimineața. Umflarea articulațiilor poate fi prezentă și după perioade lungi de mișcare.
Stadiul 4 (gonartroza severă)
Satdiul 4 de gonartroză este considerat unul sever. Persoanele care au gonartroză în stadiul 4 suferă mari dureri și disconfort atunci când merg sau mișcă articulația. Aceasta din cauză că spațiul din articulație este redus dramatic.
Cartilajul a dispărut aproape complet, lăsând articulația rigidă și posibil imobilă. Nivelul lichidului sinovial scade dramatic și nu mai ajută la reducerea frecării dintre părțile în mișcare ale articulației.
Cât de repede progresează gonartroza
Progresia bolii depinde de o serie de factori, cum ar fi:
- cât de severe au fost simptomele la diagnostic;
- starea generală de sănătate;
- cât de mult este utilizată articulația afectată.
O revizuire a 30 de studii a scos la iveală că artroza genunchiului a progresat mai rapid la persoanele care:
- erau mai în vârstă,
- aveau un indice de masă corporală ridicat (IMC),
- sufereau de artroză la nivelul mai multor articulații.
Un diagnostic precoce ar putea încetini progresia gonartrozei dacă pacientul își schimbă stilul de viață și apelează la anumite tratamente. Odată ce gonartroza debutează, poate dura ani sau chiar decenii până la apariția leziunilor articulare severe.
Care sunt cauzele gonartrozei
Cât despre factorii de risc care favorizează apariția mai rapidă a gonartrozei, ortopedul menționează:
- obezitatea;
- traumatismele;
- diabetul zaharat;
- tulburările hormonale;
- guta;
- deviații de ax (genu varum – genunchi îndepărtați,, curbați în exterior, genu valgum – genunchi apropiați, în „X“, genu recurvatum – genunchi hiperextinși, în spate);
- istoricul familial;
- suprasolicitarea de-a lungul vieții.
Cum se stabilește diagnosticul
„Principala modalitate de diagnosticare a gonartrozei este examenul clinic axat pe genunchiul dureros, cu redoare (n.r. – limitare a mișcării) articulară și deformarea axului, însoțit de evaluarea radiologică prin care se observă pensarea spațiului articular, cu apariția osteofitelor și a altor modificări ce apar în funcție de stadiul bolii.“
Dr. Tarek Nazer, medic primar ortopedie, traumatologie și medicină sportivă
Se pot efectua și alte teste imagistice, precum examenul RMN, care aduce informații despre starea meniscurilor, ligamentelor și a cartilajului articular, completat inclusiv de analize de sânge.
Dacă problemele articulare se constată la ambii genunchi, atunci este vorba despre gonartroză bilaterală.
Citește aici cât durează un RMN și ce pregătire trebuie să facem pentru această investigație.
Gonartroza: tratament conservator sau chirurgical
Potrivit medicului ortoped, tratamentul se decide în funcție de stadiul de gonartroză, dar și de vârsta și de starea generală a pacientului.
Medicamente
Acetaminofenul (paracetamol) – atenuează durerea ușoară sau moderată în cazul unora dintre pacienții cu gonartroză. Totuși, este nevoie de precauție la administrarea acetaminofenului, deoarece depășirea dozei maxime recomandate pe zi poate duce la afectarea ficatului. Doza zilnică de paracetamol nu trebuie să depășească 4 grame. Iar doza administrată o dată trebuie să nu fie mai mare de 1 gram.
Antiinflamatoare pentru gonartroză – ibuprofenul, naproxenul sodic și alte antiinflamatoare nesteroidiene eliberate fără prescripție medicală reduc, în general, durerile provocate de gonartroză. Pentru durerile de intensitate crescută, medicul poate prescrie antiinflamatoare mai puternice. Totuși, antiinflamatoarele nesteroidiene au și efecte adverse, mai ales dacă sunt administrate în doze mari și pe termen lung. Este vorba despre: afectarea stomacului, probleme cardiovasculare, dificultăți de coagulare, afectarea rinichilor și a ficatului.
Antiinflamatoarele pentru gonartroză sub formă de gel sau cremă care se aplică pe articulațiile dureroase au mai puține reacții adverse, iar efectul de reducere a durerii este similar cu cel al antiinflamatoarelor administrate pe cale orală.
Gonartroza tratament injectabil
Injecții cu acid hialuronic pentru gonartroză – lubrifiază articulația genunchiului, atenuând frecarea și, deci, durerea. Unele studii au demonstrat, totuși, că aceste injecții au un efect simular cu cel al tratamentelor placebo. O injecție cu acid hialuronic pentru gonartroză are un preț care variază între 350 de lei (acid hialuronic simplu) și 1.100 de lei (acid hialuronic + peptide – doză unică).
Infiltrații pentru genunchi cu PRP (platelet-rich plasma – plasmă îmbogățită cu trombocite). Plasma hiperconcentrată este promovată ca fiind un puternic antiinflamator, cu un potențial rol în regenerarea țesuturilor și există studii care să confirme beneficiile în caz de gonartroză. Totuși, doar o parte dintre preparatele PRP au primit aprobare din partea Agenției americane a Medicamentelor și Alimentelor (Food and Drug Administration – FDA). Iar protocoalele Colegiului American de Reumatologie și ale Fundației pentru Artrită recomandă evitarea acestor tratamente, pentru că nu ar fi suficient de bine dezvoltate și standardizate. Prețul unei infiltrații cu PRP pentru gonartroză este între 650 și 1.100 de lei (PRP în combinație cu alte substanțe).
Citește aici ce presupun infiltațiile cu PRP și păreri de la sportivi care au apelat la ele.
Gonartroza tratament naturist
- Schimbarea stilului de viață – se referă la pierderea în greutate, menținerea mobilității prin activitate fizică și evitarea suprasolicitării genunchiului;
- Pentru atenuarea durerilor ușoare și moderate, poți încerca tratamente topice cu cremă sau gel pe bază de capsaicină (substanța extrasă din ardeiul iute), cu efect antiinflamator și analgezic.
- Usturoiul poate avea efecte benefice în gonartroză. Un studiu iraniano-australian a demonstrat că administrarea unor suplimente cu usturoi timp de 12 săptămâni reduce durerile provocate de gonartroză la pacientele supraponderale și obeze.
- Gonartroza poate beneficia și de pe urma unui tratament balnear. Stațiunile din România unde se pot trata pacienții cu gonartroză sunt: Băile Herculane, Pucioasa, Geoagiu-Băi, Băile Felix, Băile Govora, Bazna, Ocna Sibiului, Amara, Lacu Sărat.
Alimente permise și alimente nepermise în gonartroză. Realitate și mit
Regula de bază rămâne aceeași și la persoanele sănătoase, și la cele care au probleme articulare: dieta echilibrată este esențială pentru menținerea în echilibru a tuturor funcțiilor organismului. Totuși, includerea în dietă a anumitor alimente poate reduce inflamația atenua durerile.
Persoanele cu gonartroză pot adăuga în alimentația lor zilnică:
- pește (sardine, macrou, somon, ton);
- uleiuri vegetale (de măsline, de avocado etc.);
- lactate (contrar percepției generale, lactatele, fiind bogate în calciu și vitamina D, vin în ajutorul sistemului osos și articular);
- ceai verde;
- usturoi;
- nuci.
Alimente nepermise în gonartroză:
- zahăr în exces – stimulează procesul inflamator în organism;
- grăsimi saturate – alimentele bogate în grăsimi saturate cresc nivelul de inflamație din corp.
- carbohidrații rafinați – pâinea albă, orezul alb, chipsurile de cartofi – stimulează producția de substanțe oxidante, cu același efect: proinflamator.
Mișcare și genunchieră pentru gonartroză
Fizioterapia și kinetoterapia pot fi de ajutor în stadiile de gonartroză care nu necesită chirurgie. Acestea vizează atenuarea durerii și a inflamației.
Medicul ortoped poate recomanda purtarea unei genunchiere pentru gonartroză, care protejează articulația și permite mobilizarea acesteia într-un mod controlat.
Tratament chirurgical
- Artroscopia de genunchi în stadiile I-II poate ajuta la reducerea durerii și la întârzierea evoluției bolii.
- Osteotomia de corecție are ca scop reaxarea membrului inferior (în caz de genu varum sau genu valgum), dar este o metodă rar folosită.
- Artroplastia de genunchi – prin această intervenție se înlocuiește articulația genunchilui cu o proteză metalică unicompartimentală sau totală în funcție de caz și de procesul degenerativ al genunchiului.
„Recuperarea după o artroplastie de genunchi durează între 4 și 6 săptămâni, timp în care pacientul efectuează un program special de kinetoterapie pentru o recuperare completă“, conchide medicul ortoped Tarek Nazer .