Infiltrațiile cu PRP, tratamentul modern pentru dureri de spate și genunchi. Cât costă și ce presupun
Utilizate frecvent în ortopedie, infiltrațiile cu PRP sunt de mare ajutor în probleme articulare, dar și ale tendoanelor sau ligamentelor, datorită efectului lor regenerativ natural. Terapia PRP este una revoluționară, blândă și eficientă, pentru că folosește resursele propriului organism în scopul vindecării.
PRP înseamnă Platelet Rich Plasma, adică plasmă îmbogățită cu trombocite. Terapia cu PRP sau terapia-vampir presupune injectarea plasmei în zone-țintă cu scopul de a reface articulațiile și musculatura afectate de anumite leziuni acute sau cronice. Sângele infiltrat este recoltat chiar de la pacient și declanșează local un răspuns biologic de stimulare a mecanismelor de refacere a țesuturilor din zona afectată.
„Plasma bogată în trombocite (PRP) înseamnă, prin definiție, un volum de plasmă autologă care are o concentrație de trombocite cu mult peste valoarea inițială. În timp ce numărul normal de trombocite în sânge total este de 200.000/ml, în medie, numărul de trombocite în PRP ar trebui să fie, în medie, de 1.000.000/ml“, spune dr. Mihai Ciprian Râșcu, medic primar ortopedie-traumatologie, la Ortokinetic.
Candidatul ideal
Cei mai mulți pacienți care apelează la terapia PRP au dureri de coloană cronice sau alte probleme ale genunchiului, umărului, șoldului, gleznei cauzate de suprasolicitare, traume locale, infecții sau factori genetici, toate acestea reducând în timp funcționalitatea articulațiilor și calitatea vieții pacientului.
Infiltrațiile cu PRP au potențialul de vindecare cel mai crescut la pacienții sub 45 de ani, pentru că la această vârstă capacitatea de refacere a organismului este mai mare.
Când tratamentul clasic nu funcționează…
Prima linie terapeutică în cazul celor mai comune probleme articulare presupune proceduri locale neinvazive. Medicul îți poate recomanda tratamente cu antiinflamatoare locale și/sau administrate intern, sub formă de pastile, fizio și/sau kinetoterapie, aplicații reci sau calde, masaj. Pentru unele persoane, acestea se dovedesc suficiente în calmarea durerilor, însă pentru altele nu fac decât să atenueze simptomele pentru o scurtă perioadă sau deloc. În cazul acestora se recomandă a doua linie de tratament: infiltrațiile cu PRP.
A treia linie de tratament presupune să se intervină chirurgical, ceea ce majoritatea pacienților își doresc să evite. Însă în cazul în care ai trecut deja printr-o intervenție chirurgicală, PRP este o terapie eficientă și post-operatoriu, grăbind vindecarea după anumite intervenții chirurgicale.
Infiltrațiile cu PRP în coloană, genunchi și alte zone în care și-au dovedit utilitatea
Tratamentele PRP au fost utilizate cu un efect remarcabil asupra unei largi varietăți de probleme musculo-scheletale care provoacă durere. Dr. Mihai Ciprian Râșcu le-a enumerat pentru noi:
- Leziuni ale tendoanelor precum: tendinita achileană, tendinită coafă rotatorie, tendinită patelară, epicondilită laterală și medială;
- Gonartrtoză, coxartroză, artroza gleznei, artroza articulațiilor mici;
- Leziuni ale ligamentelor: leziune ligament încrucișat anterior, fasceită plantară, entorsă gleznă, entorsă tarsometatarsiană, leziuni ligamentare ale articulației scapulohumerale;
- Probleme ale spatelui și coloanei vertebrale: dureri cronice de spate, hernie de disc și lombosciatică.
La ce să te aștepți
În primul rând, ți se va recolta o cantitate mică de sânge (10-15 ml), care nu diferă de recoltarea clasică pentru analizele de sânge de rutină. Sângele recoltat se centrifughează, fiind separați factori activi produși de organism și obținându-se plasma îmbogățită cu trombocite, care se injectează ulterior în zona-țintă de către medicul specialist.
Procedura nu durează mai mult de o jumătate de oră, nu doare și nu necesită spitalizare sau alte măsuri speciale (te poți deplasa normal imediat după).
Concentrația trombocitară ideală poate varia, nu este aceeași pentru fiecare caz în parte. La fel, numărul de ședințe – de cele mai multe ori sunt necesare trei infiltrații. Între proceduri trebuie să treacă 1-2 săptămâni.
Care este concentrația optimă
Chiar dacă există o concentrație standard recomandată în majoritatea cazurilor, totuși concentrația optimă de PRP variază în funcție de afecțiunea tratată.
„Pacienții au nevoie de concentrații diferite de PRP. Studiile au arătat că, pentru tratarea leziunilor de la nivelul tendoanelor, concentrația de PRP de aproximativ 6 ori mai mare decât valoarea normală funcționează cel mai bine. De asemenea, când tratăm artroza cu PRP, o concentrație de 6 ori mai mare decât cea normală nu va avea niciun efect. Pentru a fi eficiente ca tratament al artrozei, concentrațiile de trombocite trebuie să fie de aproximativ 20 de ori mai mari decât cele normale. Unele PRP-uri conțin celule albe din sânge, iar altele nu. Celulele albe din PRP sunt utile pentru tendoane, dar nu și pentru artroză. Concentrația variază în funcție de tipul kitului folosit “, explică dr. Mihai Râșcu, medic primar ortopedie-traumatologie, la Ortokinetic.
Este bine de știut că infiltrațiile pot fi inutile în cazul unor afecțiuni foarte avansate, când singura variantă viabilă de tratament este chirurgicală.
Mană cerească pentru sportivi
În cazul sportivilor de performanță sau chiar amatori care se antrenează intensiv, accidentările sau diversele inflamații la nivelul tendoanelor, ligamentelor sau articulațiilor sunt frecvente și presupun săptămâni sau luni de recuperare. PRP grăbește procesul de vindecare și astfel sportivii își pot relua într-un timp mai scurt antrenamentele/competițiile.
Recuperare după PRP
Chiar dacă poți să-ți reiei activitățile zilnice imediat după procedură, aceasta fiind una minim-invazivă, totuși trebuie să respecți câteva măsuri de precauție.
►În perioada imediat următoare procedurii, se aplică gheață sau comprese reci local. Scopul acestei recomandări este acela de a evita inflamația locală, care apare în mod natural la 2-3 zile din momentul injectării.
►Din același motiv, este interzis efortul fizic intens. Dacă ești sportiv, va trebui să iei o pauză de la antrenamente.
►Pe termen lung, pot fi necesare ședințe de kinetoterapie pentru a completa efectul obținut cu ajutorul infiltrațiilor.
Efectul nu se instalează imediat, poate dura câteva săptămâni sau luni până când situațaia se îmbunătățește notabil.
„Numărul de infiltrații necesare depinde de gravitatea leziunii și de dimensiunea zonei care trebuie tratată. Pot fi administrate până la trei injecții PRP într-un interval de șase luni, de obicei se fac la interval de o săptămână”.
Dr. Mihai Râșcu, medic ortoped
Infiltrațiile PRP – când vei simți primele efecte
Nu trebuie să te aștepți la minuni în primele zile după intervenție. Medicul specialist ne-a explicat că „efectul de calmare a durerii devine de obicei vizibil în termen de trei până la patru săptămâni după tratamentul PRP. De cele mai multe ori simptomele continuă să se amelioreze pe o perioadă de trei până la șase luni. Durerea și disconfortul cauzate de artroza răspund de obicei mai repede la terapia PRP decât durerile legate de inflamații ale tendoanelor, cum ar fi apicondilita laterală sau cotul tenismenului. “
Ce alternative ai la dispoziție
Plasma injectată prin infiltrații poate fi îmbogățită nu doar cu trombocite, ci și cu alți compuși care stimulează repararea țesuturilor, cum este acidul hialuronic.
„Se pot efectua infiltrații cu acid hialuronic care fac parte din categoria de substanțe vâscoelastice având caracteristici similare cu cele ale lichidului sinovial. Se pot face de asemenea infiltrații cu celule stem recoltate din grasime, măduvă osoasă sau din cartilajul de la nivelul urechii. Ele fac parte tot din categoria tratamentelor regenerative ca și PRP-ul, dar cu o putere de regenerare mult mai mare“, afirmă dr. Mihai Râșcu.
Infiltrațiile cu PRP – păreri
Pacienții reacționează diferit la tratamente, iar recuperarea depinde și de specificul fiecărui organism. Sorina Nicoleta Mihai, instructor de aerobic și antrenor personal la Hello Fitness Club, a apelat la infiltrațiile PRP din cauza unei dureri persistente de genunchi. De atunci, simptomele nu au mai revenit la aceeași intensitate.
„Am început să simt durere la un picior în zona genunchiului, cel mai posibil din caza antrenamentelor intense și repetate, chiar și sacadate (alergare continuă). Pentru că durerile nu dispăreau decât pentru perioade scurte cu antiinflamatoare, masaj sau aparat electrostimulator, mi-am propus să încerc PRP, o terapie cât de cât accesibilă și nedureroasă. După infiltrație am avut două zile de repaus, apoi am reluat activitatea zilnică pe care o aveam la clasele de aerobic. După cele două infiltrații în următoarele luni până în prezent am redus alergările, dar antrenamentele cardio și cele de tonifiere sunt zilnice – doar la antrenamentele intense resimt uneori un ușor disconfort la nivelul genunchiului“, ne-a povestit Sorina.
Nu întotdeauna se obțin rezultatele așteptate
Infiltrațiile cu PRP nu funcționează la fel pentru toți care le încearcă. Dacă durerea nu a dispărut după 1-3 infiltrații sau a revenit în scurt timp, medicii recomandă să nu exagerezi cu această procedură. Chiar dacă este una blândă cu organismul, prea multe injectări într-un timp scurt pot avea efectul opus celui dorit, cauzând inflamații puternice sau chiar infecții. Efectul unei serii de infiltrații ar trebui să dureze cel puțin un an, chiar doi sau trei.
Costuri
Prețurile unei infiltrații pot fi mai mari sau mai mici în funcție de clinica pe care o alegi și de tipul infiltrației necesare. Ele variază între 500 și 1.000 de lei pentru o infiltrație.