Exerciții împotriva celulitei. Uneori, alimentația salvează situația - SmartLiving

Exerciții împotriva celulitei. Uneori, alimentația salvează situația

Studiile arată că 80-90% dintre femei suferă de celulită, într-o formă mai mult sau mai puțin evidentă. Și pentru că este o mare pacoste care ne afectează nu doar pielea, ci și încrederea în sine, îți prezentăm cele mai eficiente exerciții împotriva celulitei, dar și o listă de alimente și proceduri care te ajută să scapi de ea.

În urmă cu ani buni, când m-am apucat la modul serios de mers la sală, eram convinsă că sportul nu-i lasă celulitei nicio șansă. Cu timpul am aflat că antrenamentele, oricât ar fi de intense și de frecvente, nu fac minuni întotdeauna. Contează (chiar mai mult decât mișcarea) și ce bei, și ce mănânci, și pe cine moștenești… Iar rezultatele acestei lupte lungi încep să devină vizibile după luni bune de disciplină.

De ce apare celulita

Celulita este grăsime înmagazinată sub piele, sau, cum ne spune Elena Trîncă, instructor group fitness, este „un exces de țesut adipos subcutanat care apare în special la nivelul coapselor, șoldurilor, feselor, uneori al abdomenului. Apariția celulitei este influențată de factorul genetic și ține de structura pielii tale. Este un produs al estrogenului, hormon specific feminin, de aceea afectează în primul rând femeile“.

Tocmai de aceea, este mult mai comună în perioadele de fluctuații hormonale, precum sarcina sau menopauza.

Chiar dacă nu este provocată de toxinele acumulate în corp, celulita este favorizată de alimentația nesănătoasă (bogată în dulciuri, făinoase, grăsimi și săracă în fibre), de fumat și de sedentarism. Dacă petreci multe ore zilnic așezat pe scaun, riscul de celulită este mai mare.

Vârsta nu este un criteriu

E drept că după ce treci de o anumită vârstă și de o anumită greutate este mult mai probabil să te trezești cu celulită în zone altădată netede ca-n palmă, dar ea apare și la adolescente și la femei foarte slabe, fără pic de grăsime în exces.

Elena Trîncă, instructor group fitness, spune că până și sportivii sunt afectați de celulită, cu toate că fac sport intens și susținut zilnic.

„E foarte important de menționat că poate apărea de la vârste foarte fragede. De asemenea, chiar și unele femei foarte slabe suferă de această afecțiune, dovedindu-ne că prezența ei nu este neapărat legată de numărul de kilograme sau de procentajul de grăsime. Așadar, factorul genetic este determinant și, cum pe acesta nu îl putem alege sau schimba, e de o importanță majoră să înțelegem această informație și să încercăm să devenim, desigur, cea mai bună variantă a noastră“ – Elena, instructor World Class.

Exerciții împotriva celulitei. Sportul ajută, dar nu face minuni

Mai ales nu contra timp, așa cum ne dorim de multe ori. E puțin probabil să scapi de aspectul de coajă de portocală într-o lună sau două, când ți-ai planificat concediul la mare… Nu degeaba se spune că iarna trebuie pregătit corpul pentru vară. De fapt, cel mai bine ar fi să dăm importanță îngrijirii și sportului în fiecar zi din an.

Tot Gilly ne indică tipul de sport pe care să-l alegem pentru rezultate optime: „Prin activitate fizică regulată putem reduce acest aspect inestetic al pielii. Alergatul, de exemplu, este unul dintre cele mai recomandate activități pentru reducerea țesutului adipos. E foarte important, însă, să înțelegem că a face doar atrenamente foarte intense și a transpiră excesiv, nu este cheia succesului.“

E important să combinăm exercițiile de tip cardio cu antrenamentele cu greutăți, stretching, mobilitate. Toate acestea, împreună, dau cele mai bune rezultate.

Elena Trîncă, antrenor

Exerciții împotriva celulitei de pe picioare

Cele mai multe femei au celulită pe picioare. Nu există exerciții-minune care să o facă să dispară, însă unele te ajută, evident, mai mult decât altele. Iar cum celulita se instalează cel mai confortabil pe coapse și pe fesieri, aceste zone se vor afla în vizor. Așadar, mizează pe:

  • Genuflexiuni (clasice sau sumo squats, cu ridicări pe vârfuri)
  • Fandări cu toate variațiile lor (înainte, înapoi, laterale, cu săritură)
  • Exerciții pentru fesieri și picioare cu banda elastică
  • Săritul corzii
  • Urcatul scărilor sau urcatul alternativ pe stepper/scaun
  • Ridicări ale bazinului din poziția culcat
  • Clasele de spinning/indoor cycling te ajută și ele să arzi calorii și să topești celulita de pe picioare.

Aceste exerciții trebuie practicate cel puțin 30 de minute zilnic sau o oră la fiecare două zile pentru a fi eficiente.

Alimentația salvează situația

Elena Trîncă, antrenor, ne îndeamnă să evităm zahărul, cel mai mare dușman al organismului nostru, iar dacă nu ne putem abține de la dulce, să-l înlocuim cu variante sănătoase: miere, sirop de arțar, sirop de agave. De asemenea, să evităm prăjelile și să le înlocuim cu mâncăruri fierte sau la aburi, să consumăm cât mai multe legume, fructe, alimente neprocesate termic, grăsimi sănătoase (avocado, nuci). „Din păcate, multe femei fac o obsesie din a fi mereu la regim, ceea ce declanșează un stres continuu și acea senzație de privare, astfel că pot claca destul de repede, acumulând din nou kilograme în plus. Din nou, este nevoie de echilibru, astfel încât să putem menține pe termen lung acest stil de viață, nu să ne pedepsim.“

Este recomandat să bem 2-3 litri de apă pe zi și să evităm consumarea băuturilor alcoolice, care duc la retenția de lichide și creșterea depozitelor de grăsime, crescând astfel riscul de apariție a celulitei.

Elena Trîncă, instructor aerobic

Cum scapi de celulită. Alte soluții

Cremele cu cofeină, ardei iute sau alte ingrediente, masajul, tratamentele cu laser, raze infraroșii, radiofrecvența sunt printre tratamentele anticelulitice la care femeile apelează cel mai des.

Viorica Elena Oană, specialist remodelare corporală și estetică facială, Atelierul de Slăbit, ne-a explicat că „de cele mai multe ori, este nevoie de un tratament personalizat, o combinație de proceduri, pentru a obține rapid cele mai bune rezultate.

Viorica Elena Oană, specialist remodelare corporală

Spre exemplu, prin intermediul tratamentului de mezoterapie cu ultrasunete, sunt remodelate zonele greu de „șlefuit“ prin diete alimentare sau exerciții în sala de sport, precum abdomenul, coapsele sau brațele. Dispozitivul eliberează o energie ultrasonică foarte concentrată care pătrunde în țesutul profund, cu rol de a-l stimula pentru a produce mai mult colagen.“

Te-ai plictisit de exerciții împotriva celulitei? Drenajul limfatic poate fi de ajutor

„Toate procedurile moderne de remodelare a siluetei, dar și cele clasice, au la bază principiul de a disloca celulele grase pentru a oferi o siluetă mai suplă, dar și pentru a netezi aspectul de coajă de portocală (celulita). Însă, după terapie, corpul este nevoit să elimine o cantitate generoasă de celule grase, proteine și alte deșeuri. Prin drenajul limfatic, organismul este ajutat să elimine toxinele într-un timp mai scurt. De asemenea, drenajul limfatic ajută la eliminarea excesului de lichide din organism“, spune specialistul.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare