Beneficiile pentru sănătate ale bicicletei de spinning. „Nu forțează articulațiile și nu pune presiune pe coloană”
Cei mai mulți oameni aleg să meargă la clasele de indoor cycling pentru că în timpul lor arzi multe calorii. Însă beneficiile pentru sănătate ale bicicletei de spinning de abia aici încep.
Spinningul este o ramură a activității indoor cycling, un antrenament cardio de intensitate crescută care se desfășoară pe o bicicletă staționară, cu muzică antrenantă pe fundal.
Cum a început totul
Spinningul a fost inventat de către ciclistul sud-african Jonathan Goldberg, cunoscut astăzi ca Johnny G. După ce s-a aflat la un pas de moarte în timpul unui antrenament nocturn pe șosea, el și-a dorit să proiecteze o bicicletă de interior care să-i permită să se antreneze și pe timp de iarnă sau de noapte.
A reușit s-o creeze și iată de ce bicicletele de spinning au designul cel mai apropiat de bicicletele de șosea și li se pot face multe ajustări pentru o poziție cât mai corectă și confortabilă. Tot Johnny G. a dezvoltat și programul numit Spinning®, în anul 1987.
Indoor cycling, diferit de spinning?
Spinning® este marcă înregistrată, iar bicicletele folosite în cadrul acestor antrenamente sunt unele aparte. Însă participanții la o clasă de spinning versus indoor cycling nu vor sesiza aproape nicio diferență.
Deosebiri există, dar sunt subtile
„Într-adevăr, există trei sisteme de antrenament: Tomahawk, Schwinn Cycling și Spinning. Eu am ales Spinning. Dar de-a lungul timpului s-a deviat de la linia inițială, antrenamentele au devenit mai comerciale, nu se mai diferențiază foarte mult. Totul depinde de antrenor, de atitudine, de ceea ce transmite el în timpul clasei. Ideea e să diversifici cât mai mult antrenamentele și muzica pe care o alegi. La spinning muzica dă emoție, energie, te ajută să imiți ceea ce simți pe bicicleta de șosea, să treci de la o stare la alta“, explică Terry Demetriad, antrenor de spinning Daimon Club, fost atlet, multiplu campion național.
Ai nevoie de echipament special?
Cel puțin la primele clase de indoor cycling, te poți descurca excelent cu echipamentul pe care-l folosești la orice antrenament cardio: o pereche de colanți și un maiou/tricou tehnic.
În niciun caz din bumbac, fiindcă vrei traspira la această clasă aproape ca la saună.
Totuși, să știi că o pereche de colanți speciali de ciclism (cu burete de protecție) nu costă mai mult decât orice pantalon de antrenament, dacă nu optezi pentru un model destinat sportivilor de performanță – acestea sunt, într-adevăr, costisitoare.
De asemenea, poți merge fără grijă la o clasă de indoor cycling purtând încălțămintea pe care o folosești în mod normal la antrenamente (chiar dacă vei vedea că instructorul și cei mai avansați din sală poartă pantofi speciali de ciclism, cu clipsuri care se prind direct de pedală).
Dacă ai în picioare adidași, ai mare grijă la șireturi, să fie bine legate, ca să nu se prindă în pedale. Același risc există dacă porți pantaloni lungi și largi, fiind de preferat cel mai scurți și mulați.
Cum pedalezi pe bicicleta de spinning
Reglarea bicicletei este un aspect foarte important atunci când participi, ca începător, la o clasă de spinning/indoor cycling.
Sunt câteva reguli esențiale de care trebuie să ții cont atunci când reglezi înălțimea la care se află ghidonul și șaua, pe care poți s-o deplasezi înspre față sau înspre înapoi pentru a te simți confortabil pe bicicletă și a pedala în poziția corectă, fără să-ți forțezi în niciun fel tendoanele și articulațiile. Întreabă instructorul ce înseamnă toate acestea și roagă-l să te ajute.
Antrenorul face diferența
„Când vii într-o sală, faci cunoștință cu un antrenor care trebuie să te învețe setările bicicletei. Trebuie să-ți explice câtă rezistență să pui, care e cadența cu care e bine să pedalezi, ce înseamnă o urcare, ce înseamnă un sprint. O clasă de spinning este făcută astfel încât fiecare să o adapteze la nivelul personal de antrenament. Cel mai important este să duci antrenamentul până la capăt. Poate, începător fiind, se întâmplă să ajungi la o clasă de spinning foarte grea. E ok, poți participa chiar dacă ești începător, dar faci ce poți. Nu poți să faci sprinturi, nu faci sprinturi, te așezi în șa și pedalezi. Ideea nu este să te epuizezi. Sportul înseamnă plăcere. Iar dacă nu ți-a plăcut clasa și nu mai vrei să vii, e de vină antrenorul”, sunt sfaturile antrenorului de spinning Terry Demetriad.
„Metodologia de antrenament este următoarea: explici, demonstrezi, coordonezi. Trebuie să te mulezi după oameni, să adaptezi antrenamentul la nivelul lor”.
Terry Demetriad, antrenor spinning
Temeri fără temei
Dacă motivul pentru care nu participi la o clasă de spinning este acela că n-ai mers în viața ta pe bicicletă, să știi că este total nefondat.
Nu trebuie să știi să mergi pe bicicletă ca să poți pedala pe bicicleta staționară. Iar dacă ți-e teamă că nu ai deloc condiție fizică, ei bine, acest lucru se va schimba tocmai participând la clase.
Beneficiile pentru sănătate ale bicicletei de spinning. Caloriile se topesc, mușchii se întăresc
Clasele de indoor cycling implică întreaga musculatură, chiar dacă picioarele par să facă toată treaba. Vei arde între 300 și 700 de calorii într-o oră, în funcție de intensitatea clasei, de puls, dar și de greutatea și înălțimea ta. „Lucrează 60% musculatura coapselor, dar și abdomen, lombar, brațe. Cel mai important este că spinningul îți îmbunătățește capacitatea pulmonară și capacitatea de efort“, explică Terry Demetriad.
„Vii câteodată la sală cu o stare de oboseală, de nervi, de stres. Vei vedea că după antrenament toate astea dispar”.
Terry Demetriad, antrenor
Primele clase – o eternitate
Clasele de spinning sunt unele dintre cele mai solicitante din câte există. Mușchii sunt activi permanent, chiar și în momentele de pauză, iar cea mai mare parte din clasă este de intensitate maximală, adică ai pulsul ridicat și te afli la 75-80% din capacitatea ta de efort sau chiar mai sus.
Poți să ai o părere foarte bună despre tine și nivelul tău de fitness, iar în momentul în care ajungi pe bibicletă să constați că nu poți lucra nici la jumătate din intensitatea de care te crezi în stare.
Însă partea frumoasă este că poți adapta dificultatea clasei nivelului tău de pregătire.
Secretul este să nu renunți după prima încercare. Poate abia a doua, a treia sau a… zecea oară o să vibrezi cu acest tip de antrenament. Dar merită să aștepți!
„Tu vii la spininning pentru că ai nevoie de acea stare pe care eu ți-o transmit, pentru că iubesc ceea ce fac și tu la ora mea o să simți asta. Iar dacă îți place un lucru, cu siguranță o să progresezi, o să perseverezi”.
Terry Demetriad, antrenor spinning
Beneficiile pentru sănătate ale bicicletei de spinning: e prietenoasă cu articulațiile
„Spinningul nu forțează articulațiile și nu pune presiune pe șold și coloană, ceea ce îl face un antrenament potrivit atât pentru persoanele în vârstă, cât și pentru gravide. Este bine totuși să ceri avizul medicului mai ales dacă ești în urma unei intervenții chirurgicale, accidentări sau suferi de boli cronice. Eu am reușit să pedalez însărcinată până aproape de termen, ca să revin pe bicicletă la doar 4 luni după ce am născut“ , spune antrenorul de spinning Gabriela Bayer.
Spinningul poate fi completat
de alte antrenamente
Ciclismul e un sport static, de aceea nu îți dă densitate osoasă.
2-3 antrenamente de spinning pe săptămână sunt suficiente și pot fi completate cu alte antrenamente, cum este alergarea, fitnessul, yoga.
„Așa cum diversitatea este ideală în alimentație, așa și în sport. Desigur, spinningul este un antrenament cardio perfect, dar cheia constă în a construi și forță și flexibilitate pentru un corp armonios. O gamă mai largă de mișcare oferă o capacitate mai mare de a întări musculatura specifică activității sportive. În sala de fitness vei îmbunătăți atât forța, prin câștigarea sau definirea masei musculare, cât și coordonarea și capacitatea de concentrare, testându-ți limitele pentru orice tip de efort. Și clasele tip Yoga sau Pilates sunt fără îndoială utile, îmbunătățesc flexibilitatea articulară și musculară, esențială pentru bunăstarea structurală generală a corpului“, mai explică Gabriela Bayer.
Cât costă bicicleta de spinning
Pentru cei care nu știu, sălile de fitness sunt deschise deja de mult și poți merge fără probleme la orice clasă vrei. Un abonament lunar nu costă, în general, mai mult de 250 de lei.
Dacă preferi, din cauza pandemiei sau din alte motive, să te antrenezi acasă, ai putea să cumperi o bicicletă de spinning, dar trebuie să știi că este scumpă, în jur de 1.000 de euro, în funcție de model.
A doua variantă, mai convenabilă ca preț, este să închiriezi o bicicletă de spinning.
Multe săli de sport și-au închiriat bicicletele în timpul stării de alertă, unele închiriază în continuare, chiar dacă s-au reluat clasele, pentru că numărul permis de participanți la ore este mai mic, prin urmare oricum rămân biciclete libere.