Dieta ketogenică: ce presupune, ce riscuri și beneficii are

Dieta ketogenică: ce presupune, ce riscuri și beneficii are

Dieta ketogenică sau dieta keto, cum mai este numită, este un regim alimentar sărac în carbohidraţi şi bogat în grăsimi şi proteine, care poate avea anumite beneficii asupra sănătăţii, însă nu este lipsită de riscuri.

Dacă îţi doreşti să slăbeşti, aceasta dietă îţi poate fi de folos pentru a o face fără să te înfometezi, însă trebuie să ştii că principiul de bază atunci când vrei să pierzi kilograme rămâne deficitul caloric: adică să consumi mai puţine calorii decât arzi. Sportul nu trebuie nici el să lipsească, indiferent de regimul pe care îl urmezi.

Totuşi, în cazul în care vrei să scapi de kilogramele nedorite cu o dietă permisivă, află citind mai jos ce presupune regimul ketogenic, care este uşor de urmat şi cui îi este recomandată şi cui îi este complet interzisă.

Ce înseamnă “ketogenic”?

De obicei, combustibilul principal al corpului pentru a avea energie este format din zaharuri ca glucoza, iar glucoza este generată de carbohidraţi. Atunci când mănânci foarte puţini carbohidraţi, corpul tău are nevoie de un alt combustibil pentru a produce energie, glucoza neputând fi obţinută. În acel moment, ficatul începe să producă cetonă (ketones în engleza- de unde şi denumirea dietei), care funcţionează ca sursă de energie, în special pentru creier.

Cum te ajută dieta ketogenică să slăbeşti?

Când urmezi o astfel de dietă, corpul tău este nevoit să treacă de la o sursă de combustibil (glucoză) la alta (cetonă), astfel încât corpul tău va arde grăsimi întreaga zi. Când nivelul de insulina scade (lucru ce se întâmplă în cazul acestui regim), devine mai uşor pentru corpul tău să acceseze depozitele de grăsime şi să înceapă să le folosească, mai exact să le transforme în energie şi implicit, în calorii arse.

Alt beneficiu al acestui proces prin care corpul trece atunci când consumi puţini carbohidraţi şi mai multe grăsimi este reducerea senzaţiei de foame, aşa că nu trebuie să îţi faci griji că vei suferi de foame, aşa cum probabil ai făcut-o în timpul altor diete mai extreme

Ce presupune dieta ketogenică?

După cum am menţionat şi mai sus, acest regim presupune o alimentaţie formată dintr-un consum mic de carbohidraţi (între 20 şi 50 de g pe zi), un consum moderat de proteine şi bogată în grăsimi. În general ar trebui ca grăsimile să fie cele mai consumate, urmate de proteine şi mai apoi de carbohidraţi. Nu trebuie să mănânci proteine în exces, deoarece acel exces va fi transformat în zaharuri în corp, iar producerea cetonei nu se va mai realiza. De asemenea, este de menţionat că grăsimile la care se face referire în această dietă sunt grăsimile sănătoase (peştele, avocado), nu de cele precum carnea prăjită în ulei. 

Astfel, poţi mânca:

  • pește gras, precum somonul, tonul său păstrăvul,
  • carne (curcan, pui, carne roşie),
  • ouă, lactate (de preferat ca lactatele să fie neprocesate),
  • nuci şi seminţe (seminţe de chia, de dovleac, migdale, alune de pădure),
  • uleiuri sănătoase, precum cel de avocado, cocos, in sau uleiul extravirgin de măsline, avocado
  • legume sărace în carbohidraţi (de ex roşii, ceapă, legume verzi).

Pe de altă parte, ar trebui să reduci sau să eviţi consumul de alimente bogate în carbohidraţi, zahăr şi amidon, cum ar fi cartofii, morcovii, păstârnacul, orezul, pâinea, cerealele, fructele şi sucurile de fructe, prăjiturile, sucurile acidulate, îngheţata şi orice alt tip de desert, leguminoasele (fasole, naut, linte), sosurile grele precum maioneza, alimentele dietetice ca iaurtul fără grăsime şi alcoolul.

Mâncărurile procesate şi ultra-procesate nu sunt recomandate în acest regim, precum în niciun alt tip de regim, conţinând substanţe cu potenţial riscant pentru sănătate şi fiind sărace în nutrienţi.

Beneficiile dietei kietogenice

Acest regim are potenţial benefic nu numai în pierderea de greutate, ci şi în anumite afecţiuni, precum diabetul (reduce nivelul de zahăr din sânge şi ajuta la arderea grăsimii în exces), epilepsia, sindromul ovarelor polichistice, acneea sau boala Alzheimer. Desigur, acest lucru nu înseamnă că poţi trata aceste afecţiuni cu ajutorul unei astfel de diete şi nici că aceasta are rol adjuvant pentru toţi pacienţii. Dacă suferi de vreuna din afecţiunile de mai sus, este esenţial să vorbeşti cu un nutriţionist şi cu medicul specialist înainte a încerca orice fel de dietă.

Riscurile şi contraindicaţiile dietei ketogenice

Acest regim alimentar suprasolicită ficatul și rinichii în timp, sunt pacienți care se plâng de pierderea energiei, oboseala cronică. Alt aspect negativ este constipația, de aceea sunt recomandate suplimentele cu fibre. În timp, pot apărea deficite de minerale și vitamine, deshidratare, respirație urât mirositoare.

Dieta ketogenica, la fel ca orice dietă hiperproteica și hiperlipidică, prezintă câteva contraindicaţii sau dezavantaje. Nu este recomandată la copii, femei însărcinate sau pacienţi foarte vârstnici sau cu afecţiuni renale, hiperuricemie sau gută, cei care suferă de pancreatită. Mare grijă trebuie să aibă și persoanele care au probleme cu fierea.

Dislipidemia mixtă sau valorile anormale ale colesterolului pot fi influenţate negativ de această dietă, mai ales dacă există un exces de grăsimi animale. Cu cât vom ţine mai multe zile/ săptămâni aceasta dietă, cu atât creşte riscul de a dezvolta valori ridicate ale trigliceridelor, colesterolului, acidului uric, mai ales dacă untul, brânză sau carnea roşie sau mai grasă predomina.

Poate fi ţinută pe termen scurt, eventual 2-3 zile pe săptămână şi alternata cu alte tipuri de dietă, însă este de preferat ca înainte de a alege un program alimentar să fie consultat un medic şi să existe un set de analize medicale care să ne ghideze asupra alegerilor din farfurie.

Nu ar trebui să te bazezi pe un astfel de regim ca obicei alimentar constant sau să îl transformi într-un stil de viaţă. Cea mai bună recomandare este să apelezi la specialist atunci când vrei să slăbeşti sau să faci schimbări majore în alimentaţie. 

Exemple de planuri alimentare 

Planul alimentar al unei zile în care urmezi dieta ketogenica ar putea arăta aşa:

  • Mic-dejun: o clasică omleta cu brânză, alături de legume precum roşii sau ardei;
  • Prânz: Salată de pui cu brânză feta şi ulei de măsline;
  • Cina: Somon la cuptor cu broccoli şi brânză.
  • Sau aşa:
  • Mic-dejun: Budincă de cocos realizată cu făină de cocos, ou, unt şi lapte de cocos;
  • Prânz: Salată de ton şi ouă fierte;
  • Cina: Vita gătită la abur cu legume ca garnitură.

Deși nu sunt mentionate exact, cantitățile ar trebui să fie întotdeauna potrivite pentru numarul de persoane care mănâncă. Așadar, indiferent ce dietă urmezi, nu este în regulă să mănânci singură o porție pentru două persoane.

O astfel de dietă are atât riscuri, cât şi beneficii, însă înainte de a decide dacă este potrivită pentru tine, consultă-te cu un specialist şi nu uita că pe lângă alimentaţie, un consum optim de lichide şi exerciţiile fizice regulate sunt cheia pentru a te simţi bine şi a arăta la fel de bine precum te simţi. 

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare