Intoxicația cu apă poate apărea din cauza unui consum excesiv de apă într-un interval scurt de timp, lucru care perturbă echilibrul electrolitic al organismului și provoacă scăderea rapidă a nivelului de sodiu.
Această afecțiune rară poate avea consecințe grave, așa cum a fost cazul unei femei în vârstă de 36 de ani care a decedat după ce a băut prea rapid o cantitate considerabilă de apă în timpul unei plimbări cu barca. Acum familia ei atrage atenția asupra acestui pericol la care sunt expuse, în special, persoanele care se implică în activități fizice intense sau care suferă de anumite afecțiuni. Simptomele intoxicației cu apă variază de la confuzie, oboseală și dureri de cap până la convulsii și comă. Pentru a preveni acest fenomen, se recomandă alternarea consumului de apă cu băuturi și alimente bogate în electroliți.
Toate celulele corpului au nevoie de apă pentru a funcționa corespunzător. Problema apare atunci când bei prea multă apă, fenomen numit suprahidratare. Nu există o singură formulă pentru a determina câtă apă ar trebui să bea o persoană zilnic. Clasica recomandare cu opt pahare (aproximativ 2 litri) pe zi reprezintă un punct de plecare. Însă, cantitatea ar trebui ajustată în funcție de mediu, nivel de activitate fizică și stare de sănătate generală. Necesarul de apă poate varia la adulți de la 25 la 40 ml/Kg corp/zi, ținând cont de factorii menționați. În cazul copiilor cu vârste între 6 luni și 3 ani, necesarul zilnic de apă este de 100 ml/Kg corp/zi.
”Este un sfat util să bem doi litri de apă pe zi, dar trebuie să ținem cont și de alți factori. În primul rând, nevoia noastră de apă variază în funcție greutatea noastră: cu cât o persoană are mai multe kilograme, necesarul ei de apă va fi mai mare. În plus, există și situații patologice în care nevoie noastră de lichide crește sau afecțiuni care impun o restricție severă a aportului de lichide, ca exemplu în cazul pacienților hemodializați.”
– Dr. Alina Lăcătuș, medic specialist în nefrologie și în nutriție
Ce se întâmplă dacă bei prea multă apă
Când bei prea multă apă, poți experimenta intoxicație cu apă sau tulburări ale funcției cerebrale. Acest lucru se întâmplă atunci când există prea multă apă în celule (inclusiv în celulele creierului), determinând inflamația lor. Umflarea celulelor cerebrale poate cauza presiune în creier și pot apărea confuzia, somnolența și durerile de cap. Dacă această presiune crește, ar putea provoca afecțiuni precum hipertensiunea arterială și bradicardia (ritm cardiac scăzut).
”Excesul de apă poate fi periculos pentru sănătatea noastră, pentru că poate induce hiponatremie de diluție cu edem cerebral secundar, care se manifesta prin dureri de cap, vărsături, stare de confuzie, somnolență și comă.”
Dr. Alina Lăcătuș, medic specialist în nefrologie și în nutriție
Sodiul este electrolitul cel mai afectat în cazul suprahidratării, conducând la o afecțiune numită hiponatremie. Sodiul este un element esențial care ajută la menținerea echilibrului lichidelor în interiorul și în afara celulelor. Când nivelul acestui element scade din cauza unei cantități mari de apă în corp, fluidele pătrund în celule făcându-le să se umfle și expunându-te riscului de a dezvolta convulsii, de a intra în comă sau chiar de a deceda.
A murit după ce a băut 2 litri de apă în 20 de minute
Ashley Summers, o femeie în vârstă de 36 de ani din SUA a murit în mod neașteptat pe 6 iulie, după o plimbare cu barca împreună cu soțul și cele două fiice ale sale. Rudele au povestit că vremea era foarte călduroasă, iar Ashley se plângea de dureri de cap și de o senzație persistentă de sete. Așa că în doar 20 de minute a băut 4 sticle de 500 ml de apă. La scurt timp după acest episod, a leșinat și nu s-a mai trezit. Medicii au precizat că în acest caz, excesul de apă a dus la umflarea celulelor și la restricționarea fluxului de sânge către creier.
Consumul excesiv de apă într-un interval scurt de timp poate suprasolicita capacitatea rinichilor de a elimina lichidul, ceea ce poate duce la acumularea acestuia în organism și la perturbarea echilibrului de electroliți.
Află aici cum se simte insuficiența renală: analizele care o depistează și cauzele care o produc
Specialiștii subliniază că este deosebit de important să îmbinăm consumul de apă cu alte lichide care conțin electroliți, cum ar fi băuturile energizante sau gustările sănătoase precum fructele și legumele. Această practică ajută la menținerea unui echilibru corespunzător între fluidele și electroliții din corp.
Cauzele suprahidratării
Există două modalități prun care poți ajunge la suprahidratare: fie prin consumul excesiv de apă, fie din cauza retenției de apă.
Consumul excesiv de apă
Acest lucru se întâmplă atunci când bei mai multă apă decât pot rinichii să elimine prin urină. Sportivii de performanță, cum ar fi cei care participă la maratoane și triatloane, beau uneori prea multă apă înainte și în timpul unei competiții. În cazul persoanelor sănătoase, sportivii prezintă cel mai mare risc de suprahidratare.
Există însă și anumite afecțiuni și medicamente care pot cauza creșterea aportului de apă, prin intesificarea senzației de sete. Acestea includ:
- schizofrenia,
- MDMA (cunoscut, în mod obișnuit, sub denumirea de ecstasy),
- medicamentele antipsihotice,
- diureticele.
Retenția de apă
Acest fenomen apare atunci când corpul nu poate elimina corect apa. Există o serie de afecțiuni care pot determina cauza retenție de apă, printre care:
- insuficiența cardiacă congestivă (CHF),
- insuficiența hepatică,
- problemele renale,
- sindromul secreţiei inadecvate de hormon antidiuretic,
- medicamente antiinflamatoare nesteroidiene,
- diabetul.
Semne de alarmă că ai băut prea multă apă
Este posibil să nu recunoști simptomele suprahidratării în stadiile incipiente. Cu toate acestea, culoarea urinei reprezintă un bun indicator al stării de hidratare în cazul persoanelor sănătoase. De obicei, aceasta variază de la galben pai la culoarea ceaiului, datorită combinației de pigment urocrom și nivelului de apă din corp. Dacă urina este limpede, înseamnă că bei prea multă apă într-un interval scurt de timp.
Alte semne ale consumului excesiv de apă includ:
- Prea multe vizite la baie: în medie, ar trebui să urinezi de șase până la opt ori pe zi. Mersul la toaletă de până la 10 ori pe zi e normal pentru persoanele care consumă multă apă sau care consumă regulat cofeină sau alcool;
- Bei apă chiar și când nu îți e sete: o altă modalitate de a evita consumul excesiv de apă este să fii conștient când corpul tău are nevoie de hidratare. Organismul are propriul mecanism de a preveni deshidratarea, semnalizându-ți când este momentul să bei apă;
- Greață sau vărsături: simptomele suprahidratării pot semăna cu cele ale deshidratării. Când ai prea multă apă în corp, rinichii nu pot elimina excesul de lichide. Acestea încep să se acumuleze în organism, provocând greață, vărsături și diaree;
- Dureri de cap persistente pe parcursul zilei: durerile de cap pot semnala atât suprahidratarea, cât și deshidratarea. Excesul de apă din corp determină scăderea nivelului de sare din organism și umflarea celulelor, inclusiv ale celor cerebrale care încep să pună presiune pe craniu. Această presiune cauzează dureri de cap pulsatile și poate duce la afectarea creierului și dificultăți la respirație;
- Decolorarea mâinilor, picioarelor și buzelor: de obicei, aceste zone devin palide sau albe, deoarece circulația sângelui și oxigenarea pielii sunt afectate;
- Mușchii slabi care se contractă ușor: când nivelurile de electroliți scad din cauza consumului excesiv de apă, echilibrul corpului scade. Nivelurile scăzute de electroliți din corp pot provoca spasme musculare și crampe:
- Oboseală: consumul excesiv de apă suprasolicită rinichii, iar acest lucru declanșează o reacție hormonală care te face să te simți stresat și obosit. Dacă nu poți să te ridici din pat după ce ai băut prea multă apă, se datorează faptului că rinichii lucrează pentru a elimina excesul de lichide.
Cum se tratează suprahidratarea
Metodele de tratament depinde de gravitate și includ:
- reducerea cantității de lichid consumată,
- administrarea de diuretice pentru a crește cantitatea de urină produsă,
- tratarea afecțiunii care a cauzat suprahidratarea,
- întreruperea tratamentelor care provoacă suprahidratare,
- înlocuirea sodiului, în cazuri grave.
Cum poți preveni suprahidratarea
Sportivii pot reduce riscul de intoxicație cu apă cântărindu-se înainte și după o cursă. Acest lucru îi ajută să determine cât de multă apă au pierdut și au nevoie să suplinească.
Deși există diferite recomandări, în general se recomandă consumul a 414-650 ml de lichid cu două-trei ore înainte de exerciții fizice. Dacă faci exerciții mai mult de o oră, băuturile pentru sportivi sunt de asemenea o opțiune. Aceste băuturi conțin zahăr și electroliți precum sodiu și potasiu, pe care le pierzi prin transpirație.