Bronz frumos, uniform și sănătos: cum folosești autobronzantele

Ce trebuie să știi despre autobronzante, acceleratoare de bronz și bronzarea organică pentru bronz frumos și uniform. Alege inteligent intervalul de stat la plajă

Ce poate fi mai frumos vara, când purtăm haine în culori deschise, care lasă pielea la vedere, decât un bronz frumos și uniform? Medicii atrag însă atenția că acest tip de frumusețe are un preț: îmbătrânirea prematură a pielii și un risc crescut de cancer.

Chiar dacă statul la soare ne dă o stare de bine, este important de știut faptul că expunerea excesivă la radiațiile ultraviolete (UV) poate duce la efecte dăunătoare pentru piele. Pe termen scurt, vorbim despre bronz și arsură solară, iar pe termen lung apar fotoîmbătrânirea pielii (piele care îmbătrânește prematur de la UV) și un risc crescut de a dezvolta ulterior cancer de piele.


„Arsurile solare repetate, care, din păcate, încep în perioada copilăriei, se asociază cu un risc crescut de a dezvolta melanom malign și alte cancere de piele. Astfel că nu există bronz sănătos în urma expunerii la UV (fie că vorbim despre stat la soare sau mers la solar), pentru că bronzul reprezintă modul pielii de a se apăra împotriva radiațiilor UV.“

Dr. Mihaela Balaban, medic specialist dermato-venerologie și doctor în științe medicale, din cadrul Clinicii Dr. Daniela Diveică

Nu folosiți ulei de măsline sau de cocos pentru bronz!

Medicul precizează că, dacă totuși vrem să ne bucurăm de soare și de mare, recomandarea ar fi să stăm dimineața până la ora 09:30, iar seara după ora 17:30, când indicele UV scade.

Evităm să stăm în soare în intervalul 09:30-17:30, când soarele este foarte puternic. Și obligatoriu, în acest interval folosim cremă cu factor de protecție solară (FPS) 50+, cu protecție UVA și UVB, care se reaplică după 2 ore sau chiar mai des, dacă intrăm în apă.

Află din acest articol cum alegi crema de protecție solară: „Un produs mai scump nu este neapărat și mai eficient”

„Așa cum am precizat anterior, nu există bronz frumos și sănătos prin expunerea la radiațiile UV. Nu este sănătos să stăm pe plajă de dimineața până seara și nici «să ne bronzăm și noi puțin». Bronzul este un semn că pielea se apără de agresiunea UV. “

Dr. Mihaela Balaban, medic specialist dermato-venerologie și doctor în științe medicale

Chiar dacă se vehiculează ideea cum că uleiul de cocos asigură fotoprotecție, dermatologul atrage atenția că acesta nu ne protejează pielea de efectele dăunătoare ale soarelui, nu ne apară de arsurile solare și nu suntem mai în siguranță dacă îl folosim la plajă. În schimb, uleiul de cocos poate fi folosit cu scop de hidratare pe o piele curată, după duș, după ce crema de fotoprotecție a fost îndepărtată și dacă nu ne mai expunem la soare. Persoanele cu istoric de alergii și dermatite de contact ar trebui să evite folosirea uleiului de cocos.

Citește aici tot ce trebuie să știi despre protecția solară. „Cu cât tenul tău este mai deschis, cu atât trebuie să alegi un SPF mai ridicat”

„Nu se recomandă înlocuirea cremei cu FPS 50+ cu uleiul de cocos sau cu cel de măsline.”

Dr. Mihaela Balaban, medic specialist dermato-venerologie și doctor în științe medicale

Ce se întâmplă dacă folosiți un accelerator pentru bronz

Produsele care accelerează bronzarea sunt disponibile sub formă de tablete, injecții sau loțiuni și conțin, printre altele psoralen și tirozină. Cele două substanțe chimice contribuie la producerea de melanină, pigmentul responsabil pentru culoarea pielii. Atunci când sunt aplicate pe piele, produsele care accelerează bronzarea pot provoca formarea de vezicule dureroase.

În plus, s-a descoperit că utilizarea acceleratoarelor de bronzare pentru o lungă perioadă de timp crește riscul de cancer de piele. Atunci când sunt administrate pe cale orală, posibilele efecte secundare ale produselor acceleratoare de bronzare includ greață, dureri de cap și mâncărimi ale pielii.

Află aici care sunt simptomele cancerului de piele.

„Aceste produse favorizează procesul natural de producție al unui pigment care dă culoarea pielii, numit melanină. Iar acest proces presupune expunerea la radiații UV, care pe termen lung se asociază cu risc crescut de cancer de piele. Astfel, cum nu se recomandă bronzul prin expunerea la UV, nu sunt recomandate nici produsele care accelerează bronzarea.“

Dr. Mihaela Balaban, medic specialist dermato-venerologie și doctor în științe medicale

Nu expuneți la soare copiii până la vârsta de 1 an!

Foarte important, subliniază medicul dermatolog, e să nu expunem copiii cu vârsta sub 1 an direct la soare. Copiii cu vârsta peste 1 an pot sta în intervalul orar permis sub umbrelă, cu pălărie cu bor larg, cu haine lungi care asigură protecție solară și obligatoriu aplicăm crema cu FPS 50+ pe zonele care rămân neacoperite (față, mâini și picioare).

Crema de fotoprotectie trebuie să fie un produs corespunzător vârstei copilului, fără parfum, uleiuri sau ingrediente considerate „naturale“, dar care ar putea favoriza alergiile.

Citește aici despre protecția solară la bebeluși: „Nu doar la mare pot face arsuri solare”.

Soluția mai sănătoasă: produsele autobronzante

Dacă îți dorești totuși un bronz frumos fără să-ți asumi riscurile asociate expunerii la radiațiile UV, poți apela la produse autobronzante.

„Dacă preferi o piele cu aspect bronzat, poți aplica produse autobronzante pe bază de hidroxiacetonă, care colorează pielea, sau creme de fotoprotecție cu pigment. Efectul este temporar (5-7 zile) și culoarea se duce odată cu îndepărtarea celulelor moarte de la suprafața pielii. Cele mai multe dintre aceste produse nu asigură și fotoprotecție, astfel că, dacă o persoană se expune la soare sau merge la solar, tot nu a scăpat de riscuri.“

Dr. Mihaela Balaban, medic specialist dermato-venerologie și doctor în științe medicale

Iată ce opțiuni ai:

  • Coloranți topici care se găsesc sub formă de loțiune pentru bronz, spray pentru bronz sau cremă pentru bronz. Sunt, în general, coloranți vegetali care conferă o culoare mai închisă pielii. Această culoare nu stimulează producția de melanină și nu oferă protecție împotriva radiațiilor UV. Vopseaua se curăță, împreună cu celulele moarte ale pielii, după câteva zile.
  • Creme de protecție solară colorate/pigmentate sunt soluții temporare pentru a colora pielea și, spre deosebire de coloranții topici, se spală cu apă și săpun.
  • Bronzare organică: se face în saloanele de cosmetică și presupune pulverizarea unui produs cu dihidroxiacetonă pe suprafața pielii. Dihidroxiacetona intră în reacție chimică cu aminoacizii din stratul superficial al pielii, iar rezultatul este o colorare sau înnegrire temporară a pielii. Dihidroxiacetona este un ingredient activ aprobat de FDA (Food and Drug Administration) pentru a fi folosit în produsele autobronzante pentru piele. Sunt rare cazurile de alergii (dermatită de contact). Nu se recomandă aplicarea acestora pe ochi, buze sau pe alte mucoase.

„Având în vedere că până în acest moment știm că expunerea la soare sau la solar se asociază cu multiple riscuri pentru piele, suntem mai în siguranță dacă folosim produse autobronzante.“

Dr. Mihaela Balaban, medic specialist dermato-venerologie și doctor în științe medicale

Cât rezistă pe piele bronzul organic

Spray-urile autobronzate persistă pe piele, în medie până la 10 zile, dar depinde de nuanța pe care o folosești. De exemplu:

  • nuanțele mai deschise pot ține până la cinci zile.
  • nuanțele medii persistă de obicei șapte sau opt zile.
  • nuanțele mai închise pot rezista până la 10 zile.

Această variabilitate depinde de ingredientul activ din produsul autobronzant, adică dihidroxiacetona (DHA). Nuanțele mai închise conțin mai mult DHA, așadar culoarea va păstra mai mult timp.

Și rutina de îngrijire a pielii înainte și după bronzarea organică poate influeța durata.

Citește aici despre depistarea unei alunițe cancerigene. Dermatolog: „Faptul că ne bronzăm arată că pielea suferă“.

Cum te pregătești pentru bronzarea organică

Exfoliază-ți pielea în fiecare zi cu trei zile înainte de a aplica produsul autobronzant pentru a îndepărta celulele moarte ale pielii care pot provoca pete. Nu utiliza exfolianți chimici sau produse pe bază de ulei. Exfolianții chimici au în componență ingrediente precum retinolul și acidul glicolic care pot duce la eliminarea mai rapidă a bronzului. Iar produsele pe bază de ulei împiedică absorbția soluției autobronzante.

Evită epilarea cu ceară cu 24 de ore înainte de programare pentru că deschide și mărește temporar porii, lucru care poate duce la o nuanță neuniformă.

Fă duș cu cel puțin opt ore înainte de programare pentru a da timp pielii să-și echilibreze pH-ul.

De asemenea, ar fi indicat să porți haine largi când mergi la salonul de bronzare organică pentru a preveni frecarea cu pielea, care poate crea pete nedorite.

Odată ce ai ajuns la salon, ai grijă să te demachiezi, să-ți ștergi deodorantul și să lași pielea să se usuce înainte de aplicarea spray-ului autobronzant.

Reguli de urmat după bronzarea organică

După aplicarea autobronzantului, este indicat să porți haine lejere pentru tot restul zilei. Cum deodorantul este interzis după bronzat, poți aplica pudră de talc pe zonele predispuse la transpirație.  

Trebuie să aștepți cel puțin șase ore după programare pentru a face un duș, astfel încât să oferi pielii timp suficient să absoarbă soluția și pentru a căpăta o nuanță uniformă. Poți aștepta chiar 12 ore până să te speli, dar nu mai mult, pentru că pot apărea pete pe piele. Ai grijă ca apa să fie călduță, nu fierbinte, și evită să folosești exfoliant sau săpun. Dacă trebuie să-ți speli părul, este important ca șamponul sau balsamul să nu atingă pielea bronzată.

Evită să folosești produse pe bază de ulei și exfoliază pielea la fiecare două zile.

Rutina de îngrijire a pielii vara

„Este foarte important să bem cât mai multe lichide (2 litri pe zi) și să ne odihnim corespunzător, ca să-i dăm pielii ocazia să arate bine. Pun accent pe alegerea unei creme cu FPS 50+, cu protecție anti-UVA-UVB, adecvată tipului de ten (ten sensibil, ten cu tendință acneică, ten uscat/ mixt/ gras). Dacă o persoană are un ten mai problematic, atunci folosește o cremă de fotoprotectie pentru ten și o alta pentru restul corpului. Se recomandă folosirea cremei de fotoprotecție indiferent de anotimp.“

Dr. Mihaela Balaban, medic specialist dermato-venerologie și doctor în științe medicale

Află aici de câtă apă au nevoie creierul și pielea.

Medicul subliniază că ar fi indicat să nu încarcăm tenul cu multe produse de make-up, mai ales că la mare venim în contact și cu alți factori iritanți, ca apa sărată, nisipul, vântul. Se recomandă curățarea tenului și îndepărtarea cremei de protecție solară de pe față cu un cleanser sau cu apă micelară. Și să nu uităm de folosirea unei creme hidratante adecvate tipului de ten.

Cum să te bronzezi mai repede la soare

Dacă, totuși, vrei să obții un bronz sănătos prin expunere la soare, ține cont de câteva lucruri:

  • Schimbă des poziția, ca să eviți arsurile solare.
  • Mănâncă alimente care conțin betacaroten. Morcovii, cartofii dulci, varza kale stimulează colorarea pielii fără riscul de arsuri.
  • Nu sta în soare mai mult decât e cazul. Dacă scopul este să te bronzezi, trebuie să știi că, după aproximativ 3 ore de stat în soare, corpul nu mai poate produce la fel de multă melanină. După acest interval, pielea nu se mai bronzează în ziua respectivă, tinde să se ardă.
  • Mănâncă fructe și legume bogate în licopen, cum sunt roșiile, pepenele și guava. Un studiu de mici dimensiuni a demonstrat că licopenul oferă o oarecare protecție naturală antiUV, deci sporește protecția oferită de cremele de fotoprotecție.
  • Alege inteligent intervalul orar de stat la plajă. Cel mai bine e să stai în soare până la 9.30 dimineața și după ora 5.00 după-amiază.
  • Înainte să mergi la plajă, exfoliază-ți pielea. Astfel eviți să ți se ia pielea ulterior, iar bronzul va persista mai mult timp. Și folosirea unui gel cu aloe vera după plajă te poate ajuta să păstrezi bronzul mai multă vreme.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare