Cum recunoști semnele de cancer esofagian și care e tratamentul corect

„Cancerul esofagian e mai frecvent la bărbați, iar tusea persistentă poate fi un semn“

Cancerul care afectează celulele zonei dintre gât și stomac poartă numele de cancer esofagian. Acesta poate apărea oriunde de-a lungul esofagului. Este mai frecvent la bărbați decât la femei.

Cancerul esofagian este a șasea cea mai frecventă cauză de deces din cauza cancerului, la nivel mondial.

În stadiile incipiente, cancerul esofagian nu determină semne sau simptome, atrage atenția dr. Raluca Diaconiuc

Dr. Raluca Diaconiuc, concierge doctor, ne-a explicat tot ce trebuie să știm despre acest tip de cancer.

Cancerul esofagian dă simptome în stadiile avansate

Esofagul este tubul lung și gol care transportă alimentele înghițite de la nivelul gâtului la nivelul stomacului, pentru a putea fi digerate GRAFIC: Shutterstock

Există două tipuri majore de cancer esofagian:

  • Carcinom scuamos – cancerul se formează în celulele subțiri și plate care căptușesc interiorul esofagului. Apare cel mai adesea în partea superioară sau la mijlocul esofagului, dar se poate instala oriunde de-a lungul acestui organ.
  • Adenocarcinom – cancerul începe în celulele glandulare ale esofagului, care secretă mucus. Este cea mai frecventă formă de cancer esofagian și se formează cel mai des în partea inferioară a esofagului, în apropierea stomacului.

Semnele si simptomele cancerului esofagian, indiferent de tipul acestuia, nu sunt specifice, sunt comune mai multor probleme de sănătate și pot include, potrivit medicului:

  • dificultăți la înghițire (disfagie);
  • pierderea în greutate fără a ține dietă;
  • durere în piept, în spatele sternului, presiune sau arsură;
  • indigestie sau arsură la nivelul stomacului;
  • tuse sau răgușeală.

Factori care cresc riscul de cancer esofagian: fumatul și prea puține fructe și legume în dietă

„Nu este tocmai clar ce cauzează cancerul esofagian. Acesta se instalează când celulele de la nivelul esofagului suferă mutații în ADN-ul lor. Celulele anormale cresc și se înmulțesc fără control. Se acumulează și determină apariția unei formațiuni tumorale în esofag, care crește și invadează structurile din apropiere și se poate răspândi în alte părți ale corpului.“

Dr. Raluca Diaconiuc, concierge doctor

Se pare că iritarea cronică a esofagului poate contribui la modificările care determină apariția cancerului esofagian. Potrivit medicului Raluca Diaconiuc, factorii care provoacă iritații în celulele esofagului și cresc riscul de cancer esofagian includ:

  • refluxul gastroesofagian;
  • fumatul;
  • esofagul Barrett (o afecțiune precanceroasă cauzată de refluxul acid cronic. Pacienții cu esofag Barrett au risc mai mare de cancer esofagian);
  • consumul de alcool;
  • obezitatea;
  • refluxul biliar;
  • acalazie (dificultăți la înghițire din cauza unui sfincter esofagian care nu se relaxează);
  • obiceiul de a bea lichide fierbinți;
  • un consum scăzut de fructe și legume;
  • tratamentul cu radiații la nivelul toracelui și abdomenului superior.

Complicații posibile

Dr. Diaconiuc precizează că, pe măsură ce cancerul esofagian progresează, poate provoca complicații precum:

  • obstrucția esofagului – cancerul poate face ca alimentele și fluidele să treacă greu prin esofag;
  • durere – cancerul esofagian avansat poate provoca durere;
  • sângerări esofagiene – cancerul esofagului poate provoca sângerări. Deși sângerarea este, de obicei, treptată, uneori poate fi bruscă și severă.

Cancerul esofagian poate fi prevenit

„Puteți lua măsuri pentru a reduce riscul de cancer esofagian“, ne spune medicul care ne dă și câteva exemple în acest sens: 

  • Renunțați la fumat. Dacă fumați, discutați cu medicul dumneavoastră despre strategiile de a renunța. Puteți beneficia de consiliere și tratament pentru a vă ajuta să renunțati la fumat. 
  • Beți alcool cu măsură. Pentru adulții sănătoși, consumul moderat înseamnă o băutură pe zi pentru femei și până la două băuturi pe zi pentru bărbați.
  • Mâncați mai multe fructe și legume. Adăugați o varietate de fructe și legume colorate în dietă.
  • Mențineți o greutate sănătoasăDacă sunteți supraponderal sau obez, adresați-vă medicului pentru a stabili strategiile care vă vor ajuta să slăbiți. Trebuie să aveți o scădere lentă și constantă în greutate.

Cele mai importante investigații medicale

Manifestările cancerului esofagian nu sunt specifice, astfel că, pentru un diagnostic corect, este nevoie de următoarele investigații:

  • Tranzitul baritat. În timpul acestui test, înghițiți un lichid cu bariu și apoi sunteți supuși unei investigații cu raze X. Bariul acoperă interiorul esofagului, care arată apoi orice modificare a structurii prin raze X.
  • Endoscopia – folosirea unui endoscop pentru examinarea esofagului. În timpul endoscopiei, medicul trece un tub flexibil echipat cu un obiectiv video (endoscop video) prin gât și esofag, și ajunge în stomac și duoden. Folosind endoscopul, medicul examinează esofagul pentru a identifica eventualele semne de cancer sau zone iritate.
  • Biopsia – prelevarea unui eșantion de țesut pentru analiză. Medicul poate folosi un endoscop special care ajunge în esofag pentru a preleva un eșantion de țesut suspect (biopsie). Eșantionul de țesut este trimis la laboratorul de anatomie patologică pentru a detecta prezența celulelor canceroase.

Care este speranța de viață în caz de cancer esofagian, în funcție de stadiu

Rata de supraviețuire la 5 ani în caz de cancer esofagian este de 19,9%, potrivit Institutului Național al Cancerului din SUA. Aceasta este o rată relativă de supraviețuire, adică o estimare a proporției pacienților care ar putea să supraviețuiască efectelor cancerului. Exclude riscurile de deces din alte cauze. Cum speranțele de viață sunt bazate pe grupuri mari de oameni, ele nu pot fi folosite pentru a prezice cu precizie evoluția bolii în cazul unui pacient anume. Nu există doi pacienți la fel, iar tratamentul și răspunsul organismului la acesta pot varia foarte mult.

Cu cât este depistat mai devreme, cu atât șansele de supraviețuire la 5 ani sunt mai mari după diagnostic și tratament corect. Mai precis, în cazul unui cancer esofagian localizat (stadiul 1), rata relativă de supraviețuire este de 46,4%. Problema este că până în 20% din cazuri sunt depistate și tratate în acest stadiu.

Cele mai multe cazuri de cancer esofagian sunt depistate în stadiul 4

Statisticile Institutului Național al Cancerului din SUA arată că 39% din cazurile de cancer esofagian, adică cele mai multe, sunt depistate în stadiul 4. În această fază, cancerul s-a răspândit la alte organe sau a dat metastaze la distanță.

„Vindecarea cancerului de orice tip se poate realiza când acesta este descoperit într-un stadiu incipient. Din păcate, de cele mai multe ori, cancerele sunt descoperite în stadii avansate și tratamentul este adjuvant, nu curativ.“

Dr. Raluca Diaconiuc, concierge doctor

Stadiul 4 de cancer esofagian se împarte în două substadii:

  • Stadiul 4A: cancerul a ajuns în diafragmă, vena azigos (face legătura între cele două vene cave), pleură, peritoneu (membrana care căptușește peretele cavității abdomenului) sau pericard (învelișul inimii). În acest stadiu, cancerul poate afecta structuri din apropierea esofagului, cum sunt artera aortă, căile respiratorii sau coloana vertebrală și până la 6 ganglioni limfatici. Tot stadiul 4A este și în cazul în care nu se regăsesc celule canceroase decât în esofag și în cel puțin 7 ganglioni limfatici.
  • Stadiul 4B: se găsesc metastaze în alte părți ale corpului, cum sunt ficatul sau plămânii.

Cum se tratează corect un cancer esofagian

„Tratamentul pentru cancerul esofagian depinde de tipul de celule implicate, de stadiul bolii, de starea de sănătate a organismului și de preferințele pacientului“, menționează dr. Raluca Diaconiuc.

Tratamentul chirurgical

Chirurgia pentru îndepărtarea tumorii canceroase poate fi efectuată singură sau în combinație cu alte tratamente.

Dr. Diaconiuc ne-a detaliat tipurile de operații folosite pentru îndepărtarea cancerului:

  • Operație pentru îndepărtarea tumorilor foarte mici. În cazul în care cancerul este de dimensiuni foarte mici, este limitat la straturile superioare ale esofagului și nu s-a răspândit, chirurgul poate recomanda îndepărtarea tumorii și a țesutului sănătos din jur. Chirurgia se poate face cu ajutorul unui endoscop introdus în esofag pe cale orală.
  • Operație pentru îndepărtarea unei părți a esofagului (esofagotomie). În timpul esofagotomiei, chirurgul îndepărtează porțiunea esofagului afectată de cancer, împreună cu o porțiune a stomacului superior și a ganglionilor limfatici din apropiere. 
  • Operație pentru îndepărtarea unei părți a esofagului și a părții superioare a stomacului (esofagogastrectomie). În timpul esofagogastrectomiei, chirurgul îndepărtează o parte a esofagului, ganglionii limfatici din apropiere și o parte mai mare a stomacului. 

Chimioterapia

„Chimioterapia este tratamentul medicamentos care utilizează substanțe chimice pentru a distruge celulele canceroase. La persoanele cu cancer esofagian, medicamentele pentru chimioterapie sunt utilizate de obicei înainte (neoadjuvanți) sau după (adjuvanți) intervenția chirurgicală. Chimioterapia poate fi, de asemenea, combinată cu radioterapia.“

Dr. Raluca Diaconiuc, concierge doctor

La persoanele cu cancer avansat, care s-a răspândit dincolo de esofag, chimioterapia singură poate fi utilizată pentru a ajuta la atenuarea semnelor și simptomelor cauzate de cancer.

Dr. Diaconiuc ne-a descries, în continuare, și celelalte metode de tratament pentru cancerul esofagian.

Radioterapia

Radioterapia folosește fascicule cu energie ridicată, cum ar fi raze X și protoni, pentru a distruge celulele canceroase. Radiația va proveni de obicei dintr-un aparat din afara corpului care direcționează razele către cancer (radiația cu fascicul extern). Sau, mai rar, radiațiile pot fi plasate în interiorul corpului, lângă tumoare (brahiterapie).

La persoanele cu cancer esofagian, radioterapia este foarte des combinată cu chimioterapia. Se folosește de obicei înainte de operație sau, ocazional, după operație. Radioterapia este, de asemenea, utilizată pentru reducerea riscului de complicații în cazul cancerului esofagian avansat, cum ar fi atunci când o formațiune tumorală crește atât de mult, încât împiedică trecerea alimentelor în stomac.

Efectele secundare ale radiațiilor asupra esofagului includ reacții cutanate asemănătoare arsurilor solare, durere sau dificultăți la înghițire și deteriorarea organelor din apropiere, cum ar fi plămânii și inima.

Chimioterapia și radioterapia combinate

Combinarea chimioterapiei cu radioterapia poate face ca fiecare dintre cele două tratamente să fie mai eficient. Această combinație poate fi singurul tratament pe care îl puteti primi sau poate fi utilizat înainte de operație. Cu toate acestea, combinarea chimioterapiei cu radioterapia crește riscul și severitatea efectelor secundare.

Imunoterapia

Imunoterapia este terapia medicamentoasă care ajută sistemul imunitar să lupte împotriva cancerului. Este posibil ca sistemul imunitar să nu atace cancerul, deoarece celulele canceroase produc proteine ​​care îngreunează recunoașterea acestora ca fiind periculoase . 

Imunoterapia funcționează prin blocarea acestor proteine. Pentru cancerul esofagian, imunoterapia poate fi utilizată atunci când cancerul este avansat, când cancerul a reapărut sau atunci când s-a răspândit în alte părți ale corpului.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare