Sporturi pentru copii. Când e momentul potrivit să înceapă

Sporturi pentru copii. Când e momentul potrivit să înceapă și care sunt beneficiile

Cu siguranță te-ai întrebat dacă ar trebui să-ți îndemni copilul să facă mai multă mișcare, să-l înscrii la cursuri de înot, de dans sau la orice altă formă de sport. Și dacă da, când ar fi bine să faci asta și ce să alegi pentru el. Care sunt cele mai bune sporturi pentru copii depinde de vârstă, de personalitate, de preferințele celui mic și de mulți alți factori despre care vorbim în continuare cu specialiști pregătiți în domeniu.

Problemele de greutate, îngrijorător de frecvente la copii, apar din cauza alimentației nesănătoase, dar și a lipsei de mișcare. Acesta este doar unul dintre motivele pentru care trebuie să acordăm mai multă importanță sportului și să-i îndreptăm pe copii spre o viață activă, chiar dacă sunt încă mici. Mișcarea îi ajută să se dezvolte armonios, să capete încredere în ei și să fie sănătoși pe termen lung.

Abilitățile pe care deprind copiii făcând sport îi ajută în situații concrete din viața de zi cu zi: să se simtă în largul lor în prezența altor copii, să prevină accidente (în cazul înotului), să se apere (în cazul artelor marțiale) și nu numai.

Argumente contra?

De multe ori, programul părinților este foarte aglomerat chiar și fără a lua în calcul o activitate sportivă extra în programul celui mic. În plus, practicarea unui sport implică un cost destul de ridicat (achitarea abonamentului, a echipamentului etc., dacă este vorba de sport într-un cadru organizat).

Însă beneficiile întrec cu mult dezavantajele. Sportul aduce copilului imunitate mai bună, încredere în sine, canalizarea optimă a energiei și un corp în cea mai bună formă.

Vârsta potrivită pentru sport

Majoritatea copiilor pot face sport în adevăratul sens al cuvântului (care să presupună coordonare, disciplină și chiar performanță) abia după vârsta de 6 ani, când sunt suficient dezvoltați din punct de vedere fizic și mental.

Până atunci, se recomandă joaca activă, formele de mișcare plăcute și distractive pentru cel mic. Sporturile competitive sunt indicate mai târziu. Specialiștii spun că abia după vârsta de 7-8 ani copiii sunt pregătiți să facă față presiunii dintr-o competiție, cum sunt cele de tenis, alergare, gimnastică, arte marțiale, volei.

Dacă părinții sunt persoane active, copiii pot fi implicați în diverse activități împreună cu ei: drumeții, plimbări cu bicicleta…


Sporturi pentru copii. Gimnastica acvatică, bună la orice vârstă

Se știe cu câtă ușurință se acomodează bebelușii cu apa, iar asta încă de când sunt foarte mici, chiar nou-născuți. Mișcările efectuate în mediul acvatic le sunt benefice încă din primele luni de la naștere, contribuind la dezvoltarea armonioasă a musculaturii.

Anca Grecu, specialist în educație acvatică

Însă despre înot în adevăratul sens al cuvântului nu poate fi vorba decât după vârsta de 3-4 ani, lucru confirmat și de Anca Grecu, doctor în educație acvatică, la Baby Spa. „Până la un an bebelușii învață instinctiv să își controleze respirația și reușesc să se mențină la suprafața apei fără mari probleme. După 2 ani lucrurile evoluează, deja își pot sincroniza respirația cu mișcarea. Cu toate acestea, abilitatea de a înota este definitivată după vârsta de 3 ani, când coordonarea celor mici este completă“, spune specialistul.

Dacă micuțul se teme și refuză cu orice preț să intre în bazinul de înot, nu trebuie să-l forțezi, pentru a nu-i declanșa o reticență puternică sau chiar fobie față de apă.

De ce să alegi înotul

Pentru că este un sport bun pentru oricine, la orice vârstă și lipsit de efecte secundare. Mai mult, pentru probleme ale coloanei vertebrale, înotul este recomandat ca una dintre procedurile de recuperare, datorită faptului că în timpul mișcărilor specifice se obține un aliniament corect și o mai bună ancorare a coloanei vertebrale.

Indiferent că micuțul are sau nu o problemă de acest fel, prin practicarea înotului corpul se alungește, iar musculatura se dezvoltă armonios.

Pentru fete, dansul este printre primele opțiuni

Cum spuneam, la vârste mici, sportul ar trebui să aducă bucurie și să fie practica cu plăcere. Iar când e vorba de dans, aceste condiții sunt îndeplinite fără doar și poate.

„În jurul vârstei de 18 luni copilul începe să se bucure mai mult de muzică și să îi înțeleagă sensul, executând tot soiul de mișcări complexe, în ritmul lui. Aș recomanda pentru început cursuri mamă-copil, baby dance, de la 2 ani. Mama dansează împreună cu copilul la primele ședințe, iar când acesta capătă încredere o să se desprindă treptat și o să facă mișcările singur. Însă, există și situații în care sunt copii independenți de mici, și atunci, dacă le place muzica, nu este nevoia de prezența mamei, ci doar de a instructorului”, explică Viviana German, coregraf.

Viviana German, coregraf

Alte sporturi pentru copii de 4 ani

În afară de înot și dans, prichindeii mai mici de 4 ani se pot bucura de alergare, gimnastică, mers pe bicicletă, roller skating. În jur de 3 ani se poate practica și schi sau snowboard, dacă o astfel de activitate îl atrage pe cel mic.

Baletul, ideal după 4 ani

Pentru balet, vârsta ideală este 3-4 ani. „Pentru balet este nevoie în primul rând de seriozitate, răbdare, atenție, pe lângă celelalte calități fizice. Înainte de 4 ani, copiii nu au o atenție suficient de dezvoltată pentru a face față cursurilor, dar după această vârstă memoria începe să se dezvolte și pot reține pași din coregrafii“, mai spune Viviana German.

„Baletul este o activitate cu foarte multe beneficii pentru copii: fizice, emoționale, sociale. Exercițiile fizice vor urmări întărirea musculaturii, lungirea tendoanelor și sporirea capacității de concentrare și coordonare. Recomand baletul cel puțin de două ori pe săptămână, două ore. Însă, am avut și clase de balet de 90 minute/săptămână și fetițele au performat pe scenă în spectacole extraordinar de frumos, cu atenție, grație și multă dorință.“

Prin clasele de balet, fetițele învață să aibă o postură corectă, să își dezvolte încrederea și stima de sine: mișcările, tehnicile învățate sau participarea la spectacole le oferă un sentiment de împlinire, satisfacție.

După 6 ani lucrurile pot deveni un pic mai serioase

Abia aceasta este vârsta la care un copil devine capabil să înțeleagă reguli, să urmeze instrucțiuni și să facă sport într-un cadru organizat. Chiar dacă, odată cu începerea școlii, poate fi dificil să strecori în programul copilului 2-3 ore de sport pe săptămână sau chiar 5-6, acest lucru îi este extrem de benefic.

După 7-8 ani copiii pot fi direcționați și către atletism, unde este ideal este să încerce mai multe probe, pentru a putea decide singuri ce anume le place. Cu sprijinul părinților și un antrenor bun, pot ajunge, în timp, de la o simplă joacă, la performanță.

Sporturi pentru copii, beneficiile lor și costurile

Toate sporturile  contribuie la creșterea poftei de mâncare celui mic, îmbunătățesc somnul, rezistența în fața bolilor, capacitatea de concentrare și abilitățile cognitive. De asemenea, iată câteva costuri la care să vă așteptați.

Iată și câteva beneficii punctuale.

Înotul este printre cele mai benefice sporturi pentru copii
  • Înot: este un tip de mișcare blând, care implică toate grupele musculare, contribuind la o creștere armonioasă a copilului. În plus, să știi să înoți este un avantaj important de fiecare dată când ajungi la mare sau într-un loc în care se practică această activitate. Înotul este un sport destul de costisitor, un abonament lunar pentru copii având prețuri de la 300 la 800 de lei (cele mai scumpe sunt ședințele individuale, cu instructor 1 la 1).
  • Dans: dezvoltă coordonarea, este o activitate distractivă, îi ajută pe cei mici să capete eleganță în mișcări și să se exprime liber, să fie grațioși, ceea ce îi va ajuta și în viața de adult. În privința prețurilor, o ședință de dans modern sau balet costă între 30-70 de lei, în funcție de durata clasei, locație, instructor.
  • Mers pe bicicletă: este o metodă excelentă și foarte sănătoasă de petrecere a timpului liber, dar și un antrenament benefic pentru mușchi, oase și o cale eficientă de dezvoltare a capacității de orientare și de deplasare dintr-un loc în altul. Singurele costuri sunt cele investite în bicicletă și echipament.
  • Alergare: fiind un sport cardio, antrenează inima și plămânii. Totodată, alergarea poate deveni un stil de viață și este un sport care poate fi practicat pe termen lung, cu costuri minime (un abonament este câteva sute de lei, este nevoie doar de încălțăminte de alergare și îmbrăcăminte adecvată).
  • Gimnastică: flexibilitatea corpului, cât și capacitatea de coordonare a copiilor care practică gimnastică în mod regulat sunt, fără doar și poate, cu mult îmbunătățite. Tarifele variază, însă un abonament lunar care include 6-8 ședințe de grup costă în jur de 200-300 de lei, în funcție de sală.
  • Arte marțiale: aceste discipline îmbunătățesc reflexele, întăresc musculatura, iar copiii capătă curaj și încredere în sine, forță, dar și capacitatea de a se apăra atunci când sunt în pericol. 8 ședințe de karate sau alte cursuri de arte marțiale costă în jur de 150-250 de lei.
  • Tenis: îmbunătățește tonusul muscular și cardiovascular, aduce anduranță, crește capacitatea de coordonare și concentrare.Și tenisul este un sport costisitor. Un abonament pentru începători pornește de la 300 de lei și poate depăși 600 de lei, în funcție de numărul de ședințe lunare.
  • Sporturi de echipă (fotbal, volei): pe lângă beneficiile asupra dezvoltării fizice, sporturile de echipă îi învață pe copii să respecte reguli, să fie solidari, să socializeze și să lucreze în echipă, dezvoltându-le sentimentul de apartenență la grup. Prețurile abonamentelor variază, în general, între 150 și 300 de lei.
  • Sporturi de iarnă (schi, snowboard, patinaj): îmbunățesc echilibrul și capacitățile motrice și au marele avantaj de a se petrece în natură, ceea ce este sănătos și distractiv. O ședință individuală de schi sau snowboard cu instructor poate costa în jur de 100 de lei (se fac reduceri pentru mai multe ședințe), la care se adaugă costul echipamentului, al cazării etc. Există și tabere de schi

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare