Sfecla roșie acționează ca un medicament asupra vaselor de sânge. Beneficii dovedite științific
Indiferent că o preferi coaptă, fiartă sau sub formă de suc, sfecla roșie îți aduce o multitudine de beneficii demonstrate, mai ales în reglarea tensiunii arteriale. Este o sursă bogată de substanțe nutritive, inclusiv fibre, acid folic și vitamina C.
Dacă e consumată proaspătă, în salate, sau sub formă de suc, sfecla roșie ajută în combaterea multor boli, printre care hipertensiunea arterială, diabetul de tip 2 și chiar cancerul.
Dacă o gătești, o parte dintre nutrienții hidrosolubili sunt distruși prin preparare termică.
„Sfecla roșie este un bun detoxifiant hepatic, combate anemia, reglează tranzitul, datorită conținutului crescut de fibre, are efect vasodilatator, reglează tensiunea arterială și e un puternic anticancerigen.”
Dr. Iren Alexoi, medic nutriționist
Are puține calorii, dar abundă în substanțe nutritive
Sfecla roșie este săracă în calorii, dar bogată în vitamine și minerale valoroase. De fapt, conține câte puțin din aproape toate vitaminele și mineralele de care ai nevoie.
Iată o prezentare generală a substanțelor nutritive dintr-o porție de 100 de grame de sfeclă roșie gătită:
- Calorii: 44
- Proteine: 1,7 grame
- Grăsimi: 0,2 grame
- Fibre: 2 grame
- Vitamina C: 3,6 mg – 6% din DZR (dacă este fiartă, conținutul de vitamina C scade considerabil)
- Acid folic: 80 mcg – 20% din DZR
- Vitamina B6: 0,1 mg – 3% din DZR
- Magneziu: 23 mg – 6% din DZR
- Potasiu: 305 mg – 9% din DZR
- Fosfor: 38 mg – 4% din DZR
- Mangan: 0,3 mg – 16% din DZR
- Fier: 0,8 mg – 4% din DZR
Sfecla roșie conține, de asemenea, nitrați și pigmenți anorganici, compuși vegetali care au o serie impresionantă de beneficii pentru sănătate.
Mănâncă sfeclă roșie des pentru beneficii în reglarea tensiunii arteriale pe termen lung
Bolile cardiovasculare, inclusiv infarctul, insuficiența cardiacă și accidentul vascular cerebral, sunt principalele cauze de deces, la nivel mondial. Iar tensiunea arterială ridicată este unul dintre principalii factori de risc pentru aceste afecțiuni.
Studiile au arătat că sfecla roșie poate reduce semnificativ tensiunea arterială cu până la 4-10 mmHg în doar câteva ore.
Efectul pare a fi mai vizibil pentru tensiunea arterială sistolică – presiunea sângelui în artere atunci când inima se contractă – decât pentru tensiunea arterială diastolică – presiunea sângelui în artere atunci când inima se relaxează, între contracții.
Sfecla roșie e mai eficientă în scăderea tensiunii arteriale dacă e consumată în stare proaspătă, decât dacă e gătită.
Cel mai probabil, efectul de scădere a tensiunii arteriale se datorează concentrației ridicate de nitrați din sfeclă. În organism, nitrații alimentari sunt transformați în oxid nitric. Acesta dilată vasele de sânge, determinând scăderea tensiunii arteriale, arată studiile.
Nivelul oxidului nitric din sânge rămâne ridicat timp de aproximativ șase ore după ce ai consumat alimente cu nitrați. Prin urmare, sfecla roșie are doar un efect temporar asupra tensiunii arteriale. Este necesar un consum regulat pentru a reduce, pe termen lung, tensiunea arterială, potrivit cercetărilor.
Ce beneficii are sucul de sfeclă roșie în combaterea inflamației?
Inflamația cronică este asociată cu o serie de boli, cum ar fi obezitatea, bolile de inimă, bolile hepatice și cancerul.
Sfecla roșie conține betanină, un pigment cu posibile beneficii antiinflamatorii, iar concentrația cea mai mare se găsește în sucul de sfeclă roșie. S-a demonstrat că sucul de sfeclă roșie și extractul de sfeclă roșie reduc inflamația la nivelul rinichilor, provocată de substanțe toxice.
Trebuie subliniat faptul că majoritatea cercetărilor pe această temă au fost efectuate pe animale de laborator și sunt necesare studii suplimentare pentru confirmarea beneficiilor la om.
Totuși, un studiu efectuat pe oameni cu osteoartrită a arătat că extractele de sfeclă roșie cu concentrat de betanină au redus durerea și disconfortul asociate acestei afecțiuni.
Menține creierul ager timp îndelungat
Funcția cognitivă se reduce, în mod natural, odată cu vârsta. Pentru unele persoane, acest declin este semnificativ și poate culmina cu boli precum demența.
Pe fondul îmbătrânirii vaselor de sânge, reducerea fluxului sanguin și a aportului de oxigen către creier pot contribui la acest declin. Aici intervin nitrații din sfeclă, care au efect dilatator asupra vaselor sanguine și, prin urmare, cresc fluxul de sânge către creier. În acest fel, sfecla roșie ajută la menținerea creierului ager până la vârste înaintate.
S-a demonstrat că sfecla îmbunătățește, în mod deosebit, fluxul de sânge către lobul frontal al creierului, o zonă asociată memoriei de lucru.
Mai mult, un studiu pe pacienți cu diabet de tip 2 a analizat efectul sfeclei roșii asupra timpului de reacție în cadrul unui test al funcției cognitive. Timpul de reacție a fost cu 4% mai rapid la cei care au consumat 250 ml de suc de sfeclă roșie zilnic timp de două săptămâni, comparativ cu grupul de control (participanții au primit aceeași cantitate de suc de sfeclă roșie din care au fost extrași, însă, nitrații).
Poate avea unele proprietăți anticancer
Chiar dacă dovezile actuale sunt destul de limitate, s-a demonstrat că extractul de sfeclă roșie reduce diviziunea și dezvoltarea celulelor tumorale la animale.
Un studiu in vitro pe celule umane a relevat că extractul de sfeclă roșie cu un conținut ridicat de betanină a redus dezvoltarea celulelor cancerului de prostată și de sân.
Este important de reținut că aceste studii au fost efectuate pe celule umane izolate și pe animale de laborator. Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a determina dacă ar avea efecte similare pe oameni.
Ce beneficii are sfecla roșie pentru sănătatea digestivă
Sfecla roșie este o sursă importantă de fibre alimentare, despre care se știe că sunt o componentă importantă a unei diete echilibrate, menținând digestia sănătoasă.
Fibrele ajung în colon, unde fie hrănesc bacteriile bune, fie conferă consistență și volum scaunului. Datorită conținutului sporit de fibre, sfecla roșie reglează tranzitul intestinal și poate preveni afecțiunile digestive, cum ar fi constipația, bolile inflamatorii intestinale și diverticulita.
Mai mult, fibrele au fost corelate cu un risc redus de boli cronice, inclusiv cancer de colon, boli de inimă și diabet de tip 2, potrivit studiilor. E bine să reții că, dacă vrei să beneficiezi de aceste efecte ale fibrelor, trebuie să consumi rădăcinoasa propriu-zisă, și nu sucul.
Ajută la slăbit
Fibrele alimentare din sfecla roșie mai au un beneficiu: te-ar putea ajuta să slăbești. Ele contribuie la reducerea poftei de mâncare și la menținerea senzației de sațietate timp îndelunga.
Dar mai există și alte calități ale rădăcinoasei care o fac un aliat al siluetei: este săracă în calorii și bogată în apă.
Sfecla roșie: beneficii și contraindicații
Alte probleme de sănătate în care poate fi utilă sfecla roșie:
- un nivel crescut de colesterol și de trigliceride,
- hipertensiune pulmonară,
- obezitate,
- boli de ficat,
- febră musculară.
Sfecla poate fi consumată proaspătă, dată pe răzătoare și adăugată în salate, sub formă de suc, fiartă, coaptă sau murată.
Sfecla roșie fiartă beneficii: Prin fierbere, sfecla roșie își pierde o parte dintre substanțele nutritive. De exemplu, vitamina C aproape dispare din sfecla roșie fiartă, mai ales dacă procesarea termică durează mult timp. În plus, nitrații din compoziție sunt solubili în apă și astfel concentrația lor se reduce dramatic prin fierbere.
Sfecla roșie coaptă beneficii: Spre deosebire de sfecla roșie fiartă, cea coaptă este mai dulce, mai colorată (nu își pierde din culoare în apă) și își păstrează o bună parte dintre vitamine.
Cât despre contraindicații, sfecla este sigură pentru majoritatea oamenilor. E bine de știut, totuși, că poate colora urina sau scaunele în roz sau roșu.
Atenție! Consumul unei cantități prea mari de sfeclă roșie ar putea agrava bolile de rinichi.
Nu arunca frunzele de sfeclă roșie!
De cele mai multe ori, frunzele de sfeclă roșie sunt aruncate. O mare greșeală, dacă luăm în considerare atât gustul lor, cât mai ales calitățile nutriționale.
Frunzele de sfeclă roșie conțin, printre altele:
- potasiu,
- calciu,
- fibre alimentare
- vitamina B2 (riboflavină),
- vitamina A,
- vitamina K.
Mai precis, 150 de grame de frunze și tulpini de sfeclă roșie gătite la abur sau coapte conțin 220% din doza zilnică recomandată (DZR) de vitamina A, 37% din DZR de potasiu și 17% din DZR de fibre.
În plus, betacarotenul și luteina din compoziția frunzelor de sfeclă reduc riscul de a dezvolta probleme cu vederea, cum ar fi cataracta și degenerescența maculară.
Frunzele de sfeclă roșie pot fi folosite proaspete, în salate, în supe sau sotate și folosite ca garnitură la o friptură, de exemplu.