Simptomele menopauzei timpurii sau de ce să-ți faci griji și la 30 de ani

Semnele menopauzei timpurii sau de ce să-ți faci griji și la 30 de ani

Menopauza nu este o boală şi nici o afecţiune, ci o etapă normală din viaţa unei femei, care marchează sfârşitul perioadei în care sistemul reproductiv este complet funcţional şi permite reproducerea. Există situații în care apare și de la 30 de ani – se numește menopauză timpurie și este din ce în ce mai întâlnită.

Statisticile medicale arată că menopauza apare între 45 şi 55 de ani. În cazul menopauzei timpurii vârsta de debut este înainte de 40 de ani. Pentru a putea gestiona cât mai bine schimbările generate de aceasta, este important să știi care sunt simptomele menopauzei timpurii, ce cauze are şi ce poţi face odată instalată.

Ce este menopauza timpurie?

Sistemul reproductiv feminin are un număr limitat de ovule ce pot fi eliberate de ovare pe parcursul vieţii. Menopauza timpurie apare atunci când ovarele încetează înainte de 40 de ani să mai funcţioneze, adică să producă ovule. Odată cu acest proces, menstruaţia dispare.

Din punct de vedere medical, diagnosticul menopauzei se poate pune după 12 luni consecutive fără menstruaţie, atunci când alte cauze medicale sunt excluse. 

Menopauza, ca fenomen firesc, apare după 45 de ani. Însă menopauza apărută înainte de această vârstă înseamnă menopauză precoce. Exista cazuri de menopauză precoce chiar și la 32-35 de ani.

Dr. Andreas Vythoulkas, MEDIC GINECOLOG

Simptomele menopauzei timpurii

Chiar dacă principalul simptom al menopauzei este absenţa menstruaţiei, există şi alte simptome ce pot apărea cu ani înaintea încetării funcţionării normale a ovarelor. În primul rând, ciclurile menstruale neregulate ce debutează brusc şi fără să aibă o altă cauză medicală pot fi un prim semnal de alarmă. 

Alte simptome ale menopauzei timpurii sunt transpiraţiile nocturne, insomniile, bufeurile, apariţia uscăciunii vaginale, scăderea libodului, probleme de concentrare şi atenţie, creşterea în greutate şi agitaţie.

Menopauza timpurie – statistici

Menopauza timpurie poate afecta femeile până în 40 de ani, așa că indiferent dacă ai 25, 30 sau 35 de ani și suferi de unul, două sau trei dintre simptomele prezentate mai sus, este recomandat să consulți cât mai repede un medic. Statisticile publicate de Maturitas, Jurnalul European al Menopauzei, arată că 1% dintre femeile sub 40 de ani sunt afectate de aceasta problemă. La categoria de vârstă 40 – 45 de ani, procentul crește la 5%.

Cauzele menopauzei timpurii

Menopauza timpurie poate apărea din multiple cauze, cum ar fi anomaliile cromozomiale ca sindromul Turner, bolile autoimmune (spre exemplu, Boala Hashimoto ce afectează tiroida), tratamentele împotriva cancerului (radioterapia şi chimioterapia), dar şi operaţiile ce implică îndepărtarea ovarelor din diverse cauze medicale. 

„Menopauza precoce apare atunci când femeia nu mai are rezervă ovariană. Acest lucru poate fi determinat de moștenirea genetică, de diverse terapii (chimioterapie), de intervenții chirurgicale (histerectomie)”.

Dr. ANDREAS VYTHOULKAS, medic ginecolog

Bolile de inimă, osteoporoza, ateroscleroza, dementa, tulburările depresive şi moartea prematură sunt câteva dintre riscurile asociate menopauzei timpurii. Însă, cel mai important aspect este cel al infertilităţii, principala problemă cu care se confruntă femeile ce intră la menopauză prea devreme. 

Diagnosticarea

Diagnosticarea se face de către un medic specialist. Dacă întâmpini unul sau mai multe dintre simptomele menopauzei prezentate mai sus, atunci cel mai bine este să consulţi un medic ginecolog. Pe baza simptomelor şi a unor analize hormonale se va putea pune un diagnostic clar, în special după ce probabilitatea de a suferi de alte probleme medicale este eliminată.

Tratamentul

Principalele tratamente pentru menopauza timpurie sunt pastilele anticoncepţionale, ce conţin hormonii feminini: progesteron şi estrogen în forme sintetice, şi terapia de substituţie hormonală, care presupune administrarea de hormoni naturali, precum estrogenul, pe cale orală sau local, vaginal. Aceste tratamente sunt folosite în principal pentru a atenua simptomele, neavând efect în oprirea menopauzei. 

Menopauza timpurie şi infertilitatea

Odată cu instalarea menopauzei este eliminată posibilitatea de a concepe copii pe cale naturală. Există, din fericire, alternative.

Reproducerea umană asistată este una dintre soluţii, mai exact fertilizarea în vitro, care poate fi realizată fie primind ovule de la o donatoare, fie dacă ai ales să îţi congelezi propriile ovule sau chiar folosind o mamă surogat. Să apelezi la o mamă surogat este posibil doar în ţările unde legislaţia permite, iar în România legea nu este definitivată când vine vorba despre acest aspect. Adopţia este şi ea o soluţie ce merită luată în considerare şi care poate schimba atât viaţa familiei ce decide să adopte, cât şi viaţa copiilor adoptaţi. 

Gestionarea menopauzei timpurii

Exerciţiile fizice, buna manageriere a stresului, o alimentaţie sănătoasă şi completă, anumite suplimente alimentare şi uneori chiar şi psihoterapia pot fi eficiente în gestionarea simptomelor menopauzei timpurii. 

Simptomele menopauzei timpurii, indiferent că apar la 30 sau 40 de ani, pot fi ţinute sub control cu succes cu un stil de viaţă sănătos şi prin controale regulate la medicul specialist. De asemenea, tratamentul prescris de medic este şi el un factor important ce trebuie urmat cu stricteţe.

Analize care identifică riscul de menopauză precoce

Menopauza precoce este o stare anormală, care nu poate fi preîntâmpinată. „Analiza AMH (hormonul anti-Mullerian) ne spune dacă o femeie este predispusă sau nu la menopauză precoce. Pre-menopauza apare la vârsta fertilă a femeii, însă determină infertilitate. Exista cazuri când femeia aflata în menopauză precoce poate totuși obține sarcină cu ajutorul fertilizarii in vitro. Ajută și terapii precum PRP Platelet-Rich Plasma – o modalitate inovativă prin care se rejuvenează ovarele, pentru a mai produce o vreme material genetic”, sunt recomandările medicului specialist în obstetrică-ginecologie Andreas Vythoulkas.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare