Screeningul cancerului mamar ar trebui să înceapă de la 40 de ani

Toate femeile ar trebui să facă mamografii începând de la 40 de ani

Screeningul cancerului mamar prin mamografii ar trebui să înceapă în cazul tuturor femeilor, indiferent de istoricul medical, înainte de 50 de ani, ca să depistăm precoce eventualele modificări și să câștigăm timp în lupa cu boala, susțin experții americani în medicină preventivă.

Într-un nou document cu recomandări, emis recent de specialiști americani, mamografiile regulate ar trebui făcute de la 40 de ani sau chiar de la 30 de ani, în anumite situații. În prezent, protocoalele recomandă screeningul mamar prim mamografie începând cu vârsta de 50 de ani și lasă la latitudinea fiecărei femei în parte decizia de a face sau nu mamografii mai devreme.

„Realitatea este că, nu știm de ce, dar a crescut numărul femeilor cu vârste între 40 și 50 de ani care dezvoltă cancer mamar. Decizia de a scădea vârsta la care să se înceapă screeningul mamar prin mamografie vine tocmai din această constatare“, explică dr. Carol Mangione, unul dintre experții care au emis documentul cu recomandări.

Diagnosticul precoce este esențial atunci când vine vorba de cancer. În cazul neoplasmelor mamare, acest lucru e posibil cu ajutorul ecografiilor și mamografiilor periodice și al autoexaminărilor lunare.

U.S. Preventive Services Task Force (USPSTF) a lansat recent proiectul în care se arată că toate femeile ar trebui să înceapă screeningul cancerului de sân de la vârsta de 40 de ani. Anterior, USPSTF recomanda femeilor cu vârste cuprinse între 40 și 50 de ani să discute cu medicul de familie sau ginecolog despre posibilitatea începerii examinărilor regulate pe baza factorilor de risc. Iar la 50 de ani, să facă prima mamografie.

De asemenea, USPSTF a solicitat studii pentru a afla dacă ecografia mamară sau IRM-ul ar putea ajuta femeile cu sâni denși să detecteze cancerul mai devreme.

Află de aici ce investigații trebuie să cuprindă un pachet de analize pentru femei

De ce este benefic screeningul cancerului de sân la vârste mai mici

Vârsta ideală la care ar trebui făcută prima mamografie e un subiect dezbătut de experți de mai mulți ani. Riscul de cancer de sân începe să crească după vârsta de 40 de ani. Așadar, Colegiul American de Obstetricieni și Ginecologi a recomandat deja mamografii regulate începând de la această vârstă.

Potrivit Societății Americane de Cancer, femeile ar trebui să aibă opțiunea de a începe examinările anuale între 40 și 44 de ani și să facă mamografii periodice începând cu vârsta de 45 de ani.

În România, pentru screeningul mamar se recomandă realizarea unei mamografii la fiecare doi ani, după 40 de ani, și anual după 50 de ani.

„Vârsta minimă pentru efectuarea mamografiei este, în general, de 40 de ani. Se recomandă ca mamografia să fie realizată după menstruație, când sânii nu sunt congestionați, iar sensibilitatea zonei este mai scăzută.“

Dr. Marilena Georgescu, medic primar radiologie și imagistică medicală, cu specializare în imagistica sânului

Însă, screeningul realizat prea devreme poate avea potențiale efecte adverse, cum ar fi nevoia de biopsie care provoacă îngrijorare în rândul pacienților, susțin unii experți americani. Cât despre expunerea la radiații prin mamografii regulate, riscul este minim și nu ar trebui să descurajeze.

Potrivit medicului radiolog dr. Adriana Cojocaru, doza efectivă de radiații pentru mamografie este de circa 0,4 mSv (miliSievert) și este echivalentă cu doza de radiații absorbită în timpul unui zbor din București în America.

Screening mamar de la 30 de ani: când e necesar

„Femeile ar trebui consiliate cu privire la beneficiile începerii screeningului mai devreme și la posibilitatea să aibă nevoie de imagistică de urmărire suplimentară și/sau biopsie pentru a evalua rezultatele mamografiei,” a explicat dr. Pamela Berens, ginecolog la McGovern Medical School Houston.

Conform medicului oncolog american Irene M. Kang, screeningul început mai devreme se aliniază cu liniile directoare ale National Comprehensive Cancer Network, conform cărora femeile ar trebui, mai întâi, să fie supuse unei evaluări privind riscul de cancer de sân la vârsta de 25 de ani. Ulterior, începând de la 40 de ani, să se înceapă cu mamografii anuale dacă există un risc mediu de a dezvolta boala.

Citește aici de ce e important ca orice femeie să facă o ecografie mamară, chiar dacă nu prezintă niciun simptom alarmant.

„Cred că putem identifica mai multe tipuri de cancer în stadii incipiente, atunci când screeningul începe la o vârstă mai fragedă. Identificarea cancerului de sân într-un stadiu incipient îmbunătățește rezultatele tratamentului”, a precizat și dr. Jill Purdie, obstetrician și ginecolog la Northside Women’s Specialists din Georgia.

Dr. Katharine Lampen-Sachar, șeful secției de imagistică a sânilor la Miami Cancer Institute sugerează ca unele femei, care sunt mai expuse riscului de cancer mamar, să discute cu medicii despre posibilitatea examinărilor regulate de la vârsta de 30 de ani.

Cum poți face o mamografie gratuit

Mamografia este o examinare ce folosește raze X în doză mică, fiind utilă în special pentru depistarea și evaluarea microcalcificărilor (uneori singurul semn al cancerului).

Mamografia este una dintre investigațiile medicale care pot fi efectuate gratuit cu trimitere de la medicul de familie și cu cardul de sănătate, inclusiv în anumite clinici private. Pentru o mamografie gratuită este bine să vă programați din timp, deoarece fondurile lunare sunt limitate.

Un alt tip mai avansat este mamografia cu tomosinteză care poate detecta cele mai mici modificări la nivelul sânilor, înainte de apariția simptomelor. Disconfortul este redus pentru că nu e nevoie de compresia sânului. Dezavantajul e că folosește o cantitate mai mare de radiații decât o mamografie tradițională.

Află de aici cum poți să faci o mamografie gratuit.

Recomandările pentru screeningul cancerului de sân, pe scurt

  1. Autopalparea lunară este recomandată tuturor femeilor care au împlinit vârsta de 18 ani. Aceasta constă în examinarea propriilor sâni pentru a detecta orice modificări sau anomalii. Dacă observați orice schimbare suspectă, este important să consultați medicul ginecolog.
  2. Pentru femeile cu vârsta sub 40 de ani, se recomandă efectuarea unei ecografii mamare de screening anual. Ecografia mamară este o metodă imagistică non-invazivă care poate detecta leziunile mamare și poate fi utilizată pentru evaluarea sânilor la această grupă de vârstă.
  3. După vârsta de 40 de ani, se recomandă mamografia de screening. Mamografia este o examinare imagistică ce utilizează raze X pentru a detecta leziuni sau anomalii în sân. Este considerată metoda de screening cea mai eficientă pentru detectarea precoce a cancerului de sân.
  4. Pentru femeile care au implant mamar, mamografia nu este indicată din cauza dificultăților tehnice asociate cu acest procedeu. În schimb, aceste femei ar trebui să efectueze o ecografie mamară sau o investigație imagistică prin rezonanță magnetică (IRM) pentru evaluarea sânilor.
  5. Femeilor cu suspiciune de cancer de sân ereditar, adică cele care au rude diagnosticate cu această afecțiune, li se recomandă testarea și consilierea genetică. Acest proces implică analizarea materialului genetic pentru a identifica posibile mutații genetice asociate cu cancerul de sân și furnizează informații importante privind riscul individual de a dezvolta boala.

Citește aici povestea a cinci surori marcate de cancerul mamar: „N-am auzit în viața mea de atâtea cazuri de cancer într-o singură familie!”

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare