Reumatismul în sarcină, ghid pentru gravide: „Tratamentul poate fi periculos pentru făt”
Reumatismul în sarcină reprezintă o adevărată provocare din cauza tratamentului pe care îl impune. Asta pentru că tratamentele cu antiinflamatoare nesteroidiene, indicate în această boală, pot cauza malformații congenitale și avort spontan.
Chiar dacă sarcina nu declanșează reumatismul, poate agrava afecțiunile deja existente. În aceste condiții, este dificil pentru o femeie cu o boală reumatismală să obțină o sarcină, în primul rând, deoarece inflamația afectează fertilitatea. În al doilea rând, sarcina ar trebui planificată în perioada în care reumatismul se află în remisie. Există însă și o boală reumatismală ale cărei simptome se ameliorează în timpul sarcinii. Este vorba de artrita reumatoidă, în cazul căreia tratamentul nu mai e necesar.
Reumatismul în sarcină
„Sarcina este o stare de grație, asta este cât se poate de clar. O minunată călătorie către o destinație la fel de minunată, la care odată ajunsă primești cel mai frumos titlu: acela de mamă,” afimră medicul Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate.
Ideal este ca aceste nouă luni să treacă ușor, fără nicio neplăcere în afara celor clasice: grețuri, retenție de apă, constipație, creștere în greutate, dificultăți de respirație, insomnii.
Cu toate astea, uneori lucrurile devin ceva mai complicate. Fie se pot declanșa unele probleme de sănătate, fie se pot agrava unele preexistente.
„De exemplu, banalele grețuri pot îmbrăca o formă extrem de accentuată, numită Hyperemesis Gravidarum. De asemenea, nu sunt chiar rarități sarcinile în care gravida dezvoltă o anemie prin deficit de fier, diabet gestațional, preeclampsie/eclampsie ori diverse tipuri de infecții,” exemplifică medicul ginecolog.
Astmul și problemele cu tiroida se agravează în sarcină
În cazurile în care viitoarea mămică are o afecțiune dobândită și diagnosticată anterior sarcinii, nu este exclus ca aceasta să se agraveze pe parcursul celor nouă luni, avertizează medicul. Astfel, astmul, hipo și hipertiroidismul, lupusul, epilepsia sau artrita reumatoidă pot crea unele probleme.
În toate aceste situații, colaborarea dintre obstetrician și medicul specialist sub observația căruia se află gravida, abordarea interdisciplinară, are o importanță majoră.
„În ultimii ani, specialiștii au atras atenția asupra faptului că bolile reumatismale (termen generic pentru circa 100 de afecțiuni) afectează tot mai multe femei tinere, aflate la vârsta fertilă, în perioada în care își doresc să devină mame,” subliniază dr. Vythoulkas.
Tratamentul pentru reumatism nu poate fi administrat în sarcină
Pe de o parte, acest lucru nu se întâmplă câtă vreme boala este activă pentru că, fiind de natură inflamatorie, afectează fertilitatea. Pe de altă parte, dacă pacienta rămâne totuși însărcinată, se ridică problema tratamentului pe care aceasta ar trebui să îl urmeze.
„Tratamentul nu poate fi administrat pe perioada sarcinii și alăptării pentru că există riscul apariției unor malformații la făt sau naștere prematură. Recomandarea în aceste situații este ca sarcina să fie planificată, iar concepția să aibă loc atunci când boala este în remisie sau are o activitate scăzută. Aceasta este abordarea ideală,” atrage atenția specialistul în obstetrică-ginecologie.
Reumatismul în sarcină. Sarcina nu declanșează reumatimsul
Nu se poate vorbi despre o legătură de cauzalitate între sarcină și reumatism. Sarcina nu favorizează apariția reumatismului, ereditatea fiind principalul factor de risc pentru acesta.
În schimb, conform ginecologului, o gravidă care are reumatism poate observa o agravare a afecțiunii. De altfel, un procent de 20% dintre femeile însărcinate care suferă de reumatism constată acest lucru, exacerbarea având loc în special în primul trimestru, când imunitatea se află la un nivel scăzut.
Artrita reumatoidă se ameliorează în timpul sarcinii
În cazul lupusului, o altă boală reumatică există o tendință ușoară spre moderată de exacerbare a bolii, în special în a al doilea trimestru de sarcină și post-partum. Însă, nu pun în pericol viața mamei sau a fătului și nici nu modifică, în mod substanțial, prognosticul pe termen lung al lupusului. Dacă boala este în remisie cu trei – șase luni înainte de a rămâne însărcinată, scade șansa să reapară în timpul sarcinii.
Hipertensiunea pulmonară, contraindicație pentru sarcină
Sindromul antifosfolipidic (APS), o altă boală reumatică autoimună, crește riscul de cheaguri la nivelul venelor și arterelor și al complicațiilor precum avort spontan, naștere prematură sau hipertensiune arterială în timpul sarcinii.
Pacientele cu boală renală au riscul de a dezvolta și pre-eclampsie. Pre-eclampsia și eclampsia sunt afecțiuni care pot dăuna rinichilor și ficatului mamei. De asemenea, cresc riscul de naștere prematură sau de deces al fătului. Așadar, sarcina – în special în ultimul trimestru – este o perioadă deosebit de periculoasă pentru femeile cu APS și este necesară îngrijire specială.
Hipertensiunea pulmonară este un tip de hipertensiune arterială care afectează arterele din plămâni și inimă. Uneori provoacă complicații în boli reumatice precum lupus, APS, sindromul Sjögren și sclerodermie. Deoarece hipertensiunea pulmonară se agravează frecvent în timpul sarcinii – mai ales post-partum – nu este recomandat femeilor cu această afecțiune să rămână însărcinate, potrivit Colegiului American de Reumatologie.
Reumatismul în sarcină, contraindicații
Alte boli reumatie precum polimiozita, dermatomiozita și vasculita nu par să fie afectate de sarcină. Atâta timp pacienta nu are hipertensiune pulmonară sau fibroză pulmonară, sclerodermia nu pare să fie afectată nici de sarcină. Cu toate acestea, este încă recomandat ca pacientele să ia în considerare sarcina numai atunci când aceste boli sunt sub control și sub atenta observație a medicului reumatolog.
Reumatismul nu are în sarcină simptome diferite de cele pe care le are la o femeie care nu este însărcinată. Reumatismul este aceeași boală inflamatorie cronică dureroasă. Semnele și simptomele bolilor reumatice includ în principal febra, inflamația, durerea și rigiditatea musculară.
Referindu-ne la modalitățile prin care pot fi ameliorate durerile reumatismale în timpul sarcinii cu ajutorul medicației, lucrurile sunt sensibile și au în vedere riscurile și beneficiile.
Antiinflamatoarele nesteroidiene, de evitat în timpul sarcinii
”Riscurile se referă la avort spontan, anomalii congenitale ale fătului, hipertensiune pulmonară la făt, naștere de făt mort. Când boala este atât de severă încât depășește riscurile, se ia în calcul terapia biologică, dar pe principiul precauției,” mai precizează medicul ginecolog.
În sarcină, utilizarea antiinflamatoarelor nesteroidiene va fi evitată, iar în al treilea trimestru chiar interzisă.
Doar medicul reumatolog va putea face recomandări cu privire la utilizarea unor medicamente care să amelioreze simptomele dar totodată să fie și compatibile cu sarcina.
Conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), bolile reumatice şi musculo-scheletale reprezintă cea mai frecventă formă de boală cronică și afectează aproximativ 1,7 miliarde de persoane, în întreaga lume.
Există peste 200 de afecțiuni sunt incluse în această categorie de boli, printre care se numără poliartrita reumatoidă, spondilita anchilozantă, artroza, artropatia psoriazică, fibromialgia, lupusul sau guta.