Cum concepi un băiat sau o fată. Chiar putem influența sexul copilului?

Cum concepi un băiat sau o fată. Chiar putem influența sexul copilului? Răspunsul medicilor

Mâncați cereale la micul dejun dacă vă doriți un băiat. Poziția misionarului vă garantează o fetiță. Urmăriți atent calendarul chinezesc pentru a stabili sexul copilului. Sau încercați celebra metodă Shettles. Cumpărați mai bine kituri care vă garantează selecția sexului. Internetul abundă în sfaturi care promit să încline balanța pentru un sex sau altul al viitorului bebeluș. Dar cât de mult stă în puterea noastră să influențăm cursul natural al concepției și ce opțiuni reale avem? Am căutat argumentele științifice pentru fiecare dintre aceste metode și le-am dezbătut apoi cu un cunoscut medic ginecolog, specialist în infertilitate.

Preferința cuplurilor pentru un sex sau altul al viitorului copil este veche de când lumea. La fel și dorința unora dintre ei de a influența cursul natural al concepției. Oamenii au căutat dintotdeauna metode prin care să aducă pe lume copii cu sexul dorit, unele mai puțin convenționale decât altele.

În Antichitate, Talmudul, un text fundamental al iudaismului, oferea soluția pentru cum concepi un băiat: femeia trebuie să aibă orgasm înaintea bărbatului. În folclorul german exista credința că o lingură de lemn așezată sub patul soților le va asigura o fetiță. În secolul al XIII-lea (dată probabilă), a apărut celebrul calendar chinezesc, care se bucură de multă popularitate online în ultimii ani

Găsim pe internet metode dintre cele mai neobișnuite care pretind că pot influența sexul copilului înainte de concepție: de la ce să mănânci ca să aduci pe lume un băiețel sau o fetiță, ce poziție sexuală să alegi și până la momentul ideal de concepție. Există pe piață chiar și kituri speciale care promit să influențeze sexului copilului dacă sunt folosite înainte de concepție.

Cât de bine sunt argumentate științific și cât de mult le aprobă lumea științifică am discutat cu dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie cu supraspecializare în infertilitate la clinica Genesis Athens și membru al Federației de Medicină Fetală din Londra. Le dezbatem în continuare pe fiecare în parte. 

Alimentele: o legătură întâmplătoare

Dacă te întrebi cum concepi un băiat, rețeta pare foarte simplă: mâncați cereale la micul dejun și alimente bogate în potasiu, cum sunt bananele, avocado, migdalele și alunele. Dacă, din contră, vreți să aduceți pe lume o fetiță, săriți peste micul dejun și consumați mai puține calorii. Această recomandare este argumentată de un studiu publicat în 2008 într-o reputată revistă științifică, Proceedings of the Royal Society B, cu titlul „Ești ceea ce mama ta mănâncă”. Pentru acest studiu, cercetătorii britanici au rugat 740 de femei însărcinate să-și amintească ce obișnuiau să mănânce în anul anterior concepției. 

Concluziile cercetării au fost demontate rapid de alți experți, care au contestat metodologia: lipsa unor date nutriționale concrete și erori în măsurătorile bazate doar pe amintirile participantelor la studiu.

Expertul american S. Stanley Young, profesor de statistică la Universitatea de Stat din Carolina de Nord și la alte două universități de prestigiu, a demontat studiul pas cu pas și a explicat în aceeași revistă că rezultatele sunt întâmplătoare. Asocierea dintre anumite alimente și sexul viitorului copil nu are la bază o legătură de tip cauză-efect. 

În funcție de preferințele părinților, găsim pe internet liste lungi de alimente recomandate care pretind că influențează sexul bebelușului. Dacă vă doriți un băiat, trebuie să consumați carne roșie, alimente sărate și/sau băuturi acidulate, iar în cazul în care vreți să aveți o fetiță, alegeți ciocolata, iaurtul, ouăle și/sau alimentele bogate în magneziu (nuci, semințe, frunze verzi). O parte dintre aceste recomandări sunt susținute de studii observaționale similare celui prezentat anterior. Același S. Stanley Young atrage atenția că peste 50% dintre afirmațiile bazate pe asemenea cercetări se dovedesc nefondate când sunt testate riguros. 

„Există multe cazuri când pacientele care își doresc neapărat copilul de un sex sau altul încearcă diverse metode alimentare. Chiar dacă pare că au fost eficiente în obținerea sexului dorit al copilului, nu putem trage concluzii care să conducă la ideea că un tip de alimentație favorizează cu siguranță un sex sau altul al copilului”, spune dr. Andreas Vythoulkas. 

Cum concepi un băiat. Calendarul chinezesc, șanse 50%-50%

Calendarul chinezesc pentru stabilirea sexului copilului este o metodă foarte populară pe internet.

Structurat ca un tabel cu vârsta mamei la momentul concepției și luna concepției copilului, calendarul chinezesc este folosit mai ales de mamele deja însărcinate care vor să afle sexul fătului înainte de ecografie.

Tabelul poate fi util și pentru a planifica momentul concepției, corelat cu vârsta mamei, astfel încât bebelușul să aibă sexul dorit de viitorii părinți. 

Cu ajutorul calendarului chinezesc, se poate alege luna de concepție în funcție de vârsta mamei și de preferința părinților pentru un sex sau altul al copilului

Această metodă are legătură cu astrologia chineză. Altfel, nu există niciun argument științific în favoarea utilizării calendarului. Însăși originea lui este incertă. Se crede că ar avea o vechime de 300 de ani și că ar fi fost bine păstrat de eunuci în Palatul Quing și rezervat familiilor imperiale chineze. Cu această metodă, ele s-ar fi asigurat că vor avea băieți la succesiunea tronului.

O altă ipoteză susține că tabelul ar fi fost descoperit într-un mormânt regal, în urmă cu aproximativ 700 de ani. Doi istorici chinezi de la New York University Shanghai intervievați de revista americană The Bump spun că nu este originar din China și că ar fi la fel de autentic precum prăjiturile cu răvaș (care nu există în tradiția chineză). 

Calendarul chinezesc omite rolul deloc de neglijat al tatălui în determinarea sexului copilului. El ia în calcul doar datele mamei, în condițiile în care materialul genetic al copilului este moștenit de la părinți în proporție de 50%-50%. 

Ce spun oamenii de știință despre acuratețea calendarului chinezesc? În 2010, epidemiologul american Eduardo Villamor, profesor la Universitatea din Michigan, a verificat cât de bine poate prezice acest tabel sexul copiilor.

Specialistul a probat acuratețea calendarului pe 2.840.755 de copii născuți în perioada 1973-2006 în Suedia – țară care are o evidență foarte riguroasă a populației.

Concluzia studiului publicat în revista Paediatric and Perinatal Epidemiology (Epidemiologia pediatrică și perinatală): probabilitatea de a aduce pe lume o fetiță sau un băiețel consultând calendarul chinezesc este de 50%-50%. 

Cum concepi un băiat. Shettles, o metodă înșelătoare

Poate cea mai faimoasă metodă din toate timpurile care pretinde că poate „programa” sexul unui copil înainte de concepție este metoda Shettles. Ea a fost gândită de medicul Landrum B. Shettles în anii 1960 și publicată apoi în cartea „Cum să alegi sexul copilului tău”. 

Medicul american Landrum Shettles susține că rata de succes a metodei sale este de 75%. 

Dr. Shettles este unul dintre pionierii tehnicilor de fertilizare in vitro din lume, iar metoda lui s-a bazat pe analiza caracteristicilor spermatozoizilor. Astfel, spermatozoizii care poartă cromozomul Y (care dă sexul masculin dacă fertilizează un ovul) este mai mic, mai ușor și mai rapid decât spermatozoizii care poartă cromozomii X (și dau sexul feminin). Aceștia din urmă sunt, în schimb, mai rezistenți și supraviețuiesc mai mult timp într-un mediu acid în tractul reproducător al femeii. 

Premisa lui Shettles este destul de simplă: cuplurile care își doresc un băiat ar trebui să întrețină relații sexuale în ziua ovulației.

În acest mod, spermatozoizii cu cromozomi Y, care sunt mai rapizi, câștigă competiția și fertilizează mai repede ovulul. De partea cealaltă, cuplurile care își doresc o fată ar trebui să o conceapă cu două zile înainte de ovulație. Astfel, ele se pot asigura că doar spermatozoizii cu cromozomi X vor supraviețui după cele două zile, fiind mai rezistenți decât cei cu Y. 

Au apărut în ultimii ani și aplicații de mobil bazate pe metoda Shettles sau pe alte metode cu principii similare. Aceste aplicații monitorizează ovulația și recomandă cuplurilor zile anume pentru concepție, în funcție de preferința pentru un sex sau altul al copilului dorit. 

Metoda Shettles este una relativ empirică, fără multe studii științifice în spate, crede dr. Andreas Vythoulkas. „Au fost numai încercări pe parteneri dispuși să facă parte din acest experiment, însă nici aceștia suficient de mulți pentru a face obiectul unui studiu. Poate fi considerată o metodă greoaie și înșelătoare, pentru că propune, de pildă, realizarea actului sexual pentru a avea o fetiță cu două-patru zile înainte de ovulație. Or, de cele mai multe ori, este posibil că acest lucru să nu ducă nici măcar la fecundare, cu atât mai puțin la obținerea sexului dorit al copilului”, explică specialistul.  

Metoda Shettles și cele similare se bazează pe stabilirea momentului foarte exact al ovulației. El poate fi determinat cu ajutorul ecografiilor de monitorizare, care au cea mai mare acuratețe. Alte metode sunt testele din farmacie sau măsurarea temperaturii bazale – cele două nefiind atât de precise. „Vorbim mai degrabă despre o fereastră de fertilitate, de care se bucură femeia fără patologii în fiecare lună și care înseamnă un interval în care aceasta este fertilă. Nu putem vorbi despre un moment anume identificat ca fiind propice pentru obținerea sexului dorit al copilului”, spune dr. Andreas Vythoulkas.

Metoda Whelan și alte contradicții

Observațiile lui Shettles sunt greșite, a reacționat aproape două decenii mai târziu Elizabeth Whelan, epidemiolog american și autoarea unei cărți pe această temă, „Fată sau băiat”.

Ea a venit atunci cu o altă recomandare pentru cuplurile care își doresc să planifice sexul copilului: actul sexual ar trebui să aibă loc cu două-trei zile înainte de ovulație pentru a avea fată și cu patru-șase zile înainte pentru a avea băiat. 

În 1995, medicul J. Martin Young, pediatru din Amarillo, Texas, a contestat și el recomandările lui Landrum B. Shettles. Young, care este autor al cărților „Cum să ai fată” și „Cum să ai băiat”, susține că fetele sunt concepute chiar la ovulație, iar băieții, cu patru-șase zile înainte sau la două zile după. „Însuși faptul că aceste metode se contrazic vin în sprijinul afirmației că ele nu sunt fundamentate științific”, potrivit medicului ginecolog Andreas Vythoulkas. 

Femei sau bărbați, fiecare dintre noi are 23 de perechi de cromozomi. Dintre toate, perechea 23 este diferită la cele două sexe și poartă numele de cromozomi sexuali. Sunt două tipuri de cromozomi sexuali, X şi Y. Femeile au doi cromozomi X (XX), iar bărbații, un cromozom X și altul Y (XY). Tatăl este cel care influențează sexul copilului. El îi transmite copilului fie un cromozom X (caz în care va fi fată), fie un cromozom Y (băiat). 

Metodele care propun un moment anume al concepției, în funcție de ovulație, au fost testate riguros în mai multe studii. Allen Wilcox, un epidemiolog american care conduce grupul de epidemiologie reproductivă la Institutul Național de Științe ale Sănătății Mediului, a verificat în ce măsură influențează ele sexul unui copil.

Studiul lui, creditat de comunitatea științifică și publicat în revista The New England Journal of Medicine, concluzionează că între cele două nu există nicio legătură.

„Fundamentul acestor afirmații este atât de stupid și de slab, încât nu avem niciun motiv să le luăm în serios”, spune Allen Wilcox. În concluzie, alegerea momentului raportului sexual nu are nicio importanță în selecția sexului copilului. 

Cum concepi un băiat. Pozițiile sexuale, fără relevanță

Același Landrum Shettles a popularizat ideea că pozițiile sexuale din timpul concepției înclină balanța în favoarea unui sex anume al copilului. Teoria sa a pornit tot la de trăsăturile particulare ale spermatozoizilor cu cromozomi X versus Y.

Cum concepi un băiat? Medicul recomanda cuplurilor să aleagă poziții sexuale care permit penetrarea profundă, cum este doggy style sau în picioare. Explicația: spermatozoizii care dau sexul masculin (cu cromozom Y) sunt mai rapizi, dar supraviețuiesc mai puțin timp, conform observațiilor sale, motiv pentru care trebuie eliberați mai aproape de colul uterin. În acest mod, distanța pe care o vor avea de parcurs până la fecundarea ovulului va fi mai scurtă și vor fi mai rapizi decât spermatozoizii care dau sexul feminin, așa încât au șanse mai mari să fecundeze primii ovulul. 

Pentru cuplurile care vor o fetiță, Shettles recomandă poziții sexuale cu penetrare superficială, cum sunt poziția misionarului sau lingura. Spermatozoizii care dau sexul feminin „înoată” mai lent, dar sunt capabili să parcurgă distanțe mai lungi, spre deosebire de cei care poartă sexul masculin. Aceștia din urmă au șanse mai mici să supraviețuiască până la fecundarea ovulului. 

Observațiile lui Shettles despre cele două tipuri de spermatozoizi au fost publicate în revista Nature la vremea respectivă (pe 21 mai 1960) și în alte publicații științifice. De aceea, cercetătorii și medicii le-au preluat ca fiind corecte și le-au perpetuat apoi câteva decenii.

Abia în anii 1990, când a apărut un sistem computerizat de analiză a lichidului seminal (computer assisted sperm analysis – CASA), teoria lui Shettles a fost demontată.

S-a descoperit atunci că nu există nicio diferență între spermatozoizii X și Y în privința dimensiunii, formei, proporțiilor, motilității, rezistenței, pH-ului sau a răspunsului la stres. Singura diferență dintre ei este ascunsă în ADN și privește informațiile genetice pe care le conține fiecare, susțin analize recente cum este aceasta, publicată în BMJ.

Studii care să urmărească legătura dintre poziția de la concepție și sexul copilului nu s-au făcut, dar pentru că datele științifice sunt clare acum.

Cum spermatozoizii Y nu „înoată” mai repede și nici cei X nu sunt mai rezistenți, poziția din timpul concepției nu poate avea nicio relevanță în determinarea sexului copilului. 

Mai multe studii susțin că bărbații sunt predispuși genetic să conceapă mai multe fete sau mai mulți băieți. Cercetătorii de la Universitatea din Newcastle au observat, de exemplu, că bărbații care au mai mulți frați sunt mai predispuși să aibă copii băieți, iar dacă au multe surori, copii vor avea sex feminin. Totuși, „nu s-a putut dovedi cert că există această predispoziție genetică a bărbaților de a concepe fete sau băieți. Da, există bărbați care au 3 băieți, dar nu poate spune nimeni că al patrulea copil nu va fi fată”, spune dr. Andreas Vythoulkas. 

Kiturile de selecție a sexului: o afacere de succes

Dorința unor cupluri de a aduce pe lume copii de un anume sex este exploatată de unele clinici de fertilitate, care le garantează că stă în puterea lor să aleagă sexul copilului. Sunt multe clinici care comercializează online kituri de selecție a sexului copilului.

Cel vândut pe site-ul choosethesexofyourbaby.com, de exemplu, poate fi comandat din orice colț al lumii, la un preț care pornește de la 279 de dolari, fără taxele de livrare. Principiile lor sunt preluate de la același Landrum Shettles: un mediu vaginal alcalin favorizează concepția băieților, iar mediul acid crește probabilitatea de a avea fete. 

Kitul care promite alegerea sexului copilului din confortul propriei case conține un test cu care femeia își măsoară nivelul pH-ului vaginal.

Dacă nu este cel dorit, trebuie să ia anumite suplimente alimentare care alcalinizează (pentru a avea băiat) sau, din contră, acidifică pH-ul (pentru a aduce pe lume o fată), comercializate separat de test pe același site.

Odată ce pH-ul a ajuns la nivelul dorit, se trece la pasul următor: concepția. Kitul conține informații despre zilele optime pentru contactul sexual, în funcție de ovulație – după principiul lui Shettles. 

Agenţia Americană pentru Alimente şi Medicamente, autoritatea care se ocupă de reglementarea medicamentelor, suplimentelor alimentare și dispozitivelor medicale, nu a aprobat utilizarea acestor kituri pentru selecția sexului copilului. Componentele lor sunt însă aprobate individual pentru utilizare în scopuri ginecologice, așa încât nu încalcă legislația. 

Alte kituri se ghidează după recomandările lui Elizabeth Whelan în privința zilelor ideale pentru concepție.

Suplimentele alimentare sunt înlocuite uneori cu dușuri vaginale care conțin diverse soluții cu rol de reglare a pH-ului vaginal – așa cum este acest kit vândut de genselect.com, tot din SUA, cu un preț care pornește de la 199 de dolari. El include și recomandări alimentare pentru cuplu, teste de ovulație și un termometru pentru măsurarea temperaturii bazale. Cum teoria lui Shettles a fost demontată de experți, eficiența acestor kituri nu poate fi decât îndoielnică.

„Cred cu tărie că exemplele de reușită bazate pe astfel de kituri sau suplimente alimentare sunt numai întâmplări și nu au o bază medicală care să justifice reușita”.

Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie cu supraspecializare în infertilitate la clinica Genesis Athens și membru al Federației de Medicină Fetală din Londra
Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie cu supraspecializare în infertilitate la clinica Genesis Athens și membru al Federației de Medicină Fetală din Londra

Tehnicile medicale, singurele cu succes garantat

Selecția sexului copilului nu este imposibilă, dar metodele cu adevărat eficiente prin care se poate face nu sunt nici confortabile, nici accesibile oricui. Doar intervenția medicilor și tehnicile științifice omologate au un succes de necontestat. În România, se practică de mulți ani două asemenea tehnici, dar numai în cadrul procedurilor de fertilizare in vitro.

Este vorba despre  PGD (diagnostic genetic de preimplantare) și PGS (scanare genetică de preimplantare), care pot să determine sexul embrionului înainte de implantarea acestuia în uter. 

Ce sunt aceste tehnici și când se folosesc ne-a explicat dr. Andreas Vythoulkas. „O celulă a embrionului poate fi analizată fie pentru screening, fie pentru un diagnostic anume. În timpul acestei scanări, este determinat și sexul fiecărui embrion. În cazul în care există anomalii genetice corelate cu sexul, sunt eliminați embrionii de sexul respectiv. Distrofia musculară Duchenne este o astfel de anomalie care poate fi depistată cu ajutorul analizelor genetice de preimplantare. Alte astfel de anomalii mai sunt sindromul X fragil, fibroza chistică, sindromul Turner și hemofilia de tip A”, potrivit specialistului.

În România, selecția sexului copilului este interzisă în afara acestor motive medicale prin care se evită transmiterea de boli genetice grave. Există însă țări care permit această selecție și din alte motive, așa-numitele motive de „echilibru familial”.

O familie care are cel puțin un copil de un anumit sex și își dorește un copil de sex opus poate recurge la fertilizare in vitro și la una dintre cele două metode dacă motivația este acest „echilibru familial”. SUA, Mexic, Ucraina, Albania și multe țări asiatice permit cuplurilor să aleagă sexul copilului și fără argumente medicale. Asemenea situații sunt însă la limita eticii medicale și, tocmai de aceea, „cazurile de acest gen sunt destul de rare și nu se practică pe scară largă”, spune dr. Andreas Vythoulkas. 

În procedurile de inseminare artificială se pot folosi două tehnici de separare a spermatozoizilor „băieți” de spermatozoizii „fete”: MicroSort și Ericsson.

După ce sunt selectați în laborator, ei se introduc în uter prin inseminare. „În România, cele două tehnici se practică la scară redusă, nu în toate clinicile și doar în scopuri medicale, nu pentru a alege sexul copilului din alte rațiuni. Chiar dacă inițiatorii celor două metode pretind o rată de succes de 75%, ea nu a putut fi demonstrată din evaluările independente ulterioare”, potrivit specialistului. 

Ce alternativă avem când nu putem invoca argumente medicale pentru a alege sexul copilului? Nu ne rămâne decât probabilitatea genetică, iar ea este de 1:1 pentru fiecare sex. Să putem alege dacă vom avea o fetiță sau un băiețel prin metode atât de simple precum un bol de cereale la micul dejun sau o poziție sexuală anume în timpul concepției ar fi ideal. Însă, când ceva sună prea frumos ca să fie adevărat, sunt șanse mari să fie chiar așa. 

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare