Cum să ne alegem prietenii pentru o viață împlinită

Cum să ne alegem prietenii pentru o viață împlinită

Studiile arată că satisfacția vieții este, în mare parte, dată de calitatea relațiilor cu ceilalți. Relațiile cu ceilalți sunt importante pentru a avea o viață împlinită, iar oamenii de care ne înconjurăm pot contribui la starea noastră de bine. Prietenii se spune că sunt familia pe care ne-o alegem așadar, criteriile după care evaluăm o prietenie ca fiind autentică și sănătoasă sunt foarte importante.

Trăsăturile prieteniilor

Fiecare dintre noi poate avea propria definiție a relațiilor de prietenie, în funcție de așteptările pe care le avem de la prietenii noștri și sentimentele pe care le simțim față de ei. Câteva trăsături comune sunt următoarele:

  1. Putem vorbi despre o prietenie atunci când ne face plăcere să fim în compania acelei persoane. Putem vorbi despre un declin în relație atunci când ne întâlnim din obligație și nu din propria alegere.
  2. Prietenia presupune reciprocitate, a oferi și a primi. Nu vorbim aici despre un schimb imediat, de o tranzacție pe modelul economic, ci despre așteptarea firească de a primi sprijin atunci când avem nevoie de el și de a oferi, la rândul nostru, când celălalt are nevoie.
  3. Nivelul de disponibilitate și implicare într-o relație de prietenie poate varia de-a lungul timpului în funcție de solicitările sau presiunea altor arii din viața noastră (muncă, familie). Chiar și așa, femeile, spre exemplu, sunt cele care consideră că în momentele de criză, prietenele le vor fi alături indiferent de alte provocări sau angajamente pe care acestea le pot avea.
  4. Ne angajăm voluntar în relații de prietenie, acest lucru fiind valabil și pentru prietenii noștri. Din acest motiv spunem că prietenii sunt familia pe care ne-o alegem.
  5. Probabil cea mai importantă trăsătură dintr-o relație de prietenie este respectul reciproc. Acesta este și condiția pentru ca o astfel de relație să evolueze și să se mențină în timp.

Cum ne alegem prietenii?

Modelele de prietenie dezvăluie două mari categorii de factori ce influențează alegerea prietenilor: factori individuali și de mediu. Cei individuali includ abilitățile sociale, accesibilitatea, vulnerabilitatea și dezvăluirea celorlalți, precum și similaritatea. Factorii de mediu țin de proximitate, activități comune și evenimente de viață care ne pot apropia.

Cercetările susțin în continuare preferința noastră față de persoane pe care le percepem asemănătoare nouă și care au personalități plăcute. Alegând după astfel de criterii scad șansele de conflict între prieteni.

Cât de mult contează aspectul fizic

În primele etape ale legării unei prietenii atractivitatea poate juca un rol. Dacă stăm să ne gândim la efectul „Halo, o persoană înzestrată cu anumite atribute fizice ne poate influența percepția și ne poate determina să o evaluăm ca având și alte calități dezirabile.

Cercetările arată că, spre exemplu, un chip atrăgător ne poate da totodată senzația de familiaritate și sentimentul că deja am interacționat cu această persoană, chiar dacă nu este adevărat. Familiaritatea poate explica de ce suntem, într-o primă etapă atrași de o astfel de persoană, prezența ei ajutându-ne să ne simțim confortabil într-un context social.

Chiar și așa, nu este demonstrat faptul că o persoană atrăgătoare ar avea mai mulți prieteni decât cei cu mai puține calități fizice. Mai mult, prieteniile de durată sunt între persoane cu nivel similar de atractivitate, pe modelul alegerii partenerului de cuplu (cuplarea asortativă – bazată pe similaritate).

Abilitățile sociale

De regulă ne dorim prieteni cu abilități sociale, acest lucru contribuind la legarea prieteniilor. Nu înseamnă că introverții nu se vor găsi unul pe celălalt și vor arăta mai multă înțelegere față de alegerile comune de a nu… socializa. Dar tocmai acesta poate fi un impediment în a construi o relație trainică.

O persoană sociabilă va integra mai ușor într-un grup chiar și introverți, mai mult, abilitățile de a da feedback pozitiv și de a manifesta susținere și înțelegere poate genera un sentiment de familiaritate. Practic, oameni în preajma cărora ne dorim să fim sunt cei care ne fac să ne simțim bine cu noi înșine, ne susțin și ne încurajează, ne împărtășesc valorile și credințele, eventual găsesc plăcere în activități similare.

Ce înseamnă „prieten bun”

Ținând cont de cele de mai sus, un prieten bun este cel din partea căruia primim acceptare și validare, care ne poate fi confident respectând păstrarea secretelor împărtășite, care ne comunică eventuale greșeli sau comportamente indezirabile fără a ne critica, judeca sau respinge, care ne este alături în situațiile dificile și pe care știm că ne putem baza. Evident, toate aceste comportamente au nevoie de reciprocitate pentru ca relația să se susțină în timp.

Dacă într-o relație simțim că oferim mai mult decât primim, este responsabilitatea noastră să discutăm despre această nemulțumire, despre cum ne face să ne simțim, despre cum o percepem și ce am dori să se schimbe.

Relațiile manipulatoare, în care este folosită învinuirea, critica, judecata, denigrarea sau pretențiile și așteptările nejustificate de tipul îndreptățirii sunt relații toxice, iar aici este de datoria noastră să înțelegem ce „familiaritate” recreăm într-o relație de prietenie, care sunt credințele noastre despre noi înșine și despre ce fel de relații putem avea cu ceilalți. În acest sens, un proces psihoterapeutic ne poate ajuta să ne cunoaștem mai bine, dar și să facem anumite schimbări acolo unde simțim că este necesar.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare