Beneficiile impresionante ale polenului crud: conține peste 250 de substanțe biologic active
Un amestec care conține polen de flori, nectar, enzime, miere, ceară și alte substanțe, polenul crud al albinelor are beneficii clare de superaliment. Acest produs al stupului este extrem de apreciat pentru calitățile sale nutritive. De altfel, Ministerul Sănătății din Germania l-a recunoscut ca medicament.
Multe studii au examinat efectele polenului asupra sănătății, iar rezultatele sunt cel puțin promițătoare.
„Polenul este considerat un superaliment datorită multitudinii de principii nutritive cu absorbție crescută în organism.“
Dr. Iren Alexoi, medic nutriționist
Medicul nutriționist enumeră cele mai importante beneficii pe care le are includerea produselor pe bază de polen în alimentație:
- Revigorează și stimulează imunitatea.
- E o bună sursă de vitamine și minerale, fiind indicat în diverse carențe alimentare: de fier, calciu și în caz de anorexie.
- Ajută la refacera organismului după o boală.
- Este un puternic energizant, recomandat atât sportivilor, cât și în stările de astenie.
- Este bogat în proteine de înaltă calitate și în minerale.
- Conține concentrații crescute de vitamine din grupul B și, în plus, are în compoziție enzime care ajută la absorbția acestora în organism.
Ce conține polenul crud
Polenul conține peste 250 de substanțe biologic active, inclusiv proteine, carbohidrați, lipide, acizi grași, vitamine, minerale, enzime și antioxidanți.
- Glucide: 40%;
- Proteine: 35%;
- Apă: 4%-10%;
- Grăsimi: 5%;
- Alte substanțe: 5%-15%.
Această din urmă categorie include vitamine, minerale, antibiotice naturale și antioxidanți. Cu toate acestea, conținutul nutrițional al polenului depinde de sursă și de sezonul în care a fost colectat.
De exemplu, studiile au arătat că polenul recoltat primăvara are o compoziție de aminoacizi semnificativ diferită de polenul colectat în timpul verii.
De asemenea, aceleași studii au demonstrat că polenul produs de albine în urma polenizării coniferelor conține aproximativ 7% proteine, în timp ce polenul colectat de la curmal poate să ajungă la o concentrație mult mai mare de proteine: 35%.
Polen crud versus polen uscat
Amestecul de polen de flori, nectar, enzime, miere, ceară și secreții ale albinelor este depozitat, de obicei, de albine în stup, ca sursă de hrană. Atunci când este extras ca atare din stup și congelat imediat, se poate comercializa sub denumirea de polen crud.
Însă în cele mai multe cazuri, în comerț se găsește polen uscat. Acesta se obține prin încălzirea polenului la 38-40 de grade Celsius. Există teorii conform cărora acest tratament termic distruge o parte dintre substanțele nutritive din polenul crud.
De altfel, în polenul crud se regăsește un conținut important de lactobacili, ceea ce face din acest produs un probiotic vegetal.
Polen crud cu beneficii demonstrate
Conținutul ridicat de antioxidanți protejează împotriva radicalilor liberi și a bolilor cronice
Polenul abundă într-o mare varietate de antioxidanți, printre care flavonoide, carotenoide, quercetină, kaempferol și glutation.
Antioxidanții protejează împotriva moleculelor potențial dăunătoare numite radicali liberi. Daunele produse de radicalii liberi sunt asociate cu dezvoltarea bolilor cronice, cum ar fi diabetul de tip 2.
Unele studii efectuate pe oameni au arătat că antioxidanții conținuți de polen pot reduce inflamația cronică, pot elimina bacteriile dăunătoare, combat infecțiile și stopează creșterea și răspândirea tumorilor.
Cu toate acestea, conținutul de antioxidanți din polen depinde și de sursă.
Scade nivelul colesterolului și al trigliceridelor
Bolile de inimă sunt principala cauză de deces la nivel mondial. Atât trigliceridele crescute, cât și colesterolul ridicat sunt asociate unui risc crescut de boli de inimă. Interesant este faptul că polenul poate reduce acești factori de risc.
De exemplu, studiile efectuate pe animale au arătat că extractele de polen pot reduce nivelul colesterolului din sânge, în special al colesterolului LDL („rău”).
În cazul persoanelor cu probleme de vedere apărute pe fondul înfundării vaselor de sânge, suplimentele cu polen au scăzut nivelul colesterolului și, în consecință, au îmbunătățit vederea, conform unui studiu.
În plus, antioxidanții din polen previn oxidarea lipidelor. Atunci când lipidele se oxidează, acestea se depun mai ușor pe pereții vaselor de sânge, crescând riscul bolilor de inimă.
Poate stimula funcția hepatică
Studiile pe animale au relevat că polenul poate spori abilitățile de detoxifiere ale ficatului. În cazul subiecților mai în vârstă, polenul a stimulat apărarea antioxidantă a ficatului și a îndepărtat mai multe produse reziduale, cum ar fi malondialdehida și ureea, din sânge.
Alte studii pe animale arată că antioxidanții din polen protejează ficatul împotriva daunelor cauzate de mai multe substanțe toxice, inclusiv în cazul supradozajelor de medicamente. Polenul favorizează și regenerarea ficatului.
Cu toate acestea, există puține studii pe subiecți umani care au evaluat efectele polenului asupra funcției hepatice.
Poate avea proprietăți anticancerigene
Există și studii care cercetează o serie de beneficii potențiale pe care le au produsele cu polen împotriva cancerului.
Unele studii au scos la iveală că extractele de polen pot inhiba creșterea tumorilor și pot stimula apoptoza – moartea programată a celulelor – în cancerele de prostată, de colon și în leucemii.
Polenul de cistus (Cistus incanus L.) și cel de salcie albă (Salix alba L.) ar putea avea proprietăți anti-estrogenice, care ar putea reduce riscul de cancer de sân, de prostată și uterin. Cu toate acestea, este nevoie de mai multe cercetări pentru a demonstra calitățile anticancerigene ale polenului.
Poate atenua simptomele menopauzei
Menopauza, care marchează încetarea menstruației la femei, este adesea însoțită de simptome supărătoare, cum ar fi bufeuri, transpirații nocturne, modificări ale dispoziției și tulburări de somn.
Studiile arată că polenul poate reduce mai multe dintre simptomele menopauzei. Într-un studiu, 71% dintre femei au simțit că simptomele menopauzei s-au atenuat după administrarea de polen.
Într-un alt studiu, 65% dintre femeile care au luat un supliment de polen au avut mai puține bufeuri. Participantele la studiu au raportat și alte îmbunătățiri ale stării de sănătate, cum ar fi un somn mai bun, mai puține dureri articulare și o stare de spirit și energie îmbunătățite.
Previne infecțiile prin stimularea imunității
Polenul poate stimula sistemul imunitar, ajutând la evitarea bolilor și a reacțiilor alergice. În primul rând, cercetările au arătat că polenul poate reduce severitatea alergiilor. Un studiu a demonstrat că polenul reduce semnificativ activarea mastocitelor. Acestea eliberează substanțe chimice care declanșează o reacție alergică.
De asemenea, mai multe studii de laborator au confirmat că polenul are proprietăți antimicrobiene puternice. S-a descoperit că extractul de polen distruge bacteriile potențial dăunătoare, cum ar fi E. coli, Salmonella, Pseudomonas aeruginosa, precum și stafilococii.
Poate ajuta la vindecarea rănilor și arsurilor
Polenul are proprietăți antiinflamatorii și antioxidante care pot grăbi vindecarea rănilor și arsurilor. De exemplu, cercetările efectuate pe animale au constatat că extractul de polen a fost la fel de eficient în tratarea arsurilor ca sulfadiazina de argint – considerată standardul de aur în tratamentul arsurilor – și a cauzat mai puține efecte secundare.
Un alt studiu efectuat pe animale a arătat că aplicarea unui balsam care conține polen pe o arsură a accelerat semnificativ vindecarea în comparație cu medicamentele standard.
Proprietățile antimicrobiene ale polenului pot preveni, de asemenea, infecțiile, un factor de risc major care poate compromite procesul de vindecare al zgârieturilor, tăieturilor și arsurilor.
Ajută la o mai bună asimilare a fierului, a calciului și a fosforului
Există dovezi științifice că polenul ar putea îmbunătăți absorbția unor substanțe nutritive.
De exemplu, în cadrul unui experiment, șobolanii cu carență de fier au absorbit cu 66% mai mult fier din alimentație atunci când au primit polen crud. Explicația probabilă este că polenul conține vitamina C și se cunoaște faptul că vitamina C este necesară pentru o mai bună asimilare a fierului.
În plus, șobolanii sănătoși care au primit polen au asimilat și mai mult calciu și fosfor din alimentele consumate. Asta pentru că proteinele și aminoacizii de calitate din compoziția polenului ar putea crește absorbția acestor substanțe nutritive.
Deși cercetările pe animale sună promițător, nu există încă dovezi concludente că aceleași beneficii le are polenul și asupra oamenilor.
Cum să folosești polen crud: pentru beneficii maxime, contează modul de administrare
Medicul nutriționist Iren Alexoi recomandă următoarele reguli de administare a polenului crud, pentru a obține beneficii maxime:
- Pentru copii până în 12 ani: 1 linguriță/zi.
- Pentru adulți: 2 lingurițe/zi.
- În curele de slăbire, se ia cu minimum 30 de minute înainte de masă. Ajută și la diminuarea poftei de mâncare.
- Pentru refacera organismului sau carențe alimentare, se ia după masă.
- Pentru o bună absorbție, se recomadă dizolvarea în puțină zeamă de lămâie. Se bea un pahar mare de apă după administrare.
- Se poate amesteca în smoothie-uri și în sucuri de fructe la micul dejun.
- Nu se recomandă administrarea seara, pentru că este energizant.
- Se păstrează obligatoriu la congelator. Proprietățile se păstrează doar 10 zile în frigider.
Posibile efecte secundare și contraindicații
Polenul este sigur pentru majoritatea oamenilor atunci când este administrat pe cale orală, în cure de până la 30 de zile. Cele mai mari probleme de siguranță sunt reacțiile alergice. Polenul și suplimentele cu polen pot provoca reacții alergice grave la persoanele cu alergie la polen.
De asemenea, au existat raportări rare privind alte reacții adverse grave, cum ar fi leziuni hepatice și renale sau fotosensibilitate. Dar nu se știe dacă polenul de albine a fost cu adevărat responsabil pentru aceste efecte sau dacă nu au existat alți factori de risc. În plus, a fost raportat un singur caz de amețeală pentru o persoană care a luat extract de polen de albine în combinație cu alte produse ale stupului.
S-a observat că polenul ar putea crește efectele unor anticoagulante cum este warfarina. Un studiu din 2010 a demonstrat că această combinație – polen și warfarină – ar putea crește INR-ul (International Normalized Ratio – Raportul Normalizat Internațional).
Polenul este contraindicat femeilor însărcinate și celor care alăptează.