Sângerările gingivale: ce afecțiuni pot indica și cum se tratează corect

Când devin îngrijorătoare sângerările gingivale? Pot anunța o lipsă de vitamine sau o boală de sânge

Sângerările gingivale reprezintă cel mai întâlnit simptom al bolii parodontale, dar pot indica și alte probleme de sănătate.

Sângerările ocazionale ale gingiilor pot fi cauzate de spălarea prea agresivă a dinților sau de purtarea de proteze nepotrivite. Sângerările frecvente ale gingiilor pot indica, de asemenea, afecțiuni mai grave, inclusiv:

 • boala parodontală,
 • leucemie,
 • deficit de anumite vitamine,
 • nivel scăzut de trombocite.

„Principala cauză a sângerărilor gingivale este boala parodontală sau, așa cum o denumesc medicii stomatologi, boala dinților frumoși și sănătoși. De multe ori, atunci când boala parodontală este instalată, aceasta nu prezintă simptome, spre exemplu: nu apar colorații, carii dentare sau durere. Așadar, prin controale regulate la medicul stomatolog, se poate depista această afecțiune la timp și, bineînțeles, aceasta poate fi împiedicată să evolueze.“

Dr. Ionuț Leahu, medic stomatolog cu competență în implantologie orală și parodontologie

Afecțiuni dentare care pot provoca sângerarea gingiilor

Problemele legate de igiena orală sunt principala cauză pentru sângerarea gingiilor. Gingivita (inflamația gingiilor) și parodontita fac gingiile sensibile și le predispun la sângerare.

Gingivita

Gingivita apare atunci când placa bacteriană rămâne pe linia gingiei prea mult timp. Placa bacteriană este formată din resturi alimentare și bacterii care se lipesc de dinți.

Spălatul dinților îndepărtează placa bacteriană, prevenind apariția cariilor. Dar placa bacteriană poate rămâne pe linia gingiei dacă nu periezi corect dinții și dacă nu folosești corespunzător ața dentară.

Dacă placa bacteriană nu este îndepărtată, aceasta se poate întări, transformându-se în tartru, ceea ce va crește riscul de sângerare.

Simptomele gingivitei includ:

 • gingii inflamate,
 • durere la nivelul gurii și gingiilor,
 • sângerarea gingiilor.

Boala parodontală

sângerările gingivale boala parodontala
În zonele în care gingiile se detașează de suprafața dinților se formează niște „buzunărașe“ în care bacteriile continuă să se înmulțească. Când infecția se răspândește, afectează osul maxilar și structurile din jurul dinților FOTO: Shutterstock 

Boala parodontală apare atunci când gingivita se agravează. Boala parodontală este o consecință a infecțiilor și inflamației de la nivelul gingiilor, oaselor și ligamentelor care conectează dinții și gingiile, structuri numite parodonțiu. Parodontita, stadiul cel mai avansat, provoacă desprinderea gingiilor de pe suprafața dinților. Pe măsură ce avansează, țesutul osos începe să se roadă, dinții încep să se miște, apoi cad.

Posibile cauze pentru sângerare când ai gingii sănătoase

Lipsă de vitamine

Deficitul de vitamina C și cel de vitamina K pot provoca, de asemenea, sângerarea ușoară a gingiilor.

Solicită-i medicului de familie analize pentru a verifica nivelul vitaminelor C și K dacă te confrunți cu sângerări gingivale care nu sunt cauzate de afecțiuni evidente la acest nivel. De asemenea, ai grijă să incluzi în dietă alimente care conțin ambele substanțe nutritive.

Alimentele bogate în vitamina C includ:

 • pătrunjel,
 • ardei gras,
 • citrice,
 • broccoli nepreparat termic,
 • căpșuni,
 • roșii,
 • cătină.

Alimentele bogate în vitamina K:

 • varză,
 • spanac,
 • salată verde,
 • boabe de soia,
 • ulei de rapiță,
 • ulei de măsline.

Proteza dentară

Persoanele care poartă proteză dentară se pot confrunta uneori cu sângerările gingivale. Acest lucru este mai probabil atunci când protezele nu se potrivesc perfect.

Discută cu medicul dentist sau ortodont dacă protezele dentare sau alte aparate orale îți provoacă sângerarea gingiilor. Este posibil să fie nevoie de schimbarea acestora.

Sarcina

Femeile însărcinate pot prezenta sângerarea gingiilor pe fondul modificărilor hormonale. Problemele grave, precum pierderea dinților, pot fi prevenite prin controale regulate la medicul stomatolog și printr-o igienă riguroasă a femeii însărcinate.

Boli de sânge

Bolile hematologice, cum ar fi hemofilia și leucemia, pot crește, de asemenea, riscul de sângerări gingivale. Gingiile ar putea sângera mai des dacă iei medicamente anticoagulante, cum ar fi warfarina, aspirina și heparina.

Când ar trebui să ne îngrijoreze sângerările gingivale

„În primul rând, ne putem da seama de câteva manifestări pe care le observăm acasă, cum ar fi sângerările gingivale din timpul periajului dentar sau chiar și în timp ce mâncăm. Totodată, acestea mai pot apărea și spontan, dimineața sau în timpul zilei.  Ulterior, se poate observa o modificare de culoare a gingiei, aceasta fiind mai roșiatică.“

Dr. Ionuț Leahu, medic stomatolog

Mai pot apărea și modificări de volum la nivelul gingiei, care devine tumefiată și mărită. În cazul în care observi oricare dintre aceste semne, este bine să te prezinți cât mai repede la un medic stomatolog. Acesta îți va face o evaluare, va putea să pună un diagnostic corect și va trata problema înainte de pierderea dinților.

Cum tratăm sângerările gingivale. Tratamente moderne cu efect de oprire a sângerării gingivale

sangerarile gingivale parodontometrie
Cu ajutorul unor sonde, medicul măsoară șanțul gingival pentru a evalua adâncimea acestuia. Cu cât este mai adânc, cu atât boala parodontală este mai avansată, iar riscul de pierdere osoasă este mai mare FOTO: Shutterstock

În cadrul cabinetului de medicină dentară se va efectua o radiografie dentară panoramică, dar și un examen clinic în cadrul căruia se vor evalua dinții și gingiile pacientului.

Medicul stomatolog evidențiază eventuala prezență a tartrului dentar și cantitatea acestuia, dacă există retracții gingivale sau dacă există sângerări gingivale la atingere. În cazul în care medicul ajunge la concluzia că sunt necesare investigații suplimentare, atunci se va recurge la o parodontometrie.

Parodontometria presupune o evaluare mai amănunțită, o măsurare care se realizează între dinte și gingie, mai exact în șanțul gingival, pentru a vedea adâncimea acestuia sau dacă s-au format pungi gingivale. După toate aceste investigații se stabilește planul de tratament pentru fiecare pacient în parte.

„O metodă cu ajutorul căreia medicii stomatologi realizează planul de tratament sigur pentru sângerările gingivale este laserul dentar. Datorită tehnologiei noi, laserul îi ajută pe medici să sterilizeze mult mai bine zona respectivă și, în același timp, acesta eficientizează manoperele pe care le face medicul stomatolog prin chiuretajul gingival.“

Dr. Ionuț Leahu, medic stomatolog

La scurt timp după utilizarea laserului în cabinet, este recomandat să se utilizeze o altă tehnică modernă, și anume PRGF (Plasma Rich in Growth Factors) – plasmă îmbogățită cu factori de creștere.

PRGF constă în recoltarea de sânge de la pacient, care se centrifughează și astfel se obțin factori de creștere. Aceștia se reinjectează la nivelul gingiei, superficial, în mucoasa pacientului. Procedura se repetă în 3 ședințe, la o săptămână diferență. Procedura ajută la o vindecare mai rapidă și mult mai eficientă atât pentru gingii, cât și pentru dinți.

Gingii inflamate – tratament acasă recomandat de stomatolog

În cazul în care ai gingii inflamate și nu poți ajunge într-un interval foarte scurt de timp la un medic stomatolog, poți aplica acasă câteva soluții utile de tratament:

 • Atunci când gingiile inflamate sunt dureroase, poți pune într-o cană puțină apă călduță și sare și îți poți clăti gura timp de 30 de secunde.
 • Un alt remediu benefic care reduce inflamația este ceaiul de plante. Fierbe un pliculeț de ceai de gălbenele, ceai de pelin sau ceai de salvie în 250 ml de apă, apoi badijonează-ți cu acest decoct gingiile inflamate.
 • Poți aplica și gheață pe obraz, pe partea gingiei inflamate . Puțină gheață înfășurată într-un material moale, poate calma de cele mai multe ori inflamația, deoarece acționează ca un anestezic local.
 • Apa de gură cu clorhexidină este foarte utilă atunci când ai gingiile inflamate. Îți poți clăti gura timp de 20 de secunde cu aceasta.
 • Igiena orală este esențială mai ales atunci când ai gingii inflamate. Așadar, chiar dacă observi sângerări gingivale, insistă cu ața dentară și cu periajul exact pe zonele cu probleme, pentru a elimina eficient bacteriile dăunătoare. Periajul trebuie făcut cu o periuță cu peri moi și cu blândețe, totuși, astfel încât să nu agresăm suplimentar zona.

„De reținut este faptul că toate aceste remedii pot fi utilizate doar pentru calmarea pe moment a inflamației și a durerii. Însă, pentru a evita orice problemă apărută la nivelul dintelui, este indicat să mergi cât mai repede la un cabinet de medicină dentară.“

Dr. Ionuț Leahu, medic stomatolog

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare