Un abces dentar este considerat o urgență stomatologică

Cum se tratează corect un abces dentar și de ce nu e bine să îl spargi

Un abces dentar este considerat o urgență stomatologică în cele mai multe cazuri. Acesta poate apărea în diferite regiuni ale dintelui, cauzele fiind multiple.

Abcesul periapical, de exemplu, apare la vârful rădăcinii dintelui, în timp ce abcesul parodontal afectează țesuturile care susțin dinții. Indiferent de tip, abcesul trebuie examinat de medicul stomatolog și tratat corect.

„Abcesul dentar este o infecție bacteriană care apare la baza dintelui, în jurul rădăcinii sau în spațiul dintre dinte și gingie. Netratat la timp, acesta se poate extinde la țesuturile învecinate, cauzând infecții extrem de grave. Din acest motiv, abcesul dentar este considerat o urgență stomatologică.“

Dr. Ionuț Leahu, medic stomatolog cu competență în implantologie orală și parodontologie

Potrivit specialistului, în momentul în care apare un abces dentar, durerea nu poate fi ignorată. Aceasta poate fi localizată strict la dintele în cauză sau se poate extinde și la dinții vecini, sau poate chiar la nivelul întregii fețe.

Durerea pulsatilă, simptom de abces dentar

Nu întotdeauna punga de puroi specifică abcesului dentar este vizibilă de la început. Semnele și simptomele unui abces dentar includ:

  • durere de dinți severă, persistentă, pulsatilă, care poate iradia către maxilar, gât sau ureche;
  • sensibilitate la presiunea exercitată în timp ce muști sau mesteci;
  • umflături la nivelul feței sau obrazului;
  • ganglioni limfatici inflamați la nivelul gâtulului;
  • apariția bruscă a mirosului neplăcut al gurii și a unui gust sărat în gură
  • ameliorarea durerii, dacă abcesul dentar se sparge singur;
  • dificultăți de respirație sau de înghițire.

„Alte simptome care pot apărea în cazul unui abces dentar sunt reprezentate de inflamația țesuturilor moi, mai exact gingiile pot fi roșiatice și inflamate. De asemenea, mai poate apărea și febră sau sensibilitate dentară atunci când consumi alimente calde sau reci.“

Dr. Ionuț Leahu, medic stomatolog cu competență în implantologie orală și parodontologie

De ce este abcesul o urgență stomatologică

Mergi la medicul stomatolog imediat ce experimentezi aceste semne sau simptome. Dacă ai febră și umflături la nivelul feței și nu poți ajunge la cabinetul medicului dentist, e indicat să mergi la urgențe stomatologice.

De asemenea, problemele cu respirația și dificultatea la înghițire sunt simptome care ar trebui să te trimită la urgențe. Aceste simptome pot indica faptul că infecția s-a răspândit mai adânc în maxilar și țesutul înconjurător sau chiar în alte zone ale corpului.

Punga de puroi la măsea, semn de afectare a nervului

„Cele mai frecvente cauze pentru apariția abcesului dentar sunt cariile dentare profunde. Atunci când nu sunt tratate la timp, acestea pot ajunge până la camera pulpară a dintelui, acolo unde se află nervul. În momentul în care nervul este afectat și există o contaminare bacteriană, gingia dintelui se inflamează și apare infecția.”

Dr. Ionuț Leahu, medic stomatolog cu competență în implantologie orală și parodontologie

Dentistul atrage atenția că o altă cauză a apariției abcesului dentar mai poate fi traumatismul dentar. Efectele acestuia pot apărea atât imediat, cât și la mare distanță de timp după ce s-a întâmplat traumatismul.

De aceea, este foarte important să mergem la medicul stomatolog și să urmărim efectele sau rezultatele unei astfel de urgențe stomatologice.

Tipuri de abces dentar

Medicul stomatolog enumeră tipurile de abces dentar și ce le deosebește.

  • abces dentar periapical,
  • abces gingival,
  • abces parodontal.

Abcesul periapical apare la vârful rădăcinii dintelui și se manifestă prin inflamație sau infecție. Afecțiunea se poate determina cu ajutorul unei radiografii dentare. Există situații în care se formează o infecție la nivelul dintelui, iar simptomele pot să nu apară. Astfel, este dificil să-ți dai seama dacă această problemă stomatologică există.

Abcesul gingival este reprezentat de apariția unei pungi de puroi la nivelul gingiei.

Abcesul parodontal afectează țesuturile care susțin dinții. Acesta apare în momentul în care boala parodontală este într-un stadiu avansat. În cazul acesta, este necesar să mergi la un medic specialist în parodontologie pentru a afla cauza apariției respectivei pungi de puroi și pentru a-ți recomanda tratamentul potrivit.

Tratament de canal și cu antibiotic pentru abces dentar

abces-dentar-urgenta-stomatologica-nu-e-bine-sa-il-spargi tratament de canal
Indiferent dacă abcesul dentar se sparge singur sau nu, tot este necesar tratamentul de canal realizat de medicul stomatolog, pentru golirea completă a pungii de puroi și eliminarea bacteriilor periculoase FOTO: Shutterstock

„Tratamentul abcesului dentar se realizează, în primul rând, printr-un tratament de canal efectuat de un medic stomatolog cu ajutorul microscopului și cu anumite substanțe foarte concentrate, tocmai pentru a diminua și pentru a distruge numărul de bacterii cantonate la acel nivel.“

Dr. Ionuț Leahu, medic stomatolog

În al doilea rând, stomatologul poate prescrie și medicație acasă. De cele mai multe ori, acesta îți va da prescripție să iei un antibiotic și un antiinflamator pentru abces dentar.

Când abcesul dentar se sparge singur

Un abces nu va dispărea fără tratament. Dacă abcesul dentar se sparge, singur sau la provocarea pacientului, durerea poate scădea semnificativ, dar, chiar și așa, vei avea nevoie de tratament dentar.

În situațiile în care abcesul nu se drenează complet, infecția se poate răspândi în maxilar și în alte zone ale capului și gâtului. S-ar putea să dezvolți chiar sepsis – o infecție care se răspândește în tot corpul și pune viața în pericol.

Dacă ai un sistem imunitar slăbit și nu tratezi corespunzător abcesul dentar, riscul de răspândire a infecției crește și mai mult.

„Abcesul dentar este o infecție bacteriană și necesită o intervenție medicală într-un timp scurt. Da, abcesul dentar se poate sparge singur, atunci când bacteriemia, infecția, ia amploare. Recomandarea medicală, însă, este ca la primele simptome de durere, edem (umflatură), febră, pacientul să se prezinte în cabinetul de medicină dentară.“

Dr. Ionuț Leahu, medic stomatolog

„Am spart punga de puroi de la măsea. Ce pot să fac mai departe?“ Medicul stomatolog atenționează că nu este indicat ca abcesul dentar să fie spart de către pacient acasă, deoarece nu este un fenomen controlat și bacteriile se pot extinde, fiind vorba de o infecție.

Totuși, ce se poate face acasă? Pacientul se poate clăti acasă cu apă de gură cu clorhexidină, ceai de mușețel. Este esențial, însă, să păstreze igiena dentară corespunzătoare și să se prezinte cât mai repede la cabinetul de medicină dentară.

Poți să previi un abces dentar?

„Pentru a preveni apariția unui abces dentar este bine să ne prezentăm din 6 în 6 luni la un cabinet de medicină dentară, pentru ca un medic stomatolog să poată să realizeze o igienizare profesională, dar și un control periodic. Astfel, se evită ca orice tip de afecțiune dentară să apară, iar riscul problemelor orale este mult mai scăzut.“

Dr. Ionuț Leahu, medic stomatolog

Evitarea cariilor dentare este esențială pentru prevenirea abcesului dentar. Cum poți preveni cariile:

  • folosește apă potabilă fluorurată;
  • spală-te pe dinți de două ori pe zi cu o pastă de dinți cu fluor;
  • folosește zilnic ața dentară, periuțe interdentale și/sau duș bucal pentru a curăța bine spațiile dintre dinți;
  • înlocuiește periuța de dinți la fiecare trei sau patru luni sau ori de câte ori perii sunt deteriorați;
  • consumă alimente sănătoase, limitând produsele zaharoase și gustările între mese;
  • mergi la medicul dentist pentru controale regulate și igienizări profesionale;
  • discută cu medicul stomatolog despre necesitatea utilizării unui antiseptic sau a unei ape de gură cu fluor pentru o eventuală protecție suplimentară împotriva cariilor dentare.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare