Când vorbim despre osteodensitometrie sau osteodensitometrie DEXA, ne referim la o investigație imagistică ce măsoară densitatea minerală și duritatea sistemului osos prin metoda DEXA.
Pe lângă faptul că este rapidă și nedureroasă, osteodenstometria este mai eficientă decât o radiografie obișnuită în identificarea densității osoase scăzute.
„Pe măsură ce înaintăm în vârstă, densitatea osoasă din organismul nostru începe să scadă. Astfel, cu ajutorul osteodensitometriei, se poate stabili dacă o persoană are osteoporoză, dar și dacă afecțiunea a evoluat sau nu.”
– Dr. Alexandra Elena Iordache, medic specialist expertiză medicală
DEXA osteodensitometrie, indicații
Scopul procedeului este, potrivit medicului, acela de a determina riscul de fractură și prezența osteoporozei, o afecțiune care produce o fragilitate crescută a oaselor.
Cu cât conținutul mineral al oaselor este mai mare, cu atât mai dense sunt acestea. Cu cât mai dense sunt oasele, cu atât sunt mai puternice si au un risc mai mic de fracturi.
Persoanele care ar trebui să realizeze o evaluare a densității osoase sunt, potrivit medicului, femeile cu vârste de peste 65 de ani și bărbații de peste 70 de ani.
Dr. Ioradache atrage atenția asupra categoriilor cu risc crescut de osteoporoză:
- Femeile aflate în postmenopauză, dar cu vârste mai mici de 65 de ani;
- Persoanele care au frecvent fracturi osoase;
- Cei cu un istoric familial de osteoporoză;
- Persoanele care utilizează medicamente pe bază de steroizi. Acestea interferează cu procesul de reconstrucție osoasă și pot provoca osteoporoză;
- Persoanele care au experimentat un transplant de organe sau de măduvă osoasă;
- Bărbații care urmează tratamente pentru cancerul de prostată. Acestea pot reduce nivelul de testosteron, diminuând rezistența osoasă;
- Persoanele cu un indice de masă corporală scăzut;
- Persoanele cu afecțiuni clinice asociate pierderii osoase, precum artrită reumatoidă;
- Persoanele cu boli hepatice sau renale cronice, dar și diabet zaharat de tip 1;
- Indivizii cu afecțiuni endocrine, precum hipertiroidismul sau hiperparatiroidismul.
Ce trebuie să știi înainte de osteodensitometrie
„Osteodensitometria este o procedură ce nu necesită pregătire prealabilă din partea pacientului. Acesta poate consuma alimente și lichide, în mod normal, în ziua investigației.”
Dr. Alexandra Elena Iordache
Cu toate acestea, medicul precizează că persoanele care iau suplimente de calciu trebuie sa opreasca administrarea cu 24 de ore înainte de investigație. În plus, persoanele care au experimentat recent examinări ce au presupus administrarea unor substanțe de contrast pot fi nevoite să aștepte 10-14 zile inainte de a efectua o scanare DEXA. „Înainte de investigatie, pacientul trebuie îmbrăcat în haine de spital, iar orice accesoriile și obiecele metalice trebuie îndepărtate. În timpul scanării, un dispozitiv special se va mișca încet în jurul corpului, trimițând fascicule de raze X către acesta”, detaliează medicul.
În principal, zonele vizate sunt șoldurile și coloana vertebrală, deoarece aici pot fi observate cel mai bine semnele de osteoporoză. De asemenea, există cazuri în care sunt scanate degetele, articulația pumnului și antebrațul.
Nivelul de radiații este mai mic decât în cazul radiografiei
Atunci când este evaluată compoziția corporală, întregul corp trebuie scanat. Dispozitivul special măsoară grosimea țesuturilor în diferite locuri specifice și folosind ecuații matematice stabilește procentajul de grăsime corporală.
Osteodensitometria este, potrivit medicului, o procedură sigură pentru majoritatea persoanelor, dar femeile însărcinate nu pot întotdeauna să o realizeze, deoarece folosește energie cu raze X. Totuși, nivelul de radiații este foarte mic, cantitatea de energie emisă fiind mai redusă decât în cazul unei radiografii toracice obișnuite.
Osteodensitometrie DEXA valori normale
Rezultatele vor fi citite de către radiolog și apoi vor fi predate medicului curant care le va interpreta pacientului.
Sistemul de notare pentru scanare măsoară pierderea osoasă în comparație cu cea a unui adult tânăr sănătos, conform standardelor stabilite de Organizația Mondială a Sănătății – scorul T.
- Un scor de -1 sau mai mare este considerat normal;
- Un scor între -1,1 și -2,4 este considerat osteopenie, risc crescut de fractură;
- Un scor de -2,5 sau mai mic este considerat osteoporoză, cu risc crescut de fractură.
Rezultatele pot oferi, de asemenea, un scor Z, care compară pierderea osoasă cu cea a altor persoane din aceeași grupă de vârstă.
Medicul va analiza rezultatele testelor și dacă este necesar va recomanda un tratament sau o a doua scanare DEXA peste doi ani, pentru a măsura modificările apărute.
Osteodensitometrie preț
Osteodensitometria DEXA este o investigația decontată prin sistemul public de asigurări, inclusive la unele clinici private, care au contract cu casele de asigurări.
Pentru neasigurați, prețurile aproximative sunt:
Osteodensitometrie București
Osteodensitometrie dexa preț per segment 100 lei (clinica Imamed)
Osteodensitometrie pret Regina Maria – 150 lei
Osteodensitometrie – analiza de masa corporală preț aproximativ 250 lei (clinica Osteodensys).
Osteodensitometrie Cluj
Osteodensitometrie dexa preț per segment 60 lei (clinica MedEndo Center)
Osteodensitometrie Iași
Osteodensitometrie dexa preț per segment – 70 lei (Spitalul ”Providența”)
Ce este osteoporoza și care sunt consecințele acestei afecțiuni
Osteoporoza este o boală în care oasele devin fragile și sunt mai susceptibile la fracturi. Se fracturează frecvent oasele șoldului, coloanei vertebrale și încheieturii mâinii, mai explică medicul Alexandra Elena Iordache.
Osteoporoza poate să apară atât la bărbați, cât și la femei la orice vârstă, dar cel mai frecvent apare la femeile în vârstă.
Factorii de risc care duc la osteoporoză sunt, potrivit medicului:
- Genul feminin,
- Vârsta înaintată,
- Greutatea corporală – femeile slabe sunt în categoria de risc,
- Etnie – femeile albe și asiatice,
- Istoric familial,
- Hormonii sexuali – nivelul scăzut de estrogeni (menopauza) predispune femeile la osteoporoză,
- Nivelul scazut de testosteron predispune bărbații la osteoporoză,
- Calciu si aportul de vitamina D scăzute,
- Unele medicamente (glucocorticoizi, tratamentul pe termen lung cu heparina),
- Sedentarismul (repaus la pat pe termen lung),
- Fumatul,
- Consumul de alcool.
Simptomele osteoporozei
„Osteoporoza este numită boala tăcută deoarece pierderea de masă osoasă este fără simptome. Osteoporoza nu doare si de aceea este așa de târziu diagnosticată. Durerea apare numai în caz de fractură (tasare vertebrala). Nu veți ști că aveți osteoporoză până când nu se fracturează un os”, concluzionează medicul Alexandra Elena Iordache.