Nedreptate în dormitor: femeile în relații heterosexuale au orgasm mai rar decât bărbații - studiu

Nedreptate în dormitor: femeile în relații heterosexuale au orgasm mai rar decât bărbații – studiu

Cercetătorii și terapeuții sexuali au afirmat de mult timp că femeile aflate în relații heterosexuale au orgasm mai rar decât bărbații. Recent, un studiu amplu a confirmat că acest decalaj nu dispare și nici nu se diminuează odată cu vârsta.

Studiul publicat în revista Sexual Medicine a arătat că bărbații, indiferent de vârstă sau orientare sexuală, au orgasme mai frecvente, raportând rate de orgasm între 70% și 85%, în timp ce femeile au rate mai scăzute, între 46% și 58%. În plus, femeile lesbiene și bisexuale cu vârste între 35 și 49 de ani au raportat o frecvență mai mare a orgasmelor comparativ cu femeile heterosexuale de aceeași vârstă.

Studiul a analizat date provenite din opt sondaje „Singles in America”, realizate anual de Match.com în colaborare cu The Kinsey Institute de la Universitatea Indiana, SUA. Eșantionul a inclus peste 24.000 de americani singuri cu vârste cuprinse între 18 și 100 de ani.

Problema variației în funcție de vârstă

Cercetătorii au fost interesați să afle dacă frecvența orgasmelor variază în funcție de vârstă. Amanda Gesselman, cercetător principal la Kinsey Institute, a sperat că echipa sa va găsi dovezi potrivit cărora decalajul de orgasm dintre femei și bărbați se micșorează pe măsură ce femeile devin mai sigure pe ele și își cunosc mai bine preferințele, iar partenerii lor dezvoltă abilități pentru a le satisface.

Totuși, deși bărbații gay și bisexuali și femeile lesbiene mai în vârstă aveau orgasme mai frecvent, „nu am găsit dovezi că decalajul se micșorează, în general”, a spus Gesselman, adăugând că își dorește ca studiile viitoare să analizeze mai profund legătura între vârstă și orgasm.

„Societatea prioritizează plăcerea bărbaților și subestimează plăcerea sexuală a femeilor. Cred că acesta este un factor esențial al disparităților persistente”, a precizat dr. Gesselman.

Limitările studiului

Emily Nagoski, educator sexual și autoare a cărții „Come Together” (tradusă în limba română „Intim”) — care nu a fost implicată în acest studiu — a subliniat, pentru The New York Times, că o limitare a studiului a fost reprezentată de întrebarea folosită în sondaj: „Când aveți raporturi sexuale, în ce proporție din timp aveți de obicei un orgasm?”. În lipsa unei definiții clare a ceea ce înseamnă „raport sexual”, acest lucru poate fi problematic.

Cercetările arată că majoritatea femeilor au nevoie de stimulare clitoridiană pentru a ajunge la orgasm. Dacă femeile hetero definesc „raport sexual” doar prin penetrare vaginală, este de înțeles de ce ar exista o diferență semnificativă între ratele de orgasm ale femeilor și bărbaților, a explicat Nagoski.

O întrebare mai relevantă ar putea fi: „Ce proporție din experiențele sexuale pe care le aveți vă aduc plăcere?”, a spus Nagoski. „Orgasmul nu este singura măsură a unui raport sexual. Plăcerea este adevărata măsură.”

În cele din urmă, este esențial ca oamenii să își exploreze propriile preferințe și să identifice factorii care fac experiența sexuală să fie satisfăcătoare pentru ei, inclusiv aspecte precum conexiunea, încrederea și confortul, a adăugat Kristen Mark, profesor la Eli Coleman Institute for Sexual and Gender Health din cadrul Universității din Minnesota, SUA.

„Există multe modalități de a experimenta plăcerea sexuală, așa că nu ar trebui să confundăm decalajul de orgasm cu un decalaj al plăcerii”, a menționat specialista.

Dr. Mark a subliniat că acest lucru poate fi deosebit de important la vârste mai înaintate, când schimbările hormonale asociate menopauzei, problemele de erecție ale partenerului sau alte provocări de sănătate pot face ca orgasmele să fie mai greu de obținut, chiar dacă femeile continuă să se bucure de experiențele sexuale.

„Merit plăcere la fel ca partenerul meu!”

Deși cercetătorii și experții în sexualitate solicită o abordare mai nuanțată a ceea ce constituie „o partidă de sex reușită”, persistă frustrarea că femeile heterosexuale de toate vârstele nu ating același număr de orgasme ca partenerii lor.

Laurie Mintz, profesor de psihologie la Universitatea din Florida și autoare a cărții „Becoming Cliterate: Why Orgasm Equality Matters — and How to Get It”, a spus că rezultatele studiului evidențiază necesitatea unei educații sexuale complete. Însă aceasta nu este suficientă.

Femeile trebuie să își descopere propriile surse de plăcere și să se simtă încrezătoare să comunice aceste dorințe partenerilor lor, a explicat dr. Mintz. Acest lucru implică o atitudine care să transmită „Merit plăcere la fel ca partenerul meu”, adăugând că este necesar un partener receptiv și deschis. Dr. Mintz a recunoscut că aceste obiective sunt dificile, numind decalajul de orgasm un „subprodus insidios” al atitudinilor patriarhale față de sex.

Femeile care nu reușesc să aibă orgasme sau care nu se bucură de experiențele sexule pe care le au ar trebui să discute cu medicul lor de familie, a spus dr. Mark — deși și-a exprimat regretul că, în general, pacienții sunt cei care inițiază discuțiile despre sănătatea sexuală. Majoritatea medicilor sunt puțin sau deloc educați în ceea ce privește sănătatea sexuală, dar „este datoria lor să te ajute pornind de la situația în care te găsești să îți ofere resursele de care ai nevoie”, a spus dr. Mark. Problemele precum uscăciunea vaginală și durerea în timpul sexului după menopauză sunt tratabile.

Rejuvenarea vaginală crește plăcerea în timpul sexului

Există inclusiv tehnici de rejuvenare vaginală sau de augmentare a punctului G pentru a intensifica plăcerea femeilor în timpul actului sexual, iar medicii români spun că tot mai multe femei sunt interesate de ele.

„Cererea și orientarea femeilor spre acest gen de intervenții crește de la an la an. Pacientele mele au vârste cuprinse între 18 și 70 de ani. Intervenția de rejuvenare vaginală rezolvă două mari probleme: funcționalitate și estetică. Când spunem funcționalitate, ne referim la disconfortul care poate să apară în timpul activităților fizice sau al contactului intim sau la purtarea anumitor tipuri de îmbrăcăminte, spre exemplu costumul de baie sau îmbrăcămintea sport, ori la dificultățile în întreținerea igienei personale. Și estetic ne referim la aspectul organelor genitale feminine, care nu oferă o încredere în propria persoană. Un alt tratament de menționat este augmentarea punctului G cu acid hialuronic. Procedura restaurează și îmbunătățește orgasmul, restabilește totodată sănătatea sexuală, sensibilitatea în timpul actului sexual.“

Dr. Daniela Diveică, medic specialist în chirurgie plastică și estetică

Importanța comunicării și intimității emoționale pentru parteneri

Dr. Laurie Mintz și alți experți în sănătatea sexuală subliniază că există și alte probleme cu adevărat fundamentale în cupluri, cum ar fi ideea persistentă că plăcerea sexuală a femeilor este secundară.

„Această situație poate fi corectată”, a spus dr. Mintz. „Este nevoie de educație, de încredere, acceptarea vibratoarelor și a lubrifianților și de folosirea deschisă a termenului «clitoris», și multe altele.”

„Când învățăm cum să oferim ceea ce avem nevoie să primim, dar și cum să cerem, învățăm importanța și rolul comunicării și intimității emoționale pentru doi parteneri. Contactul cu propriile nevoi, acceptarea faptului că nu vor fi mereu împlinite, asumarea rolului pe care îl avem și noi în împlinirea lor, reprezintă un bun început. Să nu uităm, de asemenea, că este în regulă să fim vulnerabili, dar și să acceptăm vulnerabilitatea celuilalt.”

Iulia Barca, psiholog clinician și psihoterapeut cu formare cognitiv comportamentală

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare