Operație de apendicită efectuată laparoscopic: avantaje față de cea clasică

Tot ce trebuie să știi despre operația de apendicită. Avantaje și dezavantaje ale chirurgiei laparoscopice

În prezent, o operație de apendicită acută se tratează laparoscopic în 90% din cazuri. Mai nou, se poate efectua printr-o singură incizie, la nivelul buricului.

Apendicele este un „buzunar“ mic în formă de tub, atașat la intestinul gros. Se află în partea dreaptă jos a abdomenului. Rolul exact al apendicelui nu este cunoscut încă. Cu toate acestea, se crede că poate ajuta la recuperarea după o diaree, o inflamație și după infecții ale intestinului subțire și intestinului gros. Corpul poate funcționa însă foarte bine și fără apendice.

Când apendicele se inflamează, bacteriile se pot înmulți rapid în interiorul lui și pot duce la dezvoltarea unei infecții. Această acumulare de bacterii și infecție poate provoca durere în jurul buricului care „se lasă“ în partea dreaptă jos a abdomenului. Mersul pe jos sau tusea pot agrava durerea. De asemenea, este posibil să apară greață, vărsături și diaree.

Apendicita are nevoie de tratament imediat pentru că altfel, apendicele se poate perfora împrăștiind infecția în cavitatea abdominală, lucru care poate pune viața în pericol.

„Apendicita este una dintre cele mai frecvente urgențe chirurgicale, o persoană din 2.000 fiind operată, la un moment dat, de-a lungul vieții. Oricine poate face apendicită, însă afecțiunea este mai frecventă între 10 și 30 de ani.“

Dr. Alexandru Velici, medic specialist chirurgie generală

Posibile cauze pentru o apendicită acută

În cele mai multe cazuri, cauza precisă a apendicitei acute rămâne necunoscută. Medicii cred, totuși, că apendicita acută se declanșează atunci când o parte din apendice se blochează.

Printre posibilele cauze ale unui blocaj în apendice, enumerăm:

  • o acumulare de materii fecale întărite;
  • foliculi limfatici măriți;
  • paraziți intestinali;
  • anumite traumatisme;
  • tumori.

Ce simptome anunță o apendicită acută

În cele mai multe cazuri, cauzele inflamării apendicelui rămân necunoscute FOTO: Shutterstock
  • durere abdominală în zona buricului, care debutează brusc și radiază în partea dreaptă jos a abdomenului;
  • distensie abdominală;
  • mușchi abdominali rigizi;
  • constipație sau diaree;
  • greaţă;
  • vărsături;
  • pierderea poftei de mâncare;
  • febră.

Deși durerea în apendicita acută apare, de obicei, în partea dreaptă inferioară a abdomenului, femeile însărcinate pot resimți simptome diferite. De exemplu, durerea poate să apară în partea dreaptă superioară a abdomenului. Asta pentru că apendicele este mai mare în timpul sarcinii.

Apendicita poate să devină rapid o urgență medicală, atunci când apendicele inflamat se perforează. Este nevoie de intervenție medicală de urgență dacă:

  • durerea este severă și cuprinde tot abdomenul;
  • febra a crescut foarte mult.

Ce se întâmplă în caz de peritonită

Dacă apendicele se rupe, materii fecale și bacterii se varsă în cavitatea abdominală. Acestea provoacă inflamarea și infectarea membranei care căptușește cavitatea abdominală, provocând peritonită, o complicație potențial fatală.

Dacă ești constipat și ai simptome care te duc cu gândul la apendicită, evită laxativele și microclismele. Aceste tratamente pot conduce la perforarea apendicelui.

Cum te pregătești pentru intervenție

Apendicectomia – operația de apendicită – este tratamentul standard al apendicitei și poate fi efectuată atât prin chirurgie clasică, deschisă, cât și laparoscopic.

Când urmează să faci o operație de apendicită, trebuie să nu mănânci și să nu bei nimic cu cel puțin opt ore înainte. De asemenea, este important să-ți informezi medicul în legătură cu orice medicament pe care îl iei.

Trebuie să-i spui medicului dacă:

  • ești gravidă sau crezi că ai putea fi gravidă;
  • ai alergie sau sensibilitate la latex sau la anumite medicamente;
  • ai antecedente de tulburări de coagulare a sângelui.

Medicul poate recomanda analize de sânge și teste imagistice înainte de o operație de apendicită. Cu toate acestea, este posibil ca aceste teste să nu fie efectuate dacă medicul consideră că este necesară o apendicectomie de urgență.

Operația de apendicită se poate face sub anestezie generală sau sub anestezie locală.

Cât durează operația de apendicită

În timpul unei apendicectomii deschise, chirurgul face o incizie de 4-6 cm în partea dreaptă jos a abdomenului. Apendicele este îndepărtat și rana este închisă apoi cu suturi. Operația durează în jur de 30-40 de minute. Această procedură îi permite medicului să curețe cavitatea abdominală în cazul în care apendicele s-a perforat și infecția s-a răspândit.

Operația deschisă este de preferat pentru persoanele care au suferit o intervenție chirurgicală abdominală în trecut.

Operație de apendicită efectuată laparoscopic, riscuri mai mici

operatie-de-apendicita-acuta-laparoscopic-pregatire-cat-dureaza trocare
În cadrul operației de apendicită efectuată laparoscopic se realizează trei incizii de mici dimensiuni. Printr-una se introduce o cameră video, iar prin celelalte două – instrumente chirurgicale FOTO: Shutterstock

Apendicectomia laparoscopică este practicată în peste 90% din cazurile de apendicită acută.

„Apendicectomia laparoscopică înseamnă îndepărtarea chirurgicală a apendicelui inflamat cu ajutorul unor instrumente care sunt introduse în abdomen prin trei incizii mici ce variază între 5 mm și 12 mm sau printr-un singur port ce se introduce prin cicatricea ombilicală – tehnica SILS (Single Incision Laparoscopic Surgery).”

Dr. Alexandru Velici, medic specialist chirurgie generală

În prezent, abordul laparoscopic poate fi utilizat pentru toate for­­mele de apendicită acută, potrivit chirurgului care precizează că singura contraindicație a apendicectomiei pe cale laparoscopică este la pacientul ce nu poate tolera o anestezie generală.

Avantajele intervenției laparoscopice

„Comparativ cu tehnica clasică, în care intervenția chirurgicală se face printr-o incizie unică localizată în regiunea fosei iliace drepte și prin care se poate vizualiza și aborda doar organul afectat, tehnica laparoscopică vine cu multiple avantaje, atât pentru chirurg, cât și pentru pacient.“

Dr. Alexandru Velici, medic specialist chirurgie generală

Potrivit medicului chirurg, avantajele pe care le are o operație de apendicită efectuată laparoscopic sunt următoarele:

  • laparoscopia permite inspectarea întregii cavități peritoneale și identificarea unor eventuale probleme asociate și tratamentul acestora;
  • permite o mai bună vizualizare a câmpului operator și abordarea cu mai multă siguranță a organului afectat;
  • disconfortul postoperator este mult mai mic, cu o recuperare mai rapidă;
  •  spitalizarea este mai scurtă;
  • reintegrarea socio-profesională este mult mai rapidă;
  • riscul de infecție de plagă este de trei ori mai mic față de operația clasică (4% pentru operația laparoscopică, față de 11% pentru operația clasică).

„Avantajele chirurgiei laparoscopice sunt comune atât tehnicii multiport, cât și tehnicii SILS. Tehnica SILS are un potențial efect estetic superior tehnicii multiport, cicatricea fiind mascată în cicatricea ombilicală. Dar are ca dezavantaje un risc crescut de hernie incizională și un cost mai ridicat al procedurii, necesitând materiale și instrumentar special.“

Dr. Alexandru Velici, medic specialist chirurgie generală

La ce te poți aștepta după o operație de apendicită

După operație vei fi ținut sub observație de la câteva ore până la câteva zile, înainte de a fi externat din spital. Semnele vitale, precum respirația și ritmul cardiac, vor fi monitorizate îndeaproape. Personalul medical va verifica, de asemenea, dacă există reacții adverse la anestezie sau la procedură.

Momentul externării depinde de mai mulți factori:

  • starea fizică generală,
  • tipul de apendicectomie efectuată,
  • reacția organismului după operație.

Este posibil să poți merge acasă a doua zi de la operație, dacă s-a efectuat laparoscopic și starea generală este una bună. După o operație deschisă, spitalizarea durează câteva zile.  

În zilele care urmează apendicectomiei, este posibil să resimți dureri moderate în zonele în care au fost făcute inciziile. Orice durere sau disconfort ar trebui să se atenueze în câteva zile. Medicul îți poate prescrie medicamente pentru reducerea durerii.

De asemenea, ar putea prescrie antibiotice pentru a preveni o infecție după operație. E important să urmărești dacă apar simptomele unei infecții, cum ar fi:

  • roșeață și umflături în jurul inciziilor,
  • febră peste 38°C,
  • frisoane,
  • vărsături,
  • pierderea poftei de mâncare,
  • crampe abdominale,
  • diaree sau constipație care durează mai mult de două zile.

Riscul de infecție după o operație de apendicită este scăzut, iar majoritatea pacienților se recuperează destul de ușor. Recuperarea completă după o apendicectomie durează patru până la șase săptămâni. În acest timp, medicul va recomanda probabil să limitezi activitatea fizică, astfel încât corpul să se poată vindeca.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare