„Nu poți să te distrezi dacă nu bei.” Există relaxare fără alcool?

„Nu poți să te distrezi dacă nu bei.” Există relaxare fără alcool?

Pentru multă lume, consumul de alcool e sinonim cu relaxarea. După o zi obositoare de muncă sau la ieșirile cu prietenii a devenit aproape obligatoriu să bei ceva ca să te relaxezi. Dacă am căuta, am găsi și alte soluții pentru relaxare, unele mai puțin toxice pentru corp.

Nu știu dacă există vreun român care să nu fi avut în familie pe cineva care să aibă probleme legate de consumul de alcool. Dacă nu tatăl sau mama, aproape sigur un bunic sau un unchi a fost dependent de alcool și ai văzut cu ochii tăi cum acest lucru a afectat viața – pe-a lui și pe a celor din jur – uneori cu efecte dramatice. Deși știm că alcoolul în exces nu ne face bine, a devenit atât de firesc să îl avem la îndemână zi de zi, încât unii dintre noi aproape că nu mai concepem să ne relaxăm fără măcar un pahar.

Condiționarea aceasta începe, de obicei, pe la începutul adolescenței. E perioada în care anxietatea și inadecvarea pe care le resimte un adolescent odată cu schimbările din corpul, mintea și cercul lui de prieteni sunt calmate cu un pahar. Bei ceva ca să te simți mai curajos, bei ceva ca să fii mai „tu însuți”, ca să fii acceptat. Bei ca să fii mai relaxat și ca să te simți bine. E primul moment în care, prin repetiție, se sădește sămânța primului mit care leagă alcoolul și relaxarea: „Nu poți să te distrezi dacă nu bei”.

Alte lucruri pe care le înveți despre alcool sunt următoarele:

  • consumul de alcool te face să te simți bine instant,
  • să ieși în oraș înseamnă să bei (ai auzit vreodată o formulare de tipul „nu pot să ies, pentru că nu pot să beau, iau antibiotic”?),
  • alcoolul te calmează („am neapărat nevoie de o bere după muncă!”)
  • alcoolul te înveselește,
  • trebuie să bei dacă celebrezi ceva (îndemnul insistent de a bea ceva la petreceri),
  • trebuie să bei ca să-ți manifești empatia față de cineva care trece printr-o problemă („hai să bem ceva și îți trece”),
  • să bei un pahar de vin la cină e un lucru sofisticat,
  • să bei cocktailuri e ceva extravagant,
  • să bei bere e ceea ce fac bărbații ca să se conecteze între ei,
  • și lista poate continua.

Pe măsură ce trece timpul, aceste gânduri pot să devină tot mai adânc înrădăcinate în mintea ta. Începi să crezi despre tine că nu poți să te relaxezi altfel decât cu alcool, însă, în realitate, nici nu ai încercat sau ai încercat și ai renunțat prea rapid.

Poate că nu ar fi o problemă să bem ca să ne amorțim în fața greutăților – în fond, cine vrea să îi fie greu? –, dacă acest lucru nu ar avea și efecte adverse. Dacă e consumat în cantități mici și ocazional, alcoolul încetinește activitatea cerebrală, ceea ce duce la relaxarea mușchilor și la o stare de calm. Poate să îți îmbunătățească starea de spirit, să reducă anxietatea și să facă situațiile sociale mai plăcute și mai distractive. Problema este atunci când fie cantitățile cresc, fie băutul devine ceva frecvent, fie amândouă. În plus, cu alcool și fără, problemele rămân tot acolo dacă nu le rezolvi. Iar în prezența alcoolului șansele să-ți rezolvi problemele sunt mult mai mici decât fără el.

Chiar dacă uneori pare că nu prea ai ce să-i spui, încearcă să vorbești mai mult cu partenera/partenerul tău atunci când ești stresat. FOTO: Shutterstock

Un consum problematic de alcool nu numai că poate să îți afecteze relațiile cu cei din jur sau activitatea de zi cu zi, dar afectează creierul și crește și riscul de boală, considerabil.

Chiar dacă recomandările mai vechi ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) spuneau că ar fi în regulă pentru sănătate dacă nu depășim 1 băutură pe zi ca femei și 2 băuturi pe zi ca bărbați, OMS și-a modificat recomandările după ce studiile mai recente arată că nu există o cantitate sigură de alcool care să nu afecteze sănătatea.

În plus, un raport recent, publicat la începutul lui 2025, avertizează că inclusiv cantități mici de alcool pot să provace cancer. O singură băutură alcoolică pe zi crește riscul de ciroză hepatică, cancer esofagian, cancer oral și diverse alte boli. Iar noi, românii, suntem cei mai mari consumatori de alcool din Europa, spune un raport din 2024. În plus, să nu uităm că, dacă pe moment alcoolul poate să te facă să te simți mai bine, pe termen lung accentuează depresia și anxietatea.

În aceste condiții, poate ar fi util să contemplăm puțin, fiecare dintre noi, la propriul consum. Iar apoi, să ne gândim puțin la cum am putea să ne relaxăm și să găsim plăcere în viață altfel decât bând.

5 moduri prin care să te relaxezi fără alcool

Unele dintre replicile frecvente la cei care vin în terapie și își doresc, printre altele, să reducă sau să renunțe la consumul de alcool sunt „bine, dar eu cum mă mai relaxez?” sau „nu reușesc să mă relaxez deloc altfel”. Înainte de a discuta despre câteva opțiuni, e bine să știi că alternativele de relaxare nu te vor duce instant în acea relaxare și amorțeală dată de alcool. Și, dacă nici nu îți mai dorești acea stare, pregătește-te să fii consecvent în aplicarea altor soluții, pentru că abilitatea de a te relaxa se poate exersa, la fel ca multe altele. Nu e ca și cum stai în poziție lotus și, gata, te-ai relaxat miraculos.

Prin urmare, ce ai putea să faci ca să te destresezi, să reduci grijile și să te relaxezi, fără a adopta alte comportamente cu potențial adictiv, cum ar fi consumul de substanțe sau scrolling-ul infinit? În principiu, ar fi bine să fie ceva mai sănătos decât alcoolul și să ai câteva alternative cu care să jonglezi.

Iată, deci, câteva lucruri pe care le poți face ca să înlocuiești consumul de alcool ca „soluție pentru relaxare”. Atenție, nu fiecare lucru va funcționa pentru fiecare om:

1. Hobby-uri sau interese abandonate

În cabinet, multă lume se întreabă de ce oare a renunțat la X sau Y lucru pe care îl făcea în trecut și care îi aducea plăcere. Un hobby sau o prietenie care s-a pierdut fără un motiv anume, poate doar pentru că așa fac adulții, nu se mai joacă nici singuri, nici între ei. Devenim atât de serioși și de prinși în ciclul serviciu-casă-(copii)-(Netflix) încât parcă nu mai există altceva pe lume. Iar asta, să fim serioși!, ne-ar deprima pe toți. Avem nevoie de mici insule de relaxare și de varietate, chiar dacă avem nevoie și de rutine. Avem nevoie de plăceri, așa că e bine să ne căutăm sau să regăsim interese mai vechi.

„Cândva eram pasionată de explorare urbană, acum nu mai știu ce îmi place”, am auzit de la cineva. „Îmi plăcea să pictez, să citesc și să joc volei, aș vrea să le fac din nou, dar nu știu de ce nu o mai fac”, spunea o altă persoană de pe canapea. Aproape cu toții avem astfel de mici pasiuni abandonate, de care ne amintim cu plăcere.

Cam toate studiile spun că a te implica în activități de tip hobby ajută la diminuarea depresiei și la a avea o viață mai satisfăcătoare decât cei care nu fac asta.

2. Recompensează-te

Unul dintre motivele pentru care bei la finalul zilei este să te recompensezi după o zi stresantă. „Măcar atât merit și eu!” e, din nou, o replică extrem de frecventă prin care se justifică alcoolul (la fel și mâncatul excesiv sau gamblingul) – o știi, nu?

Dar ce-ar fi ca, în schimb, să ții socoteala banilor pe care îi economisești dacă nu bei o lună și, la final, să-ți cumperi ceva drăguț pentru tine? Sau să pui deoparte acei bani, într-un fond pe care, când se adună mai mulți, să-l folosești ca să faci ceva pentru a te relaxa? O zi la spa, la masaj sau la piscină, de exemplu. Sau poate ți-ai dorit mereu să îți permiți să mergi săptămânal la manichiură, dar nu te-ai îndurat să dai banii pe asta până acum. Sau să îți cumperi un vinil cu muzica ta preferată, dar ți s-a părut un moft să dai 200 de lei pe un album. Ai ocazia să faci asta renunțând la alcool și amânând recompensa până la final de lună.

3. Mocktailuri și alte băuturi non-alcoolice

Ți s-a întâmplat să te simți instant mai bine numai pentru că ți-ai turnat un pahar? Înainte de a lua prima gură de alcool? Anticiparea deja produce efectul de relaxare, ceea ce ne arată condiționarea dintre un stimul și efectul lui, exact ca în experimentul lui Pavlov. Dar această condiționare se poate schimba prin repetiție.

Am întânit oameni care, după ce au participat la experimentul Dry January și nu au băut alcool timp de o lună au descoperit că le place să bea și bere fără alcool, mocktailuri sau ceaiuri, chiar dacă, înainte de a trece printr-o lună de abstinență, nici n-ar fi conceput să se relaxeze cu o astfel de băutură. Prin urmare, atunci când simți nevoia să te relaxezi seara după job sau la ieșirile cu prietenii, poți să alegi altceva de băut. Da, la început o să te simți ciudat, dar papilele gustative se educă și la fel și mintea.

4. Yoga, meditație, muzică

Da, printre alternativele sănătoase la alcool sunt și plimbările în natură, drumețiile sau sportul, dar ai nevoie de ceva motivație ca, la finalul fiecărei zile stresante să te duci la sală, iar de drumeții și ieșiri în natură nu poate fi vorba chiar atât de des (pentru majoritatea) pe cât suntem de stresați.

Prin urmare, e bine ca alternativele să fie la îndemână.

Activități care unesc mintea și corpul, cum sunt yoga, meditația, diferite tehnici de relaxare pe care le poți învăța de la terapeutul tău sau pe care le poți încerca inspirându-te din articole scrise de psihologi, exerciții somatice sau de respirație, a asculta muzică ambientală și a te mișca lent pe muzică, în așa fel încât să-ți îndrepți atenția către corp, băile cu săruri relaxante în cadă – toate acestea sunt instrumente pe care le ai la îndemână și care nu presupun altfel de efort decât a vrea să le încerci și a persevera.

Repet, la început e posibil să ți se pară inutil și să te plictisești, dar aceste practici te pot ajuta să te conectezi cu senzațiile tale fizice, cu emoțiile și gândurile acelea de care vrei să scapi. Și poate că, nemaiîncercând să le eviți, nu vei mai avea atâta nevoie de o formă de escapism cum este alcoolul.

5. Vorbește mai mult decât ai face-o în mod normal

Poate că, în cele din urmă, ai putea înlocui această strategie maladaptativă de coping în fața stresului („sunt stresat rău, trebuie să beau ceva”) cu una adaptativă, de tipul „sunt stresat, poate ar fi bine să vorbesc cu cineva” (partenera/partenerul, un prieten, psihoterapeutul).

Iar dacă obișnuiai să bei în contexte de socializare, ca să te ajute să te deschizi, încearcă să faci o analiză a relațiilor tale și să-ți dai seama ce altceva leagă prietenia dintre voi. Poate îți dai seama că vă place să faceți și altceva împreună. De când nu ai mai mers la film cu prietenii tăi sau de când n-ați mai jucat un baschet?

Să te conectezi cu oamenii apropiați e unul dintre cele mai împlinitoare lucruri din lume și asta se poate întâmpla și fără să beți împreună. Suntem ființe sociale și tânjim după conexiune, iar când nu ne iese cu ușurință căutăm soluții, uneori greșite, cum e alcoolul. Da, o să pară nefiresc la început, o să simți că te forțezi și așa și e, dar va deveni din ce în ce mai firesc pe măsură ce exersezi distracția în abstinență.

Ca recomandare generală, încearcă să umpli cu altceva timpul pe care acum îl folosești consumând alcool. Dacă scoți ceva din viața ta, e important să pui ceva în loc. Ceva care nu îți dăunează. În cele din urmă, când reușești să faci asta, apare un sentiment uriaș de eliberare, eliberarea la gândul că nu mai depinzi de o substanță anume ca să simți ceva anume. Nu se întâmplă peste noapte, dar, dacă ești consecvent, lucrurile devin puțin câte puțin mai bune.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare