Tot mai mulți oameni acceptă provocarea Dry January. De ce e bine să ții luna Ianuarie fără alcool și cum să o faci
Dacă ai momente în care îți pui întrebări în legătură cu relația pe care o ai cu alcoolul, provocarea Dry January – Ianuarie fără Alcool – poate fi ocazia prin care să explorezi cum stau lucrurile. O lună de abținere pe an de la consumul de alcool poate avea beneficii pe termen lung atât la nivel personal, cât și la scară largă. Detaliem mai jos de ce să te alături și ce poți face ca să crești șansele de a duce provocarea până la capăt.
Provocarea Dry January, inițiată de ONG-ul Alcohol Change UK în 2013, a înregistrat, în 2024, 215.000 de participanți la nivel global. Tot mai mulți oameni se alătură acestei mișcări de reducere a efectelor nocive ale alcoolului măcar pentru o lună pe an. De exemplu, pe TikTok, sintagma Dry January a fost folosită în peste 31 de milioane de postări.
Ce este Dry January
Unii oameni au obiceiul, atunci când intră într-un nou an, să-și stabilească niște rezoluții, adică iau decizia să schimbe ceva în viețile lor. Nu e nimic greșit în a-ți stabili noi obiective, dar câteodată aceste rezoluții arată ca și cum te ambiționezi ca de la anul să fii un alt tu, mai bun, eventual un tu ideal, ceea ce pune foarte multă presiune pe ideea de îmbunătățire. Dorința de schimbare majoră, radicală și rapidă, dar fără a-ți lua un real angajament în legătură cu efortul pe care poți/ești dispus să îl depui în contextul vieții tale de acum, din momentul prezent, poate să năruie toate aceste planuri. Efectul? Gândirea de tipul nu sunt în stare, nu pot, sunt un ratat, care aduce, mai apoi, o mulțime de alte dezavantaje pentru bunăstarea ta mintală.
Dar ce-ar fi ca, în locul acestor rezoluții mărețe, să îți alegi altfel bătăliile? Ce-ar fi să le iei rând pe rând, să le împarți în bucăți mai mici, să le divizezi pe domenii de viață, să îți analizezi prioritățile și, poate, nu să le faci pe toate de la început de an, ci să le faci loc mai lejer în program și să le privești cu mai multă curiozitate, ca pe niște mici provocări?
De exemplu, dacă cochetezi cu ideea de a bea mai puțin alcool în anul care tocmai a început, în loc să-ți spui că nu mai bei, ce-ar fi să iei în considerare Dry January, provocarea unei luni de abstinență, cărea putem să îi spunem în română Ianuarie fără alcool?
Așadar, dacă iei în calcul să reduci consumul de alcool sau dacă pur și simplu ești curios să vezi cum se simte să nu bei deloc timp de o lună, exersând abținerea, poți să te alături provocării Dry January, devenită din ce în ce mai populară în ultimii ani, iar inima, ficatul, memoria și încrederea de sine s-ar putea să-ți mulțumească.
Dry January și alte campanii asemănătoare au în vedere mai degrabă consumatorii ocazionali, persoanele care beau social, nu persoanele cu adicție legată de alcool, fiind de folos mai degrabă ca metodă de prevenție în ceea ce privește problema globală a acestei adicții. Așadar, dacă suspectezi că tu sau o altă persoană apropiată are probleme legate de consumul de alcool, îți recomand testul Audit pentru o evaluare online a comportamentului tău de consum și ulterior, dacă e cazul, să ceri (sau să îndrumi către) ajutor de specialitate unui psiholog, psihiatru sau unei echipe formate din cei doi.
De ce e bună provocarea Dry January
Campania își are rădăcinile în 1942, în Finlanda, când s-a numit „Sober January”, dar nu a devenit cunoscută decât începând cu 2013, când asociația Alcohol Change UK a promovat-o intens în Marea Britanie. De atunci, tot mai mulți oameni s-au alăturat intenției de a nu mai bea alcool timp de o lună, ceea ce i-a făcut și pe cercetători să vrea să afle efectele provocării.
Un studiu publicat în 2022 și în care au fost incluși 4.232 de adulți arată că participarea la provocarea Dry January duce la creșterea stării de bine a persoanei, precum și la îmbunătățirea autoeficacității, adică acel sentiment că pot să fac, sunt capabil să fac față unor situații anume.
Un alt studiu, publicat în 2016 – pe 857 de persoane din Marea Britanie, 249 de bărbați și 608 femei – arată că participarea la provocarea unei luni de abstinență aduce schimbări legate de un mod de consum mai sănătos și o capacitate mai crescută de a refuza alcoolul atunci când le este propus sau oferit, în diferite contexte sociale.
Același studiu arată că probabilitatea ca o persoană să facă față cu o rată mai mare de succes provocării Dry January este mai mare dacă frecvența de consum este mai scăzută și în luna anterioară, adică în decembrie. În plus, cercetarea mai spune și că e improbabil ca, după o lună de abstinență să apară efecte negative, cum ar fi creșterea consumului în luna următoare.
Alte beneficii, susținute tot de studii, spun că cei care se implică în campanii de tipul Dry January își conștientizează comportamentul de consum, prin urmare pot să-și dea seama mai rapid dacă există riscul instalării dependenței și să ia măsuri înainte ca situația să fie mai problematică.
Prin urmare, există destul de multe studii care susțin ideea că sprijinul oferit prin provocările de abstinență organizată de tipul ianuarie fără alcool pot schimba convingerile unei persoane legate de consumul de alcool.
De asemenea, cu cât mai mulți oameni se implică în această campanie, deci cu cât devine mai populară, cu atât mai mult putem contribui, cu toții, la prevenția legată de consumul de alcool.
Pași mici care te pot ajuta să duci până la capăt provocarea „Ianuarie fără alcool”
O lună pare puțin la început, dar poate să pară mult după primele trei-patru zile. Totuși, cei mai mulți oameni care își propun să se abțină de la băut timp de o lună, care își fac un plan și nu au probleme severe legate de consum, reușesc să ducă provocarea până pe 31 ianuarie. Iar a alege – pentru că vorbim despre o alegere – să nu bei alcool deloc timp de o lună te poate așeza pe un drum mai sănătos și mai bun pentru tine și în viitor.
Îți las aici câteva lucruri care să vină în sprijinul tău odată ce ai decis să te înhami la drum:
- Identifică motivele – pentru ce beneficii vrei să ții Dry January? Poate vrei să-i dai organismului tău o pauză de la suprasolicitare, poate vrei să-ți îmbunătățești rutina de somn (faptul că alcoolul te ajută să îți reglezi somnul e un mit), poate vrei să îți recapeți energia sau ești curios să vezi cât poți să reziști.
- Evită tentațiile. Scoate tot alcoolul din casă, iar dacă mergi în vizite, ia-ți cu tine niște alternative non-alcoolice.
- Găsește un înlocuitor, o băutură non-alcoolică pe care să poți să o bei fără grijă în situații sociale sau acasă. Dacă ieși în oraș, poți să bei bere de ghimbir sau un cocktail fără alcool, băuturi carbogazoase sau apă minerală. Acasă sau în vizite poți să bei ceai sau sucuri.
- Creează-ți un grup de suport sau chiar o gașcă de abstinenți. Vorbește cu prietenii și familia despre intenția ta și cere-le să te încurajeze în abstinență – tot ca pe un exercițiu poți să practici acest a cere, alt lucru pe care poate nu prea știi cum să-l faci – și, dacă poți, plusează și cere-i unui prieten să te însoțească de Dry January, pentru că întotdeauna unde-s doi puterea crește.
- Pregătește-te pentru scuzele pe care ți le vei găsi – creierul tău va căuta și va găsi tot felul de scuze pentru un pahar, iar tu știi asta dinainte, pentru că ai mai trăit-o și în trecut. Nu te baza pe faptul că „dacă ai voință, poți”, ci fii preventiv. Alege una sau două scuze pe care le folosești cel mai des și pregătește-ți un îndemn empatic și lipsit de critică prin care ai putea să le răspunzi, prioritizând obiectivul deja stabilit.
- Înregistrează-ți progresul fie ținând un jurnal, fie în aplicația Try Dry – e o aplicație gratuită făcută de britanici, în care poți să vezi inclusiv câți bani economisești când nu bei, fie public, pe aplicațiile de social media pe care le folosești cel mai des, iar în felul acesta poți contribui și la popularizarea acestei campanii.
- Nu abandona. Chiar dacă ai și zile în care aluneci de pe șa, a doua zi urcă-te din nou. Mintea are tendința de a te sabota, așa că îți va spune că e inutil să mai continui, din moment ce ai călcat strâmb o zi. Oare așa să fie? Chiar are dreptate mintea când spune așa ceva sau, în realitate, ar fi benefic să continui provocarea până la ultima zi din calendar?
Dacă vrei să mergi mai în profunzime de-atât, observă-ți senzațiile corporale, emoțiile și gândurile atunci când ajungi în contexte cu risc crescut de consum. Câteva dintre întrebările pe care ți le poți adresa – și ale căror răspunsuri poți inclusiv să ți le notezi – sunt:
Ce situații sau oameni pot face să-mi fie greu să îmi ating obiectivul de a completa o lună întreagă fără alcool?
Ce îmi doresc de la fiecare zi în care reușesc să rămân abstinent?
De ce anume mă tem în fiecare zi că mi-ar putea strica planul?
Ce și cine mă motivează să continui în a-mi atinge planul?
Ce și cine mă ajută să am încredere și mă susține în decizia de a rămâne abstinent?
Chiar dacă e frumos să vezi, la finalul lunii, că ai bifat toate căsuțele din calendarul lunii ianuarie, succesul legat de Dry January nu înseamnă numai asta. Și, cine știe, poate că nici nu e cel mai indicat să o numim provocarea de a nu bea 31 de zile, ci provocarea de a găsi ceva plăcut și benefic de făcut în fiecare zi, timp de o lună.
Bucură-te de fiecare mică victorie și de fiecare zi în care ai rezistat tentației de a consuma alcool, pentru că fiecare astfel de zi e una în care ți-ai mai oferit ceva – altceva decât până acum. Poate ceva pentru sănătatea fizică, poate ceva care să te pună să-ți exersezi abilitățile de a comunica ce vrei și ce nu vrei, poate șansa de a descoperi sau a redescoperi alte lucruri care îți fac plăcere, dar pe care până acum le-ai lăsat deoparte.
Dry January e un experiment mic. Dar efectele lui pot fi mari pentru fiecare în mod diferit. Fie că descoperi că te simți mai bine când nu bei, fie că descoperi că îți este mult mai greu să te abții decât ți-ai imaginat, important e să folosești informațiile pe care le obții în urma lui într-un mod care să-ți fie util în viitor.