Înțepătura de viespe, la fel ca și cea de albină, poate provoca reacții toxice, a căror severitate depinde de numărul de înțepături, de cantitatea de venin și de eventualele reacții alergice în cazul persoanelor predispuse.
Când vine vorba de tratament, singura diferență e că, în cazul albinelor, trebuie îndepărtat acul, apoi se aplică gheată și creme cu corticosteroizi și antihistaminice.
Cei care se știu cu alergii trebuie să-și administreze adrenalină din trusa de urgență și să meargă rapid la medic, dacă observă că au simptomele unui șoc anafilactic.
Semne că te-a înțepat o viespe
Dr. Rareș Simu, medic specialist în imunologie clinică și alergologie, precizează că aceste apar la scurt timp după înțepătura de viespe: în decurs de câteva minute, până la maximum 15-30 de minute. Este caracteristic faptul că nu rămâne acul la locul înțepăturii.
„În cazul înțepăturii de viespe, apare o reacție imediată la locul înțepăturii, care se manifestă prin semne inflamatorii locale – durere, eritem, căldură și tumefacție, fie sub formă de papulă, fie sub forma unui placard – în funcție de intensitatea reacției.“
Dr. Rareș Simu, medic specialist în imunologie clinică și alergologie
Reacții toxice versus reacții alergice
„Reacțiile care apar la înțepătura de viespe sunt legate de veninul acesteia. Pot apărea două tipuri de reacții: toxice și alergice“, semnalează dr. Rareș Simu.
Reacțiile toxice se dezvoltă, potrivit alergologului, în toate cazurile. În funcție de cantitatea de venin, respectiv de numărul de înțepături, reacțiile toxice pot fi de la ușoare la severe. Cu cât numărul de înțepături este mai mare, cu atât severitatea crește. Se poate ajunge până la șoc toxic.
„Reacțiile alergice se dezvoltă doar la persoanele sensibilizate, în prealabil, la veninul de viespe și nu depind de numărul de înțepături sau cantitatea de venin eliberată. În cazul acestora, este suficientă o singură înțepătură pentru a produce o reacție gravă de șoc anafilactic și deces.“
Dr. Rareș Simu, medic specialist în imunologie clinică și alergologie
Cum știi că ai o reacție alergică severă
Medicul atrage atenția că reacțiile severe se dezvoltă la nivel sistemic, adică afectează întregul organism. În acest caz apar:
- manifestări la nivel gastrointestinal cu greață, vărsături sau diaree;
- la nivel respirator, cu dispnee prin edem glotic sau bronhospasm;
- la nivel cardiovascular cu tahicardie și scăderea tensiunii arteriale până la șoc anafilactic cu colaps vascular și afectarea organelor vitale.
Toate aceste simptome pot semnaliza iminența șocului anafilactic, reacția cea mai severă la înțepătura de viespe.
Înțepaturi de viespe: tratament
Persoanele care sunt diagnosticate cu alergie la venin de viespe trebuie să aplice imediat măsurile de urgență pe care ar trebui să le cunoască, în prealabil.
„Se aplică un garou deasupra locului înțepăturii, dacă este posibil. Se aplică comprese cu apă rece sau gheață la locul înțepăturii pentru a reduce absorbția veninului în circulație.“
Dr. Rareș Simu, medic specialist în imunologie clinică și alergologie
În cazul în care apare doar o reacție locală sau loco-regională, se administrează tratament simptomatic, în funcție de intensitatea reacției. Este vorba despre antihistaminice și corticosteroizi la nivel local și sistemic.
În cazul în care apar acele simptome care sugerează dezvoltarea unei reacții sistemice, trebuie administrat, cât mai rapid, tratament parenteral cu corticoizi și adrenalină din trusa de urgență. O astfel de trusă ar trebui să dețină și să poarte cu ea în permanență fiecare persoană alergică la venin de viespe. Este esențial, de asemenea, accesul la un serviciu de urgență cât mai rapid posibil.
Înțepătura de albină: tratament similar
„Și în cazul înțepăturii de albine, se aplică aceleași reguli, cu mențiunea că, în cazul albinei, primul gest terapeutic trebuie să fie îndepărtarea acului de la locul înțepăturii. Este important ca, la scoaterea acului să avem grijă să nu strângem sacul cu venin, pentru a împiedica eliberarea unei cantitati și mai mari de venin.“
Dr. Rareș Simu, medic specialist în imunologie clinică și alergologie
În general, viespea nu-și lasă acul la locul înțepăturii, însă problema principală legată de aceasta este că poate să înțepe de mai multe ori.
Cu ce se dezumflă înțepătura de albine și de viespi
Pentru dezumflarea zonei, e nevoie, în primul rând, de aplicații reci, cu gheață chiar. Ulterior, e necesară aplicarea de unguente cu antihistaminice și corticosteroizi topici.
Reacțiile ușoare și moderate la înțepăturile de viespe și de albine pot fi tratate acasă, respectând următorii pași:
- Spală zona înțepăturii cu apă și săpun pentru a îndepărta cât mai mult venin.
- Aplică o compresă rece pe locul înțepăturii pentru a reduce inflamația și durerea.
- Păstrează rana curată și uscată pentru a preveni infectarea.
- Poți acoperi zona cu un bandaj, dacă preferi.
- Aplică o cremă cu hidrocortizon sau o loțiune cu calamină dacă mâncărimea sau iritația pielii devin deranjante. Bicarbonatul de sodiu și ovăzul coloidal au, de asemenea, un efect calmant pentru piele.
Analgezicele fără prescripție medicală cum ar fi ibuprofenul, pot ajuta la gestionarea durerii provocate de înțepătura de viespe sau de albină.
Medicamentele antihistaminice, inclusiv difenhidramina și clorfeniramina, pot reduce, de asemenea, mâncărimea.
De asemenea, ar trebui să discuți cu medicul despre vaccinarea împotriva tetanosului după câteva zile de la înțepătură, dacă nu ai făcut rapel în ultimii 10 ani.
Remediu naturist: oțetul
Oțetul este un remediu naturist care poate fi folosit pentru înțepăturile de viespe. Teoria este că aciditatea oțetului poate ajuta la neutralizarea alcalinității produse de înțepăturile de viespe.
Tot ce trebuie să faci este să înmoi o dischetă demachiantă în oțet și să o aplici pe zona afectată. Aplică o ușoară presiune pentru a atenua durerea și inflamația. Poți lăsa discheta cu oțet pe piele să acționeze timp de câteva minute.
Înțepătură de viespe la gravide
Cu excepția cazului în care ai o alergie cunoscută la venin sau ai avut reacții locale severe în trecut, înțepăturile de viespe nu reprezintă un motiv de îngrijorare în timpul sarcinii.
Poți urma aceleași măsuri de tratament recomandate în cazul populației generale, dar evită antihistaminicele care conțin ingrediente decongestionante.
Atenție! Chiar dacă înțepăturile de viespi nu vor dăuna fătului, o reacție alergică severă poate cauza probleme serioase. Solicită ajutor medical urgent, în cazul în care ai simptomele unei alergii severe.
Află de aici care sunt cele mai relevante teste pentru alergii, când sunt indicate și cât costă.
Înțepătură de viespe la copiii mici
Copiii mici sunt deosebit de vulnerabili, deoarece este posibil să nu fie capabili să spună sau să conștientizeze că au fost înțepați de o viespe. Așadar, părinții ar trebui să fie deosebit de atenți la semnele unei înțepături de viespe, dacă cel mic a fost afară. În cazul unei înțepături, este esențial să monitorizați eventualele semne de alergie la înțepătura de viespe.
De asemenea, copiii pot fi învățați, de la o vârstă fragedă, despre modalitățile prin care pot preveni înțepăturile de viespe. De exemplu, îi poți arăta copilului tău cum arată viespile și cuiburile lor și cum să le evite.
Alte măsuri de siguranță includ să nu îți lași copilul să meargă desculț afară și să nu îi dai băuturi dulci, deoarece acestea pot atrage insectele.