Beneficii ale remediilor cu oțet de mere: scad glicemia și ajută la slăbit

Beneficiile demonstrate ale oțetului de mere: scade glicemia și ajută la slăbit

Remediile pe bază de oțet de mere au o serie de beneficii demonstrate prin studii științifice. Acestea vizează în special legătura dintre oțetul de mere și diabetul de tip 2. În plus, este un bun ajutor în curele de slăbire.

Totuși, oțetul de mere, mai ales dacă este folosit în exces poate avea și efecte nedorite.

„Principalele beneficii pentru care se folosește oțet de mere în scopuri medicale sunt legate de reglarea glicemei. Au fost publicate studii care au arătat că există un efect pozitiv la pacienții cu diabet zaharat de tip 2, la care administrarea de oțet de mere poate avea un efect de reducere a glicemiei, după mesele cu aport mai crescut de carbohidrați.“

Dr. Șerban Damian, medic nutriționist

Pentru ce este bun oțetul de mere? Pentru scăderea glicemiei

Unul dintre cele mai importante beneficii ale remediilor cu oțet de mere este de a ajuta în tratamentul diabetului de tip 2, prin scăderea glicemiei.

Un studiu american sugerează că oțetul poate îmbunătăți sensibilitatea la insulină cu 19%-34% în timpul unei mese bogate în carbohidrați și poate reduce semnificativ glicemia și răspunsul la insulină.

În cadrul unei alte cercetări de foarte mici dimensiuni, realizate de oameni de știință italieni pe 5 persoane sănătoase, oțetul de mere a redus nivelul glicemiei cu 31,4% după ce participanții au consumat pâine albă.

Iar un alt mic studiu a scos la iveală că un consum de două linguri de oțet de mere înainte de culcare reduce glicemia cu 4% în dimineața următoare în cazul persoanelor cu diabet de tip 2 corect controlat prin tratament medicamentos.

Numeroase alte cercetări au demonstrat că oțetul de mere poate îmbunătăți răspunsul organismului la insulină și poate reduce nivelul zahărului din sânge, după masă.

Centrul Național pentru Medicină Complementară și Integrativă din SUA (NCCIH) atrage atenția că este foarte important ca pacienții cu diabet să nu înlocuiască tratamentul medicamentos cu remedii alternative, așa cum este oțetul de mere. Dacă iei, în prezent, medicamente pentru scăderea glicemiei, adresează-te medicului înainte de a folosi orice remediu pe bază de oțet.

Oțet din cidru de mere, cu sau fără drojdie

Oțetul de mere, comercializat și sub denumirea de oțet din cidru de mere, este fabricat printr-un proces în doi pași. În primul rând, producătorul adaugă drojdie în merele zdrobite, care fermentează și se transformă în alcool. Apoi, adaugă bacterii pentru a fermenta alcoolul în continuare, transformându-l în acid acetic – principalul compus activ din oțetul de mere.

Producătorii de oțet din cidru de mere pot alege să nu adauge drojdie, lăsând procesul de fermentare să se desfășoare natural.

Acidul acetic conferă oțetului mirosul și aroma puternice specifice. Cercetătorii consideră că acest acid este, de fapt, responsabil pentru beneficiile pentru sănătate ale oțetului de mere. Oțeturile de mere conțin 5%–6% acid acetic.

Oțetul de mere organic, nefiltrat conține, de asemenea, un reziduu din proteine, enzime și bacterii „bune“ care îi conferă un aspect tulbure. Și această substanță se consideră a fi responsabilă pentru multe dintre proprietățile benefice ale oțetului de mere.

Deși nu conținutul de vitamine și de minerale este cel care recomandă oțetul de mere ca aliat pentru sănătate, acesta oferă totuși o cantitate mică de potasiu. Dacă vorbim despre oțet din cidru de mere de bună calitate, acesta conține, de asemenea, urme de aminoacizi și antioxidanți.

Distruge bacteriile dăunătoare

Oțetul de mere ajută la distrugerea unor agenți patogeni, potrivit unor studii. Este vorba în special despre E. coli, stafilococul auriu, precum și de Candida albicans, care este o ciupercă.

Oțetul de mere a fost folosit tradițional pentru tratarea ciupercii piciorului, a păduchilor, a negilor și a infecțiilor urechii. Hipocrate, părintele medicinei moderne, folosea oțetul pentru a curăța rănile în urmă cu mai bine de 2.000 de ani.

Poți folosi oțet de mere pentru slăbit

„Oțetul de mere este promovat ca util și în curele de slăbire. Totuși, trebuie ținut cont că efectul său este unul marginal și nu se manifestă decât dacă se modifică alimentația, în sensul unui regim hipocaloric, însoțit și de creșterea nivelului de activitate fizică.“

Dr. Șerban Damian, medic nutriționist

Mai multe studii arată că oțetul poate induce senzația de sațietate. Drept consecință, dacă adaugi oțet de mere la o masă, vei mânca mai puțin și, evident, vei pierde în greutate.

De exemplu, consumul de oțet de mere la un mic dejun cu multă pâine albă a dus la creșterea senzației de sațietate, în cadrul unei cercetări suedeze. Consecința a fost că participanții au mâncat apoi, tot restul zilei, cu 200-275 mai puține calorii.

În plus, un alt studiu efectuat pe 175 de persoane cu obezitate a arătat că administrarea zilnică de oțet de mere a dus la scăderea grăsimii de pe abdomen și la scăderea în greutate astfel:

  • administrarea unei linguri (12 ml) de oțet de mere a dus la o pierdere de 1,2 kg;
  • administrarea a 2 linguri (30 ml) a dus la pierderea a 1,7 kg.

Cu toate acestea, e bine de reținut că acest studiu a durat 3 luni. Astfel, efectele reale asupra greutății corporale par a fi destul de modeste.

În general, oțetul din cidru de mere poate contribui la pierderea în greutate prin inducerea rapidă a sațietății, scăderea nivelului de zahăr din sânge și creșterea sensibilității la insulină. Oțetul de mere conține doar aproximativ 3 calorii pe lingură.

Oțet de mere pentru păr puternic și strălucitor

Deși nu există cercetări importante privind tratamentele pe bază de oțet de mere pentru păr, unele beneficii demonstrate ale acestui tip de oțet vin cu siguranță și în ajutorul unui păr cu probleme.

De exemplu, pH-ul acid al oțetului de mere ar putea netezi părul deteriorat, conferindu-i putere și strălucire. Un studiu din 2014 privind pH-ul șampoanelor a demonstrat că, atunci când părul are o alcalinitate crescută, este mai fragil, se rupe mai ușor și se usucă exagerat, având un aspect neîngrijit.

Cercetătorii au observat că majoritatea produselor pentru îngrijirea părului nu iau în considerare pH-ul părului, fiind, la rândul lor, alcaline. Aciditatea crescută a oțetului de mere ar putea echilibra pH-ul părului și, astfel i-ar îmbunătăți atât structura, cât și aspectul.

În plus, calitățile antimicrobiene ale remediilor pe bază de oțet de mere sunt bine susținute științific. Astfel, ar putea fi de ajutor în combaterea eventualelor ciuperci sau bacterii care provoacă probleme la nivelul scalpului. Totuși, nu există niciun studiu care să poată demonstra o legătură clară între oțetul de mere și combaterea mătreții.

Oțetul de mere are și contraindicații

Cel mai bun mod de a introduce oțetul de mere în dietă este să-l folosești la gătit. Poate fi adăugat în alimente precum sosuri de salată și maioneză de casă. Unora le place, de asemenea, să-l dilueze în apă și să-l bea ca atare. Dozele obișnuite variază de la 1-2 lingurițe (5-10 ml) la 1-2 linguri (15-30 ml) pe zi, într-un pahar mare cu apă.

„Există diverse indicații de administrare, dar în general, o doză de 30 ml pe zi pare să fie suficientă.

Se contraindică celor cu boli gastrice, cum ar fi esofagita sau gastrita.“

Dr. Șerban Damian, medic nutriționist

Cel mai bine este să începeți cu doze mici și să evitați să depășiți 30 de ml pe zi. Excesul de oțet de mere poate deteriora smalțul dinților și poate interacționa cu unele medicamente.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare