Insomnia: risc de AVC cu 50% mai mare

Persoanele cu aceste probleme de somn au un risc de AVC cu 50% mai mare

Insomnia la vârste de până în 50 de ani crește semnificativ riscul de accident vascular cerebral mai târziu, a demonstrat un nou studiu de amploare.

Cercetarea publicată în revista „Neurology“ a evidențiat legătura între simptomele de insomnie la tineri și riscul crescut de atac cerebral mai târziu în viață.  

Află de aici ce simți când ai un atac cerebral și de ce apare.

„Insomnia crește riscul de diabet, hipertensiune, dislipidemie – iar aceste afecțiuni pot fi toate factori de risc pentru accidentul vascular cerebral“, explică dr. Wendemi Sawadogo, unul dintre autorii studiului, de la Universitatea Virginia Commonwealth.

Fiecare simptom de insomnie crește riscul de AVC

Oamenii de știință au folosit vasta baza de date a Studiului pentru Sănătate și Pensie. Practic, ei au reușit să selecteze 31.126 de persoane din baza de date, urmărite în intervalul de 18 ani dintre 2002 și 2020. Vârsta medie a participanților a fost de 61 de ani. Dintre toți, 2.101 participanți au suferit un accident vascular cerebral în perioada urmărită.

Cei analizați au fost împărțiți în nouă grupe, în funcție de simptomele de insomnie pe care le-au raportat în timpul studiului.

Practic, fiecare simptom de insomnie însemna o creștere cu 7% a riscului de AVC. Persoanele cu 5-6 simptome de insomnie au prezentat un risc cu 51% mai mare de a suferi un atac cerebral pe durata studiului.

Una dintre explicațiile pentru această asociere este aceea că avansarea în vârstă crește simultan riscul de insomnie și de accident vascular cerebral.

Care sunt simptomele care cresc riscul de AVC

O problemă evidențiată de cercetători este aceea că simptomele și, respectiv riscul de AVC tind să persiste dacă nu luăm măsuri. De aceea, ei atrag atenția asupra manifestărilor care cresc acest risc.

Chestionarul utilizat în cadrul studiului a inclus întrebări despre:

Lipsa somnului nu e o virtute!

În lumea medicală, riscurile asociate lipsei somnului odihnitor sunt cunoscute, însă în publicul larg, lipsa somnului încă este văzută ca o virtute, subliniază specialiștii.

„Trăim într-o societate în care lipsa somnului și capacitatea de a fi productivi fără să dormim prea mult sunt virtuți. Din păcate, ceea ce acest studiu a scos în evidență este că da, poți funcționa și cu puțin somn, dar pentru o perioadă limitată de timp. Ulterior, riscurile sunt foarte mari, dacă nu faci nimic ca să tratezi problemele de somn.“

Azizi Seixas, director asociat al Centrului pentru Somn și Științele Ritmului Circadian, din cadrul Universității din Miami

Somnul odihnitor trebuie să fie o prioritate

Într-adevăr, studiul american are câteva limitări, printre care o importanță mare o are credibilitatea raportărilor oferite de participanți referitoare la problemele de somn.

Totuși, esențial este că rezultatele se alătură altor studii care subliniază efectele nefaste ale lipsei somnului odihnitor.

Dr. Johanna Fifi, vicepreședinte al Societății de Chirurgie NeuroIntervențională din SUA și medic la Spitalul Mount Sinai, a explicat pentru Healthline.com că, deși legătura dintre insomnie și AVC poate fi un subiect greu de digerat, există totuși o concluzie pozitivă a acestui studiu.

„Partea bună este că, dacă ne adresăm specialiștilor în somnologie, putem accesa tratamente pentru insomnie care ne-ar putea reda somnul odihnitor și, în concluzie, ar putea scădea riscul de atac cerebral“, spune ea.

Găsește aici o listă a alimentelor care ți-ar putea fi de ajutor dacă adormi greu și aici – cele mai recomandate pastile pentru somn și când e bine să le iei.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare