Producătorii pot scrie că iaurtul poate preveni diabetul de tip 2

Iaurtul are beneficii confirmate pentru controlul glicemiei. Producătorii de iaurturi vor putea să treacă pe etichetă: „Poate preveni diabetul tip 2“

Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA) a comunicat că le va permite producătorilor de lactate să formuleze afirmații calificate potrivit cărora iaurtul poate preveni diabetul de tip 2.

Aceștia vor putea declara că un consum săptămânal a cel puțin 480 de grame (3 porții) de iaurt poate reduce riscul de diabet de tip 2. Totuși, este imperativ să menționeze că această concluzie se bazează pe informații limitate.

Deși există dovezi ale unei corelații între consumul crescut de iaurt și protecția împotriva diabetului de tip 2, nu există suficiente date pentru a demonstra că iaurtul are un efect preventiv asupra acestei afecțiuni.

Experții în nutriție avertizează consumatorii să fie vigilenți în privința iaurturilor cu adaos de zahăr și conservanți, deoarece aceste ingrediente pot reduce beneficiile pentru sănătate ale iaurtului.

Citește aici ce tip de îndulcitori e mai bine să alegi în loc de zahăr

Pe lângă consumul de iaurt, există și alte modalități de a reduce riscul de diabet de tip 2, cum ar fi adoptarea unei diete nutritive, exercițiile fizice regulate, menținerea unei greutăți corporale sănătoase, reducerea consumului de zahăr și carbohidrați rafinați, evitarea fumatului și limitarea consumului de alcool, precum și gestionarea eficientă a stresului.

Anunțul FDA a fost emis în urma unei petiții din partea unui producător

Pe data de 1 martie 2024, Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) a emis un comunicat declarând că nu va interzice companiilor să facă anumite afirmații calificate cu privire la beneficiile pentru sănătate ale consumului de iaurt în ceea ce privește reducerea riscului de diabet de tip 2.

Aceste afirmații vor fi acceptate de către agenție, cu condiția să nu fie formulare într-un mod tendențios. Potrivit FDA, o afirmație calificată cu privire la sănătate este susținută de dovezi științifice, dar nu îndeplinește standardele mai riguroase pentru a fi considerată o declarație oficială de sănătate publică.

Acest anunț a fost emis în urma unei petiții din 2018 depuse de către producătorul unor iaurturi cunoscute la nivel mondial. În petiția depusă, compania a subliniat că beneficiile pentru sănătate par să fie asociate iaurtului în sine ca aliment și nu depind de un anumit ingredient specific pe care îl conține. Acest aspect sugerează că afirmația este valabilă indiferent de conținutul de grăsimi sau de zahăr din produs.

Dovezi limitate că iaurtul poate preveni diabetul

Afirmațiile calificate referitoare la sănătate pe care FDA le va permite producătorilor de iaurturi:

  • „Consumul regulat de iaurt, în cantitate de cel puțin 2 cupe – echivalentul a 480 de grame – (3 porții) pe săptămână, poate reduce riscul de diabet de tip 2. FDA a concluzionat că există informații limitate care susțin această afirmație.“
  • „Consumul regulat de iaurt, cel puțin 2 cupe (3 porții) pe săptămână, poate reduce riscul de diabet de tip 2 conform unor dovezi științifice limitate.“

Miguel Freitas, vicepreședinte al Diviziei Științifice și de Sănătate din cadrul companiei de lactate, a declarat pentru Healthline că afirmația a fost inițial inspirată de un studiu publicat de către Harvard School of Public Health care a scos la iveală că un consum sporit de iaurt era asociat cu un risc mai mic de diabet de tip 2, în ciuda faptului că alte produse lactate nu prezentau aceeași corelație. În total, petiția depusă de companie a inclus menționarea a 32 de studii, care au implicat un total de peste 300.000 de participanți.

„Multe dintre cercetările examinate în evaluarea acestei afirmații au implicat o gamă diversă de studii de cohortă prospectivă, cunoscute și sub numele de studii observaționale, caracterizate de o calitate crescută. Aceste studii oferă, în principal, dovezi directe sau sugestive că un consum regulat de iaurt este asociat cu un risc redus de dezvoltare a diabetului de tip 2 pe parcursul vieții“, a explicat Miguel Freitas, potrivit sursei menționate.

Nu există o relație de cauzalitate între consumul de iaurt și prevenția diabetului

Freitas a adăugat că acest gen de date le permit oamenilor de știință să analizeze colectivități ample de indivizi pe durate extinse pentru a descoperi eventuale asocieri între comportamentele lor și repercusiunile asupra sănătății, cum ar fi dezvoltarea diabetului.

Freitas a menționat că au fost realizate câteva studii controlate care au investigat legătura dintre consumul de iaurt și prevenția diabetului. Cu toate acestea, el a subliniat că aceste studii nu au fost concepute într-un mod care să permită o comparație adecvată între grupul care consumă iaurt și un grup de control.

Totuși, dieticianul Catherine Rall a subliniat că esența problemei constă în faptul că, deși există o asociere între consumul de iaurt și absența diabetului de tip 2, acest lucru nu implică neapărat o relație de cauzalitate.

Specialista a menționat că, deși se poate specula că nivelul mai crescut de proteine din iaurt îi conferă un indice glicemic mai scăzut în comparație cu alte opțiuni bogate în carbohidrați, și că probioticele pe care le conține ar putea avea un rol în această privință, nu există dovezi concludente care să susțină această ipoteză.

Citește aici ce este indicele glicemic al alimentelor și de ce e atât de important să îl cunoști

Zahărul adăugat din iaurt

Dan Gallagher, un alt dietetician citat de Healhtline, a atras atenția că nu toate iaurturile sunt la fel de benefice pentru sănătate.

„Multe iaurturi ajung să fie nesănătoase din cauza zaharurilor adăugate și a conservanților adăugați pentru a le face mai gustoase. Este de preferat să optați pentru iaurt natural, grecesc sau skyr (un iaurt islandez de consistența iaurtului strecurat, dar cu gust mai puțin puternic), deoarece ambele au niveluri mai ridicate de proteine și foarte puțin zahăr sau îndulcitori adăugați“, a remarcat nutriționistul.

Cu cât ne expunem receptorii din creier mai mult la gustul de dulce, cu atât mai mult riscăm să avem probleme din cauza dependeței de zahăr.

Dr. Ruxandra Pleșea, medic specialist nutriție, diabet și boli metabolice, într-un interviu pentru SmartLiving.ro, pe care-l poți citi integral aici.

Cum să-ți reduci riscul de diabet

Diabetul de tip 2 se dezvoltă când organismul își pierde capacitatea de a utiliza insulină în mod eficient, ducând la acumularea glucozei în sânge. Acesta este tipul de diabet cel mai întâlnit peste tot în lume și apare, de cele mai multe ori, ca urmare a unui stil de viață sedentar și a excesului ponderal.

Așadar, adoptarea unui stil de viață sănătos poate reduce semnificativ riscul de dezvoltare a diabetului de tip 2 și poate contribui la menținerea sănătății generale. Jenny Dobrynina, specialist certificat în nutriție și expert în dietetică sportivă, menționează că există mai multe metode pentru prevenirea diabetului de tip 2, în afara consumului crescut de iaurt.

În primul rând, a subliniat importanța unei diete sănătoase. „Recomand o alimentație echilibrată, bogată în cereale integrale, fructe, legume și surse de proteine slabe“, a explicat nutriționista, pentru Healthline.

În plus, Dobrynina sugerează adoptarea unei rutine de exerciții fizice pentru a menține glicemia în limite sănătoase. Atât dieta, cât și activitatea fizică pot ajuta la gestionarea greutății corporale, ceea ce poate, de asemenea, să reducă riscul de diabet de tip 2.

Măsurarea glicemiei de două ori pe an

De asemenea, este recomandată evitarea consumului excesiv de zahăr și de carbohidrați rafinați. În plus, e necesară efectuarea în mod regulat a testelor de screening pentru diabet.

„Standardul de aur pentru diagnosticul diabetului este testarea nivelului de glucoză din sânge. Este ușor să detectăm această afecțiune printr-o simplă măsurare anuală a glicemiei. Ideal ar fi ca persoanele considerate cu risc de diabet să își monitorizeze periodic nu doar nivelul glicemiei, ci și tensiunea arterială, colesterolul și trigliceridele, deoarece doar astfel pot determina prezența sau absența diabetului. De asemenea, ar fi recomandabil să își evalueze glicemia de două ori pe an.“

Prof. dr. Gabriela Roman, președintele Federației Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice

Dobrynina a avertizat, de asemenea, în privința fumatului și consumului excesiv de alcool. „Aceste obiceiuri contribuie la creșterea riscului de diabet de tip 2“, a avertizat specialista.

În cele din urmă, a subliniat importanța gestionării stresului. „Reducerea stresului este esențială, deoarece stresul cronic poate afecta nivelurile de zahăr din sânge“, a concluzionat nutriționista.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare