De ce este în declin fertilitatea bărbaților

Medic urolog: „Vedem din ce în ce mai mulți pacienți cu tulburări de fertilitate.“ De ce este în declin fertilitatea bărbaților

În ultimii 50 de ani, calitatea materialului seminal a scăzut într-un ritm accelerat. Ne-am putea confrunta cu o criză a fertilității masculine în viitorul apropiat, semnalează un studiu internațional. Află în continuare cum explică medicii acest declin și ce se poate face pentru a restabili fertilitatea bărbaților.

Pe 15 noiembrie 2022, populația globală a ajuns la 8 miliarde de locuitori. O creștere fără precedent, dar ea ar putea încetini foarte mult în viitorul apropiat. Este de așteptat ca speranța de viață să crească în continuare datorită progreselor în domeniul sănătății publice, alimentației, igienei personale și inovațiilor din medicină. Pe de altă parte, însă, ne vom confrunta cu o încetinire demografică, avertizează Organizația Națiunilor Unite (ONU). 

Populația globală a crescut de la 7 la 8 miliarde într-un interval de 12 ani, dar va avea nevoie de 15 ani pentru a ajunge la următorul prag, de 9 miliarde, estimează specialiștii ONU. În ultima jumătate de secol, rata fertilității, care se traduce prin numărul copiilor născuți de o femeie, a scăzut la jumătate la nivel global, semnalează alte statistici ONU, citate de Banca Mondială: de la 5 copii în anul 1960, la numai 2,4 copii în 2020.

Sunt mai multe motive care au dus la această scădere: educația sexuală, creșterea nivelului de trai și, în consecință, a confortului și a individualismului, dar și problemele de fertilitate. Estimările Organizației Mondiale a Sănătății pentru anul 2020 arată că, la nivel global, 48 de milioane de cupluri și 186 de milioane de persoane se confruntau cu infertilitatea.

Fertilitatea bărbaților, în pragul unei crize

În ultimele decenii, calitatea materialului seminal al bărbaților din întreaga lume a scăzut dramatic, semnalează o metaanaliză publicată recent în revista Human Reproduction Update.

Concentrația de spermatozoizi din probele analizate de la 57.000 de bărbați din 53 de țări s-a redus cu peste 50% între anii 1973 și 2018, de la 101,2 milioane de spermatozoizi/ml la 49 de milioane/ml. Fertilitatea masculină a înregistrat un declin nu doar în Europa, America de Nord și Australia, lucru deja semnalat de o altă metaanaliză publicată de aceiași cercetători în 2017, ci și în America Centrală și de Sud, în Asia și în Africa. 

Ce înseamnă această scădere pentru fertilitatea bărbaților? Concentrația de 49 de milioane de spermatozoizi per ml este suficientă pentru a procrea, însă face concepția mai dificilă. Cuplurile ar putea aștepta o perioadă mai lungă de timp pentru a reuși să aducă pe lume un copil sau ar putea avea nevoie de ajutor medical pentru procreare. Despre infertilitate masculină vorbim atunci când numărul de spermatozoizi scade sub 15 milioane/ml – situație denumită medical oligospermie.

În Europa, America de Nord și Australia, ritmul de scădere a calității materialului seminal a devenit mult mai accelerat după anii 2000, arată aceeași analiză, realizată de cercetători din Israel, SUA, Danemarca, Brazilia și Spania. 

„Ne confruntăm cu o problemă serioasă care, dacă nu este gestionată, ar putea pune în pericol supraviețuirea omenirii“, a declarat coordonatorul studiului, profesorul Hagai Levine, de la Hebrew University din Ierusalim, pentru EurekAlert! – platforma American Association for the Advancement of Science (AAAS).

„Crește îngrijorător numărul de cupluri infertile“

De cele mai multe ori, infertilitatea este considerată o problemă feminină. Într-un cuplu infertil, scenariul cel mai des întâlnit este acela în care se investighează mai întâi partenera, eventual urmează tratamente sau proceduri chirurgicale, iar dacă respectivul cuplu tot nu reușește să procreeze, investigațiile sunt extinse către partener. 

„Cuplurile care se investighează în paralel, eventual înainte de a încerca să aibă copii, sunt, cel puțin în țara noastră, mai degrabă o excepție”, a spus pentru SmartLiving dr. Cristian Perșu, medic primar urolog, doctor în științe medicale și șef de lucrări la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, din București.

În realitate, în aproximativ 30% din cuplurile infertile, bărbații sunt cei care au dificultăți de procreare, iar în alte 30%-40% din cazuri, infertilitatea este dată de o combinație de factori masculini și feminini, potrivit acestui articol publicat în BMJ, revista academică a British Medical Association.

Fertilitatea bărbaților este mai rar contestată și investigată, deși toate datele semnalează probleme în ambele „tabere“. Tot mai mulți bărbați se adresează medicilor pentru această problemă, ceea ce arată, evident, că și capacitatea de reproducere masculină, chiar la bărbații aparent perfect sănătoși, are de suferit, spune medicul Cristian Perșu. 

Citește aici despre toate cauzele de infertilitate masculină și tratamentele lor.

„Există în prezent suficiente date care să dovedească o scădere marcată a numărului de spermatozoizi, comparativ cu rezultatele obținute în urmă cu 50 ani. Această observație vine să explice creșterea îngrijorătoare a numărului de cupluri infertile sau a celor care apelează la tehnici de reproducere asistată pentru a putea concepe“, spune specialistul urolog. 

„Fără îndoială, asistăm la un declin al calității și cantității materialului reproducător masculin. Vedem din ce în ce mai mulți pacienți cu tulburări de fertilitate, ce variază de la mici dereglări și până la infertilitate.

Dr. Cristian Perșu, medic primar urolog, doctor în științe medicale, șef de lucrări la UMF „Carol Davila“, din București

De ce a scăzut fertilitatea bărbaților

Apare, evident, o întrebare legată de evoluția fertilității masculine în timp: ce s-a schimbat în ultimele decenii în această privință? Un prim răspuns la această întrebare este, potrivit doctorului Cristian Perșu, că tot mai mulți oameni au acces astăzi la servicii de sănătate, la prevenție și la controale medicale periodice. 

„Putem specula cu ușurință că, în trecut, cuplurile care nu puteau avea copii renunțau fără a investiga cauzele din spatele acestei probleme și, probabil, acest lucru încă se întâmplă la nivelul comunităților izolate, unde serviciile medicale sunt mai greu accesibile“, este de părere medicul urolog. 

Dincolo de accesul mai ușor la analize și investigații, fertilitatea bărbaților scade și ca urmare a schimbărilor de mediu, alimentare și de stil de viață. Studiul citat anterior nu a analizat și motivele fenomenului identificat, însă autorii săi menționează factorii de mediu și stilul de viață modern ca principale cauze. Unele dintre aceste cauze afectează în egală măsură bărbații și femeile, în vreme ce altele sunt specifice sexului masculin. Le detaliem în continuare.

Chimicalele din mediu perturbă hormonii

Declinul calității și cantității spermatozoizilor nu este singura problemă legată de fertilitatea bărbaților. Cercetările anterioare au semnalat și o scădere a nivelului de testosteron la bărbații adulți, iar incidența cancerului testicular este în creștere, arată un studiu publicat în revista Physiological Reviews. Prevalența disfuncțiilor erectile înregistrează, de asemenea, un trend crescător, susține un alt studiu, publicat de European Urology Focus.

Citește aici mai multe despre cancerul testicular, de la cauze, simptome și până la tratamente.

Toate aceste probleme care afectează sănătatea reproductivă masculină au o cauză comună, susține Shanna H. Swan, profesor de medicina mediului la Icahn School of Medicine, de la Mount Sinai, într-un articol din revista Scientific American. Chimicalele care ne perturbă hormonii au devenit omniprezente în lumea modernă, potrivit specialistului. 

Ftalații, bisfenolul A și soluțiile ignifuge sunt câțiva dintre acești perturbatori hormonali. Ei se găsesc în sticlele de apă și ambalajele alimentare pe care le folosim, aparatele electronice, produsele de îngrijire personală, produsele de curățat și în multe alte produse pe care le folosim cu regularitate. „Ele au început să fie produse în număr mai mare după anii 1950, când numărul spermatozoizilor și fertilitatea și-au început declinul“, spune Shanna Swan, care semnează articolul (și o carte cu aceeași temă) împreună cu Stacey Colino, scriitoare specializată pe probleme de sănătate și mediu.

Fertilitatea bărbaților scade chiar din viața intrauterină

Expunerea la aceste chimicale este problematică mai ales în timpul sarcinii. Dezvoltarea sistemului reproducător al unui făt de sex masculin poate fi afectată prin expunerea gravidei la substanțe chimice din aer, apă, mâncare sau din produsele de îngrijire pe care le folosește. Perturbatorii hormonali care ajung în corpul gravidei afectează organele reproducătoare masculine mai ales atunci când expunerea se produce în primul trimestru de sarcină.

Chimicalele blochează acțiunea hormonilor androgeni și influențează în mai multe moduri dezvoltarea feților de sex masculin: scad nivelul de testosteron și cresc riscul ca bebelușul să se nască cu testiculele necoborâte (afecțiune numită criptorhidie) sau cu o malformație congenitală a penisului numită hipospadias. Ambele probleme genitale pot afecta cantitatea de spermatozoizi. 

Un alt risc al expunerii la chimicale în viața intrauterină este scurtarea distanței anogenitale la bebelușii băieți, adică distanța de la anus la scrot. Studiile au arătat că o distanță mai scurtă se asociază cu o cantitate mai redusă de spermatozoizi la vârsta adultă.

Obezitatea scade fertilitatea 

Una dintre numeroasele consecințe ale acestei probleme globale de sănătate care ia amploare este obezitatea. Excesul ponderal produce numeroase modificări ale parametrilor spermei: scade concentrația, motilitatea și viabilitatea spermatozoizilor din lichidul seminal și le afectează morfologia, reducând astfel potențialul fertil al bărbaților obezi, explică medicii Societății Americane pentru Medicina Reproducerii.

Un indice de masă corporală (IMC) mai mare de 30 poate influența metabolismul hormonilor androgeni. Rezistenţa la insulină, nivelurile crescute de leptină (un hormon ce reglează apetitul), inflamația cronică și stresul oxidativ induse de țesutul adipos afectează sistemul reproducător masculin.

Citește aici despre disfuncțiile erectile, o altă consecință a kilogramelor în plus.

Obiceiuri moderne care afectează fertilitatea bărbaților

Declinul fertilității masculine este și o consecință a obiceiurilor care țin de stilul  de viață actual. Bărbații care lucrează cu laptopul pe picioare sau care folosesc funcția de încălzire în scaune a mașinilor au un risc mai mare de infertilitate. „Aceste obiceiuri cresc la un nivel anormal de ridicat temperatura în scrot/testicule, ducând la scăderea calității spermatozoizilor“, explică medicul urolog Cristian Perșu. 

Același efect asupra temperaturii de la nivelul scrotului îl au alte câteva obiceiuri:

  • folosirea frecventă a saunelor sau a băilor fierbinți;
  • purtarea de haine strâmte;
  • statul pe scaun timp îndelungat. 

„Nu este clar încă dacă modificările factorilor de mediu și profesionali au un impact la nivel genetic și dacă generațiile viitoare vor avea de suferit. Este destul de evident însă că aceste modificări nu vor dispărea în viitorul apropiat.“

Dr. Cristian Perșu, medic primar urolog, doctor în științe medicale, șef de lucrări la UMF „Carol Davila“, din București

Află de aici cum se modifică organele sexuale masculine pe parcursul vieții și care e speranța de viață sexuală a bărbaților.

Este infertilitatea masculină reversibilă?

Declinul fertilității masculine nu poate fi contestat, dar nu putem vorbi despre o amenințare propriu-zisă a viitorului speciei, este de părere medicul Cristian Perșu. Medicina vine cu tot mai multe soluții la această problemă. Industria farmaceutică ne oferă o multitudine de suplimente alimentare și dispozitive medicale care pot crește fertilitatea bărbatului prin îmbunătățirea calității spermatozoizilor.

„Merită subliniată aici existența câtorva produse care combină într-o tabletă o multitudine de vitamine, extracte din plante, metale, etc. Ele oferă avantajul unui tratament complex, dar simplu de administrat pentru pacient. Nu este recomandată administrarea acestor produse fără o evaluare medicală anterioară, deoarece anumite probleme de fertilitate pot necesita tratamente mai complexe“, atrage atenția dr. Perșu. În astfel de cazuri, administrarea de suplimente alimentare nu are șanse de a îmbunătăți calitatea spermatozoizilor și nu va duce decât la o pierdere de timp inutilă pentru pacient, completează specialistul. 

Utilizarea acestor tratamente, împreună cu modificarea stilului de viață și adoptarea unor obiceiuri mai sănătoase, are un efect pozitiv asupra fertilității, însă aceste măsuri nu pot oferi o rezolvare tuturor bărbaților care se confruntă cu probleme de fertilitate. „Deși medicina progresează și se dezvoltă, natura rămâne puternică și își păstrează principiile fundamentale, printre care și pe cel al selecției indivizilor care se pot reproduce, privând de acest «privilegiu» pe cei al căror material genetic și-a pierdut calitatea“, conchide medicul Cristian Perșu. 

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare